Bunica Maria și Ioana
21/07/2020
Buongiorno, sunt cea mai fericită bunică din România!
O bunică din Oltenița a găsit, contracronometru, o soluție ca nepoțica ei de doi ani să ajungă la o clinică din străinătate pentru a avea o șansă la viață. Când medicii din România au declarat-o „inoperabilă”, a intrat pe internet și a căutat contacte de la spitalele din Italia, țara în care muncise în ultimii ani.
A mers din aproape în aproape, din telefon în telefon, din call center în call center. Se prezenta scurt, mereu cu formula: „Sunt o bunică disperată din România. Ajutați-mă, vă rog!”. „Sono una nonna disperata dalla Romania. Aiutami per favore!”
După câteva telefoane, a ajuns la un specialist în chirurgie pediatrică din Bologna, medicul Mario Lima. Profesorul a acceptat imediat să preia cazul. A cerut dosarul medical al fetiței, să înțeleagă cât de urgentă e intervenția.
I-a lăsat româncei numărul de telefon și i-a făcut o listă cu documentele de care e nevoie pentru formularul S2 (fostul E 112) autorizația care permite accesul la servicii medicale în alte țări ale Uniunii Europene, cu costuri suportate de statul român.
Micuța a ajuns la timp în Italia, iar tumoarea toracică a fost îndepărtată. Ioana a ieșit de la reanimare, poate respira singură și ar putea reveni peste două săptămâni acasă.
*
Maria Călimăceanu (47 de ani) a muncit ca badantă la Palermo în ultimii 13 ani. A plecat imediat după integrarea României în U.E., iar în decembrie 2019 a revenit acasă, să fie mai aproape de fata ei stabilită în București și care născuse gemene în urmă cu doi ani, pe Ioana și pe Georgiana. Și-a spus că a venit timpul să fie din nou o familie adevărată.
„Oamenii au nevoie de familiile lor, iar copiii au nevoie de mine mai mult ca oricând”, spune Maria.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Semnele problemelor de sănătate ale micuței au apărut în februarie. Avea o mână mai rece decât cealaltă. În martie s-au prezentat pentru un control neurologic la Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu”. Medicii de aici n-au găsit nimic în neregulă și le-au recomandat să continue investigațiile cu un cardiolog de la Marie Curie.
De la acest din urmă spital, au plecat cu un EKG care nu detectase nicio anomalie și o rețetă pentru un antiinflamator. În parcare, în timp ce-și pregătea scaunul pentru copil, un medic de la Marie Curie care o văzuse inițial, aflat din întâmplare acolo, a întrebat-o pe mămică la ce diagnostic s-a ajuns. „Nimic, ne-au dat o rețetă de antiinflamatoare”. I-a cerut să-l urmeze pentru a face o radiografie pulmonară.
Așa au descoperit o tumoare de 10 centimetri lungime și 7 lățime.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
Geoană, banii din Bulgaria și de la Nelu Varga. Finanțare de la o rețea de evazioniști: „Eu i-am băgat 50 de mii de euro, din păcate mi i-a băgat înapoi. Îi dădeam și un milion”
ONG-ul care îl vrea pe Mircea Geoană președinte a primit, în luna mai, 50.000 de euro de la o firmă fantomă din Bulgaria, controlată de un om de afaceri condamnat pentru înșelăciune care a fost pe lista fugarilor și a reușit să scape de pușcărie.
Analiza de țesut a relevat un neuroblastom benign cu potențial malign scăzut. S-au recomandat trei ședințe de chimioterapie, iar din martie până în iulie, cu excepția unei singure săptămâni, Ioana și mama ei au stat internate în spital.
Evoluția nu a fost una bună. Medicii au fixat data intervenției chirurgicale pentru luni, 22 iunie. Se făcuseră pregătirile, dar, cu trei zile înainte de termenul stabilit, mama a fost anunțată că operația nu va mai avea loc.
„Am sunat-o vineri, pe 19, și a început să plângă. Mi-a spus că s-au schimbat lucrurile și că operația nu va mai avea loc. Că medicii nu pot risca, din cauza faptului că ar fi periculos s-o intubeze pentru că traheea ar fi fost forțată de la tumoare. Fata mea plângea într-un spital din București. Bun, eu ce urma să fac? Am închis telefonul și m-am apucat să caut pe internet”, povestește Maria.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
După o simplă căutare pe google a ajuns la European Institute of Oncology. A văzut adresa, din Milano, și un număr de telefon. A sunat și s-a prezentat drept „o bunică disperată din România”. Oamenii au ajutat-o și au dirijat-o spre Institutul Național Oncologic din Italia. De aici i s-a recomandat să sune la Spitalul San Donato.
Din aproape în aproape, a ajuns la profesorul Luigi Bonavina. Medicul din Milano i-a cerut dosarul medical pe e-mail. L-a consultat, iar luni dimineață i-a comunicat femeii că nu e de competența lui, dar i-a sugerat să sune la clinica din Bologna, Sant'Orsola-Malpighi. În final, de la capătul celălalt, medicul Mario Lima i-a spus că e dispus să o opereze pe micuță.
Lima i-a dat Mariei numărul personal de telefon și toate indicațiile legate de actele necesare pentru formularul S2, care permitea ca intervenția chirurgicală să fie suportată de statul român.
Într-o zi a sunat-o la 7 dimineața (6 în Italia) pentru a se interesa cum evoluează lucrurile și cât va mai dura până se va putea aproba și opera transportul copilei în Italia.
„Dacă nu scoatem masa tumorală cel puțin de la nivelul unde apasă pe plămân, copilul se va sufoca”, i-a transmis medicul.
Lucrurile s-au precipitat. Asociația Blondie – a cărei activitate este dedicată sprijinirii pacienţilor oncologici, pacienţilor propuşi pentru transplant și a copiilor cu patologii cardiace grave care reprezintă cazuri complexe și care au nevoie de transport medical – a suportat costul zborului privat care le-au dus pe Ioana, mama și bunica ei la Bologna.
Pe 6 iulie au aterizat în orașul din nordul Italiei. Operația era programată trei zile mai târziu. Micuța a făcut însă o criză respiratorie după un nou examen CT, iar medicii au intrat de urgență în operație, pe 7 iulie dimineața.
La final, medicul Mario Lima a căutat-o pe „nonna Maria” pe hol. I-a spus că e totul bine, că a îndepărtat integral tumoarea, dar că recuperarea e la fel de importantă.
„Vă rog să repetați că totul e bine, vreau să aud încă o dată să fiu sigură. Sunteți îngerii mei”, le-a spus bunica medicilor
„S-a uitat la mine și mi-a răspuns: noi vă mulțumim pentru că ați făcut totul și nu ați abandonat, așa trebuie să facă toată lumea!”, și-a amintit Maria.
Micuța a stat intubată și sedată, la reanimare, timp de două zile după operație. Apoi, medicii i-au scos tubul fără să-i afecteze traheea. Între timp, Ioana a părăsit spitalul și e alături de mamă și bunică în apartamentul rezervat la Bologna de spital. Așteaptă rezultatul unui nou examen histopatologic care va determina dacă va mai fi nevoie sau nu de o ședință de chimioterapie.
„E bine, respiră singură, vorbește. E minunat. Am trăit momente de disperare, dar acum sunt cea mai fericită bunică din lume”, spune Maria Călimăceanu.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this