Nicoleta Matilda Goleac (st), Vlad Cubreacov, Cristina Elena Dinu (foto: Camera Deputaților, Facebook)
Nicoleta Matilda Goleac (st), Vlad Cubreacov, Cristina Elena Dinu (foto: Camera Deputaților, Facebook)
10/10/2024
Context.ro: Lupii paznici la oi. Cine sunt cei care trebuie să apere jurnaliștii de procese abuzive: Prietenii baronilor Băluță și Bădălău și un deputat care și-a înscenat răpirea
O instituție osificată în timp, condusă de politicieni și fără acreditările necesare a fost desemnată să ajute jurnaliștii și activiștii vizați de procese de intimidare în instanțe: așa numitele SLAPP. Din consiliul general al Institutului Român pentru Drepturile Omului (IRDO) face parte și o deputată PSD din anturajul lui Daniel Băluță, primarul care a făcut plângere penală la DIICOT împotriva unor jurnaliști de la Libertatea și Newsweek, pentru că ar fi constituit un grup infracțional organizat.
- În conducerea Institutului se mai află un fost deputat de la Chișinău care și-a înscenat răpirea, pupila baronului PSD Niculae Bădălău sau un fost ministru al Sportului în Guvernul Dăncilă, acuzat că și-a agresat soția.
- Niciun politician din conducere cu care Context.ro a discutat nu știa de atribuțiile Institutului pe tema SLAPP.
- Este “efectiv ca o sinecură”, spune un politician din consiliul general al IRDO.
- Alt membru din conducere spune că instituția e învechită și nu ține pasul cu provocările actuale.
Acțiunile SLAPP (strategic lawsuit against public participation) au devenit în ultima perioada instrumentul politicienilor, personajelor corupte sau membrilor rețelelor criminale prin care care amenință, intimidează și împovărează financiar jurnaliștii și activiștii.
Lupta împotriva lor presupune plata unor avocați costisitori, suferind ani întregi de stres și petrecând perioade enorme de timp pentru apărare, ceea ce distrage atenția jurnaliștilor de la munca lor. Ca urmare, mijloacele de informare în masă sunt adesea obligate să evite să relateze despre subiecte litigioase și pot retrage preventiv articolele atunci când primesc amenințări juridice.
Pentru a lupta cu fenomenul, Comisia Europeană a emis o recomandare, în 2022, privind protecția jurnaliștilor și a apărătorilor drepturilor omului implicați în procedurile judiciare vădit nefondate sau abuzive împotriva mobilizării publice. Conform acesteia, în fiecare țară UE trebuia creat un punct focal pentru aplicarea Recomandării SLAPP.
În România a fost numit Institutul Român pentru Drepturile Omului (IRDO), o instituție veche de 33 de ani, neacreditată în domeniul drepturilor omului, dependentă de Parlament și cu politicieni la conducere.
IRDO este condus de un consiliu general din care fac parte 12 politicieni și 12 membri ai societății civile și din mediul academic.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Politicienii care veghează jurnaliștii și activiștii
12 oameni politici fac parte din consiliul general al IRDO. Reporterii Context.ro au vorbit cu aceștia despre Recomandarea SLAPP. Mulți dintre ei recunosc că nu știau despre responsabilitățile instituției pe această temă, alții afirmă că instituția este învechită și nu are capacitatea de a ține pasul cu provocările actuale.
Matei Bogdan Constantin a fost ministru al Sportului în guvernul Dăncilă. Astăzi este senator PSD și membru în Comisia Senatului pentru drepturile omului.
Cine-i formează pe formatori? Ministerul Sănătății lasă pregătirea practicienilor de medicină alternativă pe seama unor medici care practică „regresia în vieți anterioare”
Ministerul Sănătății pregătește o nouă lege pentru reglementarea medicinei alternative. La elaborarea ei a contribuit și o specialistă din sistemul public care practică „regresia în vieți anterioare”.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
L-am întrebat dacă știe despre desemnarea IRDO ca punct focal în Recomandarea SLAPP. „Nu cunosc acest aspect”, a răspuns Constantin.
Fosta sa soție a publicat, în 2019, pe rețelele de socializare un certificat medico-legal care atestă că ar fi suferit „lovituri cu pumnul” și leziuni care „s-au produs prin lovire cu corpuri dure”. Ulterior a declarat pentru Libertatea că a divorțat din cauza violenței conjugale. În discuția cu reporterul Context, senatorul a negat acuzațiile.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Citește continuarea articolului pe Context.ro
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this