sursa foto: Instagram
11/07/2024
Cântărețul Vlad Musta, acuzat pe nedrept că a consumat droguri la volan: „Am fost condus de către poliție la spital și a început calvarul”
Șoferii care nu vor beneficia în termen de trei zile de rezultatul de după testarea antidrog în laboratoarele de medicină legală vor putea primi înapoi permisele de conducere, a decis joi guvernul, confruntat cu presiunea protestelor de stradă.
„Am cerut Ministerului de interne să ţină cont de observaţiile societăţii civile, pentru că aşa este firesc. Dacă statul nu are capacitatea administrativă de a rezolva problema testării într-un termen rezonabil, nu trebuie să-i pedepsim pe români”, a transmis premierul Marcel Ciolacu.
- Unii români au fost însă deja „pedepsiți” de sistemul și dotările prost gândite. La acest moment aparatele de testare folosite de poliție au o rată de fals pozitiv de aproximativ 50% în unele județe și de peste 30% la nivelul țării.
- Vlad Musta este cântăreț și actor și câștigătorul primului sezon al concursului de talente „The four”, difuzat de Antena 1.
- La începutul lunii septembrie 2023, Vlad a fost oprit de un filtru al Poliției Rutiere Ilfov și a acceptat testarea cu aparatul drugtest.
Sub ochii jurnaliștilor prezenți la fața locului, Vlad a ieșit pozitiv la benzodiazepine, deși nu consumase nimic. Presa s-a grăbit să scrie despre „cântărețul prins drogat la volan.” În câteva zile Vlad Musta urma să apară live la Vocea României.
Guvernul României a adoptat în data de 28 iunie Ordonanța de Urgență nr. 84 care a introdus de la momentul publicării în Monitorul Oficial noi reguli privind verificarea consumului de substanțe psihoactive la volan. Astfel, după cum prevedea varianta inițială, șoferii care refuzau testarea cu drugtestul rămâneau fără permis până la venirea rezultatelor testelor de sânge.
Testele fals pozitive
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Doar că, nu de puține ori, testele dau rezultate fals pozitive. Conform Europa Liberă, în 2023, doar 62% dintre drugtestele rapide cu rezultat pozitiv au fost confirmate de analizele de sânge. Peste 1.000 de șoferi s-au ales astfel cu dosar penal și au rămas fără permis până li s-a confirmat rezultatul negativ cu ajutorul analizelor de sânge.
Vlad Musta, fostul finalist din sezonul 11 de la Vocea României, a fost unul dintre ei.
„Am ajuns în mijlocul unui filtru de amploare. Erau polițiști, presă și foarte multe mașini. Ei opreau orice mașină care intra în filtrul respectiv. Inițial am acceptat testul antidrog. Sincer să fiu, nici nu știam că poți la vremea să refuzi aparatul lor. Dar și dacă aș fi știut tot l-aș fi făcut pentru că nu știam că există rată de fals pozitiv. Am fost foarte relaxat”, precizează Vlad Musta pentru PressOne.
Câteva lucruri pe care ar trebui să le știi înainte să comanzi de pe Shein și Temu
Pe fundalul scumpirii costului vieții aproape peste tot în lume, cei doi giganți chinezi, Temu și Shein, au avut parte de o creștere masivă, datorată, în mare măsură, unor strategii agresive de preț. Însă în spatele prețurilor mici se ascund câteva detalii importante, pe care ar trebui să le știm cu toții înainte să comandăm.
7 lucruri bune care s-au întâmplat (totuși) în 2024
Se încheie un an ca o cursă cu obstacole. A fost o competiție inechitabilă, cu reguli schimbate în timpul jocului, în care fiecare din noi a concurat împotriva propriei frici, a propriilor neajunsuri și prejudecăți.
Până la intrarea în vigoare a Ordonanței 84, șoferii aveau posibilitatea de a refuza testul rapid de verificare a consumului de substanțe psihoactive și de a oferi probe biologice pentru a fi analizate în cadrul laboratoarelor de Medicină Legală.
„Am fost supus testului și am ieșit pozitiv la o substanță pe nume benzodiazepine, în condițiile în care eu nu iau absolut nimic, nici măcar un tratament. Am fost condus de către echipajul de poliție la cel mai apropiat spital și de acolo a început calvarul”, adaugă Vlad.
Benzodiazepinele sunt o clasă de medicamente care se utilizează în tratamentele psihiatrice. În România, acestea se obțin cu prescripție medicală și se comercializează (în funcție de substanța activă ) cu denumiri precum Xanax, Anxiar sau Diazepam.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Conform unui raport al Consiliului Superior de Medicină Legală (CSML) cele mai multe erori la testele rapide au fost pentru substanțele din categoria amfetaminei și a benzodiazepinelor.
Aproximativ 4 din 5 teste nu au fost confirmate și de rezultatele din laborator.
Motivele pentru care aceste teste dau rezultate fals pozitive sunt diverse, începând de la felul în care sunt mânuite și depozitate kit-urile de testare, până la alte substanțe (din categoria celor permise la volan) pe care șoferul le-a consumat: medicamente pentru diabet, antibiotice, antialergice; antiinflamatorii (precum Nurofen), medicamente pentru răceală, chiar și produse de igienă orală sau alimente (precum macul).
Vlad nu știe ce anume i-a influențat rezultatul testului pentru consum de substanțe interzise. S-a temut, în schimb, că această situație putea să îi aducă descalificarea din concursul Vocea României, la care participa atunci.
„A trebui să angajez un avocat. De ce? Noi apucasem să filmăm la Vocea României și urma ca peste două luni să fie galele live. Noi am semnat un contract când am intrat în concurs în care sunt niște clauze că nu ai voie să consumi substanțe sau să fii sub influența lor în perioada filmărilor. Și îți dai seama, cumva treaba asta mi-a făcut un rău.”
„La câteva zile distanță am ajuns în presă peste tot aproape și pe lângă faptul că a fost o stigmatizare socială, nu mai zic de mesaje și alte chestii, m-am trezit că puteam să fiu foarte ușor descalificat din concurs doar pentru simplul fapt că am fost testat și am ieșit pozitiv la ceva ce eu nici măcar nu am consumat”, relatează Vlad.
Cheltuiala șoferilor testați fals pozitiv
Șoferii au reclamat că rezultatele probelor biologice durează și luni de zile. Motivul? Conform Europa Liberă, președinta CSML Diana Bulgaru a afirmat că așteptarea îndelungată este o cauză a lipsei de personal de la institutele de medicină legală, numărului mic de laboratoare și a numărului mare de solicitări.
„Mie mi-au venit mai repede rezultatele pentru că am avut un avocat angajat și am urgentat situația. Mi-am plătit eu analizele pentru a urgenta procedura și am fost și la două spitale private ca să încerc să anulez orice formă de dubiu și să le duc dovada celor de la Vocea României.
Avocatul mi-a zis să fac o scrisoare direct către directorul Institutului Național de Medicină Legală. Le-am explicat toată situația, am expus argumentele de ce această acuzație îmi poate distruge imaginea și să îmi strice cariera pe care atunci începeam să o am. Eu cred că aș fi stat zece mii de ani să aștept, dar am avut noroc că directorul de la INML a empatizat cu mine.”
Rezultatele probelor recoltate în data de 09.09.2024 au arătat aproape o lună mai târziu că Vlad Musta nu consumase nicio substanță cu efect psihoactiv. Rezultatele de la celelalte laboratoare veniseră mai devreme.
2.000 de euro spune artistul că l-a costat să-și dovedească nevinovăția. Însă stigmatizarea nu s-a oprit aici.
„În finala de la Vocea României m-am trezit cu o știre apărută fix cu o oră înainte de emisiune, în care se spunea că Vlad Musta este pe cale să câștige premiul de 100.000 euro, dar că puțină lume știe că a fost prins drogat la volan.
De curând am avut o oportunitate să joc într-un musical la Opera Comică pentru Copiii și, din câte am înțeles, nu s-a mai dorit ca eu să vin în acel musical din cauza asocierii mele cu drogurile”, susține Vlad Musta.
După ce s-a făcut dreptate, artistul spune că a postat un video pe pagina sa de Instagram în care a povestit experiența prin care a trecut. „Toată lumea a scris că am fost prins drogat la volan, dar nimeni nu a mai scris că nu a fost așa.”
„Trăiești o stigmatizare socială. Nu e ceva care mă definește. Mi s-a pus o etichetă pe nedrept. Să nu mai zic de părinții mei, săracii, care nici nu mai știau ce să mai creadă”.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this