Periuță plutind în soluția biocidă de sterilizare a instrumentarului. (Captură din filmulețul trimis de sursa care lucrează la blocul operator)
Periuță plutind în soluția biocidă de sterilizare a instrumentarului. (Captură din filmulețul trimis de sursa care lucrează la blocul operator)
15/10/2018
Cum se aranjează o licitație la Institutul de Fonoaudiologie. Și cum se sterilizează instrumentarul în lighean (VIDEO)
Surse din interiorul Institutului de Fonoaudiologie și Chirurgie Funcțională O.R.L. „Prof. dr. Dorin Hociotă” din București ne-au pus la dispoziție înregistrări audio și video ce ridică suspiciuni privind licitațiile organizate de acest spital, precum și referitor la incompleta sterilizare a instrumentarului folosit în operaţii.
Prima chestiune care ne-a fost reclamată este o licitație din 2011 pentru contractul de renovare a blocului operator.
De ce a fost nevoie să treacă 7 ani pentru ca aceste informații să ajungă în posesia unui jurnalist? „Oamenii se feresc de lucrurile astea”, spune una dintre sursele noastre.
La fel ca în multe alte instituții sau companii, angajații se tem să nu-și piardă joburile.
Ce s-a schimbat în timp, potrivit surselor noastre, este că unii au ajuns să nu mai suporte stilul managerului Andreea Marinescu, pe care-l caracterizează ca „dictatorial”.
Cât privește problema sterilizării, este relevantă următoarea frază, spusă de o sursă care lucrează la blocul operator al Institutului:
„Ca să avem mai mulți pacienți operați pe zi, ca să luăm mai mulți bani, sterilizăm la rece, într-un lighean, cu peria”.
Această sursă ne-a trimis și un video filmat în camera unde se face sterilizarea, pe care îl puteți vedea mai jos.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
*
În înregistrările audio pe care le-am primit, datând din 2011, managerul Andreea Marinescu și consilierul pentru achiziții al Institutului, Amalia Duță, discută cu un reprezentant al firmei Tehnoplus Medical SRL despre includerea în procedura de licitație a unor criterii care să asigure câștigarea contractului de către această firmă.
„Eu vreau să câștige ei”, spune explicit, la un moment dat, managerul Institutului de Fonoaudiologie.
Cine-i formează pe formatori? Ministerul Sănătății lasă pregătirea practicienilor de medicină alternativă pe seama unor medici care practică „regresia în vieți anterioare”
Ministerul Sănătății pregătește o nouă lege pentru reglementarea medicinei alternative. La elaborarea ei a contribuit și o specialistă din sistemul public care practică „regresia în vieți anterioare”.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
Tehnoplus Medical SRL, firmă specializată în echipamente medicale, avea să fie sancționată în 2017, în urma unei investigații derulate de Banca Mondială (BM).
Astfel, această companie, despre care anchetatorii spun că era abonată la contracte cu spitale românești, a fost introdusă pe o listă de excluderi a BM timp de doi ani.
Motivul? A dat mită peste 168.000 de euro în schimbul atribuirii unui contract de furnizare de echipamente.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Tehnoplus Medical SRL este o firmă cu acționar unic, pe nume Octavian Niculescu. Anul trecut a avut 125 de angajați, o cifră de afaceri de peste 64 de milioane de lei și un profit net de 12,5 milioane de lei.
Am încercat să-i contactăm prin telefon, dar ne-au trimis de la un departament la altul, fără să ne dea vreun răspuns relevant.
Iată câteva fragmente din înregistrarea audio pe care ne-au pus-o la dispoziție surse din Institutul de Fonoaudiologie.
„Dacă ar fi hazard, nu am trăi în România”
Consilierul Amalia Duță: În situația în care dânșii câștigă procedura. Dacă nu câștigă procedura? Dânșii nu au de unde să aibă proiectul tehnic făcut.
Managerul Andreea Marinescu: Păi da’ nu-l fac ca să-l câștige?
Amalia Duță: Câți sunt ca dânșii, care au exact aceleași…? Și experiența similară.
Andreea Marinescu: Eu vreau să câștige ei.
Amalia Duță: Totul e hazard, din momentul în care s-a scos la procedură…
Andreea Marinescu: Haideți că, dacă ar fi hazard, nu am trăi în România.
(…)
„Nu mă interesează cum faceți ca să fiți acoperit cu documente, în așa fel încât să câștigați”
Andreea Marinescu: Deci, eu, chestia asta cu telefoane în timpul discuțiilor. Nu știm cu cine vorbește. De unde să știu eu cu cine vorbiți dumneavoastră? Acum spun că vreau să câștigați dumneavoastră, să câștigați licitația în direct la Antena 1… Haideți să ne înțelegem, dumneavoastră știți ce lucrări are firma asta?
Reprezentant Tehnoplus Medical: Sigur.
Andreea Marinescu: Păi și atunci de ce nu spuneți? Maternitatea din Iași ce e, aprozar?
Reprezentant Tehnoplus Medical: Maternitatea din Iași e în curs de execuție…
Amalia Duță: Dumneavoastră vă bateți cu constructori și proiectanți care au experiență pe spitale. Gândiți-vă numai la cei care au consolidat Colțea (Spitalul Colțea − n.r.). Deci aia a fost lucrare imensă. Sau care a consolidat mai știu eu ce spitale. Deci, dumneavoastră trebuie să-mi aduceți toate atuurile și ca experiență și să punem acolo.
Reprezentant TehnoPlus Medical: Le analizăm.
Amalia Duță: Dacă nu aveți experiență ca proiectant pe asta sau ca… veniți în asociere. Veniți în asociere. Căutați un constructor care are experiență și veniți în asociere.
(…)
Andreea Marinescu: Eu vă dau o singură temă: nu mă interesează cum faceți ca să fiți acoperit cu documente, în așa fel încât să vă prezentați ca să câștigați.
Reprezentant TehnoPlus Medical: Nu este nicio problemă.
Andreea Marinescu: Păi ce? Dumneavoastră vă pierdeți timpul aici, cu noi, și noi cu dumneavoastră ca să…
(…)
„Dacă ar fi să o facem așa cum trebuie, ar trebui experiență în blocul operator”
Amalia Duță: Deci, noi putem să lăsăm la nivel de spital, că dacă ar fi să o facem așa cum trebuie, ar trebui experiență în blocul operator, că e o provocare cu totul aparte, blocul operator…
Andreea Marinescu: Nu, numai pentru spital.
Amalia Duță: Eh, lăsăm pentru dumneavoastră numai spitale. Putem să băgăm prețul cel mai mic, și atunci dânșii vin cu un preț de dumping și atunci câștigă.
Ori putem să băgăm pe criteriul de atribuire oferta cea mai avantajoasă, iar acolo ce pui? La lucrare nu ai cum să pui altfel decât prețul cel mai mic.
(…)
Amalia Duță: Singura șansă e să veniți cu preț foarte mic, preț de dumping. Eu știu piața. La un amărât de sanatoriu, unde nu s-a cerut experiență așa, au venit opt. Opt au venit.
Reprezentant Tehnoplus Medical: Valoarea garanțiilor sau…
Amalia Duță: Nu, nu. Ăsta nu e cuantificabil, vreți să ne trezim cu contestații? Dau exemplul ăsta: Eu sunt profesor, da? Îl pun pe elevul Mihai să spună lecția despre Ștefan cel Mare.
Mi-o turuie și-i dau nota 7. Vă pun pe dumneavoastră să-mi spuneți lecția despre Ștefan cel Mare. Ne-om tocmi și vă dau 6. Cum am cuantificat eu că elevul Mihai a meritat 7 și dumneavoastră, 6?
Păi am avut o grilă în care am pus: mi-a zis data de naștere, i-am dat 0,1 puncte. Mi-a zis data morții, i-am mai dat 0,1 puncte. Mi-a zis numărul de bătălii, i-am mai dat încă 0,1 puncte. Deci profesorul are în capul lui o grilă de cuantificabil. Așa e și-n achiziții.
Cum fac dacă dumneavoastră îmi dați o grilă de cuantificare a metodologiei de lucru, metodologie de lucru a cui? A proiectantului, a constructorului, a cui? Dacă îmi dați o grilă de cuantificare a metodologiei de lucru și să spun așa: dacă lucrează cu… primește 10 puncte.
(…)
Amalia Duță: Cel mai bine este să discutăm aici, față-n față.
Andreea Marinescu: Nu discutăm prin telefon, nu mai discutăm prin mail. Nu am chef să fac pușcărie, să stau pe la DNA, să dau cu subsemnatul.
Puteți asculta aici fragmentele transcrise de mai sus.
Institutul de Fonoaudiologie și Chirurgie Funcțională ORL „Prof. dr. Dorin Hociotă”. Foto: Mihai Petre
*
În baza legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, am solicitat conducerii Institutului de Fonoaudiologie, atât prin email, cât și prin telefon, contractele pentru lucrări de construcții, reparații sau renovări din perioada 2009-2018.
Am trimis trei mailuri, dar nu am primit niciun răspuns.
În cele din urmă, am sunat-o pe doamna Andreea Marinescu: după ce m-am prezentat și a auzit cuvântul „jurnalist”, managerul Institutului a închis, iar apoi nu a mai răspuns la telefon.
Prima tentativă de a obține o poziție oficială a conducerii Institutului a avut loc în luna august. De atunci am mai încercat de cel puțin zece ori. Chiar și secretariatul Institutului „Prof. dr. Dorin Hociotă” mi-a închis telefonul după ce m-am prezentat.
După tăcerea sistematică și refuzul managerului de a răspunde solicitărilor făcute în baza Legii 544/2001, în luna septembrie am dat Institutul în judecată.
O licitație care se referă la un contract de milioane de euro ar trebui să se găsească pe site-ul Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP), după cum spune și legea:
„Autoritatea contractantă asigură prin mijloace electronice, prin intermediul SEAP, accesul direct, complet, nerestricţionat şi gratuit al operatorilor economici la documentele achiziţiei, începând cu data publicării anunţului de participare”.
În mod ciudat, contractul din 2011 pentru renovarea blocului operator de la Institutul de Fonoaudiologie nu se află pe SEAP.
Pentru comparație, pe SEAP există un contract din 2015 pentru „extinderea, amenajarea și dotarea blocului operator” de la Institutul Oncologic din Cluj, câștigat de firma Tehnoplus Medical SRL. Valoarea contractului este de aproape 7 milioane de lei.
Și tot ca termen de comparație, pe SEAP apare o licitație din 2012 pentru un contract de peste 6,4 milioane de lei ce viza secția de anestezie și terapie intensivă de la Institutul de Fonoaudiologie.
Licitația a fost câștigată de aceeași firmă, Tehnoplus Medical SRL.
Sterilizare cu peria, în lighean
Cealaltă problemă care ne-a fost reclamată de angajați ai Institutului de Fonoaudiologie este neglijarea unor standarde de igienă și prevenție în faza premergătoare operațiilor.
„Sterilizarea instrumentelor chirurgicale nu se face cum trebuie. Putem să îmbolnăvim pacienții”, ne-au spus surse din cadrul Institutului „Prof. dr. Dorin Hociotă”.
La operațiile asupra sinusurilor se utilizează așa-numita trusă de FESS (acronim de la Functional Endoscopic Sinus Surgery – intervenție care constă în drenarea canalelor sinusale).
Această trusă trebuie să fie mai întâi sterilizată cu o soluție denumită Oxysept (un praf care se introduce în apă pentru a forma o substanță biocidă). Apoi, instrumentarul este pus într-un aparat denumit autoclav − care sterilizează obiectele folosind presiunea cu abur.
Sursele noastre susțin că managerul Andreea Marinescu îi obligă pe medici și pe asistente să treacă uneori peste această ultimă etapă, pe motiv că ar dura prea mult.
Introducerea fiecărei truse în autoclav ar duce, astfel, la scăderea numărului mediu de pacienți operați pe zi − ceea ce ar însemna mai puțini bani primiți de la Casa de Asigurări de Sănătate.
„Autoclavul este un aparat care sterilizează. Un ciclu durează 30-45 de minute. Asta înseamnă că, timp de 45 de minute, sala nu poate fi folosită.
Dar ca să avem mai mulți pacienți operați, ca să luăm mai mulți bani, sterilizăm la rece, într-un lighean, cu peria„, spune una dintre surse.
Iată un video filmat în blocul operator:
O altă sursă ne-a spus că pentru operații au la dispoziție trei truse complete de FESS și o a patra care e incompletă. Deci primii patru pacienți operați într-o zi sunt, să zicem, în siguranță.
Dar media numărului de pacienți operați zilnic este de 10, așa că următorii șase riscă să se infecteze în timpul intervenției.
„Nu a acceptat nimeni ideea de a se face doar trei operații de FESS pe zi, pentru că avem doar trei truse complete”, continuă sursa noastră.
„Noi avem patru truse, cu tot cu cea incompletă. Deci, de la al cincilea pacient care trebuie operat se face o sterilizare la rece. Adică cu substanțe chimice.
Se prepară o soluție cu Oxysept, se scufundă instrumentele în soluția respectivă și, după 10 minute, se scot, se clătesc cu apă sterilă și se folosesc la următorul pacient.
Procedura este incompletă pentru că, potrivit legislaţiei privind sterilizarea, la rece nu se poate steriliza decât instrumentar din cauciuc. Instrumentarul de cauciuc nu suportă autoclavare. Dar pentru instrumentarul metalic nu este specificat lucrul acesta”.
Sursa noastră, care lucrează la Institut, spune că, de obicei, se depășește numărul de operații făcute cu instrumentar sterilizat complet, adică și în autoclav.
„Cauza e presiunea de sus, ca să fie făcute cât mai multe operații. Altfel se pierd banii care vin de la Casă (Casa Națională de Asigurări de Sănătate − n.r.). Nu faci operații, nu faci bani.
Măcar dacă ar mai fi încă patru truse, am avea timp: le ducem repede la autoclav, oricum facem chestia asta cât de des putem”, a completat sursa noastră.
Respectivul angajat crede că cel mai mare pericol pentru un pacient operat cu instrumentar incomplet sterilizat este de a contracta o boală infecțioasă: hepatită, HIV sau altele.
Am întrebat cum argumentează șefii săi faptul că autoclavul nu este folosit de fiecare dată. Li s-a răspuns că sterilizarea cu soluția Oxysept elimină hepatitele.
„În spitalele din Vest nici nu vor să audă de așa ceva. În primăvară a venit o echipă de finlandezi, au făcut niște demonstrații la noi, și au fost foarte surprinși că am putut să facem patru intervenții.
Bine, am fost pregătiți, adică am avut tot ce trebuia pentru fiecare intervenție. Dar au fost foarte surprinși că făceam atâtea operații într-o zi. Ei făceau una singura pe zi”, spune sursa noastră.
„În sterilizare nu există mai mult sau mai puțin. Există steril sau nesteril. Dacă se consideră că are potențial nesteril, atunci nu ne interesează să-l cuantificăm”, ne-a explicat o altă sursă din domeniul medical.
De-a lungul timpului, angajații Institutului de Fonoaudiologie au adresat conducerii mai multe plângeri verbale. „Nu în scris, fiindcă lumea nu are curaj, oamenii se feresc de lucrurile astea”.
De fiecare dată li s-a spus că toate problemele vor fi rezolvate, dar promisiunile au rămas în aer sau s-au transformat în amenințări din partea managerului Andreea Marinescu.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this