#Colectiv e unul dintre cazurile unde cheltuielile urgente au fost întemeiate. Foto: Lucian Muntean

#Colectiv e unul dintre cazurile unde cheltuielile urgente au fost întemeiate. Foto: Lucian Muntean
16/02/2016
Banca de rezervă a Guvernului
3,3 miliarde de lei (peste 733 de milioane de euro) a cheltuit Guvernul României în 2014 și 2015 prin alocări directe din Fondul de Rezervă, potrivit unui raport transmis de Ministerul Finanțelor Publice la solicitarea PressOne.
Acest Fond este, după cum arată și numele, o rezervă bugetară aflată la dispoziția Guvernului, care poate fi distribuită, conform legii, în cazuri care presupun „cheltuieli urgente sau neprevăzute”.
Sumele alocate din Fondul de Rezervă se transformă în suplimentări de bugete pentru Ministere sau pentru alte instituții publice.
Să ne imaginăm...
Pentru a înțelege ce înseamnă 3,3 miliarde de lei, am transformat mai întâi suma în investiții realizate sau bugetate până acum.
De pildă, cu acești bani – cheltuiți de Guvern în 2 ani prin alocări directe – s-ar fi putut construi:
Sau…
Sau…
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Fără ajutorul tău, nu putem continua să scriem astfel de articole. Cu doar 5 euro pe lună ne poți ajuta mai mult decât crezi și poți face diferența chiar acum!
Sau…
Sau, pentru că ultimele luni ne-au arătat cât de grave sunt efectele infecțiilor cu bacterii intraspitalicești, cu banii cheltuiți din Fondul de Rezervă în 2014 și 2015 s-ar fi putut construi 5 spitale regionale de urgență noi-nouțe, cu toate dotările incluse.
Pasărea din stema României vânează și cu 320 de kilometri pe oră
Când atacă în picaj, acvila de munte este una dintre cele mai iuți vietăți din lume.
"Să nu îmbătrâneşti niciodată", îmi spune bunica
MĂRTURIE. Jurnalista Iulia Marin descrie experiența pe care a trăit-o alături de bunica sa într-un spital din România.
Cum s-au împărțit banii
În 2014, Fondul de Rezervă al Guvernului a fost majorat de 14 ori, potrivit Curții de Conturi: de la aproximativ 161 de milioane de lei la peste 2 miliarde de lei.
Această informație v-am mai prezentat-o, într-un material publicat la începutul lunii.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Între timp, am aflat și suma de anul trecut.
Potrivit raportului transmis de Ministerul Finanțelor Publice, în 2015 Fondul de Rezervă a fost prevăzut la 594.000 de lei în bugetul inițial, dar, prin rectificări succesive, a ajuns la 2,5 miliarde de lei.
În 2014 și 2015, Guvernul a cheltuit din acest Fond un total de 3,3 miliarde de lei. La finalului anului trecut, Fondul avea un sold de 1,23 miliarde de lei.
în 2015, 735 de milioane de lei din Fondul de Rezervă au fost dați Ministerului Apărării Naționale. Suma reprezintă cheltuieli cu bunuri și servicii, precum și cheltuieli de capital.
Nu vom ști prea curând ce înseamnă acestea, fiind vorba de o Hotărâre de Guvern clasificată.
Tot din Fondul de Rezervă, Ministerul Sănătății a cheltuit, imediat după incendiul din clubul Colectiv, 2 milioane de lei pentru victime. Această alocare a fost publicată în Monitorul Oficial în 9 noiembrie.
Două zile mai târziu, apărea distribuirea a 26 de milioane de lei pentru spitalele implicate în preluarea victimelor.
Restul Fondului pe 2015 a fost împărțit între administrațiile locale și alte cheltuieli. De pildă, Guvernul Cioloș a achitat cheltuielile restante ale Primăriilor și Consiliilor Județene, printr-o Hotărâre de la finalul lunii decembrie. În total, aproape 300 de milioane de lei.
O parte din acești bani s-au dus pe energia termică pentru populație, achiziția unor sedii de primării și achitarea unor datorii. Puteți vedea aici cum au fost împărțite sumele pentru plata datoriilor.
Ministerul Afacerilor Interne a cheltuit, de asemenea, peste 100 de milioane de lei pentru a cumpăra apă grea și octoxid de uraniu, pentru Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale.
Legea care reglementează Fondul de Rezervă
Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului se repartizează unor ordonatori principali de credite ai bugetului de stat și ai bugetelor locale, pe bază de hotărâri ale Guvernului, pentru finanțarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în timpul exercițiului bugetar.
Articolul 30, alineatul 2, din Legea 500/2002
Spre deosebire de 2015, în 2014 Ministerul Apărării Naționale cheltuise mult mai transparent banii primiți din Fondul de Rezervă: peste 230 de milioane de lei pentru creșterea capacității operaționale a Armatei (în noiembrie și decembrie 2014), precum și alți 142 de milioane de lei pentru un avion.
Tot în 2014, 85 de milioane de lei îi făcuse cadou Victor Ponta ministerului condus pe-atunci de Liviu Dragnea, „în vederea asigurării, în condițiile legii, în bune condiții, a activităților specifice administrației publice pentru sezonul rece”.
Acești bani au fost împărțiți „prin ordin al viceprim-ministrului, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice, pe baza solicitărilor fundamentate ale unităților administrativ-teritoriale”. Adică primarii și șefii de Consilii Județene au transmis solicitări, iar Liviu Dragnea a decis cât și cui.
Alte 290 de milioane de lei din Fondul de Rezervă au fost cheltuite, tot de către Ministerul Dezvoltării, pentru plata datoriilor spitalelor și pentru „finanțarea unor cheltuieli urgente în vederea derulării în bune condiții a activităților specifice administrației publice”. Și acestea au depins tot de semnătura lui Dragnea.
Aproximativ 40 de milioane de lei s-au mai dat, prin Secretariatul General al Guvernului, către Secretariatul de Stat pentru Culte, pentru achitarea unor lucrări la mănăstiri, finalizarea construirii Catedralei „Sfânta Filofteia” de la Curtea de Argeș sau, pur și simplu, „susținerea activităților cultelor”.
Ministerul Afacerilor Externe, SRI și SPP au primit alocări în valoare totală de un milion de euro pentru sărbătorirea zilei de 1 Decembrie.
*
„Supradimensionarea an de an a bugetului Ministerului Finanțelor Publice – Acțiuni Generale creează premisele alimentării Fondului de Rezervă bugetară la dispoziția Guvernului”, se spune în Raportul public al Curții de Conturi pe 2014.
Despre administrarea Fondului de Rezervă în 2014, Curtea de Conturi consideră că:
„Pentru o mare parte din cheltuieli nu sunt îndeplinite condițiile de a fi încadrate în categoria urgențe sau neprevăzute, apărute în timpul exercițiului bugetar, așa cum prevede art. 30 alin. (2) din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice”.

Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this