Patricia Clarkson și Amy Adams, în "Obiecte ascuțite", pe HBO.
14/07/2018
Cinci seriale care atacă-n plină vară
Cu cinematografele inundate de comedii de mâna a doua, explozii și super-eroi, reședința de vară a amatorului de film se poate muta, fără nici un regret, pe platformă sau în fața televizorului. Mai ales că au fost anunțate și nominalizările pentru premiile Emmy.
Pe lângă seriile și serialele aflate deja „în cărți”, lunile care urmează până la redeschiderea „stagiunii” anunță câteva lansări de luat în seamă.
*
1. Obiecte ascuțite
Cu Westworld încheiat și Urzeala tronurilor pe drum, HBO își pune speranțele în Obsesia Evei − despre care am scris săptămâna trecută – și în mini-seria Obiecte ascuțite, adaptare a romanului de debut al americancei Gillian Flynn, deja cunoscută pentru Gone Girl.
Acțiunea are loc în orășelul din Missouri în care jurnalista Camille Preaker (Amy Adams) a copilărit și unde se întoarce ca să investigheze uciderea unor fete.
Atmosfera din oraș și din casa în care a crescut Camille, condusă cu mână de fier de mama ei, Adora (Patricia Clarkson), așază producția între The Shining (regia: Stanley Kubrick), Carrie (r. Brian de Palma) și Rosemary’s Baby (r. Roman Polanski).
De altfel, există și o asemănare izbitoare între Sophia Lillis (Camille, la vârsta adolescenței) și Mia Farrow în filmul lui Polanski.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Pe lângă subiect și distribuție, așteptările față de Obiecte ascuțite sunt înalte și pentru că mini-seria e regizată de Jean-Marc Vallée, nominalizat la Oscar pentru Dallas Buyers Club și marele câștigător al premiilor Emmy de anul trecut, pentru Big Little Lies.
2. Ozark (sezonul 2)
Interviu. La 27 de ani, românul Richard Abou Zaki este jurat la „Chefi la cuțite” și cel mai bun chef din Italia: „Am preparat un meniu de șase feluri pentru Regina Elisabeta”
La doar 27 de ani, în 2024, în cadrul galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, Richard Abou Zaki a fost declarat cel mai bun chef din Italia. Asta după ce, la vârsta de 23 de ani a primit o stea Michelin pentru talentul său în bucătărie.
Ce faci în ultimul weekend înainte de Crăciun în București, Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași. Recomandările PressOne
Târguri de Crăciun în București, târg de designeri în Cluj-Napoca, Seri de TraIARNĂ în Timișoara și concert de colinde în Iași. Tu ce faci în weekend?
Să rămânem în fascinantul Missouri, stat privilegiat de cinemaul american contemporan și având vârful de aisberg în Three Billboards Outside Ebbing, Missouri − adevăratul câștigător al Oscarurilor din acest an, dacă nu ar fi fost deturnat de romanța piscicolă corectă, dar inaptă, politic.
Tot în Missouri se află și o parte din Ozarks, regiunea unde Marty (Jason Bateman) și Wendy Bryde (Laura Linney) s-au refugiat împreună cu cei doi copii ai lor pentru a-și salva viețile, sub amenințarea datoriei față de cartelul mexican pentru care Marty spală bani.
După ce încearcă să speculeze slăbiciunile micilor afaceri din zonă, finanțistul venit din Chicago și soția lui sunt prinși în încrengăturile locale, care se dovedesc cel puțin la fel de periculoase ca acelea de care fugeau.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Ozark și-a câștigat fanii în primul sezon printr-o poveste de o violență directă, dar și prin spațiul de reflecție pe care îl creează.
Și, cum ultimul episod s-a încheiat cu o aparentă „reîntregire”, familia Bryde promite să îmbogățească universul infracționalității din „America profundă” în acest al doilea sezon, care va fi lansat de Netflix în 31 august.
3. Castle Rock
Dacă Obiecte ascuțite și Ozark întregesc imaginea cinematografică a unor locuri concrete, geografia filmică va amplifica în curând unul dintre orașele definitorii pentru universul fictiv al lui Stephen King: Castle Rock, Maine.
Firul narativ va fi dus de Henry Deaver (André Holland, cunoscut pentru Moonlight), un detectiv reîntors în orașul natal după un telefon misterios.
Din distribuție mai fac parte Melanie Lynskey (Heavenly Creatures), Terry O’Quinn (Lost), Bill Skarsgard (It, Allegiance), iar bijuteria coroanei lui J.J. Abrams, producătorul seriei, e nimeni alta decât Sissy Spacek, revelația anilor ’70-’80, atașată definitiv de opera lui King după rolul principal din Carrie (1976).
Produs de compania hulu, serialul va fi lansat în 25 iulie.
4. Who Is America?
Serialul de comedie cel mai așteptat este și cel despre care se știe cel mai puțin, Who Is America?, produs de Showtime în jurul personajelor create de Sacha Baron Cohen.
Așa cum a arătat-o în producțiile care îi poartă amprenta, Cohen nu e interesat doar de comedie, ci și de politică, așa că nu e întâmplător că primele două persoane despre care se știe că e posibil să iasă șifonate sunt președintele Donald Trump (care apare într-un teaser de promovare, alături de sigla Trump University) și Sarah Palin, fosta guvernatoare din Alaska. Ea a dezvăluit deja de pe Facebook că a fost victima unui scenariu pus la cale de actorul britanic.
5. Bojack Horseman (sezonul 5)
„Vacanța” se încheie la începutul lunii septembrie, odată cu lansarea sezonului 5 din puternicul serial de animație Bojack Horseman, care a reușit să scoată acest gen dintr-o serie de clișee.
Având în centru viața unui fost star TV din anii ’90, care traversează o perioadă neagră și o „colorează” cu alcool, droguri și aventuri pasagere, show-ul a reușit să mențină și să crească interesul fanilor, având un vizibil parcurs ascendent.
Ultimul sezon a propus formule narative originale și un final mai optimist decât cele anterioare, în ciuda tristeții devastatoare, care este principala caracteristică a seriei.
Nominalizările pentru premiile Emmy
Cel mai bun serial − dramă: The Americans; The Crown; Game of Thrones; The Handmaid’s Tale; Stranger Things; This Is Us; Westworld.
Cel mai bun actor principal – dramă: Jason Bateman, Ozark; Sterling K. Brown, This Is Us; Ed Harris, Westworld; Matthew Rhys, The Americans; Milo Ventimiglia, This Is Us; Jeffrey Wright, Westworld.
Cea mai bună actriță – dramă: Claire Foy, The Crown; Tatiana Maslany, Orphan Black; Elisabeth Moss, The Handmaid’s Tale; Sandra Oh, Killing Eve; Keri Russell, The Americans; Evan Rachel Wood, Westworld.
Cel mai bun serial – comedie: Atlanta; Barry; black-ish; Curb Your Enthusiasm; GLOW; The Marvelous Mrs. Maisel; Silicon Valley; Unbreakable Kimmy Schmidt.
Cea mai bună serie: The Alienist; The Assassination of Gianni Versace: American Crime Story; Genius: Picasso; Godless; Patrick Melrose.
Cea mai bună actriță într-o serie sau film de televiziune: Jessica Biel, The Sinner; Laura Dern, The Tale; Michelle Dockery, Godless; Edie Falco, Law & Order True Crime: The Menendez Murders; Regina King, Seven Seconds; Sarah Paulson, American Horror Story: Cult.
Cel mai bun actor într-o serie sau film de televiziune: Antonio Banderas, Genius: Picasso; Darren Criss, The Assassination of Gianni Versace: American Crime Story; Benedict Cumberbatch, Patrick Melrose; Jeff Daniels, The Looming Tower; John Legend, Jesus Christ Superstar; Jesse Plemons, Black Mirror.
Cel mai bun film de televiziune: Black Mirror, „USS Callister”; Fahrenheit 451; Flint; Paterno; The Tale.
Premiile se vor anunța în 17 septembrie.
*
Offscreen
→ Procesul, documentar realizat de Claudiu Mitcu și Ileana Bîrsan, este cea mai importantă premieră românească din cinematografe în această perioadă.
Construit după o documentare colosală a cazului lui Mihail Moldoveanu, condamnat la 25 de ani de închisoare pentru uciderea unui taximetrist din Oradea, Procesul îmbină filmări cu personajul în cauză, imagini puse la dispoziție de anchetatori, precum și alte elemente pentru înțelegerea poveștii unui om care și-a petrecut o mare parte din viață încercând să-și demonstreze nevinovăția.
Realizatorii sunt puși în situația de a face o echilibristică formidabilă pe muchia adevărului, forțându-și spectatorii ca, din poziția de jurat, să își formuleze propriile răspunsuri.
→ M. Night Shyamalan a încheiat trilogia Unbreakable, pe care o începuse în filmul omonim în 2000, și a lansat primele imagini din Glass, care va avea premiera anul viitor.
Pe lângă Bruce Willis și Samuel L. Jackson, care își continuă rolurile din Unbreakable, și James McAvoy, care își reia rolul din Split, distribuției i s-a alăturat și Sarah Paulson.
→ Alice T. , în regia lui Radu Muntean, și Patul lui Procust, regizat de Andrian Împărățel, sunt cele două filme românești selectate în competițiile de lung- și, respectiv, scurtmetraj ale Festivalului de Film de la Locarno, care se va desfășura în perioada 1-11 august.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this