Prezentare si demonstrare a utilizarii unor articole pirotehnice executata de specialiști ai Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, in comuna Mihai Bravu, judetul Giurgiu, luni, 30 decembrie 2019. Inquam Photos / Octav Ganea
Prezentare si demonstrare a utilizarii unor articole pirotehnice executata de specialiști ai Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, in comuna Mihai Bravu, judetul Giurgiu, luni, 30 decembrie 2019. Inquam Photos / Octav Ganea
21/12/2023
Cât de ușor e să cumperi petarde, pocnitori și alte materiale pirotehnice în România. Experiment PressOne
Prefectul Capitalei a solicitat recent primăriilor de sector, cât și Primăriei Generale, să nu emită avize pentru vânzarea materialelor pirotehnice. Acesta ar fi luat decizia în urma petițiilor primite de la cetățeni, din cauza zgomotului provocat de petarde.
Între timp, Bucureștiul bubuie zi și noapte. La fel se întâmplă și în alte orașe.
Am vrut să văd și cât de ușor este să cumperi petarde de pe stradă, deși legea este foarte strictă în privința folosirii și comercializării de produse pirotehnice. În textul legii, acestea sunt clasificate ca fiind produse de divertisment, ce pot fi folosite doar în perioadele autorizate, la evenimente de interes local, național sau internațional. Materialele pirotehnice sunt clasificate în funcție de categorie și, în mod normal, populația nu ar avea acces la cele mai puternice. Internetul deschide însă și această posibilitate, după cum arată PressOne.
În 2023, doar într-o lună (14 noiembrie-14 decembrie), au fost făcute 225 de dosare penale pentru infracțiuni care au la bază materiale explozibile, reiese din răspunsul furnizat de oamenii legii la solicitarea redacției.
Vrem să putem relata în profunzime despre viața de zi cu zi a românilor, așa cum e ea. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.
Petarde din Albania, Bulgaria și Italia
E joi, mai sunt 18 zile până la Crăciun și în supermarketuri se difuzează deja intensiv colinde, pentru ca oamenii să intre mai cu spor în spiritul sărbătorilor de iarnă. Ștefan Hrușcă, târgurile și colindătorii sunt doar câteva atracții când vine vorba de finalul anului. Tarabele cu produse pirotehnice precum artificii, petarde și pocnitori au devenit și ele nelipsite din tabloul sărbătorilor de iarnă.
Fac o primă oprire în piața Râmnicu Sărat, cartierul Dristor. Dau să intru în piață dinspre bulevard și găsesc taraba cu artificii după doar câțiva pași. Dintr-un anumit unghi, e vizibilă din stradă.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
La tarabă, doi vânzători, un bărbat și o femeie, mănâncă pizza și se bâțâie de pe un picior pe altul. Orașul trece printr-un episod de iarnă, a nins, acum afară sunt doar 2-3 grade Celsius, așa că cei doi sunt îmbrăcați gros, de la primele ore ale dimineții. Au geci lungi, până după genunchi și fesuri în cap.
Bărbatul se ridică în picioare și îi explică unei bunici ce artificii să cumpere pentru nepoții ei. Mestecă pizza în timp ce vorbește și face gesturi largi. Îl aud tot mai clar, pe măsură ce mă apropii de ei.
- Ce-ți dau?
Interviu. La 27 de ani, românul Richard Abou Zaki este jurat la „Chefi la cuțite” și cel mai bun chef din Italia: „Am preparat un meniu de șase feluri pentru Regina Elisabeta”
La doar 27 de ani, în 2024, în cadrul galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, Richard Abou Zaki a fost declarat cel mai bun chef din Italia. Asta după ce, la vârsta de 23 de ani a primit o stea Michelin pentru talentul său în bucătărie.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
- Momentan mă uit.
- Uite aici artileria grea, sperii urșii.
Mă îndrumă spre partea dreaptă a tarabei, unde sunt materiale pirotehnice cu „unul sau mai multe focuri”, mai subțiri sau mai groase, în funcție de buget. Prețurile petardelor mari încep de la 40 de lei. O rachetă e 25 de lei, iar o cutie de pocnitori mici e 5 lei.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
„Ești tânăr, îți fac reducere”, mă asigură bărbatul.
Unele ambalaje și instrucțiunile de folosire sunt în alte limbi: petardele provin din țări precum Albania, Bulgaria sau Italia. Îl întreb pe vânzător de unde are produsele pe care le vinde. „Am eu pe cineva.”
Îi cer numărul de telefon. Nu ezită nicio secundă. Începe să mi-l dicteze. Mă contactează pe Whatsapp, după numai câteva ore: „Dacă vrei altceva, spune-mi ce mai exact și fac rost.”
Ce spune legea
Legea care reglementează comercializarea produsele pirotehnice le clasifică în „articole pirotehnice de divertisment”, „de scenă” sau „alte articole pirotehnice.” Totodată, potrivit hotărârii nr. 1102/2014, există și categorii în funcție de risc, nivelul de zgomot și locul unde vor fi utilizate.
În prezent legea permite folosirea articolelor pirotehnice încadrate în categoria F1, P1 și T1, celelalte categorii fiind destinate persoanelor autorizate.
Categoriile destinate publicului larg (P1, T1 și F1) au un nivel de zgomot neglijabil și un risc de pericol scăzut, fiind utilizate atât la interior cât și la exterior, dar folosirea materialelor pirotehnice de orice tip este interzisă în următoarele situații:
- „între orele 24:00 și 06:00, cu excepția perioadelor autorizate, precum și a evenimentelor de interes local, național și internațional
- la o distanță mai mică de 50 m de construcțiile de locuințe cu până la 4 niveluri și la mai puțin de 100 m față de cele cu peste 4 niveluri
- pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spațiile deschise cu aglomerări de persoane
- la o distanță mai mică de 500 m de păduri.”
Mai mult decât atât, în lege se mai menționează că „articolele pirotehnice trebuie să aibă inscripționate în limba română categoria din care fac parte, instrucțiunile de folosire, termenul de garanție, precum și pericolele care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor.”
Toate articolele de acest tip trebuie să aibă marcajul „CE”, care demonstrează că sunt în conformitate cu cerințele esențiale de securitate prevăzute de Uniunea Europeană.
Mici, colinde și petarde la Obor. „Bubuie tare!”
Din cartierul Dristor, plec în zona Obor. E o zonă mai aglomerată, cu o piață mult mai mare, amplasată peste drum de mall-ul Veranda. La Obor, fluxul mai mare de oameni creează implicit și o competiție mai dură în piața pocnitorilor de sezon.
În piața Obor, colindele acoperă zumzetul vânzătorilor. Pe una dintre tarabele aflate în centrul pieței dau de petarde, artificii și pocnitori. Vânzătorul își prezintă marfa de fiecare dată când apare câte un trecător care se uită mai insistent.
Mă asigură din primele propoziții că „are cele mai bune prețuri” și mă sfătuiește să cumpăr de la el și nu de la cei de la Veranda, mall-ul din apropiere.
La fel ca și în primul caz, mă îndrumă spre petardele cele mai puternice, „bubuie tare”. Îmi recomandă petardele FS5, unul dintre produsele cele mai cunoscute și nelipsite de pe nici o tarabă de acest tip. Îl întreb dacă este legal să folosesc petardele vândute de el.
„Astea sunt legale, tată, sunt ca alea de stadion.”
Pe site-urile care se ocupă cu vânzarea de materiale pirotehnice, în descrierea celor mai multe produse este menționat faptul că nu este recomandată folosirea acestora în scopuri de divertisment, chiar dacă sunt încadrate legal în categoriile destinate publicului larg. Totodată, site-urile de specialitate recomandă folosirea acestora pentru a speria animale sălbatice în caz de pericol.
Vreau să verific cele spuse și mă îndrept spre mall-ul Veranda, la ghereta din partea dreaptă a clădirii. E marcată cu un semn luminos pe care scrie „Artificii” și are un aviz de funcționare la vedere. În interior se afla un tânăr de aproximativ 20 de ani.
E primul care mă avertizează că „nu prea e legal” să folosesc petardele sau artificiile acum. „Doar de Revelion”. În schimb îmi spune că pot să le „dau în spatele blocului”, unde nu mă vede nimeni. Aici se oferă bon fiscal pentru produsele cumpărate, spre deosebire de tarabele din piețe.
Îmi îndrept atenția spre un produs specific: „100 de trandafiri”. După cum îi spune și numele, sunt 100 de artificii care explodează în aer, rând pe rând. Tipul de la tarabă îmi spune că „astea sunt de revelion, nu să le iei acum”. Este dispus să-mi facă niște reduceri și îmi spune că lucrează până pe 31 decembrie, inclusiv, dar că „o să fie mai scumpe atunci”.
Toate cele trei gherete vând în mare parte aceleași produse, cu prețuri cuprinse între 5 lei pentru o cutie de pocnitori cu 60 de bucăți și 50 de lei pentru petardele cu doar 4 bucăți.
Ce spune Poliția Română
Poliția Română este instituția se ocupă cu controale privind deținerea și comercializarea de materiale pirotehnice în colaborare cu alte autorități precum Poliția de Frontieră și Inspectoratul pentru situații de urgență.
În aceeași zi în care IGPR a transmis răspunsul la solicitarea formulată de redacția PressOne (19 decembrie), autoritățile au publicat în paralel, pe site-ul instituției, un comunicat de presă referitor la articolele pirotehnice. Datele oferite sunt însă diferite:
- știrea menționează 225 de dosare penale înregistrate în perioada 14 noiembrie 2023-14 decembrie 2023, iar în răspunsul primit sunt precizate 187 în perioada septembrie-decembrie al aceluiași an;
- o acțiune a poliției din data de 5 decembrie 2023 menționează, potrivit comunicatului de presă, confiscarea la București a 900 de kilograme de articole pirotehnice, iar în răspunsul primit de PressOne sunt menționate doar 400 de kilograme;
De asemenea, Poliția susține că, prin intermediul acțiunii „PIROTEHNIC”, s-ar face constant controale pentru prevenirea și combaterea vânzării și utilizării de articole pirotehnice aflate în afara legii. Totodată, prin această acțiune „se dorește informarea publicului despre efectele negative și pericolele pe care artificiile și petardele le pot provoca.”
Ce poți găsi pe internet?
Potrivit Eurostat, România ar importa doar aproximativ cinci tone de produse pirotehnice pe an, cu o valoare totală de aproximativ 1.4 milioane de euro.
Însă nu toate produsele pirotehnice se vând legal: o arată chiar datele furnizate de IGPR. Autoritățile au confiscat 111 tone de materiale pirotehnice comercializate fără drept în perioada 2022/2023.
„De asemenea, în perioada 14.11.2023 – 14.12.2023, în cadrul acțiunii naționale ,,PIROTEHNIC’’ au fost indisponibilizate, în vederea confiscării, 46.199 de kilograme de articole pirotehnice din categoriile de pericol F1, F2, F3, F4 și P1, în valoare totală de aproximativ 1.970.000 de lei.”
Pe lângă cele vândute fizic, în piețe sau la simple tarabe, există și materiale pirotehnice care pot fi cumpărate de pe internet. Pe Facebook există variante de diferite artificii sau petarde, din orice categorie, inclusiv cele care pot fi folosite doar de pirotehniști.
I-am scris unui vânzător care avea petarde F4, categoria cu riscul cel mai mare, clasificată ca fiind de uz profesional. Mi-a trimis o poză care conținea mai multe produse și prețuri.
Mai mult decât atât, la o simplă căutare pe Facebook, poți găsi grupuri sau persoane fizice care vând la liber petarde și artificii de orice tip și dimensiune pentru orice buzunar.
„Internetul reprezintă un mijloc folosit pentru accesarea pieţelor ilegale de articole pirotehnice”
Mai trec câteva zile și îi scriu vânzătorului din piața Râmnicu Sărat, pentru a vedea dacă pot obține produse ceva mai puternice decât cele pe care le vinde la tarabă.
Îmi trimite un video cu produsele pe care le vinde, iar apoi îmi explică cum stă treaba cu piața de artificii și petarde.
„Tot ce vezi acum au prețuri mai mici, or să crească când începe sezonul spre revelion (15-20 decembrie). Crește 25 la sută tot ce vezi acum că și noi, când mergem la rândul nostru să cumpărăm, le scumpesc. Supply and demand. Marketing.”
Material pirotehnice se găsesc chiar și pe Tik Tok. Videoclipuri scurte cu tineri care se filmează în timp ce folosesc petarde în mediul rural sau în orașe. Mulți tineri, unii minori, fac și recenzii.
Într-unul dintre videoclipurile postate pe rețeaua socială, un tânăr compară o petardă care face parte dintr-o categorie legală cu una care este accesibilă doar pentru pirotehniști. În secțiunea de comentarii este întrebat de unde are petarda, din moment ce e ilegală. „Toți le au”, răspunde autorul.
Pe lângă toate acestea, mai sunt și videoclipuri în care protagoniștii își fabrică petarde sau diferite materiale pirotehnice artizanale, combinând mai multe produse dintr-o categorie mai slabă.
PressOne a mai întrebat Poliția cum explică totuși ușurința cu care se pot cumpăra în România articole pirotehnice ilegale.
„Internetul reprezintă un mijloc folosit pentru accesarea pieţelor ilegale de articole pirotehnice, fiind utilizat pentru procurarea articolelor pirotehnice, atât din România, cât și din state unde legislaţia este mai permisivă decât în țara noastră (Cehia, Bulgaria, Ungaria, Polonia), pentru ca apoi să fie livrate prin intermediul curieratului și a trimiterilor poștale”, justifică oamenii legii.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this