Deputații din Comisia de Învăţământ l-au ascultat pe Anghel Stanciu (PSD): "De ce să nu lași pe mâine ce poți face azi?". Foto: Lucian Muntean
Deputații din Comisia de Învăţământ l-au ascultat pe Anghel Stanciu (PSD): "De ce să nu lași pe mâine ce poți face azi?". Foto: Lucian Muntean
14/06/2016
Cum s-a "fumat" Ordonanța anti-plagiat
Comisia de învățământ a Camerei Deputaților a suspendat, marți, 14 iunie, dezbaterea pe tema așa-numitei Ordonanțe anti-plagiat după ce mai mulți deputați au cerut, intempestiv, o „pauză de țigară”.
Deputaţii care au ieșit să fumeze nu au mai revenit în sală.
Întreruperea s-a produs chiar în timp ce se dezbăteau modificările pe care, cu nici o lună în urmă, Comisia le adusese Legii Educației, având girul secretarului de stat Király András.
Actul normativ a revenit în Parlament deoarece preşedintele Iohannis a refuzat să promulge controversatele modificări aduse Legii Educației (despre care PressOne a scris aici și aici).
"M-am gândit să renunț și eu la doctorat, dacă tot ies la pensie"
Marți, ora 10.30. În sala de ședințe a Comisiei pentru învățământ, tineret și sport din Camera Deputaților își fac, rând pe rând, apariția membrii forului. Se așază în jurul unei mese rotunde, în timp ce ordinea de zi clipocește pe un ecran suspendat.
La întrunire participă şi secretarul de stat din Ministerul Educației, același Király András care girase modificările aduse ordonanţei de comisia similară a Senatului, la inițiativa Ecaterinei Andronescu.
De această dată, Király este însoțit de o consilieră din minister pe care, în timpul discuţiilor, o va mai ruga să ia cuvântul.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Membrii Comisiei dezbat rapid primele chestiuni de pe ordinea de zi – două inițiative legislative aparținând deputatului PNL Ovidiu Raecțhi.
PSD-istul Anghel Stanciu curmă dezbaterile pe tema propunerilor lui Raețchi cu o glumă gustată mai ales de colegul său de partid Petru Andea:
– M-am gândit să renunț și eu la doctorat, dacă tot ies la pensie.
Cine-i formează pe formatori? Ministerul Sănătății lasă pregătirea practicienilor de medicină alternativă pe seama unor medici care practică „regresia în vieți anterioare”
Ministerul Sănătății pregătește o nouă lege pentru reglementarea medicinei alternative. La elaborarea ei a contribuit și o specialistă din sistemul public care practică „regresia în vieți anterioare”.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
Petru Andea îl întrerupe, teatral:
– Ce să faceți?! Păi ați scris cărți!
Stanciu are brațul rezemat de spătarul scaunului alăturat, ca la o discuție de cafenea. Lasă de înțeles că glumește, în timp ce Andea surâde, încântat.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Se dă startul dezbaterii pe tema ordonanței anti-plagiat, iar președintele Comisiei de învăţământ, Adrian Diaconu (PSD), îl îndeamnă să vorbească, în primul rând, pe Király András. Care ar trebui să prezinte punctul de vedere al Guvernului.
Vizibil încurcat, secretarul de stat greșește numărul propunerii legislative și se bâlbâie. Amabili, deputaţii îl corectează.
Cu o intonație care ar da de gol un cititor de prompter, secretarul de stat recită:
Având în vedere punctul de vedere al ministerului și modalitatea în care ordonanța a fost modificată în Cameră și, mai ales, în Senat, Ministerul Educației își menține punctul de vedere și cere de la reprezentanții Comisiei de disciplină (sic!) să aprobe forma inițială a Ordonanței de urgență, având în vedere și cererea de reexaminare a președintelui. Din aceste motive, ministerul nu poate fi de acord cu forma adoptată de Senat. Deci, menținem forma inițială.
(Reamintim că, în Comisia de la Senat, Király András susținuse un punct de vedere opus celui de acum.)
Câțiva parlamentari rânjesc, amuzați de gafa secretarului de stat, iar Anghel Stanciu profită de ocazie să îl înţepe:
Distinse domnule președinte, eu propun să ne oprim aici, pentru că domnul ministru a spus că se adresează Comisiei de disciplină să rezolve problema. Dânsul merge la Comisia de disciplină. Nu are sens să pierdem timpul. Să vedem punct de vedere de la Comisia de disciplină!
Câțiva parlamentari, în frunte cu Petru Andea, râd și ei. Șeful Comisiei, Adrian Diaconu, rămâne serios:
A fost o eroare, cu siguranță. Confirmați!
Întunecat, secretarul de stat confirmă: a greșit. Cineva jubilează: Probabil v-ați gândit la disciplina pe care dumneavoastră trebuie s-o urmați!
*
Ce reclamă Președinția
Ordonanța de urgență 4/2016 privind completarea Legii Educației Naționale, publicată în Monitorul Oficial din 10 martie, conține, în forma aprobată de Guvern, doar două modificări.
Prima modificare spune că, după articolul 146 din Legea Educației Naționale, se introduce un nou articol, care prevede că:
Diploma de doctor încetează să mai producă efecte juridice din momentul comunicării dispoziției de retragere a titlului.
Cea de-a doua modificare a fost operată la articolul 324 – unde se vorbește despre sancțiunile aplicate coordonatorilor de doctorate care au încălcat normele de etică – şi constă în eliminarea a două dintre sancțiuni.
În forma adoptată de Parlament însă, atât deputații, cât și senatorii au folosit Ordonanța ca pretext pentru a modifica masiv Legea Educației Naționale. Astfel, ei au introdus prevederi prin care mută judecata doctoratelor către universitățile care le-au girat.
În cererea de reexaminare venită de la Cotroceni, preşedintele Iohannis denunță faptul că, prin această descentralizare, parlamentarii elimină un set minimal de norme academice și un filtru obiectiv cu privire la asigurarea standardelor de calitate.
"De ce să nu amânăm pe mâine ce putem face azi?"
Să revenim la şedinţa de marţi a Comisiei de învăţământ din Cameră.
Spre deosebire de precedenta şedință – când membrii Comisiei și-au însușit amendamentele formulate de Consiliul Național al Rectorilor, reprezentat de fostul ministru Sorin Cîmpeanu -, de această dată mai multe voci se pronunță împotriva modificărilor operate de Parlament. Adică, împotriva amendamentelor pe care ei înșiși le-au susţinut.
Deputatul PNL Radu Zlati anunță că se va abține de la vot, întrucât consideră că atât Ordonanța Guvernului, cât și modificările operate de Parlament generează confuzie și încurajează corupția academică.
Ca și în precedentele ocazii, mă voi abține de la vot, dar vă atrag atenția, cu respect și dragoste – această dragoste creștină, nu vă gândiți la prostii, pe care o împărtășesc pentru fiecare dintre dumneavoastră -, că o să dați un vot pozitiv acestui proiect de lege și presa ne va mânca de vii. Pe toți. Așa cum a mai făcut-o. Soluția aleasă de minister este, la rândul ei, proastă. Descentralizăm vina.
Măcar înainte știam, puteam arăta vina, arătam spre cei care lăsau să treacă anumite plagiate. Acum o descentralizăm și o trimitem la „n” universități care au lăsat să scape o lucrare plagiată în prima instanță și nu va exista niciun fel de intenție și interes ca lucrurile să fie remediate la firul ierbii. Acolo, la firul ierbii, se petrece mârșăvia. Nu la CNATDCU. Eu voi vota pentru abținere și mă scot precum Pilat din Pont.
CNATDCU este Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare.
Critici față de actuala formă a Ordonanţei are și deputata PNL Raluca Turcan, care e de acord cu Zlati.
Nu poți să lași sancționarea unor cazuri exact acolo unde acestea se întâmplă, spune ea. După care critică ministerul pentru jocul de glezne pe tema sancționării abaterilor academice.
De aceeași parte a baricadei pare a fi și Petru Andea. El propune timid o dezbatere a articolelor și aprobarea cererii de reexaminare venite de la Cotroceni.
Numai că deputatul PSD Anghel Stanciu retează entuziasmul colegilor săi de Comisie. Cu un discurs în care ironizează repetat indicele Hirsch al noilor cercetători din comisiile CNATDCU, Stanciu sugerează că președintele Iohannis nici nu ar fi citit cererea de reexaminare. Ca atare, propune amânarea dezbaterii:
Nu mai pot să mint. Nu mai am timp, de aceea vă spun deschis că nu am citit această lege, și nu am citit-o pentru că am văzut analizând cu atâta sârguință pe colegul meu, domnul Andea. Așa că am ascultat cu atenție și pot să cred că am citit-o și eu, ca și dumneavoastră.
Am ascultat-o și pe distinsa noastră colegă, doamna Turcan, ca să nu mai zic de prietenul meu Radu Zlati, cu care mă întâlnesc pe Facebook urându-mi „Noapte bună!”.
De aceea, ascultând cu foarte multă atenție, mi-am dat seama că există o singură cale, și calea aceea este să o amânăm. De ce? Am fost ani de zile în comisia CNATDCU. Și s-au nominalizat deja membrii noilor comisii din care, tot prin ordinul ministrului, s-a spus că demnitarii nu au voie să facă parte. Ca atare, noi nu am mai depus dosar.
Au selectat membrii pe baza indicelui Hirsch de vizibilitate a lucrărilor științifice. Deci, acești oameni sunt supra-competenți: au vizibilitate internațională și urmează zilele acestea să fie nominalizate comisiile și, respectiv, CNATDCU, ca atare cu șefii acestor comisii.
Când am intrat noi, în tinerețe, în CNATDCU ăsta, avea următoarele misiuni: să valideze tezele, să valideze concursul de conferențiari, de profesori și conducători de doctorat. În timp, conferențiarii și profesorii au fost dați la universități. Deci, îi fac universitățile. Acum, și doctoratele trec la universități.
Și atunci vă întrebați cu ce mai rămâne această comisie de superspecialiști cu indice Hirsch cu vizibilitate internațională? Cu două elemente esențiale: 1) De analiză a contestațiilor privind tezele; și 2) cu tezele de abilitare.
Dacă avem o comisie CNATDCU internațională, avem comisii pe domenii cu oameni noi, nepătați, nepolitici, integri moral, nu e bine să îi lăsăm să se constituie și apoi să-i invităm aicea să trasăm sarcinile?
Bănuiesc că nu e numai la noi problema. Si ei, plimbându-se prin lume, să propună soluții mai bune decât ce am găsi noi. Nu sunt nici membri de partid acolo, s-a curățat.
Eu zic să ne folosim de competențele și entuziasmul lor. Să nu credem că noi deținem monopolul adevărului. Hai să fim noi cei care beneficiem de competența lor! Eu solicit amânarea.
Ce se întâmplă? Înseamnă că rămâne ordonanța (în vigoare – n.r.). Păi, ordonanța a fost făcută, cum spunea distinsul nostru ministru – posesor de indemnizație pentru limită de vârstă ca și mine, de altfel, a fost aici făptuitor. Domnul ministru (privește înspre secretarul de stat Király András – n.r.), cu fostul ministru Costoiu, cu fostul ministru Cîmpeanu au insistat că ordonanța pe care au făcut-o este foarte bună și s-o lăsăm așa.
Dacă dânşii au validat ceea ce au făcut, nu e o greșeală mai mare decât cea pe care am face-o noi să reintervenim. Eu fac pariu că, în afară de semnătură, domnul Iohannis nu a citit nimic.
Este un consilier acolo, la Cotroceni, cu vreo doi-trei în zona de influență a câtorva, deștepții pământului, și nu au nici indice Hirsch, nimic, decât obediență. De aceea, hai să nu facem uz de puterea noastră. De ce să nu amânăm pe mâine ceea ce putem face azi?
"Mă apuc și eu de fumat! Ai țigări?"
Atât Anghel Stanciu, cât și Raluca Turcan vor amânarea dezbaterilor: primul, pe motiv că ar vrea ca membrii CNATDCU să fie prezenți, iar deputata PNL, ca să îl convoace la discuții pe ministrul Educației, Adrian Curaj.
Ambele propuneri pică la vot – cel puțin oficial, fiindcă membrii Comisiei se încurcă la numărătoare.
Sunt mai multe voturi decât suntem noi aici, observă Turcan.
În timp ce parlamentarii votează pentru sau împotriva amânării discuțiilor, în sală intră senatorul Mihnea Costoiu, fost ministru al Educației, membru al Comisiei de învățământ din Senat.
De precizat că, de la începutul dezbaterilor parlamentare pe tema Ordonanței anti-plagiat, Costoiu a fost prezent la toate şedinţele comisiilor, atât la Cameră, cât și la Senat.
Acum, el intră în sală și se aşază lângă Király András, în vreme ce unul dintre membrii Comisiei îl ironizează pe fostul preşedinte al Camerei Valeriu Zgonea:
Conform marelui inginer Valeriu Zgonea, care a făcut şase ani în doi, sunt următoarele opțiuni de vot: cine votează, cine se abține, cine e prezent și nu votează. Deci, supuneți la vot în ordinea aceasta.
Între timp, însă, parlamentarii încep să iasă din sală. Mai întâi, câțiva membri PSD. Când se ajunge la alineatul numărul 10, preşedintele Comisiei, Adrian Diaconu, propune, din senin, o pauză de 5 minute.
Se suspendă ședința pentru a da posibilitatea colegilor care au plecat la fumat să se întoarcă.
Fumătorii se refugiază într-un balcon aflat la câțiva pași de sala de şedinţe. Încântat de turnura pe care o ia situația, Anghel Stanciu se ridică de pe scaun:
Domnule președinte, mă apuc și eu de fumat!
Apoi, către Costoiu, care discută cu un alt membru al comisiei: Îți faci de cap! Ai țigări?
Cu această întrebare pe buze, Anghel Stanciu și alți deputați părăsesc sala. Rămâne însă Mihnea Costoiu, care ne recunoaște: Salut, PressOne!
Câțiva membri ai Comisiei se prind că în sală sunt şi reporteri: strâmbă din nas. După mai puțin de 5 minute, Raluca Turcan îl întreabă pe Diaconu:
Mai așteptăm mult, domnule președinte?
Din vârful buzelor, Diaconu suflă un rotocol imaginar, apoi șopteşte: S-au dus să fumeze. Apoi, plictisit, îi anunță pe cei rămași:
Expirând termenul pe care l-am prognozat de a se întoarce colegii care au ieșit să fumeze, mă văd nevoit să constat lipsa cvorumului.
Cei din sală nu protestează, dimpotrivă: ies, grăbiți, din încăpere. La câțiva paşi mai încolo, colegii lor discută într-un nor de fum.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this