Sebastian Popescu a fost desemnat oficial candidat al PNR la alegerile prezidentiale din anul 2019, in cadrul Adunarii Generale a Partidului Noua Romanie (PNR). SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

Candidatul Popescu: ”Nimic pentru mine, totul pentru România”

Sebastian-Constantin Popescu este candidatul Partidului Noua Românie la alegerile pentru Președinția României. Are 37 de ani, s-a născut la Balș (Olt) și a absolvit Facultatea de Medicină Veterinară la Timișoara în 2006. Spune însă că în ultimii ani a fost jurnalist, deținând două site-uri de știri exclusivnews.ro și recentnews.ro. Înainte de a-și anunța candidatura a cedat cele două publicații online unui coleg de partid, Cosmin Grancea.

”Nimic pentru mine, totul pentru România”, e sloganul cu care vrea să ajungă la alegători. Pentru rigoare, a și făcut eforturi să scape de tot ce mai avea. Astfel, declarația de avere pe care a depus-o la Biroul Electoral Central e o foaie albă, cu niște iscălituri în formă de Z în interiorul casetelor în care ar fi trebui să treacă bunuri imobile sau mobile sau conturi și depozite bancare.

Z poate veni de la Zorro pentru că, foarte probabil, puțini dintre noi vom vedea chipul candidatului Popescu. Acesta a anunțat că nu are bani pentru campanie și că nu vor exista afișe electorale din care să promită zâmbitor lucruri pentru România.

Va fi în schimb activ pe Facebook, unde a lansat deja provocarea: vrea să ”dea șah-mat actualei clase politice” pe care o consideră vinovată pentru ”situația catastrofală în care se află România”. E sigur că va ajunge în turul al doilea și, mai departe, totul e posibil.

Despre un singur lucru nu-i face plăcere să vorbească lui Popescu. Și anume legătura cu Ovidiu Drobotă, un fost hacker devenit managerul unor site-uri de fake news care se recomanda în urmă cu trei ani ca fiind responsabil de prezența online a Partidului Noua Românie. Drobotă a fost în spatele unuia dintre site-urile care au publicat știri false în campania pentru alegerile prezidențiale din SUA, favorizându-l pe Donald Trump, iar în România era creatorul unuia dintre cele mai cunoscute site-uri conspiraționiste, expunere.com. Acesta din urmă a fost închis când a izbucnit scandalul legat de propagarea știrilor mincinoase. (mai multe detalii aici).

A rămas însă pagina de Facebook asociată care preia zi de zi mesajele candidatului la prezidențiale, Sebastian Popescu, și știri de pe cele două site-uri pe care acesta le-a cedat unui coleg din partid.

De fel sunt oltean pur sânge și mă mândresc cu asta. Iute la mânie, dar pâinea lui Dumnezeu la suflet. Dacă te văd la ananghie îmi dau și cămașa de pe mine ca să îți fie bine. Însă, dacă mi-ai greșit sau batjocorit, să te ferească sfântu de furia mea. În rest sunt un om normal, optimist, visător și extrem de ambițios. Dacă îmi spui că nu am nicio șansă e ca și cum mi-a da și mai multă putere să lupt și mai multă voință să îți demonstrez că te înșeli.

Sebastian Popescu

– Domnule Popescu, omul cui sunteți?

– Întrebarea universală, standard. Vă răspund în felul următor. Sunt omul românilor care își doresc să facă o schimbare, una la care să participe și ei, nu doar s-o afirme, cu vorba. Mai pe românește, nu sunt omul nimănui, nu am pe nimeni în spate. Nu am niciun fel de legătură, nici directă, nici indirectă, cu vreun politician sau formațiune politică. Nu am lucrat niciodată în vreo structură a statului român. Nu am avut niciodată vreun contract cu o instituție a statului român. Am lucrat în privat până în 2018.

Unde lucrați în prezent?

– Momentan nu mai lucrez. Până în 2018 am deținut o firmă, pe care am lichidat-o, întrucât eu încă de anul trecut am intrat în procedurile interne ale partidului, în vederea desemnării pentru a candida din partea partidului la alegerile prezidențiale. Am fost desemnat oficial de Partidul Noua Românie, pe 17 iunie 2018, în cadrul Adunării Generale.

De fiecare dată când voi merge la reuniunile Uniunii Europene, mă voi lupta pentru ca România să aibă parte de respectul cuvenit, să fie tratată de la egal cu toate statele membre şi nu voi accepta de la nicio altă ţară sau structură internaţională, imixtiuni în treburile interne ale României. Vremea Capului Plecat nu va exista în mandatul meu de președinte.

Programul electoral al lui Sebastian Popescu

– Câți contracandidați au fost din interiorul partidului dispuși să candideze la prezidențiale?

– Am fost singurul candidat și atunci au ales într-o majoritate covârșitoare, peste 90 la sută, nu mai știu exact cifra, să fiu eu candidatul PNR la prezidențiale. Mi-aș fi dorit să fi fost mai mulți colegi interesați.

– Au fost 119 voturi pentru desemnarea dvs. Și cinci împotrivă…

– Nu mai țin minte exact, cam așa ceva.

– Pentru cei care au deschis mai târziu televizoarele ce e partidul Noua Românie.

– PNR a fost creat în 2015 de către mine și împreună cu un grup de trei tineri. Niciunul nu mai avusese legătură cu politica și nu venea din alte partide. Am vrut să creăm, în special pentru tineri, a alternativă curată bazată pe câteva principii: nu dorim să luăm membri ai altor partide politice, nu dorim să acceptăm în cadrul PNR persoane care au deținut funcții de demnitate publică numite sau alese din partea sau pe listele unui partid politic. Ne-am dorit un partid nou cu adevărat, nu doar cu numele și sigla, ci și prin membrii săi. Ne-am gândit că schimbarea în bine a lucrurilor în țara asta n-o pot face fix cei care ne-au adus în situația asta.

– Câți membri aveți?

– În acest moment partidul are circa 1.000 de membri. Cifrele se pot schimba de la o săptămână la alta, de la o zi la alta, în funcție de adeziunile noi sau de retrageri din diverse motive. Suntem de centru-dreapta. De la înființare și până în prezent am primit peste 12.000 de cereri de înscriere.

Evident, majoritatea covârșitoare a înscrierilor n-au fost validate. Noi avem procedură de înscriere în partid doar on-line. E foarte simplu, durează două minute să completezi acel formular. În momentul în care o primim demarăm procedura de validare potrivit statutului aprobat și validat de Tribunalul București.

Aproximativ 2.800 din cele peste 12.000 de cereri au fost validate în patru ani, și-au dobândit calitatea de membri. În timp, unii și-au pierdut această calitate, fie prin deces, fie prin demisie, fie prin excludere. Toată lumea plătește o cotizație anuală de 60 de lei, din această sumă se asigură funcționarea acestei formațiuni politice.

Nu voi avea nici măcar o zi de concediu pe toată durata mandatului de Preşedinte al României. Mă voi dedica trup şi suflet pentru a ajuta la dezvoltarea ţării şi la creşterea nivelului de trai a poporului român.

programul electoral al lui Sebastian Popescu

– De ce credeți că mai era nevoie de încă un partid în peisajul politicii românești?

– Suntem înființați în 2015 (n.r. – după schimbarea legii partidelor politice). Cred că atunci mai erau vreo 20-30 de partide, nu știu. Majoritatea erau cele vechi, rupte unele din altele. Eu cred că e mare nevoie și în prezent chiar dacă sunt peste 200 de partide înființate scriptic la tribunal.

E vorba efectiv de activitate politică. Am văzut ce au putut să facă, și-n bine, și-n rău, actualele formațiuni politice care sunt și parlamentare, cam aceleași din 90 până acuma. Trebuie să vină o nouă clasă politică, total separată, care să încerce să construiască o alternativă reală cu alți lideri politici, în special tineri.

Ei trebuie să fie motorul și viitorul acestei țări. Părinții și bunicii noștri și-au adus aportul, atâta cât au putut, e datoria și responsabilitatea noastră să preluăm frâiele dezvoltării acestei țări.

– Aveți vreun model de politician care să vă inspire?

– Din România nu. Din afară să zicem că ar mai fi așa anumite bucăți ca și atitudine să spun. Abraham Lincoln a făcut un lucru important pentru întreaga omenire prin abolirea sclaviei, care a avut efecte în lumea întreagă. Indiferent de culoarea pielii, toți suntem oameni și ar trebui de principiu să fim în mod egal pe această planetă.

Reîntregirea ţării prin unirea Republicii Moldova cu România va fi unul dintre punctele prioritare în cei cinci ani de mandat ca Preşedinte al României.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Reîntregirea ţării prin unirea Republicii Moldova cu România va fi unul dintre punctele prioritare în cei cinci ani de mandat ca Preşedinte al României. Voi depune toate eforturile diplomatice pentru recuperarea Tezaurului şi/sau a contravalorii acestuia, de la Federaţia Rusă.

Programul electoral al candidatului Popescu

– Declarația dumneavoastră de avere e o foaie goală…

– Pentru că nu am avere…

– Să vă compătimim?

– Nu, nu, nici vorbă. A fost un document pe care a trebuit să-l depun, potrivit legii. L-am depus. Nu am avere, asta e, se mai întâmplă. Averea mea poate fi cuantificată în realizări în altă parte, nu pe partea financiară.

Nu am alergat niciodată după bunuri. Dacă mi-aș fi dorit averi aș fi lucrat în acea direcție. Trăiesc ca un om normal, decent, simplu: bani de mâncare, de transport, de niște haine. Nu depășesc media majorității românilor, ca venit.

Momentan, nemailucrând de un an de zile, trăiesc din rezervele pe care le mai am. Repet, am luat foarte în serios această candidatură și am încercat să mă pregătesc. Nu puteam să fac lucrul ăsta ocupându-mă de un job sau de un business. Plus că mai sunt și președintele unui partid în plină dezvoltare, cu multe neajunsuri. Până la urmă alegi ce vrei să faci, ca să maximizezi timpul și să obții rezultatele cele mai bune.

– La partid nu sunteți remunerat…

– Nu, niciodată. Toată activitatea e pe bază de voluntariat.

– Presupun că n-ați apelat la ajutor de șomaj.

– Doamne ferește, niciodată, nici măcar imediat după ce am terminat Facultatea, în 2006. Și nici nu îmi doresc vreodată să apelez la așa ceva, sper că nici nu va fi cazul.

– Locuiți în București, stați în chirie?

– În București, da. Chirie? Ceva similar, printr-un ajutor de la o cunoștință. Plătesc doar utilitățile. Nu dețin și n-am deținut vreo proprietate. Declarația de avere este reală. Am văzut un comentariu deplasat din partea unui jurnalist care era deranjat de faptul că nu declarasem nici măcar un cont bancar și că ar fi puțin probabil ca în anul 2019 cineva să n-aibă nici măcar un cont bancar.

Nu mai am, am avut până-n 2018. Nu mai am. O să am probabil din 2020, depinde. Când o să am nevoie pot să deschid și 10 conturi bancare, dacă o să am ce depune în ele sau dacă îmi vor fi utile. Nu am nimic împotriva tehnologiei, ba din contră, sunt foarte modern și utilizez la maxim toate această infrastructură IT, pentru a-mi ușura muncă. Pur și simplu, în acest moment nu mai dețin niciun cont bancar, pe numele meu…Sau doar sunt administrator pe conturile partidului.

În cei cinci ani de mandat vreau să ajung măcar o dată, în fiecare localitate din ţară. În fiecare zi când mă voi afla în ţară, voi lua la pas fiecare sat, comună,  oraş, pentru a vorbi cu românii, pentru a le asculta păsurile şi pentru a le aduce astfel la cunoştinţa autorităţilor competente, pentru a fi rezolvate cu celeritate.

Programul electoral al candidatului Popescu

– În mod rezonabil, ce așteptări aveți la alegeri?

– M-aș bucura ca românii să nu mai aleagă răul cel mai mic, să aibă curajul să producă o schimbare reală. Sunt 14 candidați, Slavă Domnului mă număr printre ei. Dacă până acum am spus de fiecare dată n-avem pe cine să alegem – ăla e așa, ăla e pe dincolo – ei, de data asta, o spun cât se poate de serios și asumat: noi, românii, avem o variantă reală, curată, fără niciun fel de compromis pe care o putem alege cu toată inima. Și o putem susține să îndrepte lucrurile în această țară.

Dacă ne dorim. Dacă nu, vom râmâne cu drobul de sare, ne vom plânge în continuare, ne vom victimiza, vom refuza să schimbăm lucrurile. Puterea este la români, la cei aproximativ 19 milioane de români cu drept de vot. Acum au ce alege.

– Susțineți că dumneavoastră reprezentați această variantă reală și curată?

– Da, da, sigur că da. Din toată inima, cu toată convingerea și sinceritatea, da. Fără a face niciun fel de aprecieri la adresa altor persoane. Nu o să mă vedeți în acestă campanie punându-mi poalele-n cap. Voi încerca să fiu un cu totul alt fel candidat la prezidențiale, românii să decidă dacă vor o nouă atitudine sau merg pe vechiul sistem.

Noi nu dispunem de fonduri pentru campanie, nu vom face chetă și nici nu vom accepta donații. Nici nu pretind, nici nu accept. Nu vom cheltui nici măcar un leu pentru campanie. Vom utiliza la maxim aparițiile la radio și tv, potrivit legii, în baza timpilor de antenă care ni se vor acorda în mod legal.

În modul online, totul natural, cât vom putea, pe pagina partidului, pe conturile personale fiecare cum poate să dea share și din gură în gură. Vom vedea câte voturi vom putea obține.

– Pe cine vedeți în turul doi?

– Pe mine.

– Alături de cine?

– Nu contează, dacă eu ajung în turul doi eu voi câștiga. Am intrat în această cursă cu convingerea că am o șansă destul de mare. Bineînțeles, în acest moment sunt foarte puțin cunoscut în comparație cu ceilalți contracandidați, dar cred că am capacitatea de a recupera acest decalaj. Să sperăm într-o minune. Și la alegerile trecute a câștigat un outsider.

Voi reorganiza aparatul administrativ de la Administraţia Prezidenţială pentru a fi mult mai eficient şi pentru a reduce costurile de funcţionare şi totodată voi renunţa la vila de protocol ce îi revine Preşedintelui. Voi alege să trăiesc modest, la fel ca majoritatea milioanelor de români. Pe toată durata mandatului de Preşedinte al României aleg să lucrez şi să înnoptez la Palatul Cotroceni, fără alte privilegii şi facilităţi. Un preşedinte adevărat care îşi iubeşte sincer poporul nu poate trăi în lux şi opulenţă în timp ce milioane de români trăiesc în sărăcie şi îşi duc viaţa de pe o zi pe alta.

Programul electoral al candidatului Popescu

– Un miracol poate fi considerat și faptul că ați reușit să strângeți 250.000 de semnături pentru a putea candida…

– E o minune muncită, aceea a fost piatra de încercare pentru noi. Am ajuns cu semnăturile în ultima zi, undeva la ora 23:15, tocmai pentru că nu reușisem. Ultimele semnături au venit la ora 21:00, prin firmele de curierat. Le-am depus pe ultima sută de metri.

– Biroul Electoral Central a anunțat că va depune o plângere penală și că există suspiciuni în ceea ce vă privește în legătură cu autenticitatea semnăturilor…

– Au depus-o deja, jumătate din cei 14 sunt reclamați. BEC a verificat semnăturile candidaților înscriși. La unii le-au verificat pe toate, la alții doar o mică parte, ceea ce nu e normal. La toți s-au sesizat nereguli, însă BEC-ul a decis să sesizeze organele competente doar pentru o parte din candidați.

Întreb retoric: e normal să ai dublu standard și dublă măsură pentru aceiași candidați? În BEC erau și șase reprezentanți ai partidelor politice parlamentare. Ei au decis că sunt nereguli la toți, inclusiv la candidații lor, dar au făcut sesizări doar împotriva celor care nu au reprezentanți în BEC.

– Cum ar trebui să interpretăm asocierea cu Ovidiu Drobotă, fost membru PNR și un maestru în fake-news?

– Ei lăsați, nu vă duceți în zona respectivă, că nu aveți dreptate și vreau să vă creditez cu bună intenție. Legende circulă foarte multe. Că el l-a scos pe Trump președinte… Acuma o să mă facă și pe mine? Haideți că eu îl cunosc mai bine. E un băiat simplu care locuiește la Oradea și nu mergeți pe zona aia pentru că este totul un fake, s-a exagerat mult. Da, el este fan Trump, asta v-o pot spune, și l-a ajutat prin distribuirea pe facebook a articolelor în engleză care erau pro-Trump. Nu le-a scris el, ca să lămurim problema cu fake-news-ul, cu maestru și așa mai departe. Aberații. Suntem doar prieteni, ne-am văzut de doar câteva ori, el e la Oradea, eu la București, distanța e destul de mare.

– A avut și-n limba română site-ul expunere.com.

– Dar nu-l promova pe Trump acolo, iar expunere.com funcționa cu materiale preluate. Repet, preluări de pe alte publicații, punea sursa și gata. Deci despre ce vorbim? Dacă scria el conținut efectiv poate că era dezinformare. Dacă preiei cu link către site-ul respectiv, acesta din urmă poate fi acuzat de manipulări.

Un preşedinte adevărat nu are nevoie de bodyguard. Dacă îţi iubeşti poporul cu adevărat, poţi merge liniştit şi cu tramvaiul, ca un om normal, fără SPP şi girofar

Programul electoral al candidatului Popescu
Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...