Tom Cruise, în rolul lui Barry Seal.
02/09/2017
Barry Seal: Trafic în stil american
Ineditul vieții lui Barry Seal, aşa cum e acesta transpus în Barry Seal: Trafic în stil American (în original: American Made), îi oferă personajului interpretat de Tom Cruise îndeajuns de multe situații spectaculoase pentru a face din filmul regizat de Doug Liman un biopic realmente antrenant și pe alocuri savuros.
Existența lui Seal a fost de domeniul unui thriller. Fiind unul din cei mai tineri piloți de linie din istoria companiei Trans World Airlines – un talent precoce, se spunea –, soarta i-a oferit la un moment dat o oportunitate care, pe parcurs, s-a transformat în marea greşeală a vieţii lui.
La începutul anilor ’80, Seal a devenit unul dintre cărăușii celebrului Cartel Medellín, condus de Pablo Escobar, Jorge Ochoa și Carlos Lehder.
Americanul a intrat după un timp în atenția celor de la CIA și de la DEA, în urma numeroaselor transporturi de cocaină pe care le făcea dinspre Columbia și Panama. Fiecare cursă, s-a arătat, îi adusese câte un comision de aproximativ o jumătate de milion de dolari.
Condamnat la închisoare, Seal s-a văzut nevoit ca – pentru a scăpa –, începând din martie 1984, să colaboreze cu autorităţile. Astfel a ajuns informator.
Filmul prezintă şi felul cum Casa Albă s-a folosit de el pentru a manipula opinia publică în problema conflictelor interne din ţările Americii Centrale.
Cariera ulterioară a lui Seal s-a legat astfel în continuare de traficanţi şi de revoluţionari comunişti latini. El a ajuns un pion important pentru Casa Albă, condusă la acea vreme de Ronald Reagan (aici, un filmuleţ cu momentul deconspirării indirecte a lui Seal).
Vrem să putem relata în profunzime despre viața de zi cu zi a românilor, așa cum e ea. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.
Această istorie, extrem de personală, este înfrumuseţată şi uşor modificată de American Made. Ea apare detaliată de film în aşa fel încât să fie chiar mai spectaculoasă decât în realitate.
Producţia aparţine unor studiouri hollywoodiene mai puţin cunoscute, ceea ce îi permite să fie realizată cu un fel de relaxare şi curaj pe care nu le întâlnim prea des în titlurile marilor jucători de pe piaţa americană. Cei şase granzi sunt: 21st Century Fox, Columbia Pictures (deţinut acum de Sony), MGM, Paramount Pictures, Universal Studios şi Warner Bros.
De ce mor pacienții cu AVC din România. La niciun spital din țară nu există serviciu de gardă pentru o intervenție care i-ar putea salva
În spitalele din România se fac și de 5 ori mai puține intervenții care pot salva viața unui pacient cu AVC față de recomandările europene. Lipsesc serviciile de gardă, centrele speciale sunt prea puține, iar finanțările insuficiente.
Rușii sunt foarte aproape de spargerea frontului și, în același timp, încă departe. Ce ar însemna un colaps al armatei ucrainene în regiunea Donbas
Cade frontul ucrainean? Sau a căzut deja? Din primăvara acestui an vin cu o frecvență aproape zilnică vești tot mai alarmante legate de situația din ce în ce mai precară a trupelor Kievului de pe linia frontului din Donbas, care înglobează greu încercatele regiuni Donețk și Lugansk din sud-estul Ucrainei. Cele două regiuni au reprezentat, de altfel, pretextul principal al invaziei ordonate de Vladimir Putin în februarie 2022, iar acum reprezintă principalul obiectiv strategic al Kremlinului.
American Made este produs de Cross Creek Pictures, Imagine Entertainment, Quadrant Pictures, Vendian Entertainment, companii care au în portofoliu demersuri cu caracter alternativ (adică, ceva mai ieşite din comunul standardelor impuse de granzi), precum Black Mass, Legend sau J. Edgar. Sunt proiecte personale şi totodată studii de caracter, aşa cum se autentifică şi acest American Made, unde Tom Cruise îl interpretează realmente convingător pe Barry Seal (deopotrivă grav şi comic, fără tuşe groase).
Reconstruirea anilor ’80, foarte curat făcută, cu atenție la detalii, este și o reverență faţă de felul cum se făcea film în acel deceniu. American Made include zoomuri bruşte, unghiuri de filmare aparte, un colorit uşor desaturat (tipic aparatului de filmat Super 8), elemente specifice imaginii acelui cinema.
Sunt amănunte care personalizează filmul şi îi dau exact aerul unei poveşti de atunci. Scenografia, impecabilă la rândul ei, cuprinde moda vremii, dar fără ca asta să devină o poziţie ostentativ-demonstrativă.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Recrearea anilor ’80 se face strict pentru a servi poveştii şi nu pentru a sublinia priceperea echipei de scenografi, care, astfel, se comportă extrem de altruist. Nimic nu e exagerat în acest film care s-a adeverit a fi extrem de dificil de transpus pe ecran.
Doi cascadori au murit în timpul filmărilor, după ce s-au prăbuşit cu un avion din cauza condiţiilor meteo nefavorabile.
Chiar şi Tom Cruise îşi transferă personalitatea în aşa fel încât American Made să aibă de câştigat în autenticitate.
Firul evenimentelor este într-adevăr manipulat, dar pentru ca povestea să câștige în spectaculozitate și dinamică, fără să creeze impresia că doza de ficțiune ar fi excesivă sau că ar avea vreun alt scop decât cel strict artistic, de entertainment.
Aşa cum e aplicată aici, forţarea lipsită de emfază a realităţii există doar pentru a contribui la realizarea unui film ceva mai antrenant decât ar fi fost dacă s-ar fi respectat complet firul real al istoriei.
Caracterul ludic, autoironic chiar, imprimat de către regizorul Doug Liman, pare soluţia câştigătoare.
American Made ajunge să fie un spectacol extrem de reuşit.
Barry Seal: Trafic în stil american
Titlul original: American Made.
Regia: Doug Liman.
Scenariul: Gary Spinelli.
Cu: Tom Cruise, Sarah Wright, Domhnall Gleeson.
★★★☆☆
Avem nevoie de ajutorul tău!
Jurnalismul independent nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, iar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this