
Chorizo în sos cremos de vin și smântână, o rețetă de Cristi Roman.
03/03/2017
Chorizo în sos de vin și o poveste din Dublin
Cristi Roman scrie excelent. Tot așa și gătește. Urmăriți-i blogul, vă veți convinge destul de ușor.
După 12 ani în presă, la TVR și la Gazeta Sporturilor, Cristi a emigrat în Irlanda, unde a urmat un curs profesional de gătit la Dublin Institute of Technology.
Acum, lucrează într-un hotel de patru stele. Se străduiește să își perfecționeze tehnica și face totul cu pasiune.
Când nu i-a mai plăcut atmosfera din Bucureștiul anilor 2007-2008, și-a asumat decizia de a pleca din țară. A eliminat de la bun început ingredientele unei dramolete.
Și, cu timpul, a învățat să țină pentru sine justificările legate de această hotărâre.
„Nu m-am considerat și nu mă consider deloc emigrant, fiindcă mă simt european în egală măsură precum mă simt român. După aproape 9 ani de Irlanda, simt și ceva irlandez cum tot crește în mine. Mutarea din București în Dublin nu a fost un mare șoc, ci doar o dorință îndeplinită.
Am învățat cu timpul, destul de contondent uneori, să țin pentru mine faptul că am plecat de bunăvoie și nu obligat, din cauză că voiam să câștig mai bine în străinătate.
Din păcate, există mulți emigranți economici din Europa Centrală sau Europa de Est, inclusiv din România, care se uită chiorâș la tine dacă nu te încadrezi în același tipar – fuga de sărăcie din propria țară”.
Cristi spune că încă după primii 3-4 ani în Irlanda s-a simțit destul de integrat – și convins că a luat o decizie înțeleaptă. În același timp, e conștient că tratează „un subiect foarte volatil, rămânerea sau întoarcerea, în condițiile în care se pot întâmpla tot felul de lucruri care-ți mută sensul vieții într-un mod major”.
De exemplu, recent a fost foarte aproape să câștige premiul cel mare – 88 de milioane de lire sterline, la Euromillions. N-a nimerit niciun număr :), dar a fost în proximitatea celor câștigătoare.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Fără ajutorul tău, nu putem continua să scriem astfel de articole. Cu doar 5 euro pe lună ne poți ajuta mai mult decât crezi și poți face diferența chiar acum!
Cristi Roman (foto) lucrează de 6 ani într-o bucătărie profesionistă. Se consideră undeva la jumătatea drumului, ținta sa fiind să devină un chef experimentat. Dar, într-un fel, e convins că, la destinație, îl vor aștepta noi provocări.
Un an și jumătate a fost spălător de vase și ajutor la spălat, curățat sau tăiat de legume, fructe, carne și pește. De câteva luni, se simte pregătit să coordoneze o bucătărie relativ mică sau să fie numărul 2 într-o „bucătărie mai complexă”.
„Sunt fascinat de fiecare dată când citesc, întâmplător, despre miile de ore de zbor ale piloților experimentați de avioane. Aș zice că și în cazul nostru e vorba de zeci de mii de ore de muncă pentru a ajunge chef.
Dacă e să discutăm mai pe larg, atunci spun că nu cred că există o anumită limită de timp sau de experiență standard după care să poți spune: «gata, sunt chef!»
Interviu. La 27 de ani, românul Richard Abou Zaki este jurat la „Chefi la cuțite” și cel mai bun chef din Italia: „Am preparat un meniu de șase feluri pentru Regina Elisabeta”
La doar 27 de ani, în 2024, în cadrul galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, Richard Abou Zaki a fost declarat cel mai bun chef din Italia. Asta după ce, la vârsta de 23 de ani a primit o stea Michelin pentru talentul său în bucătărie.
Ce faci în weekendul 9-11 mai în București, Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași. Recomandările PressOne
Jazz in Church în București, Street Food Festival în Cluj-Napoca, Musical Picnics în Timișoara și Romanian Mental Health Film Festival în Iași. Tu ce faci în weekend?
Ai mereu ceva de învățat în domeniul ăsta – din fericire pentru cine e pasionat și din păcate pentru cei încorsetați în meseria asta. Mai mult, chef poate avea diferite sensuri, în funcție de zona culinară unde îți desfășori activitatea (chef de hotel, chef de bistro mic, chef doar de evenimente, și tot așa).”
Cristi Roman are și un sfat pentru cei care vor să urmeze o carieră în gastronomie, dar nu sunt pregătiți pentru momentele intense dintr-o bucătărie unde se lucrează în ritm susținut:
„Nu-ți mai fie teamă de nimic din jurul tău, fă acel lucru, descoase-l, înțelege-l, învață! Uită-te în ochii și în inima lui, trage aer în piept și rezolvă-l!”
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Bonus, rețeta lui Cristi Roman pentru cititorii PressOne:
Chorizo în sos cremos de vin și smântână
E ceva creat instant, ca marea majoritate a lucrurilor pe care le fac în bucătăria de acasă: se poate mânca și simplu, dar cel mai indicat este alături de un carbohidrat de genul paste sau orez.
Am călit un cățel de usturoi în ulei de măsline, am adăugat feliile de chorizo, câteva ciuperci tăiate în bucăți ceva mai mari, și am stins cu vin alb de gătit (de obicei folosesc ceva foarte ieftin, e același vin de gătit pe care-l folosesc și la muncă).
Am adăugat smântână lichidă de gătit, apoi o mână de spanac proaspăt, am potrivit gustul cu sare, piper, și în 10 minute a fost gata.
Nu dau cantitățile, fiindcă niciodată (dacă nu e desert) nu cântăresc nimic când gătesc, ci măsor doar din ochi, dar și fiindcă fiecare știe câtă cantitate vrea să gătească, în funcție de numărul de persoane.
Totuși, hai să zic că, pentru două persoane, e nevoie de un cârnat de 100-120 de grame tăiat feliuțe, 100 de grame de ciuperci, 100 mililitri de vin alb, 150 mililitri de smântână și o mână de spanac.

Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this