
Fotografiile îi aparțin călătoarei.
17/07/2017
Călătoarea "sub acoperire": Trebuie să te expui, nu doar să-ți imaginezi viața
Undercover.tourist este contul de instagram al unei studente de la Facultatea de Medicină Dentară din Cluj-Napoca care, săptămâna trecută, a avut parte de o surpriză: o prietenă a postat, pe faimosul site boredpanda.com, o serie de fotografii din vacanțele sale.
„O superbă studentă la stomatologie din România călătorește prin lume și te va convinge să-ți dorești să faci la fel” − cam așa s-ar traduce titlul articolului, care a fost văzut de peste 9.000 de persoane.
Imaginile alese și publicate de prietena „turistei sub acoperire” ne spun că, așa cum există cei 7 ani de-acasă − și sunt definitorii pentru orice om −, poate că fiecare dintre noi ar face bine să-și dăruiască apoi 7 ani de călătorie, care să-i dezvăluie lumea altfel decât prin pagini de cărți și fire subțiri de internet, confirmându-i sau, și mai probabil, infirmându-i impresiile despre realitate.
Frumoasa călătoare va rămâne anonimă și în interviul care urmează. Îi puteți afla identitatea foarte ușor însă, accesându-i contul de instagram.
*
− De ce călătoare, de ce anonimă?
− Nu suntem toți, într-o oarecare măsură, călători? Depinde de noi dacă vrem să privim și în jur sau doar înainte. Eu am ales să privesc și în dreapta/stânga, iar dacă mi-a plăcut ce am văzut, mi-am făcut bagajele și am plecat într-acolo.
Cred că e mai bine sa fii „undercover” când călătorești, pentru că așa ajungi să vezi mai mult decât fațada. Personal, încerc să evit atracțiile turistice și să caut locurile frecventate de localnici, de aici și acest pseudonim de undercover.tourist.
− Care este sensul acestor călătorii?
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Fără ajutorul tău, nu putem continua să scriem astfel de articole. Cu doar 5 euro pe lună ne poți ajuta mai mult decât crezi și poți face diferența chiar acum!
− Fiecare are un loc doar al lui în care se refugiază. Când îmi fac bagajul, nu îl fac doar pentru destinație, mă pregătesc și emoțional. Știu că mă întâlnesc cu mine acolo, cu varianta mea fără griji sau temeri. E călătoria mea spre fericire și liniște.
− Cum folosești fotografia? Cum te ajută?
− Încerc să transmit realitatea. Sunt foarte multe conturi de travelling care se concentrează mai mult pe modă. În centrul atenției se află mai ales fetele și vestimentația lor, iar decorul parcă nici nu îl mai observi.
Aș vrea să transmit mai mult decât atât, dar știu că, pentru a ajunge la public, trebuie să fac și eu genul acesta de fotografii. Deocamdată, fiind nouă în domeniu, încerc să îmi găsesc propriul stil.
Interviu. La 27 de ani, românul Richard Abou Zaki este jurat la „Chefi la cuțite” și cel mai bun chef din Italia: „Am preparat un meniu de șase feluri pentru Regina Elisabeta”
La doar 27 de ani, în 2024, în cadrul galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, Richard Abou Zaki a fost declarat cel mai bun chef din Italia. Asta după ce, la vârsta de 23 de ani a primit o stea Michelin pentru talentul său în bucătărie.
Ce faci în weekendul 18-20 aprilie 2025 în București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara
Deși în mini-vacanța de Paște majoritatea vor fi în familie sau în natură, sunt câteva evenimente care promit să-i atragă pe toți cei care vor totuși să iasă în oraș chiar și în acest weekend. Concert Zaibăr în București, party Berlin Nights în Cluj-Napoca, târg de Paște în Iași sau concert Alternosfera în Timișoara, ai de unde alege!
− Ce-i spui cuiva care se mulțumește să cunoască lumea din cărți: ce pierde?
− Asta se aplică și la facultate. Fiecare pacient are un diagnostic diferit față de cel ideal din carte. Ceea ce citești e, bineînțeles, indispensabil pentru a ști la ce să te aștepți, dar asta nu înseamnă că și coincide cu realitatea.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Trebuie să trăiești viața, să te expui, nu doar să ți-o imaginezi. Cu o modificare adusă expresiei, aș zice că viața bate cartea, dar pentru asta trebuie să îți faci curaj să ieși în lume.
− Care ar fi cea mai frumoasă fotografie pe care ai făcut-o și cea mai frumoasă amintire nefotografiată?
− Fiecare fotografie îmi amintește de momentul în care a fost făcută și știu că atunci am fost cea mai fericită. Dar prima care mi-a venit în minte este cea în care sar cu parașuta. Nu sunt deloc adepta sporturilor extreme, dar consider că anumite lucruri trebuie să fie făcute măcar o dată în viață.
Iar cea mai frumoasă amintire nefotografiată este un moment ce nici nu putea să fie fotografiat, fiind clipa în care am realizat cât de norocoasă sunt că fac ceea ce îmi place și îmi urmez visul.
− Ce sfaturi ai pentru un călător începător?
− În primul rând, să privească drumul ca pe o întâlnire cu el însuși, iar atunci când se întoarce acasă, să nu se îmbogățească doar cu lucruri materiale, ci și cu lucruri învățate/simțite. Doar atunci când te-ai întors cu un bagaj nou în suflet ai călătorit cu adevărat.
Iar în ceea ce privește sfaturile practice, să știe că vacanțele nu se fac doar cu bani mulți. Iar pentru cei care vor să călătorească, dar nu au cu cine, să pornești singur la drum e una dintre cele mai frumoase experiențe.
Așa ești nevoit să te expui și să interacționezi cu alți oameni, iar hostelurile sunt ideale pentru asta. Datorită lor am o mulțime de prieteni peste tot în lume.
− Ce te inspiră în călătorii și în fotografie?
− Culorile. Îmi plac destinațiile cât mai colorate și mai pline de viață.

Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this