Ambrozie la Biblioteca Națională, la mai bine de o lună de la lansarea Comandamentului de luptă cu planta. Foto: Lucian Muntean
Ambrozie la Biblioteca Națională, la mai bine de o lună de la lansarea Comandamentului de luptă cu planta. Foto: Lucian Muntean
22/10/2019
Cum ne-a amețit cu ambrozie comandamentul de război al doamnei Firea
În luna septembrie, la doar două zile după publicarea materialului PressOne despre ambrozie și efectele sale, Gabriela Firea a declarat război plantei care chinuie, de câțiva ani încoace, bucureștenii - și nu numai. Până atunci, conform declarațiilor acesteia, se aplicaseră 43 de avertismente și 9 amenzi, dar așa-numitul "comandament pentru eradicarea ambroziei" urma să schimbe dramatic aceste cifre.
Ambrozia din B-dul. Mircea Vodă nu a fost băgată în seamă de Comandament, deși se află pe un spațiu public. Foto Lucian Muntean
„Trebuie să recunoaştem că legea privind eliminarea ambroziei nu a determinat o acţiune foarte concretă şi în continuare sunt foarte multe cazuri de persoane care ajung la spital din cauza alergiilor agresive şi foarte grave provocate de această buruiană care creşte spontan, denumită ambrozia”, declara primarul Bucureștiului atunci. „Propunerea mea este să transmitem rugămintea Guvernului de a modifica Legea 62 pe 2018 privind combaterea ambroziei, astfel încât să putem să triplăm [minimul amenzii] de la fiecare categorie”.
Din septembrie încoace, în parlament a ajuns un proiect de lege care prevede sancționarea mai drastică a proprietarilor de terenuri care nu își curăță terenurile - inițiat de un grup de parlamentari PMP. Acest proiect este încă în dezbatere.
Ambrozie pe strada Sfânta Vineri, așteptând de o lună o vizită de la Comandament. Foto Lucian Muntean
La rândul lor, bucureștenii au organizat un protest în Kiseleff, s-au tratat cum au putut și au așteptat. Ce au așteptat? Nu doar amenzi date privaților care n-au luat măsuri pe terenurile proprii, ci și echipe din partea bogatului aparat al Primăriei care să vină și să aplice tratamentele de erbicidare și de eradicare a plantei de pe terenurile publice. Cu alte cuvinte, măcar un minim interes din partea Comandamentului.
Ambrozie în zona Sfânta Vineri, nederanjată de amenzi, dar nici de vreo echipă de la Primărie. Foto Lucian Muntean
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Din păcate, ambrozia n-a dispărut, așa cum o dovedesc fotografiile realizate de PressOne atât în locurile în care am identificat planta și acum o lună și jumătate, cât și în alte locuri din centrul capitalei, pe unde trec mii de oameni în fiecare zi.
Ambrozie pe strada Jean-Louis Calderon, final de octombrie 2019. Ar fi fost de așteptat ca măcar din spațiile publice să fie eradicată. Foto Lucian Muntean
Nici în zonele de la marginea Bucureștiului lucrurile nu s-au îmbunătățit considerabil. Anamaria Chiorean, cu care am discutat și în septembrie, spune că în Corbeanca s-au dat câteva amenzi și câteva terenuri au fost curățate, dar că, în mare parte, proprietarii s-au făcut că plouă, pentru că, în multe situații, aceștia preferă să plătească amenda, costurile fiind mai mici decât cele de curățare a terenului. „Am avut dreptate”, spune ea, „amenzile nu curăță terenurile.”
Cum să devii bărbat și să ai bani: o incursiune în lumea pastilelor roșii vândute de Cezar Ionașcu
Reporterul PressOne a făcut o incursiune de o lună în industria self-help-ului masculin din România. Mai precis, a luat lecții despre femei, bărbăție și făcut bani de la consultantul vestimentar Cezar Ionașcu.
Ce rol joacă serviciile în ascensiunea neo-legionară? Represiunea singură nu este suficientă - Interviu cu Oliver Jens Schmitt
Mult mai periculoase decât neolegionarii sunt acele cercuri ale „statului profund” român care au tolerat și au promovat în secret tendințele neo-legionare timp de mulți ani, avertizează istoricul Oliver Jens Schmitt.
Ambrozia în strada Pictor Arthur Verona. Dacă și Comandamentul doamnei Firea ar folosi Harta Ambroziei, ar ști unde să acționeze. Foto Lucian Muntean
Nici pentru Victor Zamfir, creatorul Hărții Ambroziei, lucrurile nu s-au schimbat. El spune că, după publicarea materialului PressOne, a fost contactat chiar de Florina Cherecheș de la PNL, inițiatoarea legii ambroziei (legea 62/2018). "A spus că vrea să depună amendamente, pentru că legea a ieșit diferit de propunerea inițială și voia să ne întâlnim spre sfârșitul anului împreună cu o echipă, pentru a discuta despre amendamentele necesare".
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Așadar, deși ambrozia crește în continuare în București și anul viitor nu se anunță mai puțin neplăcut pentru alergici, există totuși și o veste bună: 2019 a fost anul în care oamenii au conștientizat cu adevărat ce înseamnă ambrozia, cât de periculoasă este și că, dincolo de legi și de bunele intenții sau de nepăsarea administrației locale și a politicienilor, oamenii trebuie să fie primii care trag un semnal de alarmă și încearcă să-și rezolve problemele.
„Ce s-a schimbat cu siguranță e gradul de awareness”, adaugă Victor Zamfir. „Acum toată lumea știe de ambrozie și îi taxează pe cei din administrație pe tema asta, și ăsta era probabil cel mai important pas”.
Gardul în spatele căruia se ascunde ambrozia în terenul de pe strada Pictor Arthur Verona. Foto Lucian Muntean
Poate că, la un moment dat, acest awareness va ajunge și la comandamentul de război cu ambrozia al doamnei Firea.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this