În varianta actuală a proiectului PSD, este posibil ca o astfel de fotografie să fie cenzurată. Fotografie: Octav Ganea / Inquam Photos

Cum rezistă singura agenție independentă de fotografie din România

Vocea străzii din ultimele luni a primit o imagine. Fotografia de mai sus, realizată de Octav Ganea, fotojurnalist la agenția Inquam Photos, nu doar că a ajuns virală pe rețelele de socializare, dar comprimă dezbinarea și disperarea din societatea românească.

Inquam Photos este prima și, momentan, singura agenție națională independentă care produce fotografie de presă în România. A fost înfiinţată în 2013 și furnizează flux fotojurnalistic pentru câteva dintre cele mai importante companii de presă din ţară.

Fondatorul este Ovidiu Micsik, care are 10 ani de experiență în fotojurnalism și editare foto. El conduce agenţia în parteneriat cu Octav Ganea, care a lucrat ca fotojurnalist la Mediafax.

Am vrut să aflăm de la ei cum rezistă pe o piaţă unde folosirea de imagini „de pe Google”, fără a cere acordul proprietarului, darmite a plăti, este deja o obişnuinţă.

Mii de persoane participă la un marș de solidaritate cu victimele incendiului din clubul Colectiv, duminică, 1 noiembrie 2015, București. Fotografie: Octav Ganea / Inquam Photos

− Cum v-a venit ideea unei agenții de fotografie în niște vremuri în care se vinde puțin și se fură mult, iar piața este dominată de Mediafax și Agerpres?

Ovidiu Micsik: Începutul perioadei mele de freelancing în fotografie, 2009, a coincis cu declinul accelerat al presei scrise din România, când fotojurnaliștii de valoare căutau asiduu alternative.

După ce am petrecut doi ani ca editor foto, urmat de alți patru în căutarea fotografiei ideale, mi-am spus că e momentul să fac ce îmi place, la calitatea dorită și fără reguli impuse, alături de o echipă care îmi împărtășește valorile.

Astfel, în 2013, luptând cu scepticismul tuturor, pe alocuri și al meu, a luat naștere Inquam Photos. Acum, după aproape 5 ani, pot să spun că nu începutul e greu: adevărata provocare este menținerea companiei pe linia de plutire.

Octav Ganea: Accesul tuturor la camere foto și apoi accesul tuturor la telefoane cu camere foto nu au dus la moartea fotografiei de presă, tot așa cum posibilitatea oricui de a cumpăra o mașină nu a umplut Calea Victoriei cu mai mulți Ayrton Senna decât e nevoie.

Chiar dacă ai unealta (camera) și, mai nou, canalele de distribuție (social media), tot mai ai nevoie de o serie de atribute care definesc meseria de jurnalist, cum ar fi pregătirea, independența, documentarea, viteza, flerul, experiența, imparțialitatea și empatia.

Aceste atribute ne-au fost de folos și în fața celor două mari agenții rămase pe piață, pentru că publisherii văd momentul în care o agenție este mai rapidă, când se concentrează pe subiecte majore, când tratează imparțial, când nu evită subiecte incomode și are puterea de a se reorienta din mers.

Încet, încet, facem consumatorii finali și publisherii să înțeleagă că situația permisă de jucătorii mari în ultimii ani nu este una normală. Unii ar zice că e ilegală, dar, la cum se schimbă legile, nu poți fi sigur niciodată.

Ludovic Orban este ales președinte al PNL în cadrul Congresului partidului, desfășurat la Romexpo sâmbătă, 17 iunie 2017. Fotografie: George Călin / Inquam Photos

− De unde acest nume, Inquam?

Ovidiu: Verbul latin inquam se traduce prin acțiunea de a spune. E ceea ce fac fotografii agenției noastre zi de zi, odată ce au fost martorii evenimentelor majore din țară: spun tuturor cine, ce, când, unde și de ce.

Mii de oameni s-au adunat pentru a doua zi consecutiv ca să protesteze față de politicienii din România. Protestatarii s-au deplasat către Palatul Parlamentului unde strigă împotriva clasei politice din România. Miercuri, 4 noiembrie 2015, București. Fotografie: Octav Ganea / Inquam Photos
Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

− Care sunt marile probleme și micile bucurii ale unei agenții independente?

Ovidiu: Independența îți aduce un număr egal (cel puțin aparent) de probleme și bucurii. Problemele unei mici agenții țin în cea mai mare parte de finanțare, însă liniștea dată de încrederea clienților în onestitatea abordărilor editoriale, precum și lipsa imixtiunilor comerciale, politice sau guvernamentale face totul mai ușor.

Pe lângă astea, vine votul de încredere dat de colaborarea cu agenția internațională Thomson Reuters, pentru care suntem furnizor de flux de fotografie de presă din România.

Zeci de mii de oameni care protestează față de guvernul Grindeanu și conducerea PSD, pentru a 13-a zi consecutiv, formează un imens tricolor în Piața Victoriei. Duminică, 12 februarie 2017. Fotografie: Liviu Florin Albei / Inquam Photos

− Ce subiecte acoperiți? Ce genuri de fotografie faceți?

Octav: Acoperim aproape toate subiectele demne de a fi publicate de o redacție care se respectă, de la mișcări sociale la evoluții politice, de la festivaluri la competiții sportive, de la evoluții judiciare la incidente majore.

Ovidiu: Pe lângă fluxul de presă, avem o entitate separată, o divizie comercială care ajută o serie de companii, instituții și ambasade să își îmbunătățească felul în care li se prezintă clienților și partenerilor, atât din punct de vedere al fotografiei, cât și al materialelor video.

O bună perioadă de timp, tocmai pentru că am ținut la ideea independenței complete, am finanțat fluxul de presă din această activitate, având grijă ca prima să nu fie influențată de a doua.

Jandarmi și polițiști vizitează o tabără de refugiați improvizată la marginea Timișoarei. Fotografie: Virgil Simonescu / Inquam Photos

− Intenționați să vă extindeți în domeniul video?

Ovidiu: Pe scurt, da. Însă, tocmai pentru că învățăm din greșelile celor care au încercat lucruri similare, nu ne grăbim să lansăm un flux de presă video până când nu punem totul la punct. Așa cum am spus, oferim deja servicii video companiilor cu care colaborăm pe zona comercială.

Persoane participă la un miting în Piața Victoriei cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la înființarea Uniunii Europene. Sâmbătă, 25 martie 2017. Fotografie: Octav Ganea / Inquam Photos

− În ce măsură vă afectează furtul de imagini și cum îl combateți?

Octav: Furtul de imagine s-a dovedit o lamă cu două tăișuri pentru agenția noastră. Pe de o parte, venind din postura de agenție tânără, am avut nevoie ca lumea să afle ce facem și cât de bine facem, astfel încât răspândirea imaginilor a lucrat pe alocuri în favoarea noastră.

Pe de altă parte, ceea ce facem acum, trăgând la răspundere orice redacție care fură imaginile noastre de la abonații existenți, duce la educarea întregii piețe.

Avem de-a face cu televiziuni, publicații sau site-uri pentru care singurii furnizori de fotografie ajung să fie motoarele de căutare sau rețelele de socializare.

Cu acești oameni e nevoie de discuții îndelungate până când reușim să îndreptăm ceea ce a fost considerat normal mai mult de 10 ani de zile.

Miting aviatic organizat pe Aeroportul Internațional Timișoara. Fotografie: Cornel Putan Alin / Inquam Photos

− Cum arată viitorul?

Ovidiu: Într-un domeniu atât de schimbător cum este jurnalismul zilelor noastre, e greu de ghicit cum arată viitorul. Dacă mă raportez la ultimii 5 ani, dacă număr clienții care ne-au ales ca furnizor de fotografie și apoi adaug toate lucrurile ce mai pot fi făcute, trebuie să recunosc faptul că sunt încrezător.

Un tânăr cântă la violoncel așezat într-o baricadă a protestatarilor din Taksim Square, Istanbul. Sâmbătă, 15 iunie 2013. Fotografie: Ovidiu Micsik / Inquam Photos
Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...