Tică Darie e total diferit de candidatul clasic la o primărie de comună. Foto: Facebook
Tică Darie e total diferit de candidatul clasic la o primărie de comună. Foto: Facebook
06/05/2016
Cercetașul care vrea să salveze Roșia Montană
Tică Darie va împlini 24 de ani pe 12 august. E un tânăr solar, cu alură de premiant. Recent, s-a tuns regulamentar, a afișat un surâs politic și și-a anunțat candidatura la primăria celei mai faimoase comune din țară: Roșia Montană. Și-a făcut un site în care își prezintă proiectele și a adunat 5.250 de lei din donații, pentru a-și susține campania.
Când era mic, Tică Darie s-a înscris la cercetași ca să salveze lumea. Între timp, a înțeles că ar fi mai practic să se concentreze asupra unei părți din ea.
A făcut facultatea în Danemarca, după care, deși e originar din Suceava, a decis să se stabilească la Roșia Montană. Era ceva putred acolo, în Apuseni, un proiect minier care dezbinase întreaga comunitate.
Apoi Tică s-a pus pe treabă: a înființat un Centru Local de Cercetași și Întreprinderea Socială Made in Roșia Montană, care comercializează produse din lână prelucrată manual.
Acum e dornic să se implice și mai mult. Să-l cunoaștem pe candidatul Tică Darie.
– Ai împlinit 23 de ani, vârsta minimă pentru a putea candida la o astfel de funcție publică. Crezi că vârsta va fi un dezavantaj?
– Sper să fie o motivație în plus. Una dintre problemele Roșiei Montane e absența tinerilor implicați în viața socială a localității. Prin ceea ce fac, îmi doresc să îi încurajez pe localnici, mai ales pe cei tineri, să aibă curaj să se implice, să rămână aici și împreună să schimbăm viitorul Roșiei Montane.
Vrem să putem relata în profunzime despre viața de zi cu zi a românilor, așa cum e ea. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.
Având în vedere că suntem 9 candidați la funcția de primar în Roșia Montană, am încredere că de data asta vor alege omul cel mai potrivit pentru a rezolva problemele administrative ale Roșiei Montane.
Eu sunt un om cu inițiativă, vertical și dedicat proiectelor în care mă implic. Consider că sunt capabil să pun pe picioare această localitate, mai ales pentru că am susținerea multor specialiști în diferite domenii, din țară sau din străinătate, și încrederea zecilor de mii de români care au ieșit în stradă pentru Roșia Montană.
Având în vedere că atât Președintele, Guvernul, cât și Uniunea Europeană și-au arătat interesul și susținerea în dezvoltarea comunei noastre, sunt convins că, odată ce primăria își va arăta deschiderea față de aceste instituții și inițiative, vom beneficia de investiții semnificative pentru a înnoi Roșia Montană.
Apă și talpă. Să alergi toată Via Transilvanica. Și să rămâi în viață.
Aceasta este povestea unui documentar de lung metraj care tocmai a intrat în cinematografe. Filmul e un must see, nu doar de către pasionații de alergare sau fanii Via Transilvanica. Este pur și simplu un film onest, dinamic, care conține fascinante felii de viață. E genul de film care pare prea scurt. Când se termină simți că ai fi vrut să mai vezi.
Reportaj: Minerii care sting lumina. De ce s-au bătut oamenii din Valea Jiului pe slujbele din subteran
325 de posturi au fost aruncate pe piață la începutul lunii septembrie 2024 și candidații s-au înghesuit să-și depună dosarele. Paradoxul închiderii minelor din Valea Jiului e că e nevoie de oameni în subteran.
– Care crezi că sunt cele mai mari probleme ale oamenilor din Roșia Montană și ce soluții pe termen scurt ai?
– Roșia Montană nu a avut un primar cu viziune, care să se implice pentru toți oamenii din comunitate. În primul rând, oamenii din Roșia Montană au nevoie de acces zilnic la servicii esențiale într-o comună, pentru că aici sunt probleme care nu mai suportă amânare.
Începând de la dispensar, care nu e funcțional, asistență medicală fiind doar o dată sau de două ori pe săptămână, până la lipsa curselor zilnice între satele comunei.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
În zona Dăroaia, aproximativ 500 de persoane, adulți și copii, au acces la o singură sursă de apă, o cișmea. Apoi, administrația prezentă a blocat dezvoltările alternative (agricultură, turism, prelucrarea lemnului etc.) prin declararea zonei ca fiind monoindustrială.
Primăria actuală nu a fost interesată și nici capabilă în a scrie proiecte pentru finanțări europene, și a făcut investiții care depășeșc cu mult bugetul local, îndatorând comuna (vezi rețeaua de apă și canalizare din Cărpiniș). Mare parte din soluțiile pe care eu le propun localnicilor sunt pe termen lung și pot fi găsite pe site-ul meu, www.ticadarie.ro.
Însă, pe termen scurt, îmi doresc să invit la Roșia Montană Guvernul, europarlamentari, specialiști în fonduri europene, asociațiile implicate activ în susținerea și dezvoltarea durabilă a localității, pentru a demara cât mai multe proiecte în diverse domenii (agricultură, turism, educație și cultură).
Totodată, voi organiza un birou special pentru consilierea localnicilor care vor dori să acceseze fonduri europene și, lucru absolut necesar, în Dăroaia, voi pune în funcțiune unitatea mobilă prevăzută cu două cabine de duș și două grupuri sanitare, care există din 2012 și încă nu e pusă la dispoziția comunității.
– „Înnoiește Roșia Montană! În noi este viitorul”, acesta e sloganul pe care l-ai ales. Cum ar arăta o primărie a viitorului?
– Da, cred cu adevărat că în noi stă puterea de a ne alege viitorul. Noi, localnicii Roșiei Montane, putem înnoi localitatea prin simpla implicare activă în viața socială, economică și politică a comunei. În primăria condusă de mine mă voi asigura să avem o administrație corectă, care funcționează egal pentru fiecare cetățean.
Cred că e necesar ca primarul Roșiei Montane să fie unul cu viziune amplă, dedicat oamenilor din comunitate, un primar cu mâinile curate și fruntea sus în orice împrejurare, despre care oamenii vor ști că tot ceea ce face el e în folosul lor și al comunității.
Îmi propun să creez o primărie deschisă spre a susține și colabora cu fiecare cetățean care are o inițiativă pozitivă pentru comună. O primărie în care cheltuirea banului public este transparentă: toate facturile și contractele vor fi publice pe internet, pe site-ul Primăriei; toate ședințele de consiliu vor fi transmise în direct pe internet, pentru ca oricine să vadă dacă primarul și Consiliul Local lucrează în interesul cetățeanului și cum se cheltuie banul public. Toate informațiile despre proprietăți, terenuri, lucrări, proiecte ale Primăriei vor putea fi văzute pe internet.
– Care e cel mai puternic mesaj pe care îl ai pentru alegătorii din Roșia?
– Mesajul meu e simplu: împreună putem scoate Roșia Montană din declin, din blocajul economic și social creat de interesele personale ale celor care ne-au condus până acum. Gata cu conflictele, cu luptele și cu promisiunile mincinoase.
Acum a venit rândul proiectelor alternative, bazate pe turism, agricultură, prelucrarea lemnului și altele de acest fel, pentru care există susținere și de la Președinte, Guvern sau Uniunea Europeană.
Eu mă pun în slujba Roșiei Montane, cu toată forța de care sunt capabil și cu tot sprijinul pe care îl am deja din partea mai multor oameni de specialitate, asociații și instituții competente.
– Candidezi independent. Totuși, cine e în spatele tău?
– Am ales să candidez independent tocmai pentru că sunt sprijinit de mii de oameni, atât din Roșia Montană, cât și din țară și din străinătate, iar toți aceștia, care și-au pus încrederea și speranța în mine, nu încap în limitele vreunui partid politic.
Eu sunt doar reprezentantul tuturor celor care își pun laolaltă resursele și competențele pentru a ne crea, împreună, un viitor mai prosper, o lume mai bună.
– Ce ai făcut în ultimii cinci ani?
– Am studiat multimedia design în Copenhaga, am făcut două tururi pe bicicletă din Danemarca la Roșia Montană și am ținut conferințe în 6 țări pentru a face cunoscută Roșia Montană.
În 2013, am înființat în Roşia Montană un Centru Local de Cercetași, o inițiativă modernă care promovează dezvoltarea armonioasă a copiilor și tinerilor în societate.
Am fondat și sunt directorul Întreprinderii Sociale Made in Roșia Montană, care comercializează în țară și peste hotare produse din lână prelucrate manual, aducând un venit pentru aproximativ 50 de familii din comună. Iar în ultimii trei ani m-am implicat trup și suflet pentru Roșia Montană.
– Există vreun primar sau om politic pe care să-l alegi ca model?
– Nu am nici un primar sau om politic ca model. Un mare om, care într-adevăr este un model pentru mine, e Mahatma Gandhi.
– Cum a arătat adolescența ta și în ce context ai ajuns pentru prima oară la Roșia Montană?
– Sunt născut în Suceava. Părinții mi-au oferit libertatea de a călători, de a cunoaște și de a încerca cât mai multe sporturi, iar faptul că, de la vârsta de 12 ani, m-am înscris la centrul local de cercetași din Suceava a contat foarte mult în formarea caracterului meu.
Am început să ies din Suceava, să merg în tabere de cercetași, să ies cu cercetașii în afara țării, să-mi fac mulți prieteni, să socializez cu copii și tineri din alte orașe sau din alte țări.
Datorită cercetășiei, părinții au prins încredere în mine, iar pe la 14-15 ani am călătorit cu un prieten o lună și jumătate prin țară. Atunci am ajuns și prima dată la Roșia Montană, la festivalul FânFest.
M-am bucurat pentru că m-am întâlnit aici cu frații mei, cu prieteni de la cercetași și cu alți prieteni din țară. Copil fiind, mi-a plăcut mult atmosfera festivalului, m-au impresionat galeriile romane pe care le-am vizitat, m-am scăldat în Tăul Mare, am admirat peisajele minunate ale Roșiei, m-au fascinat Strada Siciliană, istoria și arhitectura de aici.
– De ce ai ales să rămâi într-o localitate minieră din Apuseni?Părinţii tăi au fost de acord?
– M-am decis să mă stabilesc în 2013, după al doilea tur pe bicicletă din Copenhaga la Roșia Montană. Faptul că, după FânFest, am rămas câteva zile și am filmat când a venit în vizită Comisia Parlamentară UNESCO a României la Roșia Montană mi-a întărit convingerea că e nevoie să mă implic în continuare pentru Roșia Montană.
Am observat multă nedreptate şi am înțeles că doar dacă voi locui aici voi putea contribui cu adevărat la schimbarea în bine a situației. Părinții nu au fost de acord cu decizia mea de a mă muta aici, pentru că situația de atunci era foarte tensionată și pentru că au urmat presiuni, intimidări și tot felul de amenințări la adresa mea.
Nu au fost de acord, dar mi-au respectat decizia, știind că sunt un om care își asumă hotărârile și că sunt responsabil de acțiunile mele, oricât de ieșite din comun ar părea. Cu toată presiunea care a existat asupra mea, chiar mai bine de un an, am ales să rămân și să mă concentrez pe ceea ce era pozitiv și util Roșiei Montane.
M-au motivat mult copiii cercetași, activitățile și evenimentele pe care le făceam împreună. Ei sunt viitorul Roșiei Montane și în educația lor merită și trebuie investit intens. Sunt hotărât să rămân aici, pentru a mă implica în reconstrucția Roșiei Montane.
– Roșia Montană Gold Corporation a fost unul dintre cele mai sensibile subiecte ale ultimelor două decenii. Ai putea face un rezumat a ce s-a întâmplat acolo, din perspectiva ta? Crezi că poziția ta în legătură cu acest subiect îți va aduce voturi sau dimpotrivă?
– În acești ani, Roșia Montană a trecut printr-o uriașă furtună. S-au promis mii de locuri de muncă, prosperitate și bogăție peste noapte. Mai mult, s-a creat multă ură, dezbinare între rude, prieteni și apropiați.
Acum s-a dovedit că totul a fost o minciună și că proiectul nu s-ar fi putut face decât încălcând toate legile țării și transformând Roșia Montană în praf și pulbere.
1.500 de oameni au plecat din Roșia Montană și 300 de case au fost demolate. Până și morții din morminte au fost tulburați, exhumați și mutați. Poziția mea a fost clară de la început, iar realitatea o cunosc toți localnicii. Sper ca oamenii să aleagă înțelept și fie ca omul bun, cinstit, implicat și cu viziune să iasă primar.
– Ce este Made in Rosia Montană? Spune-mi, pe scurt, povestea acestei mici afaceri…
– La sfârșitul anului 2013 am primit o pereche de șosete de lână de la o vecină, mi-au plăcut, i-am propus să le pozăm și să le valorificăm. În câteva zile, prin intermediul Facebook-ului am avut 300 de comenzi pentru șosete. Am găsit 20 de doamne în comună să tricoteze șosete, am cumpărat lână și în trei luni am onorat toate comenzile.
A fost o idee organică, iar în decembrie 2014 am înființat firma Made in Roșia Montană. Momentan, sunt 50 de doamne din comună care tricotează și croșetează manual produse din lână: șosete, căciuli, fulare, șoșoni, veste, iar luna asta scoatem o colecție de primăvară/vară la care s-a lucrat două luni de zile. Șaluri, bolero-uri, poncho-uri, veste, bentițe, pălării, costume de baie, cravate, bustiere, șoșoni, fuste și multe altele din fir de lână moale merinos.
Produsele sunt comercializate pe magazinul nostru online, care oferă plată cu cardul online, transport gratuit, livrare națională și internațională și este în trei limbi, română, engleză și germană.
Întreprinderea socială Made in Roșia Montană direcționează 10% din venituri într-un fond de dezvoltare socială și comunitară menit să susțină cercetașii din Roșia Montană, evenimentele în comunitate și, de asemenea, să contribuie la cheltuielile pentru sănătatea celor vârstnici.
Am planuri mari pentru firma aceasta, e o inițiativă care a pornit de la o pereche de șosete de lână și sunt convins că va crește foarte mult în următoarea perioadă.
– Care a fost cel mai important lucru pe care l-ai învățat ca cercetaș?
– Cercetășia și-a pus amprenta asupra mea prea mult ca să pot alege un lucru mai important decât altul. Recunosc însă că Legea Cercetașului, după care m-am ghidat în copilărie, a devenit sistemul meu de valori, ca adult.
Spre exemplu, onestitatea am învățat-o respectând cea de-a doua lege cercetășească: „Cercetașul este loial, își respectă cuvântul dat, nu minte, este curat în gând, în vorbă și în faptă”.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Jurnalismul independent nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, iar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this