Foto: Unsplash.com / Radek Grzybowski
31/05/2017
Cum să nu te lași copleșit de abundența de informații de pe Internet
Oamenii care fac scufundări la adâncime sunt obligați să revină treptat la suprafață, oprindu-se 3 minute la fiecare 5 metri, pentru a evita accidentele de decompresie. Mă gândesc uneori că am fi avut nevoie de o regulă similară pentru consumul media.
În România, de la cele câteva foi de ziar și ore de televiziune din anii ’80 am trecut, într-un timp relativ scurt, la feed-uri interminabile de știri, articole, statusuri și episoade cărora încercăm să le dăm de cap.
Pentru tot mai multă lume, această supraabundență de informații devine copleșitoare. Iată ce scrie neuro-cercetătorul Daniel Levitin, cel mai avizat cunoscător al fenomenului numit „information overload”:
Creierele noastre sunt mai ocupate decât au fost vreodată. Suntem asaltați de fapte, pseudo-fapte, vorbărie goală și zvonuri, toate trecând drept informații. Încercarea de a-ți da seama ce trebuie să știi și ce poți ignora este în sine obositoare.
Pentru a ține pasul, suntem nevoiți să facem mai multe lucruri în același timp, însă Levitin crede că multitasking-ul este „o iluzie puternică și diabolică”.
Creierul uman nu este capabil să rezolve mai multe sarcini similare în același timp, așa că le rezolvă secvențial, în pripă. Acest proces duce la creșterea nivelului de cortizol și adrenalină, ceea ce dă senzația de „ceață mentală” care se așază peste creier.
Dar dacă multitasking-ul nu este soluția, atunci cum te poți degreva de povara cognitivă a informațiilor?
Iată trei principii învățate de la alții, care-mi fac viața online mai ușoară:
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
1. Ignoră în mod deliberat majoritatea informațiilor. E bine să fii informat despre ce se întâmplă în lume, dar zilele au doar 24 de ore, așa că, dacă vrei să trăiești o viață profundă, atunci trebuie să-ți protejezi timpul și atenția de fluxul infinit de informații de pe internet.
Ignoranța deliberată îți oferă spațiu ca să muncești cât mai bine. Îți eliberează energia mentală pentru proiectele mari, palpitante. Îți permite să te concentrezi − cu o intensitate ca un laser − pe doar unul sau două lucruri… – Sarah Von Bargen
2. Folosește filtre pentru a selecta informațiile relevante. Information overload is filter failure, spunea un profet al Internetului. Modelul de business al presei online răsplătește cantitatea, nu calitatea, așa că toți avem nevoie de filtre care să distingă semnalul de zgomot.
Interviu. La 27 de ani, românul Richard Abou Zaki este jurat la „Chefi la cuțite” și cel mai bun chef din Italia: „Am preparat un meniu de șase feluri pentru Regina Elisabeta”
La doar 27 de ani, în 2024, în cadrul galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, Richard Abou Zaki a fost declarat cel mai bun chef din Italia. Asta după ce, la vârsta de 23 de ani a primit o stea Michelin pentru talentul său în bucătărie.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
Cel mai folosit filtru, algoritmul feed-ului Facebook, este eficient în selectarea articolelor care ne confirmă opiniile și valorile. Există însă alternative, cum sunt newsletterele, care distilează și pun în context informațiile importante.
3. Dacă vrei să înveți mai mult, citește mai puțin. Această soluție contraintuitivă nu este valabilă doar pentru cărți. Ignorând majoritatea informațiilor și folosind filtre pentru a descoperi articole remarcabile, vei putea să citești în tihnă și să absorbi mai bine ceea ce citești.
„Dacă aș citi la fel de multe cărți ca majoritatea oamenilor, aș fi la fel de nătărău ca ei”, spunea filosoful englez Thomas Hobbes.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this