Doctorii de la Spitalul din Turda scoși la paradă de Primărie, care a făcut rost de echipamente de protecție. Foto: printscreen dintr-un film realizat de Primăria Turda.

Combinezoane de protecție medicală risipite într-un clip de promovare a Primăriei Turda

În plină criză de echipamente în spitale, Primăria Turda, din județul Cluj, a filmat un videoclip menit să păstreze calmul în comunitate. În clipul respectiv, apar mai multe cadre medicale de la spitalul din localitate, în timp ce îmbracă combinezonul, botoșeii, ochelarii, măștile și mănușile de protecție, sacrificând astfel o parte dintre măsurile de securitate de lipsa cărora se plâng cei mai mulți doctori din țară. 

Despre lipsa măștilor și a combinezoanelor de protecție vin informații din toate spitalele județene și din clinicile de profil, unde personalul medical este în pericol să fie contaminat în timpul investigațiilor pacienților cu alte patologii decât coronavirusul. 

În urmă cu câteva zile, Spitalul Turda a intrat în anchetă epidemiologică după ce ar fi tratat o persoană din comuna Cheia, care s-a prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe cu simptome specifice infectării cu Covid-19. După ce a fost internat într-un salon împreună cu alți pacienți, omul ar fi fost transferat la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca. 

Print screen din filmulețul Primăriei Turda.

Mesajul din social media transmis de Primăria Turda, care a postat videoclipul în data de 22 martie 2020:

„𝐃𝐫𝐚𝐠𝐢 𝐭𝐮𝐫𝐝𝐞𝐧𝐢, 𝐯𝐚̆ 𝐫𝐮𝐠𝐚̆𝐦 𝐬𝐚̆ 𝐮𝐫𝐦𝐚̆𝐫𝐢𝐭̦𝐢 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭 𝐦𝐞𝐬𝐚𝐣!

Aceasta este situația acum la Spitalul Municipal. Se fac eforturi uriașe pentru ca toți dintre voi să fiți în siguranță, Turda să fie în siguranță!

Medicii de la spitalul nostru sunt pregătiți să aibă grijă de noi și o vor face până la epuizare dacă va fi nevoie. Din respect pentru ei și efortul lor, distribuiți acest mesaj și stați în casă!

#SpitalulMunicipalTurda #NoiSuntemlaMuncăpentruVoi #VoiStațiAcasăPentruNoi

Cele 7 costume de protecție care apar în clipul Primăriei Turda nu mai pot fi folosite în caz de nevoie, fiindcă procedurile de biosecuritate arată că riscul de contaminare este cel mai mare în momentul dezechipării, astfel că reîmbrăcarea costumelor deja purtate este interzisă. 

Cristian Matei este primarul Turzii. El spune că spitalul are toate cele trebuincioase și că a reușit, prin aport personal, să aducă o donație de 5.000 de măști. 

Pentru strictul necesar al medicilor există bucățile suficiente, avem circa o sută și ceva de combinezoane, dar personal, eu am rezolvat prin donație 5.000 de măști și ieri, pe la ora 16:00 am primit informația că ni s-au rezolvat minim 2.000 de combinezoane, maxim 4.000, care vor veni începând sau de astăzi sau de luni. Astea vor fi cumpărate. Am rezolvat o bonificație foarte bună de circa 25 lei la combinezon, adică de la 82 lei, la 57 lei”, a spus Matei, contactat de PressOne.  

Despre filmulețul care apare pe Facebook-ul Primăriei, Matei susține că a fost filmat întâmplător, fiindcă un cameraman s-a întâmplat să fie în zonă exact când doctorii aflați de serviciu la UPU, ieșeau din schimb. Spune că în niciun caz nu este vorba de irosirea unor resurse. 

Nu, nu, nu, deci, acolo e o intervenție, eram chiar în situația acelei persoane, care a fost depistată pozitiv, ulterior el a stat trei ore în pretriaj și la UPU, persoanele pe care le-ați văzut îmbrăcate în combinezoane erau de la UPU toți, nu erau 100, erau exact cei care erau desemnați de serviciu în acel moment și fiindcă l-au ținut trei ore au intuit că s-ar putea să fie pozitiv, în fine, măsurile de siguranță și le-au luat și exact în acel moment au fost surprinși și bineînțeles au spus 2-3 cuvinte despre ce se întâmplă.” 

Au vorbit în fața camerei îmbrăcați cu hainele de la pretriaj unde fusese depistat pacientul pozitiv cu Covid-19, l-am întrebat pe primar.

Micile tale donații ne ajută să existăm. Dacă cititorii PressOne ar dona doar 5€ pe an, noi am putea aduce în fața ta de cinci ori mai multe soluții la problemele României. Vrei să ne ajuți?

Susține PressOne

Acesta a evitat răspunsul.

Cred că problemele astea, trebuie să îl întrebați pe domnul manager de spital, io nu am fost acolo. Nu e echipa primăriei, s-a întâmplat ca acolo să fie un om care a pozat sau a filmat sau ce-a făcut. Nici nu știu ce microfon era ăla, habar n-am.”. 

Potrivit primarului, ancheta epidemiologică în cazul pacientului depistat pozitiv la Turda și transferat la Cluj s-a finalizat și nimeni din personalul medical nu a fost infectat. Testele celor care au intrat în contact cu pacientul au fost negative. 

Printscreen din filmulețul Primăriei Turda.

Mircea Abrudean, prefectul Clujului spune că în acest moment necesarul de echipamente pentru spitalele din județ este asigurat „prin comenzi”, dar că acestea sunt onorate cu întârziere și „cu țârâita”. 

De la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență au fost repartizat un stoc de echipamente de protecție, care a fost deja distribuit pe de o parte la spitalele din județ, în funcțide de implicarea fiecăruia în procesul de gestionare al Covid-19, conform planului integrat de asigurare a asistenței pe care îl avem.

Sunt câteva mii de măști FFP2 și FFP3 și combinezoane, care au venit ieri și s-au repartizat deja. Mâine vine un transport de măști, 10.000 FFP2 la Spitalul Județean și se vor repartiza, la fel, în funcție de prioritatea implicării.

Sunt în curs de livrare tot felul de echipamente independent de fiecare spital în parte. Vin în cantități limitate, chiar dacă cantitățile sunt de zeci de mii, vin cu țârâita, n-avem cum să controlăm asta, din păcate.

Cu privire la situația de la Turda, prefectul spune că va cerceta situația și că unitățile medicale trebuie să utilizeze în mod rațional echipamentele, având în vedere penuria generalizată. 

Eu am explicat tuturor, comunicarea în această perioadă este oarecum supusă unor reguli. Poate că intenția era bună, nu neg asta, dar având în vedere contextul în care ne aflăm, poate nu e cea mai fericită exprimare să utilizezi echipamente, care ar putea fi folosite în scopuri medicale.

Există, de altfel, și un plan de utilizare rațională a echipamentelor medicale stabilite de Ministerul Sănătății și pe care fiecare unitate medicală trebuie să îl pună în aplicare. Sigur, în general, atunci când avem penurie de echipamente evităm să le folosim în alte scopuri decât în cele pentru care au fost destinate.”, a mai spus Abrudean. 

Printscreen din filmulețul Primăriei Turda.

Primarul din Turda, Cristian Matei, a fost directorul general al Companiei de Apă Arieș SA din Turda, înainte de a candida pe lista PSD la fotoliul de primar. În noiembrie anul trecut, Matei a fost exclus din PSD din cauza „repetatelor încălcări ale statutului partidului”.

O lună mai târziu, el s-a înscris în PNL și în februarie 2020 a anunțat că va candida pe listele acestui partid pentru un nou mandat.

Micile tale donații ne ajută să existăm. Dacă cititorii PressOne ar dona doar 5€ pe an, noi am putea aduce în fața ta de cinci ori mai multe soluții la problemele României.
Vrei să ne ajuți?
Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
5€
10€
25€
50€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

2% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și newsletterul Revista Pressei, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Depune-l la ANAF până pe 15 martie sau trimite-l până pe 1 martie la adresa: Bld. Eroilor, nr.1, ap.11, Cluj-Napoca, jud. Cluj. Și îl depunem noi.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...