Proiectul de lege a vaccinării a fost întâmpinat cu mai multe proteste din partea celor care se declară antivaccin Inquam Photos / Alexandru Busca
Proiectul de lege a vaccinării a fost întâmpinat cu mai multe proteste din partea celor care se declară antivaccin Inquam Photos / Alexandru Busca
27/05/2020
Cine sunt și ce vor medicii din România care au semnat o scrisoare împotriva legii vaccinării
116 doctori au semnat o scrisoare prin care cer Parlamentului României să respingă legea vaccinării. PressOne a obținut lista de semnatarilor și i-a contactat pe câțiva pentru a înțelege cum au ajuns aceștia să facă un apel cu puternice accente antivaccinare.
Cel puțin 68 dintre ei au studii complementare sau practică medicina alternativă, cum ar fi homeopatia și acupunctura, iar 18 sunt stomatologi. Statistica reiese din interviurile cu aceștia și interogarea registrelor de evidență de la Colegiul Medicilor din România și Colegiul Medicilor Stomatologi.
Dincolo de homeopatie, specialitatea de bază a celor care nu sunt stomatologi variază, potrivit declarațiilor lor sau documentării: chirurgi plastici, specialiști în medicina muncii, radiologie medicală, medici de laborator, ginecologi, gastroenterologi, psihiatri, medici de familie și de urgență, pediatri, oftalmologi și câte un alergolog, pneumolog, expert în nutriție, hematolog, ORL-ist, specialist anestezie și terapie intensivă, neurolog sau balneolog.
În bazele de date publice ale medicilor sau stomatologilor nu am găsit 12 persoane din scrisoare (e posibil ca unii să fie români cu studii medicale care trăiesc în străinătate).
Deși în listă apar 118 semnatari ai petiției, aceștia sunt 116 de fapt, căci două nume sunt trecute pe listă de două ori în locuri diferite din înșiruire.
De asemenea câțiva nu au dreptul de a practica medicina în România, conform reglementărilor actuale.
Scrisoarea cu lista de susținători poate fi consultată aici.
***
În forma în care e acum proiectul de lege din Parlament, părinții care refuză să-și vaccineze copilul, deși starea de sănătatea a acestuia o permite, ar trebui să fie chemați la consiliere. Li s-ar propune și un calendar de recuperare a imunizărilor.
Dacă refuză, în ultimă instanță se poate ajunge la amendă, cea mai mare fiind de 10.000 de lei.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Copiii nu sunt vaccinați cu forța în nicio etapă
Ei pot să meargă la grădiniță sau școală chiar dacă nu au imunizările la zi, excepție făcând perioadele de epidemii cu boli în fața cărora nu sunt protejați. Atunci trebuie făcut un calendar de recuperare a materiei școlare.
În cazul în care există contraindicații medicale, vaccinarea poate fi amânată temporar sau definitiv.
Cum să devii bărbat și să ai bani: o incursiune în lumea pastilelor roșii vândute de Cezar Ionașcu
Reporterul PressOne a făcut o incursiune de o lună în industria self-help-ului masculin din România. Mai precis, a luat lecții despre femei, bărbăție și făcut bani de la consultantul vestimentar Cezar Ionașcu.
Spotmedia.ro: În următoarele 48 -72 de ore, Rusia își va intensifica atacul la maximum. Ce să urmărim. Interviu cu Corneliu Bjola, profesor de Studii Diplomatice la Oxford
Rusia intensifică atacul hibrid asupra României, folosind troli online, propagandă și rețele false pentru destabilizare și influență.
După mai bine de doi ani de blocaj în Camera Deputaților, în martie 2020, au fost reluate discuțiile asupra Legii vaccinării.
Proiectul a fost elaborat de Ministerul Sănătății în urma problemelor constatate în sistemul medical odată cu declanșarea epidemiei de rujeolă din România, în a doua parte a anului 2016.
De atunci, peste 20.000 de persoane s-au îmbolnăvit și 64 au murit din cauza complicațiilor generate de boala cunoscută și sub numele popular de „pojar”.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Medici homeopați și stomatologi pentru consimțământ informat
La sfârșitul lunii aprilie, o asociație numită „Medici pentru Consimțământ Informat” a trimis parlamentarilor o scrisoare care ar fi susținută de doctori cu „drept de liberă practică”, prin care li se cere politicienilor să respingă proiectul de lege.
Scrisoarea e publicată pe site-ul asociației, dar inițiatorii petiției ascund numele celor care au aderat la solicitare.
Inclusiv ONG-ul care a pornit demersul este unul lipsit de transparență - doar identitatea președintelui, doctorul Anca Nițulescu, e dezvăluită pe site. Niciun alt nume sau informații despre componența asociației nu sunt ușor accesibile publicului.
Site-ul Activenews, ce se definește ca fiind o platformă care „îl mărturisește pe Dumnezeu”, a prezentat scrisoarea medicilor imediat după apariția ei. Autorul postării de aici a recurs și el la înlăturarea numelor semnatarilor cu justificarea că ar face-o „din motive de siguranță”.
Două zile mai târziu, în 29 aprilie e publicat pe contul de YouTube al asociației și un video în care apar șase dintre susținătorii demersului, în frunte cu Anca Nițulescu, președinta asociației.
Am contactat-o pe Anca Nițulescu, dar nu ne-a răspuns la solicitările de interviu.
Ea este medic homeopat, formarea de bază fiind cea de ORL-ist. Anca Nițulescu este o prezență activă la dezbaterile din ultimii ani legate de legea vaccinării, contestând siguranța inoculărilor.
Potrivit registrului asociațiilor, vicepreședintele asociației este doctorul Viviana Bogdan. La rândul ei, este medic homeopat. Deși inițial a acceptat solicitarea de interviu, în ziua planificată pentru acesta nu a mai răspuns la telefon.
Viviana Bogdan lucrează la o clinică pe site-ul căreia se pretinde că folosesc un tratament homeopat care ar duce la vindecarea a cel puțin șase forme de cancer „fără a mai exista riscul de recidivă”.
Nostalgia
Primul semnatar pe lista medicilor împotriva legii vaccinării este fostul președinte al Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae.
Medic legist ca formare și fost rector al Universității de Medicină și Farmacie din Iasi, el a fost trimis în judecată în 2011 pentru trucarea unei licitații. Anul trecut procesul s-a încheiat cu achitarea sa, în urma unor decizii ale Curții Constituționale legate de infracțiunea de abuz în serviciu și interceptările realizate de SRI.
Respectivele hotărâri au dus la anularea de probe din mai multe dosare în curs de judecare, inclusiv în procesul medicului Vasile Astărăstoae.
Într-un alt caz, în 2014, medicul a fost condamnat definitiv de Curtea Supremă pentru conflict de interese.
Inspectorii Agenției Naționale de Integritate au constatat că Vasile Astărăstoae s-a angajat pe sine și pe fiica sa în mai multe proiecte europene derulate chiar de instituțiile pe care le conducea.
Valoarea serviciilor prestate de cei doi a fost de aproximativ 50.000 de euro, potrivit presei.
De vreo 10 ani Vasile Astărăstoae și-a schimbat și opinia asupra siguranței vaccinurilor, a spus acesta pentru PressOne.
El admite că, la începutul carierei sale, pe când era medic de țară, a făcut mii de injecții de acest tip fără niciun incident după administrare.
Într-o cheie naționalistă, el afirmă însă că actualele vaccinuri „nu mai sunt cu tehnologiile de acum 30-40 de ani sau tehnologiile sigure cum erau la Institutul Cantacuzino”.
În viziunea sa, toate vaccinurile moderne ar fi problematice din cauza tehnologiilor diferite prin care s-ar produce față de acum aproape jumătate de secol.
„Nu sunt împotriva vaccinării, sunt împotriva obligativității vaccinării, pentru a respecta dreptul pacientului să aleagă”
Vasile Astărăstoae
De altfel, acest punct de vedere apare chiar în deschiderea scrisorii trimise parlamentarilor de către cei 116 semnatari.
Aproape toate argumentele care vin însă, după aceea, în document, sunt antivaccinare și repetă teoriile vehiculate de către contestatarii acestei modalități de protejare în fața bolilor infecțioase
Strategia anti-obligativitate
Gindrovel Dumitra, medic de familie și coordonatorul Grupului de vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei, a lucrat la proiectul de lege a vaccinării ajuns în Parlament.
El a remarcat această schimbare de strategie din partea oponenților actului normativ în anii de când au început discuțiile din Parlament: „La Senat a fost un mesaj anti-vaccinare. La Camera Deputaților a fost în schimb un mesaj anti-obligativitate, chiar punându-se accent că dumnealor nu militează împotriva vaccinării, ci împotriva obligativității.”
Discuția asupra obligativității vaccinării a fost purtată și în alte țări.
O analiză publicată în ianuarie 2018 de Institutul de Vaccinuri Sabin în privința legislației imunizării din țările europene concluzionează că nu există „cea mai bună abordare” în privința felului în care se face vaccinarea populației, adică imunizările să fie recomandate sau obligatorii.
„Dinamica socială, realitățile politice și relația constituțională dintre un guvern și cetățenii săi, toate joacă un rol în modul în care o țară abordează cadrul său legislativ pentru imunizare”, e precizat în raport.
Succesul acestor programe de sănătate depinde de mai mulți factori cum ar fi finanțarea, aprovizionarea, formarea angajaților din sistem, monitorizarea acoperirii, comunicarea publică, normele sociale, mecanismele de compensare, concluzionează autorii cercetării.
Prin urmare, obligativitatea vaccinării este o temă de analizat în profunzime.
Petiția trimisă de cei 116 vine însă mai mult cu argumente împotriva vaccinării în general. După cum spun pentru PressOne alți specialiști care au văzut scrisoarea respectivă, cele scrise în document sunt jumătăți de adevăruri sau chiar falsuri.
De la vaccin la Hitler
Pe lista cu semnatari ai scrisorii împotriva legii se găsesc nume recunoscute în privința felului în care se raportează la vaccinare.
Mircea Pușcașu e foarte prezent în spațiul on-line anti-vaccinare, răspândind mai nou și conspirații legate de noul coronavirus, deși, într-o postare din 16 aprilie pe pagina sa de Facebook, recunoștea că s-a îmbolnăvit de Covid-19.
„Dacă ai și boli cronice sau niște tare genetice, te poate face praf”, admitea el, după 10 zile de febră mică, dar persistentă și alte simptome care i-au provocat „spaime”.
De multe ori, postările sale sunt prezentate de cei care îl preiau ca fiind ale „doctorului” Mircea Pușcașu, fără a preciza specializarea sa. Mircea Pușcașu este stomatolog.
Doctorul Adrian Cacovean are formarea în chirurgie cardiovasculară, dar, în același timp, este și un adept al terapiilor alternative. La sfârșit de martie, procurorii i-au percheziționat casa și cabinetul medical într-un dosar de înșelăciune, căci a scos la vânzare un așa-zis medicament homeopat împotriva Covid-19, după cum a relatat Libertatea.
Într-o discuție mai veche despre vaccinare purtată pe e-mail cu autorul, Adrian Cacovean răspundea astfel:
„Actul medical obligatoriu, cu Vișinescu în plutonul medical, este o execuție în masă și Menghele se numesc cei care îl fac așa și Hitler a avut în echipă oameni care au fundamentat Holocaustul și nebunia actelor medicale fără avizul pacienților!”
În șirul semnatarilor se mai găsește și Pavel Chirilă, prezentat în articole de presă drept „părintele homeopatiei românești”. Cu specializare în medicină internă și apropiat de afaceri cu produse naturiste, nici el nu s-a ferit să amintească de tirani ca Hitler referindu-se la proiectul de lege în dezbatere.
Cu cele mai bune intenții
Am ales să stăm de vorbă cu medici mai puțin cunoscuți care au decis să susțină apelul împotriva proiectului de act normativ din Parlament pentru a vedea de ce îl vor respins.
O doctoriță internistă, care practică și homeopatia, ne-a acordat un interviu doar sub protecția anonimatului. Spune că nu a făcut niciodată vaccinuri, căci specializarea ei nu presupune acest act medical.
Se declară împotriva obligativității, fiindu-i teamă de posibilele efecte adverse. S-a informat din niște cărți asupra acestora, dar, mai povestește, a și văzut colegi care ar fi făcut vaccinul antigripal și tot s-ar fi îmbolnăvit, fapt care i-a întărit convingerea că inoculările „s-ar putea să nu facă bine”.
În Timișoara, pediatra Magdalena Drăgoi declară că privește cu deschidere abordarea homeopatiei în privința tratamentelor. Ea ne-a povestit că și-a schimbat atitudinea în privința vaccinării după ce a avut copii.
„Mi-am dat seama că, totuși, copilul meu nu mai poate fi încadrat în statistici.” Acum îi lasă pe părinți să aleagă dacă își imunizează copilul. Afirmă că e împotriva obligativității, nu neapărat împotriva procedurii de vaccinare.
Doctorul Magdalena Drăgoi susține că a văzut și reacții postvaccinale grave, chiar dacă la un caz de autism nu poate să afirme „cu toată gura că sigur de la vaccin”.
Florin Bebeșel, medic care practică acupunctura, afirmă că experiența acupuncturii și a medicinei „care stimulează organismul să își întărească propriile mecanisme de apărare” îl face, probabil, să fie mai rezervat în ceea ce privește vaccinarea obligatorie.
El adaugă că nu are nimic cu vaccinurile, deși crede că ar mai fi nevoie de transparență în privința unora dintre ele. L-am întrebat și de ce apare în registrul Colegiului Medicilor ca fiind doctor fără drept de practică. A explicat că are o întârziere la plata taxelor către Colegiu, fapt care ar duce la respectiva mențiune în registru.
Când am sunat-o prima dată pe Ecaterina Floroiu, ea a trebuit să închidă conversația rapid pentru că era într-o consultație oferită prin internet. Este homeopat și membru în consiliul director al Societății Române de Homeopatie.
Conversația s-a încheiat destul de repede și a doua oară, la ora planificată pentru interviu, în momentul în care am întrebat-o de ce nu are drept de practică, după cum apare în registrul doctorilor de la Colegiu.
În loc să ofere o explicație, a preferat să își ia la revedere.
Motivele lipsei dreptului de practică pot fi diverse: neplata cotizației, cererea medicului de retragere, sancțiune disciplinară etc. Profesia de medic în România însă nu poate fi exercitată fără avizul Colegiului Medicilor.
În minutele în care am stat totuși de vorbă, Ecaterina Floroiu a declarat, asemeni colegilor ei care au semnat apelul către parlamentari, că nu este împotriva vaccinării, ci împotriva obligativității.
„Obligativitatea înseamnă că eu nu am dreptul să nu vaccinez pe cineva care are contraindicații pentru că acest lucru îmi este impus”, a susținut ea.
Proiectul legii e, totuși, cât se poate de clar în această privință: scutește de la vaccinare persoanele care au o contraindicație medicală.
Medicul Sandra Alexiu, care a lucrat la proiectul actului normativ, subliniază o chestiune legată de „obligativitate” în privința pacienților:
„Nu-i leagă nimeni de scaun ca să fie vaccinați. Refuzi, semnezi, plătești.”
Sandra Alexiu
Cei care nu sunt de acord cu vaccinarea semnează o declarație. Urmează după aceea etape de consiliere și, dacă părinții își mențin punctul de vedere, ar veni, în final, și amenda.
Aluminiul și mercurul, spaima din vaccinuri
În scrisoarea medicilor, e repetat că vaccinurile ar conține adjuvanți toxici, cum ar fi hidroxidul de aluminiu sau „thimerosal - compus al mercurului”.
„Este dovedită ştiinţific translocarea aluminiului de la locul de injectare în creier și în alte organe, ca și toxicitatea aluminiului şi mercurului asupra sistemului nervos uman”, își asumă semnatarii.
Doctorul Gindrovel Dumitra atrage atenția asupra informației parțiale în privința acestui aspect:
„Hidroxidul de aluminiu este asociat cu anumite afecțiuni din sfera neurologică. Lucru perfect adevărat. Dar această asociere se face la valori foarte mari. În niciun caz la valorile care sunt conținute în vaccinuri, valori care, de fapt, sunt absolut inerte.
(...) Cantitatea de hidroxid de aluminiu care este conținută în vaccinuri este de câteva zeci de ori mai mică decât cantitatea de hidroxid de aluminiu pe care bebelușul o primește din laptele matern.”
Și în privința insinuării că vaccinurile conțin mercur, Gindrovel Dumitra e categoric:
„Într-adevăr a fost folosit de-a lungul timpului tiomersalul care este un produs care are în compoziție și mercur, dar tiomersalul este etilmercur, nu este mercur în stare pură.
Etilmercurul nu era toxic. Se elimina în termen de două săptămâni din organism datorită efectului filtrant al aparatului renal. Nu se acumula, repet.
Spre deosebire de metilmercur, dar și de mercurul în stare pură, care sunt toxice la concentrații mici. Nu se elimină, chiar se acumulează și pot să determine la un moment dat intoxicații.
Vaccinurile nu au conținut niciodată metilmercur.”
„Vaccinurile actuale nu conțin nici măcar etilmercur. Niciun produs care să aibă la bază mercur nu mai este conținut în acest moment în vaccinurile comercializate în România”
Gindrovel Dumitra
El mai este folosit doar în producția unor vaccinuri gripale. Vaccinurile gripale folosite recent în România nu au conținut în nici un fel substanțe pe bază de mercur. Este o manipulare prin folosirea unei informații parțial adevărate.”
„E o chestiune de chimie elementară”
Sandra Alexiu de la Asociația Medicilor de Familie București – Ilfov consideră că apelul trimis parlamentarilor și semnat de persoane cu studii medicale face foarte rău pentru că „un cuvânt aruncat aiurea costă un refuz la vaccinare cu anii”.
„E cel mai greu pentru noi să ne luptăm cu o astfel de situație în care sunt cooptați în acest tip de mesaj profesioniști”, recunoaște medicul de familie.
Ea adaugă: „Noi când dăm la medicină trebuie să învățăm chimie. Dacă am învățat chimie, nu se poate spune că, dacă mă refer la mercur, mă refer la chestia aia neagră care-i grea în termometre.
Sunt o grămadă de săruri care transformă complet proprietățile unei substanțe. NatriuClor este sarea de bucătărie. Nu este sodiu (denumit și natriu, n.red.) care se folosește în injecția letală sau potasiu și nici clorul cu care dezinfectăm pentru coronavirus.
E NatriuClor. Împreună e o sare. Nu e o chestie care să facă rău. E mult mai slabă ca putere față de lucrurile luate separat. E o chestiune de chimie elementară.”
Viziunea și realitatea
Dincolo de explicații de chimie, există realitatea că un fost președinte al Colegiului Medicilor din România a ajuns să semneze un document în care se afirmă că „epidemii apar periodic în interiorul populațiilor cu rata foarte înaltă de vaccinare din cauza tendinței naturale de mutație genetică a virusurilor.”
Așa s-ar explica, în viziunea lui Vasile Astărăstoae, recenta epidemie de rujeolă.
Epidemia a afectat însă mai ales țări ca România și Italia unde tocmai rata de vaccinare împotriva acestei boli scăzuse foarte mult, potrivit datelor oficiale.
În zonele cu acoperire vaccinală ridicată poate fi vorba de focare de îmbolnăviri în interiorul unor comunități (de exemplu, religioase) care nu se vaccinează. Astfel de situații nu reflectă neapărat procentele de persoane protejate prin vaccinare la nivel național.
Virusul rujeolic este stabil, explică medicul Gindrovel Dumitra. De aceea vaccinul este eficient de mult timp împotriva lui. Specialistul mai spune că acest gen de virus e diferit de virusurile cum sunt cele gripale, cum este HIV-ul.
„Ele au această caracteristică: capacitatea de a se modifica pe măsură ce se transmit de la o persoană la alta.
Adică este posibil ca vaccinul pe care îl primim anul acesta să nu ofere protecție pentru virusul gripal care va circula anul viitor. Este binecunoscut. Noi recunoaștem acest lucru. (...) Fenomenul de modificare nu este consecința vaccinării, ci este consecința caracteristicilor virusurilor”, spune doctorul Dumitra.
Sandra Alexiu, de la Asociația Medicilor de Familie București-Ilfov, este mai directă în privința aplecării fostului doctor legist Astărăstoae spre mișcarea antivaccinare:
„Te ocupi de morți, ocupă-te de morți, nu de vaccinarea la copil, că nu ai nicio legătură cu subiectul.”
Sandra Alexiu
Pe Vasile Astărăstoae criticile venite din partea unor colegi de profesie în privința teoriilor sale îl lasă „absolut rece”.
„Eu nu am fost sponsorizat niciodată de nimeni din industria farma. Dacă vă uitați cine comentează și cum, vedeți ce sponsorizări au primit”, adaugă imediat fostul președinte al Colegiului Medicilor din România.
Sponsorizările doctorilor de către companiile de medicamente sunt mereu aduse în atenție de membrii mișcării antivaccin pentru a arăta o posibilă influențare a cadrelor medicale. Situația, relatată pe larg și în presă, e pe muchie de cuțit din punct de vedere etic, de aceea doctorii, dar și firmele depun declarații în acest sens la Agenția Națională a Medicamentului
Mii de cadre medicale din România beneficiază de sprijin financiar, de exemplu, pentru a merge la congrese de specialitate sau pentru a ține prelegeri acolo. Ține de pregătirea lor permanentă.
Printre ei, în anii trecuți, sunt și doctorii Gindrovel Dumitra și Sandra Alexiu. După cum arată datele publice, sponsorizările sunt practicate atât de firmele tradiționale de medicamente, dar și de companiile care se vând produse homeopate.
Un curent internațional
Ezitările unor medici în privința beneficiilor vaccinării, fie că vorbim de imunizări obligatorii, fie că vorbim de unele recomandate, nu sunt ceva nou.
Studii din Europa de Vest ajung la concluzia că, inclusiv în țările cu un sistem medical dezvoltat, există personal din sistemul sanitar care a devenit deschis spre argumentele activiștilor împotriva vaccinurilor.
Într-o cercetare publicată în 2015 de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor se atrăgea atenția asupra situației din Franța unde, potrivit unei analize, între 16% și 43% dintre doctorii de familie au recunoscut că nu au recomandat anumite vaccinuri pacienților sau au făcut recomandarea doar din când în când.
O altă cercetare apărută în 2019 sublinia că, dintr-un grup de 3400 de angajați din sistemul de sănătate din Italia (doctori, rezidenți, asistente sau alte categorii), doar 27% erau vaccinați împotriva rujeolei. Ceea ce poate fi interpretat ca o atitudine laxă față de istoricul vaccinal, dar și ca ezitare în fața eficienței acestora, spun autorii cercetării. Sute de cadre medicale s-au îmbolnăvit de rujeolă în timpul recentei epidemii care a afectat această țară.
L-am întrebat pe Gindrovel Dumitra de la Societatea de Medicina Familiei ce mai poate să înțeleagă omul de rând în privința siguranței vaccinării dacă vede că și unii doctori au semnat un apel cu multiple afirmații care neagă eficiența demersului de sănătate publică.
„Se induce fără discuție un sentiment de dubiu. Ce pot să spun? Vorbim de o sută de medici din rândul a peste 50.000 câți sunt în acest moment înregistrați în România. Cifra nu mi se pare foarte mare deloc.
Colegiul Medicilor din România și-a exprimat public opinia în ceea ce privește susținerea vaccinării și a legii vaccinării în forma adoptată de către Senat. (...) Vorbim de o opinie separată a unui grup foarte foarte mic care nu reprezintă corpul medical.”
Gindrovel Dumitra
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this