REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

Cum să-ți reprogramezi mintea ca să scapi de boli și probleme de sănătate mintală. Incursiune în lumea vracilor New Age și a cetățenilor suverani (I)

Răzvan Filip
Data: 09/05/2023
Foto: Emanuel Giurgi (stânga, vorbind la telefon) și Leopold Eugen Reich (mijloc), fondatorii Fermei de Conștiință. Captură foto via Youtube

Acest material (conceput în trei părți) descrie experiența mea de cursant ce încearcă să-și „reprogrameze” anxietatea și, apoi, de voluntar în cadrul Fermei de Conștiință. 

Numele marcate cu * au fost schimbate pentru a proteja dreptul anumitor cursanți și facilitatori la intimitate. 


Emanuel Giurgi are aproape 30 de ani, e din județul Neamț și a studiat business management în Londra. Deși în CV-ul său nu apar informații despre studii medicale sau din domeniul psihologiei, Emanuel spune că deține secretul pentru tratamentul depresiei. Și nu numai.

În social media, bărbatul vorbește constant despre cum tehnica sa de „reprogramare mentală” a generat „vindecări miraculoase” pentru sute de oameni. Într-un clip de promovare de pe TikTok ce a strâns peste 150 de mii de vizionări din 20 martie încoace, Emanuel pretinde că a vindecat în doar câteva minute oameni care se luptau de zeci de ani cu anxietatea și depresia. 

Oameni care nu puteau să iasă din casă, oameni care nu puteau să vorbească s-au vindecat pur și simplu instant.(…) Sunt deja sute de oameni care au învățat această tehnică și practică pe ei, oameni care au fost la cei mai buni psihologi din România, nu au reușit să găsească o soluție pentru problemele lor psihologice, au găsit-o aici.”, susține Emanuel.

„Poți chiar să-ți schimbi amintirile, astfel încât să-ți amintești că ai avut o copilărie frumoasă și fericită în locul uneia traumatizante”

Giurgi nu este primul și nici ultimul om de pe Internet care pretinde că își poate „reprograma” semenii. Promisiuni în sensul ăsta se găsesc la tot pasul, de regulă în locuri în care industria de coaching și dezvoltare personală se intersectează cu spiritualitatea de tip New Age și uneori chiar cu psihoterapia. 

De pildă, o doamnă psiholog din Timișoara care este și facilitatoare de programare neurolingvistică (NLP) ține un curs online de reprogramare mentală care, în schimbul a 1100 de lei, promite că te va învăța cum să te eliberezi rapid de emoții negative precum teama, rușinea și vinovăția. 

În altă parte a Internetului, adepții români ai metodei Silva (program controversat de self-help cu origini în Statele Unite) pretind că te pot învăța cum să-ți reprogramezi mintea ca pe un computer, „astfel încât te poţi elibera de obişnuinţe proaste înlocuindu-le cu obişnuinţe benefice, fără recidivele obişnuite şi eforturi de voinţă”. 


Vrem să putem relata despre viețile românilor, despre problemele lor și despre toate evenimentele semnificative din țară și din lume, care le pot schimba viața. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.


La începutul anului, inspirat de tehnici sau programe similare, Giurgi a hotărât să scoată propriul produs pe piața din România. Nu e prima oară când cochetează cu ideea de reprogramare mentală – acum câțiva ani, când încă locuia în afara țării, vindea un program destinat vorbitorilor de limbă engleză intitulat „Subconscious Upgrade”. 

„Am practicat majoritatea tehnicilor care există pentru a-mi schimba mintea la nivel de subconștient, de la Tapping EFT (n.r. tehnică de eliberare emoțională care stimulează prin palpare ușoară mai multe zone ale corpului despre care se crede că ar fi «meridiane energetice») până la hipnoterapie, metoda Silva, vindecarea theta, vindecarea liniilor temporale, Psych-K (n.r. tehnică similară cu ce propune Giurgi)… și nu m-am oprit să caut și să studiez mai mult”, își rezumă Emanuel călătoria spirituală într-o carte autobiografică distribuită în mod gratuit la el pe site. 

Unii oameni vin în comunitate pentru a-și vindeca rudele de boli fizice. Captură foto dintr-un grup de Telegram asociat proiectului de reprogramare mentală

Astăzi, când cauți „reprogramare mentală” pe Google, primul site în limba română care apare în lista de rezultate este cel creat de Emanuel, reprogramarementala.ro. Aici poți găsi atât resurse gratuite precum seminarul de educație emoțională sau cel de educație financiară, dar și cursuri pe bani care îi învață pe oameni să aplice tehnica pe ei înșiși sau să devină la rândul lor „facilitatori”. 

La ora publicării acestui articol, site-ul oferă spre vânzare trei cursuri. Primul este de „transformare emoțională” și te „învață” cum să scapi de emoțiile negative prin niște comenzi simple în subconștient. În mod normal, cursul costă 197 de euro, dar pentru câteva săptămâni din luna aprilie se vinde la prețul promoțional de 127 de euro

„Sunt 3 pași simpli: identificarea programelor, aplicarea formulei de transformare, unde reciți o comandă specifică pentru ce ai tu nevoie, cu intenție și fermitate, și o vizualizare simplă specifică prin care accesezi conștiința universală”, se arată în descrierea cursului. 

Odată parcurs, susține autorul cursului, vei putea să eliberezi orice emoție, traumă, anxietate sau frustrare, vei învăța cum să te vindeci de traume fizice, emoționale, sexuale sau de orice fel, cum poți îmbunătăți orice relație sau interacțiune prin comenzi simple, cum să-ți îmbunătățești sănătatea și chiar să-ți transformi corpul fizic.

Un al doilea curs, de transformare mentală și financiară, costă tot 197 de euro și poate fi cumpărat doar de cei care l-au luat și pe cel de transformare emoțională. La capătul lui vei deveni „maestrul conștiinței tale” și vei fi învățat cum să fii cu adevărat liber financiar. 

@reprogramarementala

Vino in comunitatea noastea sa experimentezi tehnica de reprogramare gratuit. Daca ai putea schimba orice in viata ta tu ce ai schinba? Vezi linkul in bio

♬ original sound - Emanuel Giurgi

Dacă vrei să devii la rândul tău facilitator, adică să-i reprogramezi pe alții, trebuie să scoți din buzunar 333 de euro. Această calitate, de facilitator, vine și cu promisiunea unor câștiguri, pentru că primești un cod de afiliere ce-ți va asigura 50% din orice vânzare făcută prin codul respectiv. Alte beneficii: acces la toată echipa pentru suport și sesiuni unu la unu, iar potențialii clienți te vor putea găsi pe site, unde va exista o poză cu tine și un buton de contact. 

Emanuel pretinde că achiziționarea cursului pentru facilitatori te va învăța cum să schimbi orice convingere, credință sau percepție despre orice lucru, totul în mai puțin de un minut; cum să reprogramezi celulele corpului fizic astfel încât să se vindece, cum să vindeci relația cu părinții sau alte persoane din viața ta; să identifici programe și convingeri negative din subconștient, să cureți energetic obiecte, lucruri sau spații, dar și cum să te detașezi de dorințe și să te apropii de iluminare

„Poți chiar să-ți schimbi amintirile astfel încât să-ți amintești că ai avut o copilărie frumoasă și fericită în locul uneia traumatizante”, se mai promite în descrierea cursului pentru facilitatori. 

Mărturiile celor care pretind că au fost reprogramați

Pentru cei care nu sunt convinși că „vindecările miraculoase” sunt posibile și merită să investească sute de euro, Emanuel Giurgi și alți facilitatori oferă în fiecare miercuri și duminică demonstrații gratuite prin Zoom. Ședințele sunt transmise și live, pe Facebook, în grupul Frontiera Transformării – Comunitatea Reprogramări

La ora redactării acestui articol, grupul numără aproximativ 2500 de membri și în el sunt postate mărturiile celor care pretind că tehnica i-a ajutat să scape de tot felul de afecțiuni psihice sau fizice. În mărturiile video ale membrilor grupului, oamenii – unii dintre ei deveniți, între timp, facilitatori ai tehnicii – par în culmea fericirii. 

Dorian*, un bărbat pe la 50 ṣi ceva de ani se plimbă pe o stradă din Anglia și explică cum i-au schimbat reprogramările viața: „Băi, nu se poate! Eu voiam să merg la cimitir, voiam să fac altceva”, spune bărbatul. „Tehnica asta a lui Emanuel mă trimite să mă plimb, să râd, să urlu pe stradă, de se uită indienii și englezii la mine. Pentru că mi-am făcut reprogramare mentală”, explică Dorian. O dată la două fraze râde cu poftă și pare cuprins de un extaz aproape mistic.

Mirela*, o femeie de aproximativ 30 de ani, susține că datorită tehnicii de reprogramare a ajuns să trăiască senzații și experiențe noi, să-și vindece traumele și să se simtă mai vie ca niciodată. Discursul ei este însoțit de muzică electronică cu vibe ezoteric și de aceleași râsete bizare întâlnite în mărturia lui Dorian.

„Lucrurile se așază într-un mod de-a dreptul magic, cum nu m-aș fi așteptat vreodată. Lucrurile în viața mea se întâmplă cu ușurință (râde). O, Doamne! Simt că sunt atât de vie. Și simt recunoștință, pentru că sunt aici, pe Pământ, experimentez viața, mă vindec de traumele mele…”, își încheie femeia pledoaria. 

Atât Dorian, cât și Mirela au devenit între timp facilitatori ai tehnicii de reprogramare. 

Încerc să-mi reprogramez anxietățile. „Doar” 55 de euro sesiunea de vindecări emoționale de 30 de minute

Confruntat cu mărturii euforice în care totul este la superlativ, încerc tehnica pe propria piele. Intru în grupul de Telegram (care în ultima lună a crescut de la 1300 de membri la 2000 de membri) afiliat site-ului, unde întreb cum aș putea să beneficiez de o sesiune de reprogramare mentală. Unul dintre facilitatori, Darius*, mă ia în primire și-mi promite că-mi va da mai multe detalii în privat. 

„E ca la terapie?”, întreb eu. 

Cam așa ceva. 

„Avem psihologi și terapeuți care au achiziționat cursul să învețe tehnica”, explică Darius.

Spune că îmi poate face o reprogramare demonstrativă și, dacă-mi place ce văd, pot solicita încă o ședință, doar că următoarea va fi contra cost: 55 de euro sesiunea de vindecări emoționale de 30 de minute, 77 de euro una completă, de 60 minute, în care se va intra foarte adânc pe emoții, frici, traume și „programe” nesănătoase. O altă opțiune este aceea de a cumpăra cursul, ca să învăț cum să mă reprogramez singur. 

„(…) iar dacă folosești codul meu de Facilitator, pe lângă o reducere de 10% la achiziția cursului, ai și o ședință 1:1 cu mine gratuit”, își încheie Darius pitchul.

În call-ul demonstrativ, Darius îmi oferă explicații suplimentare despre proiectul reprogramărilor mentale. Trebuie să știu, spune el, că peste 95%-97% din cine suntem noi, adică ce simțim și ce avem în exteriorul nostru, este bazat pe programe și experiențe adânc înrădăcinate în subconștient. Și aceste programe ajung să genereze emoții negative sau pozitive. Când sunt negative și se adună, pot produce boli fizice sau psihice. 

Captură foto dintr-un grup de Telegram asociat proiectului de reprogramare mentală.
Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Din punctul meu de vedere, cam orice boală sau afecțiune este pe bază emoțională. Dar asta este pur și simplu părerea mea”, continuă Darius. Mi-o dă exemplu chiar pe Mirela, autoarea testimonialului trippy de pe TikTok, care după o ședință de reprogramare cu Emanuel și-ar fi recăpătat simțul mirosului. 

„De la vârsta de 7 ani până la 30, ea nu a mai simțit absolut deloc miros. Emanuel i-a făcut o sesiune de reprogramare, nu s-a întâmplat nimic atunci, nici a doua zi, nici după două zile, dar a treia zi a trimis un video în care era entuziasmată şi cu ochii în lacrimi. Au fost persoane care nu au mai trebuit să se opereze de inimă, de genunchi, de o grămadă de astfel de probleme în urma unor reprogramări”, spune Darius. 

Tehnica pe care o propun Emanuel Giurgi și facilitatorii săi constă în reprogramarea emoțiilor negative, adică înlocuirea lor cu unele pozitive. Dar ca să ajung la reprogramarea propriu-zisă, trebuie să trec mai întâi printr-un proces de „săpări” prin care facilitatorul descoperă din aproape în aproape cauzele ce stau la baza emoțiilor mele negative. 

„Nu durează decât un minut, un minut jumate să fac o comandă, să înlocuiesc acel program sau acea emoție”, mă asigură Darius.

Practic, plănuiește să  le comande emoțiilor negative descoperite în timpul procesului de săpare să iasă din mine, pentru a le înlocui cu unele noi, pozitive. 

Îi spun că-mi caut o casă împreună cu iubita mea și că asta îmi provoacă foarte multă anxietate. Mă întreabă în ce locuri din corp simt această anxietate, îi spun că în stomac, inimă și membre. Vrea să investigheze ce stă la baza acestei anxietăți. Mă roagă să închid ochii, iar eu îi povestesc despre procesul greoi și îndelungat prin care și-au ridicat ai mei casă, despre cum în copilărie au existat momente în care am locuit patru oameni într-o singură cameră încălzită de o sobă pe lemne. Îi spun și despre teama mea că va veni o zi în care nu voi mai fi capabil să-mi achit ratele și voi ajunge pe străzi, în frig, vai de capul meu. 

După fiecare răspuns pe care-l dau, Darius mă întreabă „și ce se poate întâmpla rău dacă?”.

„Ce simți că se poate întâmpla rău dacă o să ajungi pe stradă, o să stai în frig și în condiții foarte nasoale?”

„Și ce se poate întâmpla rău dacă o să te îmbolnăvești și o să mori?”

„Și ce se poate întâmpla rău dacă o să se încheie viața și o să ratezi toate experiențele frumoase?”

Interogatoriul continuă în felul acesta până ajung la concluzia că frica de moarte ar fi în spatele tuturor anxietăților mele. Când nu mai am ce răspunsuri să dau, mă roagă să deschid ochii. Facem o scurtă recapitulare a emoțiilor, programelor și convingerilor ce au ieșit la suprafață în timpul procesului de săpare. Apoi închid ochii din nou, inspir adânc, îi dau acceptul să scoată toate emoțiile și programele, iar Darius dă o primă comandă:

„Comand ca următoarele programe, convingeri, emoții și sentimente, toată starea de anxietatea pe care o simte Răzvan, toată acea anxietate care i se desfășoară în corp când se gândește la casă, toată acea frică de credite, de rate, toată acea senzație că i se întoarce stomacul pe dos, ce se poate întâmpla dacă pierde jobul, dacă nu are casă ce face, frica de a nu rămâne pe străzi, să fie luate de la Răzvan și să fie duse în Conștiința Universală, împreună cu toate cauzele, motivele și rădăcinile. 

Să fie înlocuite cu lumină, iubire, libertate, fericire, putere, curaj, succes, împlinire, încredere, siguranță și cel mai bun program din Conștiința Universală pentru binele lui suprem. Comand ca această programare să se producă acum și pentru întotdeauna în conștiința lui Răzvan și în toate celulele corpului fizic. Comand ca toți centrii receptori pe vechile programe și emoții să se închidă și să se deschidă receptorii pentru noile programe și emoții. Amin, amin, amin!”

Exemplu de comandă pentru reprogramarea subconștientului. Captură foto dintr-un grup de Telegram asociat proiectului de reprogramare mentală

Fiecare comandă e rostită după același șablon: începe prin „comand ca x, y, z” și se încheie cu „Amin, Amin, Amin!”. Aș minți dacă aș spune că fricile mele legate de credit și rate au dispărut în neant după comenzile lui Darius. N-au dispărut, le am și azi, la o lună și ceva după sesiune. Aș minți, însă, și dacă aș pretinde că nu înțeleg de ce alții, mai spirituali și mai puțin sceptici decât mine, pretind că tehnica le-a ameliorat anxietățile: mă simt auzit și luat în serios.

Reprogramarea și depresiile

Când vine vorba de boli fizice, Emanuel are, cel puțin uneori, un discurs rezervat. Fără a nega efectele reprogramării asupra trupului, are câteodată grijă să adauge că e puțin mai complicat și e nevoie de muncă suplimentară pentru a reprograma celulele corpului. Dar sfaturile pe care le dă și poveștile pe care le spune riscă să-i pună în pericol pe participanți.

Într-o discuție despre antidepresive pe grupul de Telegram, când e întrebat ce părere are despre ele, Darius susține că o persoană care le folosește este „sedată” și este mai complicat să lucrezi cu ea, pentru că nu mai este capabilă să-și identifice emoțiile negative. 

Nu sunt de acord cu antidepresivele sau drogurile, nici legale, nici ilegale, dar nu pot să-ți spun ce să faci”, adaugă Emanuel, nu înainte de a sugera că o sesiune de reprogramare ar putea fi mai eficientă dacă am sări peste tratament.

Pentru a proba astfel de afirmații, facilitatorii citează deseori experiența unei membre a Academiei care susține că reprogramarea a ajutat-o să renunțe la antidepresive și sedative după șapte ani în care le-a luat „cu pumnul”. Spune că din cauza lor luase în greutate și a fost un zombi ani la rând, „nici memorie nu mai avea”. Când a înțeles că pastilele nu-i fac bine, era pe perfuzii, nemâncată de două luni și se gândea la sinucidere. 

„Am reușit să le las (n.r. pastilele), cu ajutorul comenzilor, meditațiilor, dansurilor, muzicii. Și m-am înconjurat de oameni frumoși de la care am avut de învățat, iar voința și curajul de a mă vindeca cu adevărat m-au făcut să dau toate măștile jos și să fiu vulnerabilă”, își rezumă femeia experiența cu reprogramările. 

O altă facilitatoare, Francesca*, recomandă oamenilor să nu oprească singuri tratamentul cu antidepresive. Vor putea renunța la ele abia după ce vor lucra suficient cu ei înșiși și își vor lua puterea înapoi. Lucru pe care-l pot face cumpărând cursul.

Reprogramarea și cancerul: „Trebuie să vedem în primul rând ce conflicte sunt în spatele conflictului ovarian” 

În cele din urmă, îl cumpăr la reducere și primesc acces într-un nou grup de Telegram, „Academia Transformării – Cursanți”. Când mă înscriu eu, Academia are 230 şi ceva de membri. Astăzi are 326. În doar o lună, aproape 100 de oameni au plătit 127 de euro pentru a învăța cum să se reprogrameze. Cei dinainte au plătit 197 de euro. 

Primesc o așa zisă formulă a transformării, care te reprogramează emoțional: 

Cam așa arată niște formule care te scapă de depresie sau anxietate. Captură foto din curs.

Cu alte cuvinte, am dat 127 de euro pentru o formulă pe care o puteam extrage de unul singur din ședința gratuită cu Darius. 

Există una și pentru descărcarea de emoții și sentimente noi (tot din Conștiința Universală, desigur), o formulă pentru vindecarea chakrelor, alta pentru „eliberarea de dureri sau blocaje fizice” și, în fine, una pentru eliberarea de adicții. Toate sunt croite după același șablon, diferă doar problemele pe care le rezolvi cu fiecare dintre ele. 

Pe lângă formule, am acces la două call-uri săptămânale cu ceilalți membri ai „Academiei” și la înregistrările call-urilor din trecut. Iar ca membru al Academiei pot alege un facilitator pentru a clarifica orice nelămurire aș avea în legătură cu reprogramările. Inițial vreau să lucrez cu Emanuel, dar mi se spune că el nu are timp, așa că o aleg pe o tânără profesoară de matematică din Brașov, Ana*. 

Nu apucăm să interacționăm prea mult. Însă, în timpul unui call din Academie, surprind un episod bizar ce le are protagoniste pe ea, Francesca și pe o doamnă suspectă de cancer de col uterin, Corina*.

Ambele facilitatoare, Francesca și Ana, combină reprogramările cu Noua Medicină Germană, o abordare pseudoștiințifică din medicina alternativă ce susține că bolile grave sunt cauzate de șocuri psihologice puternice și conflicte emoționale nerezolvate. Corina e disperată și le spune celor două că e într-o cursă contra cronometru, pentru că în urma unui test Papanicolau i-a ieșit că ar avea niște celule canceroase pe colul uterin. Cu toate acestea, medicii n-au detectat și o infecție cu virusul HPV, principalul suspect când vine vorba despre această formă de cancer. 

„HPV-ul este vorba despre moartea unei relații”, intervine Francesca. 

„Eu urma să întreb, HPV-ul a ieșit rău? Adică sunt acele ovare polichistice? Că am văzut că acolo mai se duc către cancer, dar nu e cancer”, o întreabă Ana, încurcând bolile între ele. Corina le spune iarăși că nu, n-are HPV. 

„Până la urmă ți-a ieșit că ai herpesul ăsta vaginal sau nu?”, întreabă Francesca, încurcând HPV-ul cu herpesul genital. 

Deși Corina a precizat cât se poate de clar că celulele canceroase au fost depistate în urma unui test Papanicolau, Ana o întreabă dacă au fost găsite în ovare sau uter (n.r. Papanicolau nu se folosește pentru a depista nereguli la nivelul ovarelor). Apoi ține o întreagă prelegere despre cum ovarele polichistice (și amenoreea provocată de ele) vin din conflictul de a fi părăsită. Practic, corpul știe că ai fost părăsită și-ți spune „băi, tu ai fost părăsită, eu îți fac aceste ovare polichistice, tu nu o să mai ai menstruație”. 

„Deci ce se întâmplă de fapt? Tu nu mai produci testosteron, produci doar esterogen (sic!). Asta te întinerește, te face mai frumoasă. De fapt, te pregătește pentru un alt partener, ca să depășești conflictul de a fi părăsită. Toată perioada asta durează undeva la nouă luni. În nouă luni sunt medici care te pot diagnostica cu cancer ovarian. Ăsta este exemplul pe care îl știu din proprie experiență.

Așa că cel mai bine scoate toate emoțiile pe care le ai, nodul ăsta în gât, frica asta. Adică trebuie să vedem în primul rând ce conflicte sunt în spatele conflictului ovarian și în spatele conflictului uterin, că doar astea două pot să fie în partea aceea. Și în funcție de ce conflict este, este vindecabil, niciun fel de problemă. Mergeți (n.r. la control) să vă asigurați. Dar până atunci scoateți toate emoțiile negative pe care le aveți în legătură cu asta”, o îndeamnă Ana pe femeie.

Discuția continuă în același stil preț de zeci de minute. Ana pretinde că a mai lucrat cu cineva care avea cancer de col uterin. După ce ajutat-o să scoată toată furia din ea – pentru că avea foarte multă furie acumulată – persoanei respective i-au ieșit hemoroizi – primul simptom de vindecare, spune Ana. 

Intervin persoane care au trecut prin experiențe similare, iar consensul pare să fie că doamna Corina trebuie să se elibereze de toate emoțiile negative și să-și rezolve toate conflictele. 

„Da. Sfatul meu este să vă dați o comandă, să spuneți «sunt sănătoasă, sunt foarte bine» și așa mai departe”, îi recomandă o altă membră a Academiei.


Ambele grupuri de Telegram sunt pline de persoane precum Corina, care vin să-și vindece tot felul de suferințe fizice sau psihice. Cei mai mulți par să-și fi pierdut complet încrederea în sistemul medical și medicina mainstream. 

Unii caută să rezolve probleme relativ simple, precum frica de zbor sau de dentist, alții cumpără cursul în speranța că-și vor putea vindeca afecțiuni mult mai grave. La puțin timp după intrarea mea în Academie, văd mesajul unei doamne care se plânge că nu-și poate reprograma problemele cu tiroida. O întreb dacă ia și ceva medicamente. Nu ia, folosește doar vitamine, uleiuri esențiale și reprogramări. Ana-i recomandă să lucreze puțin la partea de vindecare și iertare. Femeia spune că a încercat să scoată tot, dar nu-i iese. Noaptea trecută a făcut reprogramări până la trei dimineața și a adormit plângând.

„Scot tot felul de chestii, dar parcă sunt din ce în ce mai rău”, se plânge femeia. 


În următorul episod voi povesti experiența mea de la Ferma de Conștiință, un loc izolat din județul Hunedoara unde Emanuel Giurgi și prietenul său, Leopold Eugen Reich, vând servicii de medicină holistică/alternativă, organizează evenimente și pun bazele unei comunități spirituale ce nu-și mai dorește să răspundă în fața legilor statului român.

În ultimul episod, care va fi publicat vineri, vom explica unde greșește Emanuel Giurgi din punct de vedere legal când promite vindecări miraculoase și voi povesti cum a decurs interacțiunea cu el și Leopold după ce i-am informat că sunt jurnalist.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin Patreon:

Accesând https://www.patreon.com/pressoneRO

Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Poți redirecționa 3.5% din impozitul tău pe venit folosind formularul de mai jos. Dacă nu se încarcă, poți accesa acest link: https://formular230.ro/fundatia-pressone