Uzina nucleară de la Cernavodă asigură o cincime din energia României, fiind la fel de puțin poluantă precum eolienele. Foto: Adrea / Dreamstime.com
Uzina nucleară de la Cernavodă asigură o cincime din energia României, fiind la fel de puțin poluantă precum eolienele. Foto: Adrea / Dreamstime.com
11/07/2019
Cele mai importante tehnologii ale lui 2019, conform Forumului Economic Mondial
La mijlocul fiecărui an, Forumul Economic Mondial stabilește o listă cu cele mai importante tehnologii care ne influențează viața. Iar anul 2019 arată, în sfârșit, ca unul din viitorul imaginat de cărțile science fiction.
Faptul că forumul a avut loc anul acesta în China nu face decât să sublinieze că importanța acestui stat asupra tehnologiei mondiale este deja covârșitoare (a se vedea inclusiv scandalul 5G).
Dacă asta va fi un lucru bun sau unul rău, rămâne de văzut.
Cert este că multe dintre tehnologiile scoase în evidență de WEF au un potențial pozitiv uriaș, pentru că sunt selectate în funcție de impactul preconizat pentru următorii cinci ani în economie și societate.
Lista completă este mai lungă, însă am selectat cinci dintre cele mai importante tehnologii, pentru a ne face o idee:
Materiale bioplastice pentru economia circulară
Experții WEF ne amintesc că doar 15% dintre plasticele de astăzi sunt reciclate. Cauzele sunt diverse și constau atât în lipsa sortării gunoiului, cât și a proceselor dificile și costisitoare de reciclare a unor tipuri diferite de plastic.
În același timp, plasticul biodegradabil disponibil astăzi pe piață nu are rezistența materialelor convenționale, iar descompunerea sa presupune, de multe ori, procese chimice și termice care nu au loc de la sine în natură, eticheta de „biodegradabil” fiind pusă oarecum abuziv.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Anul acesta s-a inventat un tip de material plastic care folosește celuloza și lignina din resturile de plante, ceea ce crește rezistența mecanică a produsului finit și elimină necesitatea unor culturi agricole speciale. Se eliberează astfel terenurile pentru agricultura destinată hranei sau pentru reîmpădurire.
În plus, procesul poate „curăța” și alte industrii de subprodusele lor: textilele, papetăria etc. Cercetările din domeniul materialelor plastice sunt esențiale mai ales în conextul conștientizării faptului că poluarea cu plastic amenință lanțuri trofice care ne privesc direct.
Roboții sociali
Cel puțin 9 motive să mergi la IQ DIGITAL SUMMIT - Cluj-Napoca – 14 IUNIE (P)
Unii dintre cei mai mari lideri de tehnologie vin la Cluj-Napoca pe 14 iunie, iar cititorii PressOne pot avea acces gratuit pentru a-i vedea și asculta.
Nanoboţii: agenţii invizibili care ne vor dubla speranţa de viaţă
Impactul nanoboţilor asupra omenirii va fi mult mai mare decât al antibioticelor.
Roboții de astăzi sunt în stare să recunoască voci, fețe și emoții diferite, să interpreteze vorbirea și gesturile naturale, să răspundă la indicii verbale și non-verbale și chiar să te privească în ochi. Din acest motiv, ne spun experții WEF, roboții sunt folosiți din ce în ce mai mult în îngrijirea bătrânilor, în educarea copiilor și într-o sumedenie de alte sarcini casnice.
Dar nu vorbim aici doar de roboți fizici, cu aspect umanoid. Asistenții personali inteligenți sunt prezenți în tot mai multe case, iar impactul lor este masiv: copiii încep să-și obțină informațiile de pe internet stând de vorbă cu Siri, Alexa sau Google, iar bătrânii se descurcă mult mai rapid cu aceștia decât cu o tastatură și au chiar cu cine vorbi atunci când se simt singuri.
Rolul social al roboților va crește foarte mult în următorii cinci ani, indiferent de forma pe care o îmbracă.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Vorba ceea, cine n-are roboți să-și cumpere.
Roboții sociali vor avea un rol tot mai mare în îngrijirea seniorilor, ne spun experții. Foto: Dmytro Zinkevych / Dreamstime.com
Ambalajele smart
Senzorii din ambalajele și etichetele produselor alimentare permit deja monitorizarea în timp real a fluxurilor de marfă, iar uneori chiar și a proprietăților alimentelor respective.
Se știe astfel cu mult mai mare precizie când un aliment e pe cale să se strice și se reduce riscul aruncării unor cutii întregi de alimente doar pentru că s-a atins data de expirare.
În plus, sursa contaminării alimentare poate fi trasată mult mai rapid prin folosirea tehnologiei blockchain pentru monitorizare de-a lungul întregului lanț de aprovizionare.
Din extrem de largul univers IoT, experții WEF au ales ambalajele din industria alimentară tocmai datorită impactului masiv pe care-l vor avea obiectele smart în reducerea risipei uluitoare care se face în acest domeniu.
Reactoare nucleare sigure
Energia nucleară are parte de o presă proastă în ultimul timp, în special în urma catastrofei de la Fukushima și a filmelor despre Cernobîl.
Publicul general nu știe totuși că, în privința CO2, energia nucleară e practic la fel de curată ca energia eoliană (11-12 g CO2/kWh), considerată a fi cea mai ecologică dintre toate formele de energie, și de trei ori mai curată decât cea solară (45 g CO2/kWh).
În plus, dacă managementul deșeurilor nucleare e făcut cum trebuie, acestea nu sunt mai periculoase decât minereul radioactiv scos din pământ, iar în viitor pot reprezenta ele însele o sursă de combustibil în reactoare cu noi tehnologii.
Totuși, cel mai mare risc asociat cu energia nucleară este reprezentat, ne spun experții WEF, de materialul din care sunt formate barele de combustibil. Acestea se pot supraîncălzi și, atunci când sunt răcite cu apă, pot produce hidrogen, care apoi explodează.
Anul acesta sunt deja în teste bare de combustibil acoperite cu materiale care nu mai sunt predispuse să se încingă. Chiar dacă o fac, practic nu mai eliberează hidrogen, ceea ce elimină cauza principală a accidentelor nucleare de până acum. Vestea cea mai bună e că noile bare pot fi introduse în reactoarele actuale fără să necesite modificări costisitoare.
Noua tehnologie ar putea relansa energia nucleară, ca parte a reducerii rapide a poluării cauzate de combustibilii fosili, poluare care omoară milioane de oameni în fiecare an și duce la recorduri de căldură în multe părți din lume.
Stocarea la scară mare a energiei regenerabile
Experții WEF sunt deosebit de optimiști cu privire la tehnologia de baterii litiu-ion care, spun ei, va fi în stare să stocheze de patru până la opt ori mai multă energie în următorii cinci până la zece ani. Scăderea costurilor și creșterea densității energetice le-ar transforma într-o soluție realistă și scalabilă de stocare a energiei electrice regenerabile.
Deși la noi în țară a fost subiect de glumițe, stocarea energiei regenerabile în alte forme de energie (fie prin comprimarea sau producerea unui gaz, fie prin pomparea apei într-un lac de acumulare din amonte, fie prin alte metode mai exotice) este esențială dacă vrem să scăpăm de cărbune și de gazul natural din ecuația energetică.
Cauza e simplă: energia regenerabilă este disponibilă intermitent, de multe ori cu vârfuri de producție care nu pot fi preluate de rețea. Stocarea acestui exces este deocamdată ineficientă și costisitoare.
Evoluția tehnologiei bateriilor litiu-ion va permite rețele inteligente în care surplusul e preluat fie în bateriile mașinilor electrice, fie în uzine de stocare compuse din baterii imense, la un cost și o eficiență care au sens din punct de vedere economic.
Mai sunt și alte tehnologii considerate revoluționare de către experții Forumului Economic Mondial: stocarea informației în ADN, fertilizatorii smart, teleprezența colaborativă, metalentilele și țintirea medicamentoasă a proteinelor anormale, dar le puteți descoperi integral în lista celor de la WEF.
Iar anul a ajuns doar la mijloc!
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this