Priveliștea din CN Tower, Toronto, Canada. Foto: arhiva personală Răzvan Filip
28/12/2023
Care a fost cea mai bună zi a ta din 2023?
Noi am întrebat (pe paginile noastre de Facebook și Instagram) și voi ne-ați povestit: care a fost cea mai bună zi din 2023 pentru voi, cititorii PressOne?
Astăzi vă invităm să aruncați o privire la acele momente speciale pe care le-ați împărtășit cu noi. De la realizări mici la bucurii uriașe, aceste povești, la care am adăugat și câteva mărturii scrise de membrii redacției noastre, încearcă să redea esența anului nostru colectiv.
Iată, deci, ce ne-a făcut să zâmbim în 2023.
„Ziua în care am fost la startul unei curse cicliste transcontinentale, care mi-a redat încrederea că piciorul meu accidentat de o mașină e din nou funcțional așa cum îi duceam lipsa după 2 ani de recuperare.” (Andrea Wolfer)
„Ziua în care l-am născut pe băiețelul meu, Ioan.” (Laura Ciobanu)
„Cea mai bună zi pentru mine în 2023 a fost ziua în care am înțeles că am nevoie de mine mai mult că orice. Am trecut printr-o perioadă cu tulburări de panică și anxietate, în care aveam impresia că e ceva neregulă cu mine și nu mă mai simțeam eu. Însă ziua în care am înțeles că sunt tot eu și trebuie să mă întorc la mine și eu să devin prioritatea numărul 1 a fost cea care m-a salvat. E un proces lung, dar 2023 mi-a arătat că zilele bune trebuie celebrate și ținute minte, chiar și printre acele zile mai puțin bune care pot să te pună jos dacă nu te întorci tot timpul la tine.” (Irina Botezatu)
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
„Ziua când am dat admiterea la medicină. Începutul a fost tare stresant, într-o zi că aceasta nu poți nici să mănânci, nici să dormi, parcă te cerți cu toți pentru că ești așa stresat! Țin minte că dimineața aia am recapitulat cu mama capitolul sistemul osos. În timp ce dădeam admiterea, îmi amintesc că mă tot uitam la ceas și nu-mi venea să cred că termin așa repede, oare am uitat să fac vreo grilă? După, m-am văzut cu niște prieteni. Am aflat că am intrat toți, ba chiar am avut punctaj maxim. (...) toți am sărit în sus de bucurie, la propriu. A fost cel mai înălțător sentiment simțit vreodată. Când am ajuns la familia mea, mama mea mi-a dăruit o păpușă Barbie doctoriță, așa, ca să «manifesteze», cum zicem noi, zoomerii.” (Mara)
„Cea mai mișto zi din viața mea a fost pe 29 octombrie 2023, participarea la nașterea fiicei mele - și subliniez acest cuvânt, căci n-am fost un simplu spectator. S-a petrecut la clinică Belharra, din sud-vestul Franței. În această țară, indiferent de maternitate, tații - dacă doresc - pot participa activ la nașterea copilului lor. Păcat că în România tații sunt ținuți afară (...). Oricâte lucruri tari aș face, nu se compară deloc cu ce am trăit. (...) Asta este cea mai bună zi nu din acest an, ci din toată existența mea și a soției mele. (Dragoș Claudiu)
„Când fata mea a avut o schimbare de diagnostic.” (Simona Jugastreanu)
Munca patriotică voluntară... obligatorie
Prestația voluntară în vremea comunismului românesc purta denumirea înălțătoare de "muncă patriotică". Pe acea vreme, orice formă de voluntariat era de fapt obligatorie, bineînțeles din rațiuni patriotice. La fel de înălțătoare s-a dovedit a fi chemarea tovarășei educatoare când ne-a dus în parc să culegem castane: "Dragi copii, munca voastră e foarte importantă. O să culegeți castane din care se fac medicamente. Iar ele vor vindeca oameni."
Ce faci în weekendul 17-19 ianuarie în București, Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași. Recomandările PressOne
Târg de viniluri în București, castele vii în Cluj-Napoca, concert de blues în Timișoara și povești de pe Via Transilvanica în Iași. Tu ce faci în weekend?
„Ziua în care mi-am făcut primul tatuaj. Am vrut să-mi fac de ceva timp.” (Denis)
„Ziua în care am primit primul testimonial. Mi-a confirmat faptul că sunt pe drumul cel bun, chiar dacă diferă de așteptările celorlalți.” (Maria Tudoran)
„Cea mai bună zi a mea din an cred că a fost pe 16-17 septembrie, după ce am organizat un protest în București și am putut să iau o pauză.” (Marian Ignat)
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Cea mai bună zi a anului 2023 pentru membrii redacției PressOne
„14 septembrie, ziua în care am urcat în CN Tower.” (Răzvan Filip)
„Am primit o bursă la o școală de vară pentru jurnalism de investigație în Grecia.” (Mircea Pătrașcu)
„Pe 31 mai eram pe teren și documentam un articol pentru lucrarea de licență, despre cât de greu le este oamenilor cu dizabilități să-și găsească un loc de muncă. «Bună! Sunt Lavinia, jurnalistă», scriam pe un carnețel, în încercarea de a vorbi cu Ioana, una dintre persoanele cu dizabilități din atelierul Remesh, al asociației Ateliere Fără Frontiere. Era prima oară când îmi însușeam meseria. O recunoșteam față de ceilalți, dar, mai ales, față de mine.” (Lavinia Niță)
„Final de februarie, ziua în care mi-am dat demisia de la un job și am realizat că, în ciuda a ceea ce credeam, nu a venit sfârșitul lumii.” (Laura Popa)
„6 septembrie 2023 e o zi importantă pentru mine, am ales fiu independentă și să plec de acasă. Au urmat multe momente frumoase, pe care nu le-aș fi trăit dacă rămâneam sub aripa adulților din viața mea.” (Luiza Popovici)
„Berlin, 10 noiembrie 2023. E dimineață și în cameră miroase a somn. Fetele dorm, e încă devreme. Încerc să fac cât mai puțin zgomot, însă salteaua gonflabilă în care m-am adâncit nu prea mă ajută. Citesc banda desenată pe care B. mi-a dăruit-o. Aseară ne țineam de mână sub neoane și cântam fiecare vers dintr-o piesă de 8 minute. Din cauza piesei ăsteia, mâine o să ne dezamăgim părinții și ne vom tatua împreună. Dar până mâine mai e un azi - larg, curat și cu aer crisp ca străzile din acest oraș. Azi nu se va întâmpla nimic notabil și tocmai de asta îl savurez cum nu pot savura acele clipe pe care nu știu cum să le apuc și să le țin, când se întâmplă ceva notabil și bun. Azi nu are nevoie să fie apucat. Azi mă ia de mână. Mă plimbă prin Berlin cu B. și M., îmi pune o cană de ceai de mentă în mână și un creion nou în cealaltă. Banda desenată e despre o astronaută care își sacrifică viața personală și legăturile ca să-și împlinească visul de a pleca într-o super-misiune solo. La final decide, în ultimul moment, să rămână pe Pământ, unde sunt prietenii care se pare că încă o iubesc. Mă cuibăresc cu cartea în brațe pe salteaua gonflabilă. La mine în minte e în sfârșit liniște. Mă simt iubită.” (Mălina Gîndu)
„Într-o zi de martie m-am urcat pentru prima oară pe două roți și de atunci viața mea n-a mai fost niciodată la fel.” (Ioana Epure)
„Cea mai bună zi din 2023 a fost în fiecare zi în care copilul care abia intră în colectivitate (creșă, grădiniță) nu e (din nou) bolnav. Părinții vor confirma că e așa, cum răsufli ușurat, ca și când ar fi o mare realizare și de fapt, chiar este: povestea despre cum am mai ucis un virus. Dar am avut și trei zile prelungite în nopți și dimineți târzii în care am citit pe nerăsuflate non stop, Magul de la Kremlin de Giuliano da Empoli, Cetatea cucului din nori de Anthony Doerr și Doamna Hayat de Ahmet Altan, asta din urmă poate cea mai relevantă lectură înainte de anul (de groază) cu alegeri care urmează. Orice zi în care reușești să furi timpul pentru citit e o zi cum nu se poate mai bună.” (Bianca Felseghi)
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this