Protest după demisia șefului Parlamentului, Nikola Minchev. Premierul Kiril Petkov se adresează miilor de demonstranți. Foto: Bulphoto, 16 iunie 2022
Protest după demisia șefului Parlamentului, Nikola Minchev. Premierul Kiril Petkov se adresează miilor de demonstranți. Foto: Bulphoto, 16 iunie 2022
27/06/2022
Corespondență din Sofia. Cum a ajuns iar Bulgaria în criză politică și care vor fi consecințele pentru restul Europei
Bulgaria este în fața unei noi crize politice, după ce unul dintre partidele din guvern a decis să părăsească coaliția. În funcție de evoluții, bulgarii ar putea merge în curând la vot, pentru a patra oară în ultimii doi ani. Dar cum s-a ajuns aici?
Explică, pentru PressOne, corespondenta Victoria Simeonova din Bulgaria.
Analiza jurnalistei bulgare despre recenta criză politică de la Sofia, în urma căreia guvernul de coaliție, format cu greu și după multe tentative, a picat în urma unei moțiuni de cenzură, s-ar putea să ne arate că România și țara vecină au mai multe lucuri în comun decât ne-ar plăcea să credem.
Ultimele alegeri parlamentare
După ce a ratat formarea unor guverne în urma alegerilor parlamentare din aprilie și iulie 2021, Bulgaria a reușit această performanță abia în noiembrie 2021, când doi dintre miniștrii de drept au decis să își înființeze propriul partid, numit "Noi continuăm schimbarea". Partidul a fost inspirat de cele peste 100 de zile de proteste antiguvernamentale de durată din 2020. Personajele sale principale, Kiril Petkov și Asen Vasilev, au absolvit Universitatea Harvard și au afaceri de succes în Marea Britanie și SUA.
În noiembrie, cei doi au devenit prim-ministru (Kiril Petkov) și vicepremier și ministru de Finanțe (Asen Vasilev). Dar nu au reușit să obțină o majoritate, așa că au fost nevoiți să construiască o coaliție de guvernământ, cu Bulgaria Democratică, Partidul Socialist Bulgar și partidul "Există astfel de oameni".
Bulgaria Democratică
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
A fost unul dintre inițiatorii protestelor din vara anului 2020 din Bulgaria. Liderul său, Hristo Ivanov, a fost ministru în guvernul lui Boyko Borisov timp de 3 luni, dar a demisionat după ce nu a reușit să ducă până la capăt reformele pe care le planificase în domeniul său - Justiția. Sunt supranumiți ironic cei "deștepți și frumoși", deoarece majoritatea celor care îi votează sunt tineri pro-europeni care studiază sau lucrează în străinătate. De obicei, nu au mai mult de 6-7% din voturi.
Partidul Socialist Bulgar
De fapt, acesta este noul nume al partidului comuniștilor din Bulgaria. Liderul lor, Korneliya Ninova, are doar aparent o atitudine pro-europeană. De fapt, doar încearcă mereu să facă parte din guvern. Majoritatea votanților lor sunt din generațiile mai în vârstă, cu un procent total de aproximativ 10%.
Cea mai mare teamă a candidaților la Cotroceni. 3 lucruri pe care ar trebui să le înțeleagă viitorul președinte al României despre droguri
Candidații la președinție se feresc să abordeze cu adevărat problema drogurilor și se ascund în spatele unor răspunsuri vagi, deși susțin că înțeleg problema cu care se confruntă România.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
Există astfel de persoane
Partidul a fost fondat de unul dintre cei mai cunoscuți prezentatori de emisiuni TV din Bulgaria, Slavi Trifonov. Reprezentanții formațiunii politice au câștigat alegerile din iulie 2021, dar nu au reușit ulterior să formeze un guvern. Eșecul i-a costat și din acest motiv au pierdut în noiembrie, când au primit doar 9,5% din voturi.
Coaliția - misiune aproape imposibilă
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
E destul de clar că cele patru partide din această coaliție sunt foarte diferite, ceea ce face coaliția în sine aproape imposibilă. La început, însă, părea că vor reuși să lucreze împreună. Toate promiseseră să pună capăt practicilor proaste ale GERB (fostul guvern, care s-a aflat la putere timp de 12 ani și care este renumit pentru corupția și scandalurile sale). Dar primele neînțelegeri au apărut la doar câteva luni după alegeri. Acest impas, împreună cu criza Covid-19 și războiul din Ucraina, au dus la o criză internă în cadrul coaliției.
Care au fost așadar punctele nevralgice ale coaliției de guvernământ din Bulgaria?
Punctul-cheie 1: Infrastructura rutieră
În ultimii 12 ani, fostul premier Boyko Borisov și miniștrii săi s-au prefăcut mereu că se ocupă de construit drumuri și au cheltuit miliarde de euro pe ele. În realitate, tot ceea ce s-a construit în această perioadă a fost de slabă calitate și a costat cu mult mai mult decât prețurile reale. Acest lucru i-a determinat pe ministrul Finanțelor, Asen Vasilev, și pe ministrul Afacerilor Interne (șeful Poliției), Boyko Rashkov, să înceapă un audit.
Aceștia au descoperit că societățile care au legătură cu guvernul anterior au primit comisioane mari lucrând la proiecte cheie de infrastructură. Dar ministrul regional Grozdan Karadzhov, care a făcut parte din "Există astfel de oameni", nu a părut interesat să dezvăluie fraudele din jurul acestor proiecte.
Ministerul Finanțelor a încetat în schimb să mai plătească companiile de construcții care făceau obiectul unui audit, ceea ce le-a determinat pe acestea să protesteze, alături de companiile de transport. Printre protestatari se aflau unele dintre figurile cheie ale GERB (fostul guvern).
Punctul-cheie 2: Frontiera "Kapitan Andreevo"
În urmă cu o lună, guvernul a anunțat că o firmă privată a câștigat fraudulos miliarde de euro pentru "dezinfectarea" vehiculelor care intră în Bulgaria (și, deci, în UE) pe la granița cu Turcia.
Compania care opera acolo, Evrolab 2011, este în relații doar cu DPS (partidul pro-turc) și a evitat controalele timp de 10 ani. Conform declarațiilor ministrului adjunct al agriculturii, Ivan Hristanov, camerele de luat vederi care trebuiau să monitorizeze zona de dezinfecție au stat oprite timp de aproape un deceniu. Ulterior, autoritățile au decis că respectivele controale sanitare și dezinfecții nu vor mai fi efectuate de compania privată, ci de stat.
Kapitan Andreevo și Kapıkule, pe partea turcă, alcătuiesc cel mai aglomerat punct de trecere a frontierei rutiere din Europa și punctul de intrare pentru cea mai mare parte a mărfurilor turcești care intră în UE.
Există suspiciuni că eliminarea Evrolab 2011 a fost unul dintre motivele care au stat la baza deciziei lui Slavi Trifonov, liderul formațiunii „Există astfel de oameni” (ITN), de a se retrage din coaliția de guvernare. Trifonov a fost acuzat că are legături cu persoanele din spatele companiei private.
Între timp, ONG-ul Fondul Anticorupție a declarat pe 14 iunie că a trimis un semnal procurorului-șef al UE, Laura Codruța Kovesi, cu privire la situația de la punctul de control Kapitan Andreevo.
Punctul cheie 3: Războiul
În timp ce majoritatea țărilor europene sunt dispuse să ajute Ucraina în război și o susțin cu arme, muniții, alte echipamente militare și tipuri de ajutor, foarte mulți bulgari încă mai cred că în Ucraina sunt "naziști" și că Rusia este un "eliberator". Sunt consecințe ale impactului uriaș și ale influenței Rusiei asupra unora dintre partidele politice bulgare, care în prezent fac parte din opoziție.
Pentru început, GERB. Formațiunea a guvernat Bulgaria timp de 12 ani pretinzând în permanență că este pro-UE. Același partid a construit însă un gazoduct din Rusia către Turcia, fără a oferi Bulgariei posibilitatea de a lua gaz de acolo, așa cum precizam într-un material anterior din PressOne.
De asemenea, deși a început să construiască interconectorul cu Grecia pentru gazul azer, nu a reușit niciodată să finalizeze proiectul.
În esență, GERB susținea de fapt Rusia. Tot GERB acceptă în mod oficial sancțiunile pentru Rusia, dar continuă să vorbească despre cât de imposibil este să trăim fără gazul și materiile prime rusești.
De partea sa, DPS a fost întotdeauna aproape de interesele Rusiei, chiar dacă este de fapt partidul turcilor cu cetățenie bulgară. Liderul său, Mustafa Karadaya, a acuzat guvernul că nu este recunoscător Rusiei pentru tot ceea ce a făcut pentru Bulgaria.
Iar BSP este un partid socialist și nu constituie pentru nimeni o surpriză faptul că a fost împotriva sancțiunilor la adresa Federației Ruse.
"Vazrazhdane" și liderul său, Kostadin Kostadinov, este partidul bulgar oficial pro-rus. Membrii săi au organizat proteste împotriva războiului, purtând steaguri rusești.
Protest împotriva războiului, organizat de partidul pro-rus "Vazrazhdane". Foto: Bulphoto, 19 martie 2022
Nu va surprinde că același partid a organizat anterior proteste împotriva vaccinării și certificatelor verzi sau că a vorbit despre efectul 5G și „conspirația mondială” ca despre ceva real. Și da, procurorul general al Bulgariei nu a văzut nimic ilegal în toate acestea. Dar acesta este un cu totul alt subiect.
Revenind la politicienii bulgari, s-a dovedit că doar "Noi continuăm schimbarea" și Bulgaria Democratică au susținut, cu adevărat, poziția UE în război. Ei fost singurii care susținut trimiterea a cât mai mult ajutor posibil Ucrainei, dar Parlamentul și celelalte partide din guvern au împiedicat acest lucru.
Punctul cheie 4: Macedonia de Nord
Bulgaria are de ani de zile diferențe istorice și culturale față față Macedonia de Nord. Acest lucru a făcut ca Bulgaria să voteze împotriva începerii procesului de acceptare a Macedoniei în UE.
Dezbaterile politice dintre Bulgaria și Macedonia au început să stabilească o listă clară de măsuri pe care Macedonia trebuie să le ia pentru ca Bulgaria să renunțe la veto. Printre acestea - clarificarea chestiunilor istorice și lingvistice, transformarea bulgarilor din Macedonia într-o parte oficială a populației enumerate în Constituție etc. În timp ce toate aceste subiecte erau încă în discuție, președinția franceză a UE a prezentat chiar și o listă de posibile soluții la problemele dintre cele două țări, după cum relatează radioul național bulgar.
La o zi după anunțarea acestei propuneri, liderul partidului "Există astfel de oameni" a realizat un video în care spune că își va lua înapoi miniștrii "săi" și că partidul va părăsi coaliția. Mai mulți deputați și unul dintre miniștri - Radostin Vasilev (ministru al Sportului) - au decis să părăsească partidul și să rămână la guvernare. Ei sunt acum numiți "trădători" de către colegii lor.
Adevăratele probleme
Problemele cu Macedonia de Nord sunt întotdeauna folosite în Bulgaria pentru a diviza comunitatea între persoane care sunt împotriva aderării acesteia la UE și persoane care o doresc. Dar, de fapt, de câte ori apar pe masă, ele acoperă cu zgomot ceva mult mai important. Iar acum sunt multe lucruri de acoperit - oprirea fraudelor cu proiectele UE pentru construcția de drumuri și alte facilități publice, încetarea dependenței de gaz de Rusia etc.
Dar pentru a arăta că guvernul nu este stabil, deputații de la "Există astfel de oameni" nu numai că au părăsit coaliția, dar au vrut și ca liderul parlamentului să demisioneze. Iar demisia acestuia a fost votată - Nikola Minchev a părăsit funcția după ce GERB, DPS, "Vazrazhdane" și "Există astfel de oameni" au votat pozitiv.
Acest lucru a dus la proteste de mii de oameni în fața Parlamentului, din cauza schimbării poziției "Există astfel de oameni" - un partid care a promis că nu va vota niciodată împreună cu GERB și a făcut-o doar 6 luni mai târziu.
Chiar dacă protestele au fost pro și contra guvernului, ele au fost de fapt pentru viitorul UE al Bulgariei sau pentru întoarcerea la vremurile Uniunii Sovietice, printr-o potențială orientare spre Rusia.
Demisia guvernului înseamnă acum oprirea procesului de diversificare a gazului, care a început de fapt după ce Bulgaria a primit primele cantități de gaz american și azer. Demisia înseamnă, de asemenea, sfârșitul absolut al ajutorului acordat Ucrainei și al dezbaterilor cu Macedonia de Nord.
Este ca și cum ne-am întoarce în vremurile GERB, ca și cum am da țara înapoi „mafiei” care a jucat un rol important în toate procesele de corupție din ultimii 12 ani. Iar acest lucru este deja pe cale să se întâmple.
Guvernul bulgar de coaliție este deja istorie
Miercuri seară, peste 10.000 de persoane s-au aflat în fața Parlamentului în sprijinul guvernului. În același timp, aproximativ 1000 de persoane au primit 30-50 de leva și o excursie la Sofia și înapoi pentru a merge la un protest împotriva guvernului. Unul dintre cei mai scandaloși deputați din Bulgaria - oligarhul Delyan Peevski, a venit în Parlament doar pentru a vota împotriva guvernului, după ce a mers la muncă de 3 ori în ultimele 6 luni.
Miercuri, 22 iunie, la ora 19.15, 123 de deputați de la GERB, DPS, ITN și "Vazrazhdane" au votat împotriva guvernului, iar acum Bulgaria se confruntă cu o nouă criză politică. În săptămânile următoare, președintele a oferit din nou șansa de a forma un nou guvern partidului "Noi continuăm schimbarea".
Dacă nu vor reuși să o facă, atunci va încerca al doilea partid din Parlament - GERB. Dacă nu reușesc nici ei să o facă, președintele va alege cui să dea o nouă șansă. În cazul unui nou eșec, Bulgaria va trebui să meargă din nou la alegeri, în septembrie.
"Noi continuăm schimbarea" a promis că va continua lupta împotriva mafiei pro-ruse din Bulgaria. La rândul lor, partidele pro-ruse vor ca alegerile să se desfășoare fără vot mecanic/online, astfel încât, pe hârtie, votul să fie mai ușor de controlat. Conflictul doar se va adânci.
Există și un lucru bun. Un singur lucru pozitiv - societatea bulgară se trezește și este plină de energie.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this