Imagine de la sediul BEC, din 29 mai 2014, când Daciana Sârbu a primit certificatul prin care se valida alegerea sa ca parlamentar european. Foto: Octav Ganea / Mediafaxfoto
Imagine de la sediul BEC, din 29 mai 2014, când Daciana Sârbu a primit certificatul prin care se valida alegerea sa ca parlamentar european. Foto: Octav Ganea / Mediafaxfoto
07/02/2016
Cine ponta la Daciana. Soția fostului premier își finanțează cumnata pe bani europeni
Banii pe care europarlamentarul Daciana Sârbu îi primește de la Parlamentul European pentru plata asistenților săi din România sunt gestionați de Exfin 2000 SRL, firmă de contabilitate la care cumnata ei, sora lui Victor Ponta, este asociat și administrator. Alți doi europarlamentari români folosesc serviciile aceleiași firme.
*
Exfin 2000 SRL apare pe site-ul Parlamentului European (PE) drept agent de plată pentru trei europarlamentari aleși în 2014 pe lista PSD: Daciana Sârbu, Damian Drăghici (susținut de UNPR) și Claudia Țapardel.
Fiecare europarlamentar are două tipuri de asistenți: unii sunt acreditați la Parlamentul European (PE) și locuiesc la Bruxelles ori la Strasbourg (unde se află cele două sedii ale instituției), iar ceilalți, asistenții locali, trăiesc în țară.
În acest an, suma lunară de care beneficiază un europarlamentar pentru plata tuturor asistenților săi este 23.392 de euro.
PE virează lunar în conturile firmei Exfin 2000 salariile brute pentru asistenții locali ai celor trei europarlamentari. În total, nouă persoane: Daciana Sârbu are trei asistenți la București, Damian Drăghici – doi, iar Claudia Țapardel – patru.
Faptul că mai mulți europarlamentari, mai ales dacă sunt colegi de partid, recurg la serviciile aceleiași firme de contabilitate nu este ieșit din comun.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Problema apare când unul dintre ei are o legătură de rudenie la o firmă prestatoare de servicii. În această situație se află Daciana Sârbu.
Exfin 2000 SRL a fost înființată în 2000 de mama lui Victor Ponta, Cornelia Naum, care nu se numără însă printre asociați. În prezent, unul dintre cei doi asociați și administratori ai firmei este Alexandra Herțanu – sora lui Victor Ponta.
Sumele alocate unui europarlamentar
Căderea lui Mihai Lucan. Istoria chirurgului care a falimentat un institut de stat pentru clinica proprie
Cunoscutul chirurg și fiul său sunt învinuiți că ar fi delapidat peste 5 milioane de lei de la Institutul de Urologie și Transplant Renal din Cluj.
Daciana Sârbu (39 de ani) se află la al treilea mandat de europarlamentar. Ea are un salariu brut de 8.213 euro, din care, după achitarea impozitelor, îi rămân aproximativ 6.400 de euro.
Adițional, europarlamentarul primește o sumă forfetară de 306 euro – cu minima condiție de a fi prezentă în clădirea Parlamentului în ziua pentru care încasează banii. Alți 4.320 euro sunt alocați de PE cheltuielilor de întreținere a biroului parlamentar. În plus, Legislativul european acordă fiecărui membru al său indemnizație de călătorie.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Pentru plata asistenților, fiecare europarlamentar primește 23.392 euro pe lună.
În România, Daciana Sârbu are trei asistenți: Ruxandra Alexe, Răzvan Moșteanu și Roxana Panu Ionașcu. Alți trei asistenți acreditați lucrează pentru ea la Bruxelles și Strasbourg: John Cummings, Georgiana Drăghici și Susana Dragomir.
Conflict de interese?
Intrigați de legătura dintre Daciana Sârbu și firma de contabilitate prin intermediul căreia sunt plătiți asistenții locali ai săi, precum și cei ai Claudiei Țapardel și ai lui Damian Drăghici, am vrut să aflăm dacă Parlamentul European reglementează o astfel de situație.
Dacă ar fi supus legislației din România, acest contract s-ar plasa în sfera conflictului de interese.
Ghidul privind Incompatibilitățile și Conflictele de Interese publicat de Agenția Națională de Integritate, care citează din Recomandarea 10/2000 a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei, ne dă următoarea definiție:
Conflictul de interese apare atunci când funcționarul public are un interes personal care influențează sau pare să influențeze îndeplinirea atribuțiilor sale oficiale cu imparțialitate și obiectivitate. Interesele private ale funcționarului public pot include un beneficiu pentru sine sau pentru familia sa, pentru rudele sale apropiate, pentru prieteni, pentru persoane sau organizații cu care funcționarul public a avut relații politice sau de afaceri.
Deci, suspiciunea privind un conflict de interese apare când un oficial poate influența luarea unei decizii și când acea decizie ar putea aduce un beneficiu personal – lui sau celor apropiați.
În cazul de față, trebuie să subliniem că suma de 23.392 de euro, destinată tuturor asistenților, nu îi este înmânată direct europarlamentarului. Tocmai pentru a evita situația ca el să dispună după bunul plac de acești bani.
Europarlamentarul poate decide însă cu cât își plătește asistenții acreditați la PE, care sunt angajați ai Legislativului european. Condiția este ca salariile acestora să reprezinte cel puțin 25% din suma totală destinată cheltuielilor cu asistenții.
Potrivit relatărilor de presă, asistenții acreditați la PE câștigă net între 1.500 și 3.500 de euro. Sumele variază în funcție de țara parlamentarului pentru care lucrează, dar sunt plafonate. Plafonul impus europarlamentarilor români pentru salariul unui asistent este de 2793 euro.
*
Problema intervine când ajungem la asistenții locali. Aceștia nu sunt angajați ai PE și, deci, instituția nu are control asupra modului în care sunt remunerați.
Agentul de plată este firma care achită salariile nete și virează impozitele asistenților locali, din suma pe care europarlamentarul o încasează de la PE.
Deci, Exfin 2000 SRL gestionează maximum 75% din totalul destinat asistenților a trei europarlamentari români.
Din banii pe care i-i virează PE, firma își ia un comision legal, în funcție de contractul încheiat cu fiecare dintre acești deputați.
Pe scurt, fiecare dintre cele trei bugete de 23.392 de euro se împarte între asistenții acreditați (angajați la PE), asistenții locali din țară și firma care este agent de plată.
Statutul europarlamentarilor interzice asemenea contracte
Dar să ne întoarcem la forul european. Are PE o reglementare pentru această situație? Și, dacă da, există sancțiuni?
Pentru a afla răspunsul la aceste întrebări, PressOne s-a adresat purtătorului de cuvânt al Parlamentului European, Jaume Duch Guillot.
Am primit un răspuns din partea directorului Direcției Generale pentru Comunicare, Marjory van Den Broeke, care citează articolul 43, litera d) din Decizia Biroului Parlamentului European privind normele de aplicare a Statutului deputaților din Parlamentul European.
Articolul 43, Cheltuieli nerambursabile, prevede că sumele plătite europarlamentarilor nu pot fi utilizate în mod direct sau indirect:
d) pentru finanțarea contractelor de angajare sau de utilizare a serviciilor soților deputaților sau partenerilor stabili nematrimoniali ai acestora, așa cum sunt definiți la articolul 58 alineatul (2), sau a părinților, copiilor, fraților și surorilor acestora (sublinierea ne aparține – n.r.).
Deci, Parlamentul European interzice ca fonduri din bugetul său să finanțeze contracte încheiate între europarlamentari și rudele acestora.
Însă, în privința sancțiunilor, lucrurile sunt neclare: documentul citat nu vorbește despre pedepsele aplicate în cazul încălcării acestor reguli.
În cazuri similare, suspiciunile de fraudă făcute publice în presă au fost investigate, la cererea președintelui PE, de către OLAF – Oficiul European de Luptă Anti-Fraudă.
Până la publicarea acestui material, europarlamentarul PSD Daciana Sârbu nu a răspuns repetatelor solicitări ale PressOne de a ne comunica o poziție oficială.
Alexandra Herțanu și Exfin 2000, în vizorul DNA
Sora premierului Victor Ponta, Alexandra Herțanu, a fost audiată anul trecut la DNA Ploiești în dosarul în care soțul ei este acuzat de constituire a unui grup infracțional care ar fi acționat pentru a câștiga fraudulos contractul de extindere a rețelei de canalizare din orașul prahovean Comarnic.
Iulian Herțanu, cumnatul fostului premier Victor Ponta, a fost arestat în februarie 2015, în aprilie 2015 a fost plasat în arest la domiciliu, iar actualmente se află sub control judiciar.
Fotografia pe care Victor Ponta a postat-o pe Facebook în ziua arestării cumnatului său. În partea de jos a imaginii sunt sora sa, Alexandra, și mama sa, Cornelia Naum.
În 2012, jurnalistul Daniel Befu a publicat în „România liberă” o investigație în care arăta că Exfin 2000 SRL prestează servicii de contabilitate pentru firme abonate la contracte cu statul.
PressOne a încercat să ia legătura cu Alexandra Herțanu. Ne-am deplasat la sediul din București al Exfin 2000, însă locatarii blocului ne-au spus că firma și-a mutat, între timp, sediul.
Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, Exfin 2000 SRL a raportat pentru 2013 un profit net de 56.891 de lei, la o cifră de afaceri de 302.210 lei.
În 2014, cifra de afaceri a urcat la 341.899 de lei, iar profitul net, la 95.189 de lei. Numărul angajaților a rămas același, șase persoane.
Daciana Sârbu, Claudia Țapardel și Damian Drăghici au fost aleși membri ai Parlamentului European la scrutinul din mai 2014. România e reprezentată în PE de 32 de deputați.
UPDATE. După câteva ore de la publicarea articolului de mai sus, cabinetul europarlamentarului Daciana Sârbu ne-a trimis, de data asta foarte prompt, următorul drept la replică:
Buna ziua,
In legatura cu afirmatiile facute de dvs intr-un articol referitor la utilizarea de catre dna europarlamentar Daciana Sarbu a serviciilor firmei de contabilitate Exfin 2000 SRL ca agent de plata pentru livrarea salariilor asistentilor europarlamentari, dorim sa precizam urmatoarele:
– Dna europarlamentar Sarbu beneficiaza inca din 2009 de serviciile companiei Exfin 2000 SRL, iar legalitatea incheierii acestui contract, respectiv conformarea sa la toate regulile in vigoare, a fost verificata, la solicitarea sa, de catre serviciul financiar al Parlamentului European. Verificarile s-au realizat atat in 2009, cat si la inceputul mandatului curent (2014), precum si in luna decembrie 2015, odata cu intrarea in vigoare a unui regulament nou.
– De fiecare data, raspunsurile primite de la serviciul financiar au precizat ca, potrivit regulilor in vigoare, contractul nu presupune conflict de interese si este perfect legal.
– Cel mai recent raspuns, solicitat de dna europarlamentar Sarbu din proprie initiativa la serviciul financiar in decembrie 2015 si primit de la un Financial Officer din cadrul acestui serviciu, precizeaza textual ca nu exista premisa unui conflict de interese, deoarece activitatea desfasurata de aceasta companie de contabilitate nu influenteaza deciziile luate de eurodeputata in exercitarea mandatului:
– „Conform art. 43(d) fin Masurile de Implementare pentru Statutul MEP: *** to fund contracts providing for the employment or the use of the services of Members’ spouses or stable partners or their parents, children, brothers or sisters or, in general, giving rise to any possibility of a conflict of interest as defined in Article 62(1a)*** iar art. 62(1a) specifica: *** Members involved in budget implementation shall not take any action which may bring their own interests into conflict with the financial interests of the Union. A conflict of interests exists where the actions of Members are unduly influenced for reasons involving family, emotional life, economic interest or any other shared interest with a recipient*** – in esenta, atata timp cat activitatea desfasurata de prestatorul de servicii / tert platitor nu afecteaza deciziile luate de catre MEP in exercitarea mandatului, nu ar trebui sa fie probleme” (frazele prezentate intre ghilimele reprezinta citat exact din raspunsul primit de la un ofiter financiar din cadrul serviciului financiar al PE.)
– Ca urmare a interesului dovedit de dvs pentru acest subiect, am solicitat o noua verificare a acestui contract din partea serviciului financiar al PE. Va vom inainta si acest raspuns in momentul in care il vom primi.
Va multumim,
Cabinentul europarlamentar al Dacianei Sarbu
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this