Învingător. Alpinistul Alex Găvan a cucerit șase vârfuri de peste 8000 de metri. Foto: Raul Ștef
Învingător. Alpinistul Alex Găvan a cucerit șase vârfuri de peste 8000 de metri. Foto: Raul Ștef
19/02/2016
Alpinistul Alex Găvan: Dacă ratezi, să fie glorios
Dacă echivalentul scrierii acestui text ar fi fost cățăratul pe un optmiar – denumire generică pentru vârfurile care depășesc altitudinea de 8000 de metri – acum aș fi fost țeapănă sub zăpadă.
Greșeala, mi-a explicat alpinistul Alex Găvan în timpul unui interviu, a fost că nu mi-am verificat la sânge aparatura. Mai precis, undeva în timpul conversației, fără să-l fi observat, reportofonul mi se oprise din înregistrat.
Alex Găvan a încercat de 12 ori să cucerească optmiari. A reușit de șase ori. Rata de succes a unui alpinist care nu folosește oxigen suplimentar e, poate, de 50%. Rata de succes a unui reporter rămâne supusă unor criterii difuze, legate de like-uri, simpatii și, eventual, momente de grație divină.
L-am ascultat pe Alex Găvan vorbind despre experiența sa unei săli de IT-iști, mai bine de o oră.
Am aflat că, acolo, în stratosfera albă, când se întâlnește cu sine însuși în asaltul final, un alpinist consumă 15.000 de calorii în 24 de ore, iar lipsa de oxigen îi sfredelește organele și mintea.
Găvan a povestit că urcușul este o exfoliere: pe măsură ce te apropii de vârf, lași în urmă straturile de tine pe care le-ai acumulat printre oameni, și care, de fapt, nu-ți aparțin.
Începi să te locuiești din ce în ce mai mult – asta e expresia pe care a repetat-o –, iar performanța adevărată e o consecință a acestei locuiri.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
„Aparținem potențialului cu care ne-am născut mai mult decât nouă înșine”, asta a descoperit alpinistul, care și-a petrecut în Himalaya doi ani și jumătate din ultimii zece.
„Noi nu riscăm, noi administrăm riscul”, a mai spus. În timpul acestei administrări, te verifici: oare dau semne de edem pulmonar sau de edem cerebral? Iar măiestria constă în a-ți da șanse maxime pentru reușită.
Și, totuși, un om care ajunge prin propriile puteri la 8000 de metri și apoi coboară, ca să urce din nou, rămâne un om.
Mircea Miclea: Crezi în conspiraţii fiindcă asta te face să te simţi special
Psihologul explică, într-un interviu, cum sunt induse emoţiile colective, de ce suntem dependenţi de reţelele de socializare şi de ce eşecul rapid e folositor.
Innovation Labs, programul românesc care accelerează afaceri și schimbă mentalități
Atunci când discută despre business sau când doresc să se lanseze în lumea antreprenoriatului, cei mai mulți dintre români se întreabă, fățiș sau în sinea lor, care este „rețeta” succesului și care sunt cele mai sigure afaceri. De ce? Printre altele pentru că, în această parte a Europei, oamenii sunt foarte sensibili la modul în care sunt percepuți de către ceilalți, iar teama de eșec este mai mare în cazul celor pentru care părerea altora contează.
Când era mic, Alex Găvan stătea în ultima bancă, iar colegul lui era olimpic internațional la chimie. Ultima ceașcă de cafea a băut-o în liceu. Iar mâncarea sa preferată e cu urzici sau cu lobodă, cum îi făcea bunica.
„Failing is forbidden” – eșecul e interzis, le-a spus el IT-iștilor din sală, și-a completat: „Failing gloriously is encouraged”.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Am mai aflat că „selfie”-ul de pe vârf eludează restul de 99% al cățărării, efortul extenuant cu fruntea în piolet.
În 2008, când a urcat pe vârful Makalu, de 8463 de metri, pentru echipajul lor – format din doi alpiniști, un bucătar și un ajutor de bucătar – s-au cărat 1,2 tone de echipament.
Să cațeri un optmiar, mi-a explicat Alex Găvan în timpul interviului care a urmat speech-ului său, are de-a face cu o linie. Ajungi la ea, o împingi exact atât cât să nu se frângă – și să nu te frângă – și te întorci. Viu.
*
Să iei un interviu are de-a face cu o dezvăluire a celuilalt, a unei intimități relevante. Uneori, dacă ești foarte norocos, ți se arată și câte o tușă de portret.
Pe tot parcursul interviului propriu-zis cu Alex Găvan, m-am gândit că omul e fie un introvertit de o timiditate extremă, fie, vorba englezului, he‘s a jerk.
În primele minute, nici nu s-a uitat la mine. Îmi expedia întrebările. Răspunsurile lui se adresau, cel puțin vizual, colegului meu fotograf (cu care se cunoștea dinainte).
S-a foit și s-a învârtit pe un fotoliu, s-a văitat de calitatea întrebărilor, m-a închis la fiecare încercare. La un moment dat, am observat că reportofonul se oprise.
„Păi, ce-ai făcut?! N-ai văzut că s-a oprit?! Vorbim aici degeaba?! Nu te-ai pregătit temeinic, dacă erai acum pe munte…”.
N-a terminat ipoteza.
Pierdusem foarte puțin din interviu – acele părticele în care îmi spunea că nu mai băuse cafea din liceu. Și că-i e dor de mâncarea de urzici simplă – „cum o făcea bunica”. De altfel, o mare parte a interviului se poate reduce la următoarea schemă: eu, încercând să pun o întrebare, aceeași, el divagând.
În timpul prezentării susținute în fața IT-iștilor, Alex Găvan spusese despre el așa: „Mă consider un poet, dar, pentru că nu știu să scriu, cățăratul este poezia mea”.
M-am străduit de vreo trei ori să aflu dacă totuși a încercat să scrie vreodată. A patra oară mi-a răspuns: „Am scris o singură poezie în viața mea”.
O puteți citi mai jos, în locul interviului.
raiul urechii mele stângi
raiul urechii mele stângi,
este vocala Ta
de Da și de Nu,
este vocala ta pe care ecoul
mi-o aduce consoană.
este vocala ta,
de patrii, de sfinți și de stânci.
ciocanul, nicovala și scărița
sunt vocale,
toate ale tale.
mi se topesc vocale în furnale,
urechea stângă-mi fumegă a vocale.
Alex Găvan, 2008
Carte de vizită
Alpinistul Alex Găvan, 33 de ani, este primul român care a atins vârfurile Gasherbrum I și Makalu fără oxigen suplimentar sau șerpași.
Palmaresul său numără șase optmiari.
Cea mai recentă cucerire a unui astfel de vârf, Broad Peak (8047 de metri, Pakistan), a dedicat-o partizanilor anticomuniști din munți.
În 2015, cutremurul din Nepal l-a surprins încercând să atingă vârful Lhotse, al patrulea din lume. A supraviețuit unei avalanșe, iar apoi a lansat o campanie de strângere de fonduri pentru reconstruirea școlilor din Nepal distruse de cutremur. Cu banii adunați, s-au reconstruit două astfel de școli.
Recent, a acceptat funcția de consilier personal al ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this