REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

Am întrebat USR de ce politizează tema plagiatelor, promovată de Emilia Șercan și PressOne. Câștigă partidul politic sau pierde societatea?

USR politizează un demers jurnalistic de verificare a tezei de doctorat a ministrului Lucian Bode, fără a-și pune în vreun moment problema că transferarea unui astfel de subiect în plan politic l-ar putea duce în derizoriu sau compromite, în societate, de către cei ce urmăresc să devieze atenția de la subiect. 

Șeful departamentului de politici publice din USR, Cristian Ghinea, și președintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaților, Iulian Bulai, s-au apucat, alături de voluntari, să scrie de mână teza de doctorat a ministrului liberal de Interne Lucian Bode. Anterior, jurnalista Emilia Șercan atrăgea atenția că accesul la lucrare este îngreunat tehnic și că ar exista mai multe motive de suspiciune. 


Poți face echipă cu Emilia Șercan. Îi poți sprijini sutele de ore de documentare a investigațiilor ei asupra plagiatorilor români, precum și procesele ei cu statul român, pentru a avea acces la informații care ar trebui să fie publice.O mică donație contează enorm! O poți face aici.Redacția PressOne


USR a susținut că vrea să dea o mână de ajutor, la propriu, deși jurnalista Emilia Șercan a transmis public că nu are nevoie de transcriere și, mai mult, că nu dorește să fie asociată cu niciun partid politic, demersul fiind unul de serviciu public. Aceeași poziție e susținută și de redacția PressOne, locul unde Emilia Șercan își publică anchetele și investigațiile despre impostura doctorilor cu patalama din politica românească. 

Acțiunea de copiere a tezei lui dr. Bode de către mai mulți membri USR este o acțiune politică, cu care nu am nimic de-a face și cu care nu vreau să fiu asociată. Dacă aș accepta să analizez acel exemplar, hoardele de postaci politici ai PNL nu vor conteni să spună că lucrez la comanda USR. Deja s-a încercat decredibilizarea muncii mele de către diverse entități politice sau nepolitice, fiind asociată cu USR, deși nu am nicio legătură politică cu USR sau cu alt partid”, a transmis, printre altele, jurnalista. 

Postarea clară a jurnalistei Emilia Șercan, pe Facebook

PressOne l-a întrebat în context pe deputatul Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al USR, printre altele, de ce a ales partidul pe care îl reprezintă să facă acest demers și care va fi continuarea lui, în condițiile date. 


Ionuț Moșteanu: A fost inițiativa colegilor mei, Cristi Ghinea și Iulian Bulai. Ținând cont că am descoperit că lucrarea domnului doctor Bode este la Bibliotecă, dar într-un format foarte greu de accesat, în niște calculatoare de unde nu se poate printa sau fotocopia, am identificat ca variantă să o scriem de mână și apoi să o trecem într-un format text, ca apoi să fie făcute demersurile de verificare. 

PressOne: Inițiativa se vrea a fi civică sau e una asumat politică?
I.M.: Este o inițiativă politică. 

PressOne: Ce reacții a primit USR ulterior?

I.M. Reacții bune. Avem foarte mulți colegi care s-au oferită să vină voluntari la acest demers. 

PressOne: Succesul demersului e așadar intern, pentru că s-au mobilizat colegii dvs.? Întrebarea viza reacția potențialilor dvs. votanți și semnalul pe care credeți că îl transmiteți, ca partid politic care face asta, societății. 

I.M.: Am văzut reacția Emiliei Șercan, care s-a delimitat de această discuție și înțeleg poziția dânsei. Noi apreciem foarte mult ce face, demersurile de ani de zile de demascare a doctorilor impostori din politica românească. 

Sunt unii care au considerat că e un domeniu unde noi nu trebuie să intrăm, că ar fi un fel de exclusivitate. Consider că atunci când trebuie făcut un lucru bun orice efort ajută. Că trebuie să ne unim forțele. Noi credem, ca mesaj pentru societatea civilă, că un ministru și un premier care au tezele secretizate trebuie să le desecretizeze. Orice politician e vizat, e o chestie de încredere.

PressOne: Politizarea de către USR a unui astfel de demers nu riscă să compromită sau să bagatelizeze tocmai esența mesajului? USR a luat în vreun fel în calcul acest risc sau, din nou, demersul a fost strict pentru imaginea partidului? 

I.M.: Noi credem în integritate. Noi acționăm politic, suntem un partid politic. Integritatea nu este doar apanajul unui anumit partid sau al unei anumite persoane fizice. Al unei organizații de presă sau organizații neguvernamentale. E o valoare în care mulți oameni din țara asta cred. Toată lumea care crede în acest lucru trebuie să se implice pentru a demasca impostorii din politică. Atâta tot. 

Nu cred că este un demers exclusiv al unora sau altora. Noi avem, ca politicieni, o competiție politică cu domnul Bode și partidul pe care îl reprezintă. Din punctul nostru de vedere, este un demers legitim. 

PressOne: S-a pus vreo clipă problema la USR că preluarea temei lansate de jurnalista Emilia Șercan la PressOne de către partidul dvs. riscă să facă mai mult rău și să implice fără voie imaginea jurnaliștilor într-o luptă politică? 
I.M.: Nu s-a pus această problemă. Poate după ce Emilia Șercan a ieșit public. Poate atunci să fie semne de întrebare referitoare la demersul nostru. Dar, din nou, nu cred că este un demers care să încurce cu ceva.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

PressOne: E vorba de percepția publică, sper că înțelegem de ambele părți acest lucru și că nu ocoliți subiectul. 

I.M.: Da. În final, la capătul acestui demers dus la capăt de oricine, fie că e presă, ONG sau partid politic, trebuie să vedem ce este cu acea teză. Dacă domnul Bode a făcut-o pe bune sau nu. Atunci vom vedea dacă e sau nu important pentru opinia publică. Acela va fi momentul revelator: când va exista o teză care va fi trecută prin softurile anti-plagiat. 

Lumea va zice dacă a fost plagiat sau nu, dacă se dovedește că e un doctor în energie foarte bun. Și atunci cu toții o să zicem că am greșit că l-am bănuit de altceva.

PressOne: Jurnaliștii de bună credință asta fac: bănuiesc și verifică, nu dau verdicte înainte. Dacă își fac treaba corect, nu au de ce să spună că au greșit. Dincolo de cazul punctual al domnului Bode, asumat acum și de USR, de ce nu vedem promovate intens inițiative care să vizeze întreg fenomenul plagiatelor, din moment ce reprezentați un partid parlamentar? 

I.M.: Avem inițiative legislative care au fost blocate de la a fi votate. Vă aduc aminte de inițiativa legislativă prin care USR a cerut ca toate tezele de doctorat să fie publicate la Biblioteca Națională. Obligatoriu, înainte de a se conferi titlul de doctor. 

Lista tuturor inițiativelor legislative USR care vizează plagiatul poate fi consultată AICI.

Avem acțiuni parlamentare și politice pe care le desfășurăm și am tras întotdeauna spre a pune lumină în ceea ce înseamnă bănuielile de plagiat.  

Ionuț Moșteanu. Foto: Ilona Andrei, Inquam Photos

PressOne:  Emilia Șercan spune foarte clar că aproape toate tezele pe care le-a analizat au fost verificate direct din calculatoarele de la Biblioteca Națională și, prin urmare, că nu are nevoie de o variantă pdf sau doc pentru a verifica o teză. Jurnalista specifică, așadar, o chestiune tehnică. În condițiile acestea ce sens mai are demersul dvs. politic? Ce sens practic, în afară de imagine? 

I.M.: Evident că Emilia Șercan are experiență mult mai mare pe acest teritoriu, a făcut asta mulți ani de zile.

PressOne: Tocmai. 

I.M.: Colegii mei așa s-au gândit, că ar fi mai simplu să o facă text și să o bage într-un soft. Acum, evident că nu au experiența Emiliei Șercan și dacă există o altă variantă de a fi verificată… Ei s-au gândit inițial s-o facă text și să i-o dea doamnei Șercan. Fără vreo intenție de a strica lucrurile. N-au vrut să ia subiectul sau ceva de genul ăsta. 

PressOne: Din moment ce demersul USR s-a vrut a fi unul de bună-credință și de ajutor logistic dat unui jurnalist și acel jurnalist spune clar că nu are nevoie, tehnic, de acest format, vă întreb ce veți face în continuare și unde vreți să ajungeți cu inițiativa respectivă?
I.M.: Bună întrebare. O să discut și eu cu colegii mei, să văd ce plan au. O să vorbesc cu ei și vom comunica ulterior. 
PressOne: Între timp, continuă transcrierea de mână?
I.M.: Eu știu că da. 

PressOne: Vorbiți în termeni laudativi de Emilia Șercan, însă chiar ea transmite că acceptarea demersului politic al USR ar risca să o decredibilizeze și vulnerabilizeze. Hoardele de postaci politici  „nu vor conteni să spună că lucrez la comanda USR”, atrage atenția public jurnalista. Chiar astăzi un realizator foarte cunoscut de radio a făcut nonșalant asocierea numelui jurnalistei independente cu partidul USR. Din nou vă întreb, în ce măsură ați luat în calcul un astfel de efect și cum îl comentați acum? 

I.M.: N-am cuantificat, în mod evident. Dar eu cred că acum nu trebuie să luăm ca adevăr absolut ce spune unul sau altul. Or fi unii jurnaliști mai bine sau mai puțin bine intenționați. Eu fiind în politică și dvs. în presă, ați văzut asta de-a lungul anilor destul de des.

Faptul că mai multe entități publice, civice, de presă urmăresc un subiect nu înseamnă că îi asociază în mod automat sau că îi face părtași. Sunt oameni în societate care urmăresc același subiect. 

Vă aduc aminte că atunci când am ieșit la OUG 13 în Piață eram și politicieni, și oameni din presă și în general din toate păturile sociale. În egală măsură, uitați-vă la licitația cu BMW-urile. Noi am documentat foarte, foarte mult. 

PressOne: Însă nu ați documentat plagiatele până în acest punct. În acest moment USR s-a activat pe acest subiect. Este ceva recent, nu puteți invoca nicio expertiză în acest sens. 

I.M. Pot să invoc o luptă pentru integritatea academică pe care USR o are. 

PressOne: Acțiunea USR dă sau nu apă la moară unor cercuri de interese care urmăresc să decredibilizeze demersurile anti-plagiat ale Emiliei Șercan și să intoxice opinia publică prin asocierea ei sau a redacției PressOne cu un partid politic? 

I.M.: Nu cred nicio secundă asta. Cred că are un brand puternic pe care și l-a creat singură, luptând an de an cu impostura academică. Nu cred că cineva îi poate știrbi meritele. 

PressOne: Tocmai v-am spus că se întâmplă deja, ușor-ușor. Și sunt nenumărate exemplele în acest sens. 

I.M.: Se întâmplă pentru că sunt oameni. Știm cu toții câți bani au băgat PNL și PSD în presă. Știm cât de mult îi deranjează acest subiect. Din punctul ăsta de vedere vor fi voci care vor încerca să întoarcă adevărul și realitățile în toate felurile.

PressOne: Dacă acțiunea USR va fi instrumentalizată pentru a afecta imaginea jurnalistei Emilia Șercan, USR își va asuma, public, o culpă?
I.M.: Dacă se va întâmpla asta, trebuie să vedem exact ce a contat cel mai mult. Dar eu nu cred că se va întâmpla. Cred că faptul că se discută în spațiul public despre miniștri și premieri care și-au măsluit doctoratele este un lucru foarte bun. Cred că într-un final, „Binili Învinge”, vorba unui alt jurnalist. 

PressOne: „Binili Învinge” este un slogan de la Radio Guerrilla. 

I.M.: Da.

PressOne: E ironic că îl citați, pentru că referirea la USR și Emilia Șercan s-a făcut exact acolo. (n.r. remarca ce asociază numele jurnalistei cu USR, AICI, min. 2.25.46 sec). 

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin Patreon:

Accesând https://www.patreon.com/pressoneRO

Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Poți redirecționa 3.5% din impozitul tău pe venit folosind formularul de mai jos. Dacă nu se încarcă, poți accesa acest link: https://formular230.ro/fundatia-pressone

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios