Coadă la pâine în Polonia, 1981. Fotografie de Bruno Barbey. (Captură de pe magnumphotos.com)

Coadă la pâine în Polonia, 1981. Fotografie de Bruno Barbey. (Captură de pe magnumphotos.com)
12/02/2018
Bruno Barbey: "Nu cred că fotografiile cu cadavre ajută la scrierea istoriei"
„Am început să fac fotografie la 18 ani, din dorința de a cunoaște oameni”, spune fotograful francez de origine marocană Bruno Barbey într-un interviu din volumul „Magnum Stories”. La acel moment, al debutului, era student la Ecole des Arts et Métiers din Vevey, Elveția, de unde majoritatea absolvenților alegeau fotografia comercială.
Bruno a fost excepția.
A acceptat propunerea unui editor din Lausanne să plece în Africa și în Orientul Mijlociu pentru a fotografia persoane ale căror chipuri erau necesare la ilustrarea unor cărți. Așa a ajuns să publice portrete de scriitori, pictori, sculptori și regizori în revista Vogue.
Însă marea lui pasiune a fost Italia anilor ’60. Era fascinat de regizorii neorealiști Fellini, Antonioni, Pasolini și Visconti. Rezultatul acelor călătorii avea să fie albumul „The Italians”, publicat abia în 2002.
Fotografiile realizate în Italia l-au ajutat pe Bruno Barbey să fie acceptat în faimoasa agenție Magnum, la mijlocul anilor ’60. Această asociere i-a schimbat modul de lucru, „dar nu doar în sens bun”, mărturisește el.
Italieni din orășelul sicilian Caltanissetta, în 1963. Fotografie de Bruno Barbey. (Printscreen de pe magnumphotos.com)
Bruno Barbey nu era un fotojurnalist. Nu-l interesau știrile și redarea actualității.
Dar Magnum i-a propus să încerce acest gen, mai ales că, în anii ’70-’80, fotojurnalismul, ca gen de presă, ajunsese la apogeu. Cotidienele și revistele publicau fotoreportaje pe pagini întregi, ceea ce astăzi se întâmplă tot mai rar.
Astfel, în 1967 Barbey a fost trimis să fotografieze războiul civil din Nigeria, în 1968 a fost martor, printre altele, la marile proteste de stradă ale studenților din Paris, iar în 1971 a zburat în Vietnam.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Fără ajutorul tău, nu putem continua să scriem astfel de articole. Cu doar 5 euro pe lună ne poți ajuta mai mult decât crezi și poți face diferența chiar acum!
În 1991, Bruno Barbey a fost martor la invadarea Irakului de către americani.
Alegând un stil diferit de cel practicat de majoritatea colegilor săi, a evitat să facă imagini cu cadavre și cu violență extremă. În schimb, s-a folosit de simboluri și a surprins, printre altele, militari americani patrulând prin câmpurile petrolifere.
„Nu cred că fotografiile cu cadavre ajută foarte mult la scrierea istoriei războiului. Oamenii văd asta toată ziua la televizor. Suntem înconjurați de moarte, iar eu nu sunt fascinat de ea”, spune Barbey într-un articol din „Magnum Stories”.
În prezent, Bruno Barbey se ocupă mai ales de proiecte personale. „Sunt interesat de fotografii minimaliste și de ingrediente simple. Caut imagini puternice pe care să le folosesc în cărți și expoziții”, spune el în articolul din „Magnum Stories”.
Interviu. La 27 de ani, românul Richard Abou Zaki este jurat la „Chefi la cuțite” și cel mai bun chef din Italia: „Am preparat un meniu de șase feluri pentru Regina Elisabeta”
La doar 27 de ani, în 2024, în cadrul galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, Richard Abou Zaki a fost declarat cel mai bun chef din Italia. Asta după ce, la vârsta de 23 de ani a primit o stea Michelin pentru talentul său în bucătărie.
Toscana. Desant de primăvară în inima frumuseții.
Socoteala de acasă: Măreția Domului lui Brunelleschi din Florența, Galeria Uffizi cu toate ungherele și comorile ei nesfârșite, Michelangelo, Botticelli și Caravaggio, drumul pe jos până la Siena pe Via Romea del Chianti și vinurile aferente, potecile șerpuind printre semețe palazzo din piatră în vârfuri de deal, livezi de măslini și podgorii nesfârșite poleite în lumina de primăvară a Toscanei.
Una dintre destinațiile sale preferate este Maroc, țara sa natală, pe care o fotografiază de mai bine de 30 de ani pentru a urmări dualitatea dintre modernizare și păstrarea tradițiilor.
Barbey spune că Marocul continuă să semene cu țara descrisă de Delacroix în 1832 sau de Matisse, în secolul XX.
Localnicilor nu le place să fie fotografiați, spre deosebire de italieni, de pildă, care abia așteaptă să fie luați în seamă.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Astfel, în Maroc, fotografiile bune sunt mult mai greu de făcut, dar asta îl motivează suplimentar pe Barbey, acum în vârstă de 76 de ani, și îi menține vie pasiunea pentru pământul în care s-a născut.

Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this