Pat-standard pentru pacienţi arşi, de la Spitalul Judeţean Cluj. Foto: Raul Ştef

Pat-standard pentru pacienţi arşi, de la Spitalul Judeţean Cluj. Foto: Raul Ştef
03/12/2015
Cum arată un pat-standard pentru arși în al doilea centru medical al țării
Secția de Chirurgie Plastică a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj dispune de 5 paturi-standard pentru pacienții arși. Aceasta este singura secție din Cluj-Napoca unde pot fi tratați arși. În total, secția are 12 paturi.
Șeful secției de Chirurgie Plastică, chirurgul Lucian Fodor, spune că aici sunt aduși pacienți în stare gravă din toată Transilvania, cu condiția să nu fie arși pe mai mult de 20% din suprafața corpului – caz în care sunt trimiși direct la București.
Dacă vin în stare gravă, pacienții sunt tratați mai întâi în secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean de Urgență. Ei sunt transferați în secția Chirurgie Plastică doar după ce sunt stabilizați.
Cele cinci paturi-standard sunt împărțite în două saloane: trei într-unul, două în altul. Dotările unui astfel de pat au legătură, însă, doar cu mobilitatea:
– bară de protecție laterală, care poate fi ridicată (de pildă, în cazul alcoolicilor aflați în sevraj);
– triunghi ajutător ortopedic;
– sistem care permite posibilitatea de a ridica diverse părți ale corpului și de a schimba înclinația pacientului.
Cele două saloane mai dispun de băi adaptate pentru uzul persoanelor aflate în cărucior cu rotile.
Ce se întâmplă când numărul paturilor devine insuficient?
Chirurgul Lucian Fodor spune că, în această situație, fie mută pacienți care se simt mai bine în alte saloane sau secții, fie externează dintre cei aflați în stare bună.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Fără ajutorul tău, nu putem continua să scriem astfel de articole. Cu doar 5 euro pe lună ne poți ajuta mai mult decât crezi și poți face diferența chiar acum!
„Ar trebui să avem aproximativ 25 de paturi pentru o funcționare bună, pentru că aici vin toate cazurile grave din Transilvania. De fapt, ar trebui construită o secție de la zero, pentru că funcționăm într-o clădire veche de peste 100 de ani. Nu putem face modificări, fiindcă este monument istoric”, arată doctorul Fodor.
Chirurgul mai spune că secția cea nouă, care n-ar costa mai mult decât doi kilometri de autostradă, ar trebui să aibă propriile paturi de terapie intensivă, dotate cu baie specială pentru arși.
COMPARAȚIE. În stânga, un pat-standard din salonul de arși al Spitalului Județean de Urgență Cluj. În dreapta, un tânăr român rănit în clubul Colectiv este tratat într-un salon special pentru arși la Spitalul Militar „Regina Astrid” din nordul Bruxelles-ului. Foto: Raul Ștef / Jürgen Braekevelt (www.mil.be)
*
Cluj-Napoca este al doilea oraș al țării după numărul de centre medicale.
"Să nu îmbătrâneşti niciodată", îmi spune bunica
MĂRTURIE. Jurnalista Iulia Marin descrie experiența pe care a trăit-o alături de bunica sa într-un spital din România.
În Transilvania, secții de chirurgie plastică unde pot fi tratați și câțiva pacienți arși mai există la Spitalul Județean Bihor (5 paturi), la Spitalul Județean Sibiu (tot 5 paturi) și la Spitalul Județean Mureș.
Ministerul Sănătății intenționează să construiască trei spitale regionale de urgență, la Cluj, Craiova și Iași. Cel mai avansat proiect este cel de la Cluj, în fază de actualizare a studiilor de fezabilitate.
Potrivit fostului ministru Bănicioiu, investiția ar fi de circa 150 de milioane de euro. Fondurile provin din Programul Operațional Regional al Uniunii Europene.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Proiectul de la Cluj prevede ca viitorul Spital Regional de Urgență să aibă 800 de paturi, 37 de secții medicale și să dispună de heliport.
*
Așa arată un salon individual pentru arși de la Spitalul Militar „Reine Astrid”, situat în suburbia Neder-Over-Heembeek din nordul orașului Bruxelles.
Opt tineri români care au suferit arsuri grave în incendiul din clubul Colectiv au fost transportați, luna trecută, la acest spital belgian. Unul dintre ei este în această fotografie.

Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this