Bulgarian Prime Minister Boyko Borissov. © Antonchalakov | Dreamstime.com
04/10/2022
Alegeri în Bulgaria, pentru a patra oară în doi ani: nicio veste bună pentru cea mai săracă țară din UE
Pe 2 octombrie, Bulgaria a organizat a patra oară în doi ani alegeri parlamentare. Cu o prezență la vot record de puțin peste 30%, aceste alegeri vor aduce cu siguranță țara în fața unei crize politice din ce în ce mai profunde.
Câștigătorul oficial este GERB, partidul fostului prim-ministru Boyko Borissov, anchetat de Parchetul European pentru acuzații de corupție, care și-a încheiat cel de-al treilea mandat în urmă cu doi ani, după mai multe luni de proteste.
La aceste ultime alegeri, el a câștigat încrederea a 25% dintre votanți, sau cel puțin așa arată datele Comisiei Electorale Centrale.
Absolvenții Universității Harvard, Kiril Petkov și Assen Vassilev, care au condus țara timp de șase luni după ce au câștigat alegerile din noiembrie 2021, au rămas pe poziția a doua, cu puțin peste 20%.
Bulgarii au ieșit la vot pentru a patra oară în doi ani. Octombrie 2022. Foto © Radila Radilova | Dreamstime.com
Alte cinci partide se află în următorul parlament bulgar. Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți, care este un partid etnic pro-turc, și-a păstrat electoratul solid și astfel a obținut 13,76% din voturi. Ei sunt urmați de populiștii pro-ruși din partidul naționalist "Renașterea" cu 10,17%, și de Partidul Socialist Bulgar pro-rus cu 9,30%.
Vrem să putem relata despre toate evenimentele semnificative care se întâmplă în lume. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.Redacția PressOne
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
În parlament a intrat și Partidul Democrat din Bulgaria, reformist, care a obținut 7,44% din voturi. Pe ultimul loc și puțin peste bariera de 4% - sub care nu se intră în Parlamentul bulgar - se află Renașterea Bulgară, al fostului premier interimar Stefan Yanev, care a obținut 4,62% din voturi, întrunind de asemenea un vot pro-rus.
Partidul showmanului Slavi Trifonov, care a câștigat alegerile din iulie 2021, "Există o astfel de națiune", rămâne în afara parlamentului, cu puțin peste 3% din voturi.
Interviu. La 27 de ani, românul Richard Abou Zaki este jurat la „Chefi la cuțite” și cel mai bun chef din Italia: „Am preparat un meniu de șase feluri pentru Regina Elisabeta”
La doar 27 de ani, în 2024, în cadrul galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, Richard Abou Zaki a fost declarat cel mai bun chef din Italia. Asta după ce, la vârsta de 23 de ani a primit o stea Michelin pentru talentul său în bucătărie.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
Cu o astfel de prezență la vot, nu există câștigători
După patru seturi de alegeri parlamentare din aprilie 2021 încoace, în urma cărora s-a ales un guvern doar în noiembrie 2021, și doar pentru câteva luni, mulți bulgari au obosit. Mesajele actorilor politici nu s-au schimbat prea mult. Singura noutate a venit odată cu războiul din Ucraina, care a împărțit atât poporul, cât și politicienii, în două tabere.
Și, dacă înainte de război în Bulgaria se vorbea despre influența rusă ca despre un mit, acum influența rusă este cea care stabilește agenda în țară. Din cauza dependenței Bulgariei de gazul rusesc, guvernul lui Kiril Petkov a fost expus atacurilor, după ce Gazprom a lăsat țara fără aprovizionare. Același guvern a încercat, de asemenea, să oprească mai multe scheme de corupție în care erau implicați actori politici conectați cu Rusia.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Propaganda puternică din partea Rusiei, combinată cu compromisurile obișnuite, au schimbat total starea de spirit a oamenilor în Bulgaria. Astfel, alegătorii cu o cultură politică mai puțin bogată s-au orientat spre populiști, în locul schimbării mult dorite. Iar cei care au fost descurajați de încă o campanie electorală pur și simplu nu s-au mai dus la vot.
Un motiv în plus sunt previziunile din sondaje ale principalelor agenții din țară - Alpha Research, Trend, Gallup International, Market Links și Exacta - toate acestea au anunțat că învingătorul va fi, cu siguranță, GERB - la distanță de aproape 10% de următorul partid clasat. Astfel, mulți potențiali alegători au decis că nu mai are rost să voteze - rezultatul părea o concluzie anticipată.
Aceleași agenții au promis și la alegerile anterioare o victorie convingătoare pentru GERB, dar în final rezultatele lor au fost departe de realitate.
Ce urmează acum?
Dacă promisiunile și angajamentele de dinaintea alegerilor sunt de crezut, GERB va trebui să încerce să formeze un guvern cu Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți, singurii care nu au trasat "linii roșii" care să facă orice colaborare imposibilă.
Dar acest lucru ar ușura legăturile dintre partidul lui Boyko Borissov și partidul etnicilor pro-turci, din care face parte și Delyan Peevski, sancționat de Departamentul de Trezorerie al SUA în temeiul Legii Magnitsky. Această legătură este cunoscută de mult timp, dar până acum nici GERB și nici Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți nu au scos-o la lumină cu o coaliție aparentă.
Bulgarii au ieșit la vot pentru a patra oară în doi ani. Octombrie 2022. Foto © Radila Radilova | Dreamstime.com
Chiar dacă ambele formațiuni vor încerca să formeze un guvern, acesta le va aduce mai puțin decât numărul necesar de parlamentari. Astfel, ele vor trebui să negocieze cu partidul naționalist "Renașterea", al cărui lider, cunoscut în Bulgaria sub o poreclă rusească, a respins până acum posibilitățile de coaliție. "Renașterea" a susținut că va câștiga alegerile și va guverna singur. Dar rezultatul obținut e departe de această posibilitate.
La rândul său, organizația lui Kiril Petkov și Assen Vassilev "Noi continuăm schimbarea" nu are nicio șansă de a realiza un guvern cu un al doilea mandat. Și nu are cum să intre într-o coaliție cu GERB, având în vedere promisiunile sale preelectorale, de a nu colabora cu ei sub nicio formă.
Situația este similară și pentru celălalt partid euroatlantic - Bulgaria Democratică. Partidul Socialist Bulgar este, de asemenea, categoric că nu va face coaliție cu GERB. Astfel, nu există opțiuni pentru o coaliție nici cu primul, nici cu al doilea partid clasat.
Probabil că toate acestea vor duce la un nou guvern interimar numit de președintele Rumen Radev și la noi alegeri în primăvară. Dar acest lucru pune sub semnul întrebării posibilitatea unui vot pentru buget și aduce riscuri pentru securitatea energetică a țării.
Ce ne spun, de fapt, rezultatele alegerilor?
Există câteva concluzii clare care reies din aceste alegeri, a declarat analistul politic Evgheni Dainov într-un interviu pentru TV1. Oamenii au arătat prin votul lor că preferă ca Bulgaria să își continue drumul spre Europa, nu spre Rusia, votând pentru mai multe organizații autointitulate „euro-atlantice”.
În ce măsură GERB este un partid euroatlantic după ce a permis construirea rapidă a Turkish Stream, care a ajutat Rusia să ocolească Ucraina și să exporte gaz în Turcia fără niciun beneficiu pentru Bulgaria - este o cu totul altă întrebare. Bulgaria nu primește gaz prin această conductă.
În același timp, inaugurarea IGB (Interconectorul Grecia-Bulgaria) a avut loc pe 1 octombrie, după ce construcția legăturii de gaz cu Grecia a fost încetinită în mod deliberat de guvernul GERB anterior, prin trucuri procedurale, și a depășit cu mult termenul inițial de inaugurare, din toamna anului 2019.
Inabilitatea partidelor politice de a forma o coaliție de guvernământ va duce, foarte probabil, la instabilitate politică și la un nou set de alegeri parlamentare pentru Bulgaria. Foto © Circlephoto | Dreamstime.com
Bulgarii sunt dezgustați de politicieni, consideră Fondul Anticorupție. Organizația se concentrează asupra laturii juridice a politicii interne și constată că reforma judiciară necesară în Bulgaria va fi din nou amânată. Motivul - aceasta ar trebui să fie realizată de principalii lideri ai corupției din țară - liderul GERB Boyko Borissov și Delyan Peevski, aflat sub sancțiuni din partea guvernului SUA, care a primit un mare vot de încredere din partea alegătorilor.
În prag de iarnă, Bulgaria se confruntă cu o nouă criză politică. Combinată cu impactul războiului, cu pandemia Covid încă în desfășurare și cu implicațiile ambelor asupra prețurilor bunurilor și serviciilor, asta înseamnă un singur lucru - populația Bulgariei va suferi din cauza opțiunii de a nu participa activ la alegeri și de a lăsa astfel votul cumpărat și corporatist să stabilească agenda.
Acest lucru va duce cel mai probabil nu numai la mai multă sărăcie și corupție, ci și la o nouă amânare a intrării Bulgariei în zona euro - o posibilitate despre care discutam într-un material anterior.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this