Foto: Inquam Photos / George Calin
02/12/2021
Fasole cu ciolan și medalii. Cât costă sutele de decorații acordate de președintele Iohannis în ultimii doi ani, inclusiv de Ziua Națională
De Ziua Națională președintele Klaus Iohannis a decorat sute de persoane și a avansat în grad zeci de militari, printre care și conducerea IGSU, acuzată că ar fi ascuns imagini din timpul intervenției la incendiul de la clubul Colectiv. PressOne a întrebat Administrația Prezidențială după ce criterii se acordă medaliile și ce sume au fost alocate în acest sens.
În 30 noiembrie și 1 decembrie președintele a semnat trei decrete, prin care beneficiarii ordinelor, medaliilor sau crucilor naționale au fost împărțiți pe căprării: personal medical și din Învățământ, persoane cu merite în societate, în păstrarea memoriei evenimentelor istorice, instituții sau militari. Un alt decret a fost semnat în 26 noiembrie 2021 și a provocat o ploaie de stele presărată peste personalul din Ministerul de Interne.
Printre instituțiile decorate (medalia aniversară „Centenarul Marii Uniri”) sunt și Biserica Ortodoxă, Biserica Greco-catolică sau Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu. Iar printre persoanele avansate în grad sunt mai mulți angajați de la Serviciul de Telecomunicații Speciale, STS sau SPP, Serviciul de Protecție și Pază.
Proaspăt general-locotenent cu 3 stele este Dan-Paul Iamandi, inspectorul general al IGSU, iar Cristian Radu, adjunctul inspectorului general, promovează și el, de la colonel, la general de brigadă cu o stea. Nu sunt singurii șefi de forță controversați, dar recunoscuți de președintele României pentru meritele deosebite, după cum relatează presa autohtonă.
Dincolo de nume însă, România se apropie de 2 mii de generali, dintre care activi sunt doar o fracție minoră. În același timp, alte state, recunoscute drept puteri militare, fac eforturi să-și reducă numărul de generali, din rațiuni economice și sub presiunea publică, așa cum este cazul Marii Britanii, unde numărul generalilor a scăzut cu 40%.
Criteriile după care președintele acordă medalii: legea 29/2000
„Ziua de 1 Decembrie este acel moment din an când ne luăm răgazul de a ne gândi mai mult la importanţa identităţii noastre naţionale, la valorile şi aspiraţiile pe care le împărtăşim”, a transmis președintele Klaus Iohannis, de Ziua Națională.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
De remarcat că decretul care a vizat înaintarea în grad a personalului din MAI a fost semnat cu câteva zile înainte de 1 decembrie și nu include vreo referință la criteriile după care au fost promovați acești oameni.
În schimb, în decretele semnate ulterior, pe 30 noiembrie și de Ziua Națională, se specifică „profesionalismul, dăruirea, curajul” sau „efortul depus în vederea păstrării și promovării memoriei evenimentelor și participanților la înfăptuirea unității naționale și a statului român modern, contribuind la apărarea și perpetuarea valorilor în numele cărora s-a înfăptuit Marea Unire.”
Câteva lucruri pe care ar trebui să le știi înainte să comanzi de pe Shein și Temu
Pe fundalul scumpirii costului vieții aproape peste tot în lume, cei doi giganți chinezi, Temu și Shein, au avut parte de o creștere masivă, datorată, în mare măsură, unor strategii agresive de preț. Însă în spatele prețurilor mici se ascund câteva detalii importante, pe care ar trebui să le știm cu toții înainte să comandăm.
7 lucruri bune care s-au întâmplat (totuși) în 2024
Se încheie un an ca o cursă cu obstacole. A fost o competiție inechitabilă, cu reguli schimbate în timpul jocului, în care fiecare din noi a concurat împotriva propriei frici, a propriilor neajunsuri și prejudecăți.
PressOne a întrebat așadar după ce criterii sunt conferite meritele, medaliile sau ordinele naționale în România. În răspunsul oficial, Administrația Prezidențială face trimitere la legislația specifică în vigoare:
„Potrivit art. 4 din Legea nr. 29/2000, republicată, Președintele României poate da curs unor propuneri de decorare înaintate de conducătorii unor instituții centrale ale statului ori poate conferi distincții din proprie inițiativă. Conferirea are loc cu respectarea unei proceduri referitoare la alcătuirea şi înaintarea propunerilor de decorare (art. 65 din Legea nr. 29/2000, republicată), ținându-se cont de condițiile impuse pentru fiecare tip de ordin, cruce sau medalie în parte, în legile de instituire ale acestora.”
Detaliat, articolul invocat de echipa președintelui spune că propunerile de decorare sunt făcute, printre alții, de către „miniștrii şi conducătorii instituţiilor şi organizaţiilor centrale autonome, pentru persoanele din domeniul lor de activitate”.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Preşedintele României poate să confere decoratii şi din proprie iniţiativă, în proportie de 1% din numărul total stabilit prin lege pentru fiecare grad sau clasa a fiecarei decoratii, cu excepţia gradelor de Mare Ofiter, Mare Cruce şi Colan.
Pentru cetățenii români decorarea are loc o dată pe an, cu ocazia Zilei Naţionale a României, dar, specifică aceeași lege, „în cazuri speciale decorațiile pot fi conferite şi pe parcursul anului calendaristic.”
Toate aceste propuneri ajung la Cancelaria Ordinelor, un fel de anticameră a decoraților României, condusă de un cancelar cu rang de consilier de stat. Șeful ordinelor și medaliilor este însă numit de Preşedintele României.
Cât costă decorațiile acordate de președinte în pandemie
În sistemul electronic integrat de achiziții publice (SEAP) apar mai multe anunțuri și atribuiri de contracte, în 2020 și 2021, respectiv în perioada de pandemie, pentru servicii de confecționare a ordinelor și medaliilor, cocardelor sau pentru mentenanța și transformarea decorațiilor.
Achizițiile sunt făcute prin licitație deschisă și sunt atribuite prin acorduri-cadru, o modalitate specială prin care se stabilește o cantitate maximă, ce poate fi ulterior ajustată sau porționată, în funcție de nevoile autorității contractante.
În SEAP apare de exemplu o licitație deschisă pentru furnizarea de ordine și medalii naționale cu o valoare de achiziție de aproape 3 milioane de lei. Conctractul a fost atribuit în vara lui 2020.
Pe aceeași platformă Administrația Prezidențială a contractat în pandemie servicii de transformare a decorațiilor în valoare de peste un milion de lei și a cumpărat, în 2020, cocarde (panglici tricolore) de 4.750 de lei.
În 2021, Administrația Prezidențială a lansat noi licitații deschise, pentru furnizare de ordine și medalii naționale. Un prim contract a fost atribuit în luna mai și un al doilea în luna noiembrie, la o valoare cumulată de peste 1,7 milioane de lei.
La solicitarea PressOne, Administrația Prezidențială transmite că sumele sunt prezentate în bugetele Administrației Prezidențiale aferente anilor 2020 și 2021, „publicate pe pagina de internet a instituției, în conformitate cu prevederile legale aplicabile.”
Cotroceniul ar fi plătit, în ultimii doi ani, 2,9 milioane de lei, pentru ordine și medalii naționale, după cum susține echipa președintelui Iohannis:
„În anul 2020, la nivelul Administrației Prezidențiale, pentru confecționarea și transformarea de decorații, ordine și medalii naționale, ordine militare și de război, ordine și medalii încadrate pe domenii de activitate a fost alocată suma de 1.200.000 lei, iar în anul 2021 suma de 1.700.000 lei pentru confecționarea acestora.”
Anul trecut s-au plătit 300.167 lei pentru transformarea a 1.823 decorații, ordine și medalii naționale, ordine militare și de război, ordine și medalii încadrate pe domenii de activitate. În 2021 acest serviciu nu a mai fost accesat.
Acordul cadru a fost încheiat pentru o perioadă de patru ani cu Regia Autonomă Monetăria Statului; iar prețurile individuale ale ordinelor și medaliilor acordate în România fluctuează, după cum admite chiar Administrația Prezidențială.
În 2020 prețul mediu al unei medalii a fost 334,60 de lei, cu TVA, iar un ordin național a costat 1160,46 de lei, cu TVA. „(...) pentru anul 2021 prețul mediu al unei medalii este de 400.87 lei cu TVA; Prețul mediu al unui ordin este de 1387.68 lei cu TVA”, transmite AP, la solicitarea PressOne.
Între 1 ianuarie 2020 și 24 noiembrie 2021 președintele României a conferit peste 900 de decorații de stat.
„223 ordine, cruci şi medalii naționale, 454 ordine şi medalii pe domenii de activitate, 213 ordine şi medalii militare, 38 drapele de unități militare, 27 ordine şi medalii cu însemn de război și 66 medalii ale Centenarului.”
Lor li se adaugă inflația de medaliați de Ziua Națională, respectiv zecile de generali sau angajați ai structurilor de forță recunoscuți pentru meritele deosebite.
„Toate ordinele, crucile şi medaliile conferite de către Președintele României au caracter de decorații de stat. Unele categorii de persoane decorate beneficiază de anumite drepturi, care sunt prevăzute în Capitolul IX al Legii nr. 29/2000 privind sistemul național de decorații al României, republicată. Dintre aceste drepturi, îl amintim pe cel de a primi un loc de veci, respectiv dreptul la onoruri militare – de acestea din urmă bucurându-se cavalerii ordinelor naționale”
Doi cetățeni români au optat, în ultimii doi ani, să restituie decorațiile care le-au fost atribuite, mai transmite Administrația Prezidențială. Este vorba despre actorul Marius Manole și de scriitorul Radu Paraschivescu.
„Scopul unei decorații e onoarea, nu locul de veci”
Personalul militarizat a avut și are un rol cheie în campania de vaccinare, amintește la PressOne expertul în politici publice Sorin Ioniță. Reprezentantul Expert Forum spune însă că „s-ar fi așteptat ca președintele Iohannis să o lase mai moale cu medaliile”. O medalie, crede el, ar merita amiralul portughez care a făcut ca țara sa să fie printre cele mai vaccinate din lume. „Dai medalii când ajungi la 85-90%. Nu la 30%.”
„Medalia îți dă loc de cavou, unele beneficii, care altfel costă. Ordinele înalte probabil vin și cu o rentă viageră. Dar până la urmă e în tonul lui Iohannis: de când e președinte nu a făcut o conferință de presă, nu a dat un interviu, dar face ceremonii cu medalii”, spune Sorin Ioniță.
Expertul în politici publice adaugă că nu pune la îndoială meritele unor persoane decorate de președinte, dar acuză o „amestecătură, ca în orice ierarhie românească”. Lipsa meritocrației, e de părere Sorin Ioniță, compromite totul.
„Pui la un loc și oameni merituoși, birocrați, impostori. O ciulama. Și subminezi exact scopul. Pentru că scopul unei decorații e onoarea, nu locul de veci.”
Sorin Ioniță comentează valul de medalii acordat unor angajați din structurile de forță și din perspectiva pericolului unor false ierarhii, fenomen care ar eroda până la cel mai înalt nivel Armata, inclusiv în plan extern.
Instalarea generalului în rezervă Nicolae Ciucă în funcția de premier ar urma să afecteze imaginea Armatei, în condițiile în care Apărarea e în topul încrederii în instituții interne.
„Nu cred că e un pericol ca Armata noastră să înceapă să facă politică. Pentru că nu e. Dar își va degrada imaginea dacă începe să se asocieze prin anumiți reprezentanți cu clasa politică și cu proasta guvernare, că nu ne așteptăm să zbârnie Ciucă. Se va vedea că e călcâiul lui Iohannis și când i se va spune să se retragă, se va retrage. Nimeni nu știe de ce a procedat Iohannis așa.”
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this