
Chorizo în sos cremos de vin și smântână, o rețetă de Cristi Roman.
03/03/2017
Chorizo în sos de vin și o poveste din Dublin
Cristi Roman scrie excelent. Tot așa și gătește. Urmăriți-i blogul, vă veți convinge destul de ușor.
După 12 ani în presă, la TVR și la Gazeta Sporturilor, Cristi a emigrat în Irlanda, unde a urmat un curs profesional de gătit la Dublin Institute of Technology.
Acum, lucrează într-un hotel de patru stele. Se străduiește să își perfecționeze tehnica și face totul cu pasiune.
Când nu i-a mai plăcut atmosfera din Bucureștiul anilor 2007-2008, și-a asumat decizia de a pleca din țară. A eliminat de la bun început ingredientele unei dramolete.
Și, cu timpul, a învățat să țină pentru sine justificările legate de această hotărâre.
„Nu m-am considerat și nu mă consider deloc emigrant, fiindcă mă simt european în egală măsură precum mă simt român. După aproape 9 ani de Irlanda, simt și ceva irlandez cum tot crește în mine. Mutarea din București în Dublin nu a fost un mare șoc, ci doar o dorință îndeplinită.
Am învățat cu timpul, destul de contondent uneori, să țin pentru mine faptul că am plecat de bunăvoie și nu obligat, din cauză că voiam să câștig mai bine în străinătate.
Din păcate, există mulți emigranți economici din Europa Centrală sau Europa de Est, inclusiv din România, care se uită chiorâș la tine dacă nu te încadrezi în același tipar – fuga de sărăcie din propria țară”.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Cristi spune că încă după primii 3-4 ani în Irlanda s-a simțit destul de integrat – și convins că a luat o decizie înțeleaptă. În același timp, e conștient că tratează „un subiect foarte volatil, rămânerea sau întoarcerea, în condițiile în care se pot întâmpla tot felul de lucruri care-ți mută sensul vieții într-un mod major”.
De exemplu, recent a fost foarte aproape să câștige premiul cel mare – 88 de milioane de lire sterline, la Euromillions. N-a nimerit niciun număr :), dar a fost în proximitatea celor câștigătoare.
Primii în sport! Primii în producție! Sportul în comunism și atletul român multilateral dezvoltat
În acele vremuri biblice, în patria anilor '70, se dezvolta frenetic sportul de masă, pe model sovietic. Drept încurajare, orice sport era gratis, chiar și tenisul. Trebuia doar să te apuci. Apoi să te ții. Dacă erai cu adevărat remarcabil, treceai în altă ligă, profesionistă. Dar cum ideea de profesionism era asociată cu vechiul regim dușman burghezo-moșieresc, toți sportivii țării se prefăceau că sunt simpli amatori-muncitori, care practicau sportul doar așa, de plezir, după serviciu și niciodată în timpul lui.
Ce faci în weekendul 14-16 februarie în București, Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași. Recomandările PressOne
Nordic Festival în București, concert multisenzorial în Cluj-Napoca, show-uri de stand-up în Timișoara și târg de viniluri în Iași. Tu ce faci în weekend?
Cristi Roman (foto) lucrează de 6 ani într-o bucătărie profesionistă. Se consideră undeva la jumătatea drumului, ținta sa fiind să devină un chef experimentat. Dar, într-un fel, e convins că, la destinație, îl vor aștepta noi provocări.
Un an și jumătate a fost spălător de vase și ajutor la spălat, curățat sau tăiat de legume, fructe, carne și pește. De câteva luni, se simte pregătit să coordoneze o bucătărie relativ mică sau să fie numărul 2 într-o „bucătărie mai complexă”.
„Sunt fascinat de fiecare dată când citesc, întâmplător, despre miile de ore de zbor ale piloților experimentați de avioane. Aș zice că și în cazul nostru e vorba de zeci de mii de ore de muncă pentru a ajunge chef.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Dacă e să discutăm mai pe larg, atunci spun că nu cred că există o anumită limită de timp sau de experiență standard după care să poți spune: «gata, sunt chef!»
Ai mereu ceva de învățat în domeniul ăsta – din fericire pentru cine e pasionat și din păcate pentru cei încorsetați în meseria asta. Mai mult, chef poate avea diferite sensuri, în funcție de zona culinară unde îți desfășori activitatea (chef de hotel, chef de bistro mic, chef doar de evenimente, și tot așa).”
Cristi Roman are și un sfat pentru cei care vor să urmeze o carieră în gastronomie, dar nu sunt pregătiți pentru momentele intense dintr-o bucătărie unde se lucrează în ritm susținut:
„Nu-ți mai fie teamă de nimic din jurul tău, fă acel lucru, descoase-l, înțelege-l, învață! Uită-te în ochii și în inima lui, trage aer în piept și rezolvă-l!”
Bonus, rețeta lui Cristi Roman pentru cititorii PressOne:
Chorizo în sos cremos de vin și smântână
E ceva creat instant, ca marea majoritate a lucrurilor pe care le fac în bucătăria de acasă: se poate mânca și simplu, dar cel mai indicat este alături de un carbohidrat de genul paste sau orez.
Am călit un cățel de usturoi în ulei de măsline, am adăugat feliile de chorizo, câteva ciuperci tăiate în bucăți ceva mai mari, și am stins cu vin alb de gătit (de obicei folosesc ceva foarte ieftin, e același vin de gătit pe care-l folosesc și la muncă).
Am adăugat smântână lichidă de gătit, apoi o mână de spanac proaspăt, am potrivit gustul cu sare, piper, și în 10 minute a fost gata.
Nu dau cantitățile, fiindcă niciodată (dacă nu e desert) nu cântăresc nimic când gătesc, ci măsor doar din ochi, dar și fiindcă fiecare știe câtă cantitate vrea să gătească, în funcție de numărul de persoane.
Totuși, hai să zic că, pentru două persoane, e nevoie de un cârnat de 100-120 de grame tăiat feliuțe, 100 de grame de ciuperci, 100 mililitri de vin alb, 150 mililitri de smântână și o mână de spanac.

Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this