Fostul președinte și-a sfătuit colegii să nici nu mai candideze dacă pornesc cu ideea de-a ieși pe locul al doilea. Fotografii: Raul Ștef

Fostul președinte și-a sfătuit colegii să nici nu mai candideze dacă pornesc cu ideea de-a ieși pe locul al doilea. Fotografii: Raul Ștef
24/04/2016
Băsescu, baloanele înțepate și candidatul cu capul în jos
„Fie să renască numai cel ce har
are de-a renaște curățit prin jar”
Un bărbat scund și subțirel își croiește drum către scena cinematografului „Florin Piersic” din Cluj.
Sala bate din palme pe ritm de Phoenix. Tocuri înțepătoare și bucle ieșite proaspăt din coafor se amestecă printre costume lucioase și figuri dubioase.
„Din cenușa-i proprie și din propriul scrum,
astăzi ca și mâine, pururi și acum!”
Omulețul urcă pe scenă, se întoarce cu fața la sală și arată semnul victoriei. Muzica duduie, uralele urcă puțin și se fâsâie anemic prin sală. Se așază pe scaun și râde: e Traian Băsescu, fostul președinte al României.
A venit să-l lanseze pe candidatul PMP la Primăria Cluj-Napoca, deputatul Adrian Gurzău. (Pentru clujeni, e cel care s-a pus deja cu capul în jos pe bannerele electorale).
Înainte să apară Traian Băsescu, liderii PMP Cluj nu reușesc să-și țină oamenii în sală. Care cum ies sunt repede culeși de fete și băieți „din organizare”, care-i trimit înapoi.
„Vrem să stăm aici, să-l vedem când vine!”, se încăpățânează câțiva, trecuți bine de prima tinerețe, ba chiar și de a doua.
Intrarea e flancată de bannere cu chipul candidatului Gurzău, care a avut un scurt moment de celebritate acum câțiva ani, când un tabloid a publicat poza lui Irinel Columbeanu „alături de un prieten”.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Fără ajutorul tău, nu putem continua să scriem astfel de articole. Cu doar 5 euro pe lună ne poți ajuta mai mult decât crezi și poți face diferența chiar acum!
Pe scenă, organizatorii au așezat un coș cu mere din care, pe la jumătatea evenimentului, candidatul PMP la Primăria Turda culege unul și declamă: „Votați mărul! Este un măr curat, un măr bun, un măr care merită să fie votat!”.
Până să vorbească Traian Băsescu, vorbesc candidații din municipii, culminând cu Gurzău.
„Credeți că sunt căzut în cap? Sau Clujul este întors pe dos?”, întreabă el la microfon.
După un moment de nedumerire, oamenii fac legătura cu afișul electoral în care Gurzău apare cu capul în jos. Se aplaudă răzleț.
Pasărea din stema României vânează și cu 320 de kilometri pe oră
Când atacă în picaj, acvila de munte este una dintre cele mai iuți vietăți din lume.
22 de cuvinte dintr-o lume dispărută
Pentru copiii de azi, dar și pentru nostalgici, am alcătuit un mic glosar cu expresii din vremea comunismului.
În speech-ul său, candidatul se referă la gropi, dar și la locurile insuficiente din creșe și grădinițe. „E orașul nevoilor primare”, decretează el.
„De câteva săptămâni, aud că există o singură certitudine, că Boc este cel mai bine cotat în sondaje și câștigă cu peste 90%. Păi, vă propun atunci să nu se mai țină alegeri!”, zice Gurzău.
Discursul său are două momente de vârf, rupte din Caragiale. Unul în care omul țipă la microfon: „Să nu ne mai fie frică să ne ascundem, Ceaușescu a fost împușcat!”
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Al doilea anunță, apoteotic, finalul.
Îmbrăcat în costum albastru lucios, Gurzău ține în mână două baloane: unul roșu și unul galben. Propune o „altfel de politică”, apoi sparge, cu furie mimată, baloanele.
În sală, colegii de partid îi urmează exemplul și detonează bule colorate. Pe acest fond sonor se aude: „PSD și PNL sunt zero!”.
Afirmația e corectă: pe lângă ce e aici, PNL și PSD chiar sunt zero.
L-am urmărit tot timpul pe Traian Băsescu în timpul acestor momente ridicole. A râs de câteva ori, a urmărit absent discursurile și a schimbat câteva replici cu Cristian Diaconescu, prim-vicepreședinte al PMP.
În final, când a vorbit, Traian Băsescu s-a referit la Emil Boc ca la un vechi și drag prieten și i-a adresat o invitație:
„Poate că acum Clujul are nevoie de un primar și mai bun. Și, cu siguranță, mai entuziast. Poate Clujul are nevoie de mai multă fantezie. Dragă Emile, hai să stăm amândoi un mandat! Că nu-i nicio nenorocire, am muncit destul…”.
Traian Băsescu a explicat de ce a renunțat să-și mai depună candidatura la Primăria Generală a Capitalei:
„După cum ați văzut, în bunul obicei lansat în ultima perioadă, structuri de forță ale statului au stabilit ca să primesc o informare că sunt suspect într-un dosar generat de Antena 3 prin domnul Ciuvică, după ce pe acel subiect se dăduse o neîncepere de urmărire penală în timpul guvernării USL și o hotărâre definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Asta-i viața!
Am spus că nu pot merge înainte dintr-un singur motiv: în primul rând, având calitatea de suspect, n-aș fi putut să mă înscriu în cursa electorală la Capitală, pentru că mi-aș fi negat un mandat de 10 ani.
În al doilea rând, sunt convins că una dintre marile mize ale acestui joc murdar, făcut cu concursul instituțiilor statului, ar fi fost să mă poată pune în plutonul larg de suspecți inculpați ai PSD și liberalilor care candidează la aceste alegeri.
Pierderea pentru Mișcarea Populară ar fi fost infinit mai mare decât decizia mea de a nu candida pentru a-mi respecta mandatul de președinte al României și pentru a nu fi introdus într-o companie selectă, între ghilimele, de infractori care candidează la alegerile locale.
Ar fi făcut-o cu multă plăcere toată propaganda de stânga și nu aș fi vrut să pun chiar partidul pe care am vrut să-l creez într-o situație dificilă. Acesta este motivul pentru care nu candidez la Primăria Capitalei, sunt convins că aș fi fost un competitor cu șanse mari de câștig a unui nou mandat de primar general, dar pierderea pentru partid ar fi fost mare.
Vă garantez că această mizerie va fi un eșec pentru instituțiile statului, dar, din păcate, este mizerie actuală, care mă îndepărtează de la șansa de a candida la Primăria Capitalei”.
Fostul președinte le-a mai ținut colegilor săi un scurt seminar de administrație locală, pornind de la drepturile și libertățile fundamentale menționate în Constituție.
Mărturisesc că această ultimă parte a intervenției sale m-a prins: foarte rar, un om politic înțelege administrația locală și poate să vorbească despre acest subiect altfel decât formulând proiecte inutile și construcții fanteziste.
Traian Băsescu a spus că în grija administrației locale cade prevenirea abandonului școlar, ajuns la 18% – un procent care ne situează pe primul loc în Europa.
„Nu Ministerul Educației deține datele privind abandonul școlar, ci administrația locală, primarul și aparatul său. Ei știu unde sunt cazurile de abandon, pentru că e vorba de familii sărace unde copiii nu mai merg la școală pentru că nu au ghetuțe să iasă din casă sau părinții îi pun la muncă în gospodărie foarte devreme.
Nu Ministerul Educației intervine în cazurile astea. Imaginați-vă România peste 20 de ani cu procentul acesta de abandon școlar. Eu nu pot să-mi imaginez. Dacă nu stopăm acest proces, România este sacrificată!”
Președintele PMP le-a mai cerut candidaților să se gândească la alte tipuri de investiții decât schimbarea bordurilor sau a florilor din scuaruri, subliniind că spitalele și incluziunea persoanelor cu dizabilități sunt, de asemenea, mai ușor de gestionat în comunitățile locale.
Traian Băsescu a încheiat spunând că, din punctul său de vedere, cheltuielile principale ale unei administrații ar trebui centrate pe drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor.

Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this