Michael Fassbender joacă rol dublu în noul film din seria Alien.
20/05/2017
Alien: Covenant
În titlul noului film al francizei Alien, regizat tot de Ridley Scott, termenul covenant are două sensuri narative. Ambele se referă la un pact – pe de o parte cu divinitatea, pe de alta, cu sinele.
În Biblie, acest cuvânt exprimă o făgăduinţă pe care omul i-o face lui Dumnezeu. În Alien: Covenant, primul legământ, cel colectiv, îl face echipajul navei plecate de pe Pământ pentru a popula planeta Origae-6. Celălalt, individual, și-l impune David (Michael Fassbender), androidul din episodul precedent (Prometheus), ca o eliberare de softul cu care este programat.
Pentru echipajul navei Covenant, principala misiune este perpetuarea. Cauza plecării de pe Terra este că omenirea şi-a pierdut o parte din repere (atât în ficţiune, cât şi în cotidianul nostru real), iar acum caută izbăvirea departe. Foarte departe.
În ceea ce-l privește pe sinteticul David, acesta caută să iasă din condiţia de creaţie a omului, ba chiar să îşi depășească Creatorul. Pentru el, specia umană reprezintă o piedică în desăvârșirea rasei Alien, pe care a dus-o cu sine pe o planetă minoră, nesondată de scanerele aflate pe Pământ.
David îi atrage acolo pe oamenii de pe Covenant, care își schimbă astfel traseul și fac un popas în expediția către Origae-6. Posibilitatea de a găsi mai repede un mediu propice vieții surâde echipajului.
Vedem aici o temă ultra-folosită de Hollywood în ultimii ani, de orientare stângist-ecologistă: Pământul e pe moarte, deci trebuie să facem ceva.
În poveştile ştiinţifico-fantastice nu există limite. În realitate, variantele sunt deocamdată puţine.
Vrem să putem relata în profunzime despre viața de zi cu zi a românilor, așa cum e ea. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.
Echipajul de pe Covenant e trezit din hiper-somn de o defecţiune tehnică – pe care Walter (acelaşi Michael Fassbender), o copie îmbunătățită a androidului David, desăvârşit să nu mai gândească pentru el, ci doar să execute ordine, nu are cum să o rezolve.
A intervenit hazardul, în faţa căruia orice măsurătoare păleşte.
Secundul Oram (Billy Crudup) şi colegii lui îl pierd pe căpitanul navei, Branson (James Franco, în probabil cel mai scurt rol al carierei). Un incendiu al propriei capsule, care nu vrea să se deschidă, îl mistuie de viu.
De ce mor pacienții cu AVC din România. La niciun spital din țară nu există serviciu de gardă pentru o intervenție care i-ar putea salva
În spitalele din România se fac și de 5 ori mai puține intervenții care pot salva viața unui pacient cu AVC față de recomandările europene. Lipsesc serviciile de gardă, centrele speciale sunt prea puține, iar finanțările insuficiente.
Rușii sunt foarte aproape de spargerea frontului și, în același timp, încă departe. Ce ar însemna un colaps al armatei ucrainene în regiunea Donbas
Cade frontul ucrainean? Sau a căzut deja? Din primăvara acestui an vin cu o frecvență aproape zilnică vești tot mai alarmante legate de situația din ce în ce mai precară a trupelor Kievului de pe linia frontului din Donbas, care înglobează greu încercatele regiuni Donețk și Lugansk din sud-estul Ucrainei. Cele două regiuni au reprezentat, de altfel, pretextul principal al invaziei ordonate de Vladimir Putin în februarie 2022, iar acum reprezintă principalul obiectiv strategic al Kremlinului.
Apropiații lui asistă, fără a putea să intervină, la această nouă ordonare a neşansei, în care Branson devine prima victimă.
Oram (devenit astfel liderul grupului) şi Daniels, fosta iubită a lui Branson, trebuie să ia o decizie. Și, pentru că în apropierea lor se află o planetă de unde primesc unde radio, Oram o ia în calcul.
Până la Origae-6 mai sunt mulți ani-lumină, astfel că noua variantă pare un semn și, poate, o salvare.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Când vizitatorii ajung pe solul planetei sale, David le oferă o variantă deformată a realităţii. E un sintetic devenit rebel, care nu mai simte nevoia de a-şi ajuta creatorii. El vrea să perpetueze rasa Alien − superioară omului din punct de vedere fizic, pe care a învăţat cum să o stăpânească.
Aflat în căutarea perfecţiunii, David se simte mai atras de această bestie cu sânge caustic şi chip metalic. Alien e un organism hibridizat de natură, asupra căruia David a făcut câteva experimente în deceniul petrecut pe mica planetă.
Varianta lui de alien reprezintă un mecanism ordonat în aşa fel, încât devine prădătorul ideal. Un organism biologic-metalizat care are capacitatea şi pornirea de a fi letal.
David visează formula magică. El are timp. Nemuritor prin circuitul mecanic (dar imperfect), caută corpul indestructibil pe care să îl îmbrace. Ar contopi astfel un creier performant şi un potenţial corp neîntrecut în natură. S-ar naşte fiinţa ideală.
La fel ca în episodul anterior al seriei, Prometheus, regizorul Ridley Scott lasă multe lucruri neexplicate. El nu ne spune, de pildă, de ce David e interesat de creație și de perfecțiune.
Scott e captivat în mod vizibil de întrebările fundamentale (de unde venim şi încotro ne îndreptăm), pe care le incorporează în discuţia de la începutul filmului, dintre David şi omul care l-a creat.
Iată, doi Creatori, faţă în faţă, discută.
Regizorul american caută să îşi creeze propria realitate, propriul răspuns (ficţionalizat, estetizat). Echipajul navei Prometheus spera ca pe acea planetă – unde şi-a găsit sfârşitul – să obţină o soluţie; începutul. Nu a fost să fie.
Acum, echipajul navei Covenant se îndreaptă spre un alt început, fondat însă pe vechea naraţiune. O societate nouă, bazată pe obişnuinţe pământene, stă să se nască. Sub ochii noştri, această călătorie spațială continuă.
Ridley Scott preferă să nu spună mai multe. Ne invită să ghicim. Destinul expediţiei Covenant se leagă de cel al lui David.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Jurnalismul independent nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, iar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this