REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

Liviu Pleșoianu, la mitingul PSD din 9 iunie 2018. Foto: Lucian Muntean

Am citit cartea lui Liviu Pleșoianu: "Vă împreunați sau luptați cu trupul de Hidră?"

Liviu Pleşoianu, deputat PSD care intenţionează să candideze la preşedinția României, și-a lansat de curând cea de-a treia carte: „România. Țara unui vis posibil”.

Am citit-o și am descoperit un delir cu note mistico-botanice, multă paranoia geopolitică și o parte dintre temele prin care Rusia seamănă dezinformare în România.

Pleșoianu nu aduce argumente pentru aproape niciuna dintre afirmațiile sale − nici când se plânge de conspirații globale împotriva României, nici când propune scenarii fantasmagorice pentru viitor.

Am selectat 10 fragmente din „programul” său de „reaprindere a omenescului” în oameni, orice ar fi însemnând această expresie.

„Colonia România”

Încă de la începutul cărții sale, Liviu Pleșoianu anunță că România este o colonie. Nu știm a cui şi nici de ce, pentru că singurul său argument este următorul:

„Că România a fost de multă vreme transformată într-o colonie − acesta este pur și simplu un truism pentru cine înțelege cu adevărat situația în care ne aflăm”.

În „colonia România”, potrivit lui Pleșoianu, „forțe străine” − niciodată nu spune care ar fi acestea − au instaurat „dictatura statului de drept”. Ceea ce îl enervează teribil pe deputatul român.

„În România se desfășoară de cel puțin 15 ani un EXPERIMENT pe care îl voi numi exact așa cum îl văd: EXPERIMENTUL «DICTATURII STATULUI DE DREPT». Sau un nume la fel de bun: «EXPERIMENTUL JUSTIȚIEI INDEPENDENTE».”

Politologul Radu Magdin arată într-un interviu pentru PressOne că această teză − că România este o colonie − este principala narativă a propagandei pro-ruse în România.

Această mentalitate victimizantă este răspândită de tot felul de lideri ai PSD, fiindu-le inoculată continuu susținătorilor partidului − după cum am arătat în articole anterioare (de pildă, aici și aici).

De altfel, Liviu Pleșoianu este unul dintre cei mai citați politicieni pe site-ul Sputnik România, marcat de către UE ca fiind sursă de propagandă pro-Rusia.

Antioxidanți vs „radicalii liberi”

„În societate, radicalii liberi sunt acele persoane care, victime ale unui ADHD sociopat cu care s-au născut sau pe care au fost ajutate să îl dobândească, nu au astâmpăr până nu își fac prozeliți și până când nu termină de distrus până și ultima valoare socială pozitivă”, scrie Liviu Pleșoianu.

„Aceste ființe sunt absolut convinse că ele, doar ele, sunt ființele cu adevărat libere. Nimeni în afara lor nu înțelege, nu vede, nu aude… Oricine îndrăznește să aibă o altă părere este rapid linșat − pentru că e depășit”, arată Pleșoianu.

Radicalii liberi din societate sunt combătuți, în mintea lui Pleșoianu, de către antioxidanții din societate. Logic.

„În societate, antioxidanții sunt acele persoane care se încăpățânează, în plin război al tuturor împotriva tuturor, să caute liantul, să caute acele elemente care unesc, în loc să dezbine, care aduc oamenii aproape, laolaltă, în loc să-i asmută unii împotriva celorlalți.

Munca loc, odată înțeleasă, are șansa de a preveni și chiar de a inversa anarhia și stricăciunile provocate de radicalii liberi”.

Coperta cărţii lui Pleşoianu.

România, „stat nazist”

Trăim într-un stat nazist, asta crede Liviu Pleșoianu. Iar argumentul este că suntem conduși de un Führer.

„În Statul Nazist, Liderul Sectei scrâșnește din dinți când nu-i convin întrebările jurnaliștilor. Același Lider al Sectei care ciocnea cupe pline de șampanie împreună cu aripa tehnocrată a Sectei la doar 17 zile după tragedia din Colectiv și la chiar mai puține zile după ce ne spusese, cu un cinism diabolic, că a «fost nevoie să moară oameni pentru ca demisia premierului să se producă»”.

Ce e simpatic la cartea lui Pleșoianu e că el nu are curajul să numească niciunul dintre personajele politice despre care scrie, ci se folosește de coduri precum „Papesa Sectei, Doamna K” sau „ro-BOT”

Revelația de la 12 ani: „Mă năpădise până în ribozomi și mitocondrii sentimentul…”

„Cred că aveam cam 12 ani când, într-o zi de iarnă, mă plimbam singur printr-un parc și încercam, în zadar, să-mi găsesc un rost. Mă adaptam cu greu la o școală cu profesori extraordinari, dar și cu multă violență − în pauze, în curte, pe străzile din jur…

Pe scurt, mă năpădise până în ribozomi și mitocondrii sentimentul că sunt un… intrus. Un intrus într-o lume care părea total și definitiv… a altora.

Să fi fost îngemănarea de frig pătrunzător și soare clar, ori poate vreo aliniere de celule pe care n-aveam cum să o percep, cert este că, în plin moment de depresie dezangajantă, am simțit dintr-o dată cum elementele se recompun și cum mă prinde un tumult pe care nu îl credeam posibil…

A fost momentul în care, printr-o străfulgerare, am înțeles că eu nu eram în niciun caz un intrus.

Ceilalți erau cei incapabili să simtă murmurul vieții într-un fir de iarbă, șoapta mării întâlnindu-se cu noaptea, delicata expresie a firii într-un zâmbet de copil”.

„Decât să beau un butoi cu apă moartă prefer să-mi umezesc buzele cu câteva picături de APĂ VIE”.

Liviu Pleșoianu

*

Școala omului, școala „ca sete”

Liviu Pleșoianu nu prea dă doi bani pe cultura generală, care, spune el, este „inteligență rebusistică”, bună doar pentru câștigat concursuri tv.

„Dacă este să aibă vreo valoare, cultura trebuie să circule, precum apa curgătoare, prin mintea omului cu privire limpede.

Școala trebuie să fie nu o oglindire a omului în nisip, ci o permanentă provocare a setei. Școala actuală nu este, deși singura sa rațiune ar trebui să fie… O SETE!”

Ca atare, autorul, care susține că este absolvent al Facultății de Filosofie și Istorie, propune „renașterea artei pedagogice”, care trebuie să devină o alchimie.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

„Sistemul educațional nu trebuie inventat. Este suficient să fie extras din realitate!

Este suficient să fie pus în acord cu programul evolutiv al omului. De aceea devine atât de importantă cunoașterea reală și temeinică a constituției ființei umane.

Se propun astăzi multe variante de programe educaționale. Niciuna dintre aceste variante nu poate fi însă de vreun ajutor cât timp se ignoră instrucțiunile, datele tehnice din… manualul universal de utilizare a omului”.

Om vs cyborg. Amenințarea vine din Silicon Valley

Liviu Pleșoianu dedică un capitol al cărții sale unei discuții despre tehnologie și viitor.

Sub titlul „Realizăm oare înspre ce ne îndreptăm?”, deputatul PSD avertizează că am creat un spațiu imens pentru TRANSUMANISM − termen scris așa, cu majuscule.

„Civilizația bazată pe CARBON va fi înlocuită de civilizația bazată pe SILICON. Omul de azi va deveni cyborg-ul de mâine (la propriu, nu doar în sens metaforic).

Pentru a concluziona, întrebarea mea este:

Suntem în stare să echilibrăm lucrurile, să contracarăm impulsurile dezumanizante venite dinspre Sillicon Valley prin efectele re-umanizatoare ale unei noi societăți − o societate care să graviteze cu adevărat, pentru prima dată în istorie, în jurul OMULUI?!”

Uniunea Europeană profundă

Uniunea Europeană este o instituție malefică în care nu se ține cont de specificul național, spune Pleșoianu.

El reia astfel o marotă a propagandei PSD − cum că instituțiile europene ne critică, mai ales pe temele din Justiție, pentru că nu înțeleg realitățile și tradițiile noastre.

Dar deputatul PSD are o soluție și pentru UE:

„O «uniune» reală a țărilor europene ar presupune o apropiere reală între cetățenii respectivelor țări. Tocmai în acest sens, al unei UNIUNI reale, profunde, UMANE, nu s-a făcut ABSOLUT NIMIC!”

Pleșoianu mai are un fix: România ar trebui să devină un spațiu de dialog al popoarelor, iar locul întâlnirii să fie Casa Poporului, transformată între timp în Casa Popoarelor.

„Nu vom ajunge să avem o lume mai bună dacă facem lucrurile pe jumătate. Noua paradigmă umanistă și umanizatoare trebuie să cuprindă TOTUL!”

Liviu Pleșoianu

*

Bucureștiul, „Capitala Dialogului Cultural”

După ce Casa Poporului se transformă în Casa Popoarelor, România poate deveni Centrul Cultural Spiritual Mondial:

„Bucureștiul poate deveni astfel Meridianul Zero al Culturii Mondiale și al Dialogului dintre Națiuni (și nu numai). Este o nișă de piață, un spațiu pe care nu îl ocupă nimeni în prezent. (…)

Bucureștiul își poate asuma rolul de Capitală a Dialogului Cultural la nivel mondial, putem oferi un cadru favorabil apropierii dintre națiunile și popoarele lumii. Bucureștiul își poate asuma un rol pacificator, într-un context internațional extrem de delicat”, e de părere deputatul PSD.

Misiunea „pe care mi-am asumat-o liber”

„Eu cred cu tărie că ne aflăm într-un moment  de răscruce majoră la nivel global, la nivelul mersului mai departe al spiței omenești.

Fie ne îndreptăm către un dezastru total (dacă urmăm aceleași căi, aceleași clișee ca până acum), fie refacem totul (însă nu de la zero, nu demolând anarhic, ci infuzând totul cu principiul antropic, cu principiul OMENESC).

Este o misiune de care sunt conștient și pe care mi-am asumat-o liber − aceea de a contribui cât pot de mult pentru ca cei care vin după mine să nu primească o planetă aflată în pragul distrugerii a tot ce e cu adevărat omenesc”.

„Pasărea Phoenix și Hidra”

În două capitole ale cărții sale, Pleșoianu spune că va fi președintele inspirator și mediator. Într-un fragment, el menționează că iubește „mitocondriile și ribozomii acestei națiuni”.

Sub dictonul „Fie să fim!”, el transmite un fel de chemare la luptă − fără a putea explica în ce constă lupta pentru omenesc.

În plus, universul său lexical al omului te duce cu gândul că s-a oprit din lectură undeva între pașoptiști și un manual de botanică timpuriu: sevă culturală, ne ridicăm din țărână, secunda căruntă, oamenii sunt taine care umblă, cernoziomul unic și irepetabil al fiecărei secunde, să sculptezi carnea visului

De altfel, în finalul volumului, Pleșoianu ne dezvăluie și un poem propriu, intitulat „Pasărea Phoenix și Hidra”, care se încheie apoteotic:

„Voi, cei turnați fără rost printr-o spartă clepsidră

Vă împreunați sau luptați cu trupul de Hidră?”

*

Deputatul fără CV

Pleşoianu e deputat din 2016. Foto: Lucian Muntean

Liviu Pleșoianu are 39 de ani, este căsătorit și a „coborât” în politică direct din ecranul televizorului, mai precis din studiourile Antenei 3, după ce a câștigat locul 1 la concursul „Deșteaptă-te, române”.

Proiectul său de la acel concurs seamănă cu un capitol din carte: Casa Popoarelor la București și România − Centrul Dialogului Cultural al lumii.

Am căutat un CV al lui Liviu Pleșoianu, însă nu am găsit, nici măcar pe site-ul Camerei Deputaților.

Potrivit unor date publicate în carte, el ar fi absolvit Facultatea de Filosofie și Jurnalism de la Universitatea „Spiru Haret”.

Dacă e să ne luăm după declaraţiile sale, în acest an va candida pentru președinția României.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...