Ion Indolean
Redactor

19/11/2016
Arrival (Primul contact)
Liderii societăților noastre inventează mereu inamici, pentru a ne da impresia că sunt indispensabili – aceasta este ideea de la care pleacă regizorul Denis Villeneuve şi scenaristul Eric Heisserer în Primul contact (titlu original: Arrival), un SF despre interacțiunea cu o civilizație extraterestră care trimite 12 nave în tot atâtea puncte de pe planeta noastră.
De obicei, inamicul e străinul, necunoscutul, care e potențial periculos tocmai pentru că nu îl cunoaştem. Nu ştim de ce e în stare şi, ca atare, ne temem și începem să luăm măsuri de precauţie.
În Primul contact, extratereştrii nu vin să ne distrugă, ci să ne ofere ceva: o aşa-zisă armă, dar de factură mistică, ca un instrument pe care raţiunea îl poate explica doar dacă se aliază cu pasiunea (similar, oarecum, cu ideea din Interstellar-ul lui Cristopher Nolan).
Problemele apar pentru că termenul de armă (weapon, în engleză) este unul aproximativ şi are mai multe semnificaţii. Lipsa de claritate provine din incapacitatea limbajului de a cuprinde sensul exact al unui lucru, la care se adaugă faptul că protagoniştilor le este imposibil să stabilească o comunicare perfectă într-un timp scurt.
Chiar şi aşa, progresele făcute de lingvista Louise Banks (Amy Adams) şi de omul de ştiinţă Ian Donnelly (Jeremy Renner) sunt impresionante.
Cei doi reuşesc să creeze o legătură inteligibil-productivă cu extratereştrii şi să înţeleagă „ce caută” aceștia pe Pământ.
Vizitatorii sunt creaturi cu şapte picioare, care comunică prin cuvinte scrise în formă circulară. Dintr-un motiv care nu ne este dezvăluit, intenția lor e pașnică: vor să ajute omenirea, să îi transmită că se autodistruge din cauza unor interese meschine.
Prin dispunerea geografică a celor 12 nave, ei îi forţează pe oameni să treacă peste barierele etnice și politice. Chinezi, ruşi, britanici, sudanezi, indieni sau americani, tuturor li se sugerează să lase la o parte neînţelegerile şi să coopereze.
Dar, de frică să nu își divulge secretele, fiecare dintre cele douăsprezece tabere ajunge să rupă comunicarea și, brusc, paranoia se generalizează.
E drept, acesta e raţionamentul care guvernează lumea noastră, dar mesajul pacifist al filmului e atât de evident, încât își pierde credibilitatea.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Fără ajutorul tău, nu putem continua să scriem astfel de articole. Cu doar 5 euro pe lună ne poți ajuta mai mult decât crezi și poți face diferența chiar acum!
Adaptare după povestirea „Story of Your Life”, pentru care americanul cu origini chineze Ted Chiang a câştigat în 2000 prestigiosul premiu Nebula, Primul contact vorbește, de fapt, despre realitatea zilelor noastre.
Filmul îşi propune să nu cadă în capcana prejudecăților, să fie generos cu portretizarea străinului, însă rămâne totuși unilateral, cantonat într-o singură „tabără”, nu doar fizic, ci şi discursiv.
Pentru că străinul, cel care s-ar putea să vină peste noi, dar și cel cu care ar trebui să intrăm în contact pentru a ne cunoaște reciproc, nu e extraterestrul, ci chinezul, rusul, indianul, africanul, esticul, omul din lumea a treia, de care ne este tot mai teamă. Nouă, europenilor, și lor, americanilor.
Și călare, și pe jos
Interviu. La 27 de ani, românul Richard Abou Zaki este jurat la „Chefi la cuțite” și cel mai bun chef din Italia: „Am preparat un meniu de șase feluri pentru Regina Elisabeta”
La doar 27 de ani, în 2024, în cadrul galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, Richard Abou Zaki a fost declarat cel mai bun chef din Italia. Asta după ce, la vârsta de 23 de ani a primit o stea Michelin pentru talentul său în bucătărie.
Ce faci în weekendul 18-20 aprilie 2025 în București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara
Deși în mini-vacanța de Paște majoritatea vor fi în familie sau în natură, sunt câteva evenimente care promit să-i atragă pe toți cei care vor totuși să iasă în oraș chiar și în acest weekend. Concert Zaibăr în București, party Berlin Nights în Cluj-Napoca, târg de Paște în Iași sau concert Alternosfera în Timișoara, ai de unde alege!
Cota regizorului canadian Denis Villeneuve crește cu fiecare titlu pe care îl lansează. A pornit de la statutul de cineast independent, care lucra pe bani puțini și producea filme strict de festival, și a ajuns creatorul unor blockbustere care păstrează însă și tentă auteristă, cum sunt recentele Prisoners, Enemy și Sicario.
Aceste filme au atras atât publicul de Cannes, cât şi pe cel de Oscar, oferindu-i lui Villeneuve o poziţie privilegiată şi greu de obţinut: să fie perceput și drept cineast alternativ, dar să și activeze în interiorul sistemului.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Arrival este primul SF din cariera sa.
Regizorul a cerut să lucreze în această zonă tematică pentru a pregăti mai bine partea a doua de la Blade Runner (regia: Ridley Scott), film-cult din 1982 considerat deschizător de drum în subgenul cinematografic numit cyberpunk.
Blade Runner 2049 va ieşi toamna viitoare, iar Villeneuve şi-a făcut între timp mâna cu acest SF care este deja aclamat în egală măsură de critică şi de publicul larg.
Primul contact
Titlu original: Arrival.
Regia: Denis Villeneuve.
Scenariul: Eric Heisserer, după o povestire de Ted Chiang.
Cu: Amy Adams, Jeremy Renner, Forest Whitaker.
★★★★☆

Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this