Bogdan Diaconu, fostul președinte al Partidului România Unită (PRU). Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Bogdan Diaconu, fostul președinte al Partidului România Unită (PRU). Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
15/03/2017
Afacerile și prefacerile lui Bogdan Diaconu
A fost poreclit de presă „noul Vadim”, a trecut prin PSD și prin PC, apoi a înființat Partidul România Unită (PRU) şi s-a folosit de imaginea lui Vlad Țepeș până când chiar el, preşedintele fondator, s-a trezit exclus din propria formaţiune.
Fostul deputat Bogdan Diaconu (37 de ani) – despre el este vorba – a avut „ghinionul” să întâlnească în carieră numeroase personaje care astăzi sunt fie după gratii, fie cercetate penal. Printre acestea, Sebastian Ghiță, Victor Ponta sau Remus Truică.
Acest text a pornit de la două întrebări:
– cine este Bogdan Diaconu?
– cum a ajuns el în politică?
Președinte de partid, președinte la Rapid
Rămas fără funcții politice după ce, în februarie 2017, a fost exclus din PRU, Bogdan Diaconu deține câteva afaceri pe numele său și al soției sale, fosta gimnastă Maria Olaru, campioană olimpică și mondială.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Și, dacă tot am pomenit domeniul soției sale, să începem cu sportul. Diaconu este membru al Tenis Club DIA, club care aparține familiei sale, și președinte de onoare al Asociaţiei Fotbal Club (AFC) Rapid Bucureşti, care evoluează în liga a cincea.
„Sunt rapidist de când mă știu, merg pe stadion de la vârsta de 6 ani, iar Rapid este într-un moment greu și am decis să mă implic și să ajut cum pot. Voi ajuta cu tot ce-mi stă cu putință, inclusiv voi încerca să aduc oameni care să sprijine financiar clubul”, declara Diaconu, în toamna lui 2016, pentru ziare.com.
Numirea sa în fruntea de președinte onorific al clubului din Giulești, cu puțin timp înainte de startul campaniei electorale pentru alegerile din 11 decembrie 2016, când el era președinte al PRU, a stârnit furia unui nucleu dur de rapidiști.
Cea mai mare teamă a candidaților la Cotroceni. 3 lucruri pe care ar trebui să le înțeleagă viitorul președinte al României despre droguri
Candidații la președinție se feresc să abordeze cu adevărat problema drogurilor și se ascund în spatele unor răspunsuri vagi, deși susțin că înțeleg problema cu care se confruntă România.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
Aceștia au acuzat conducerea AFC Rapid că politizează clubul asociindu-se cu un politician extremist.
În replică, liderii clubului au redactat o explicație publicată pe atunci de ProSport:
„Referitor la ultimele evenimente, numirea în funcția de președinte de onoare a domnului Bogdan Diaconu, ținem să aducem următoarele precizări.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Domnul Bogdan Diaconu este un vechi suporter al Rapidului, provine dintr-o respectabilă familie de suporteri rapidiști, unchiul său, domnul Marcel Diaconu (numele din acte este, de fapt, Maricel Mihail Diaconu – n.r.) este membru marcant al Clubului Aristocratic Rapid, este conducător al unei societăți comerciale, Munplast SA, societate care în trecutul nu prea îndepărtat a susținut financiar atât echipa de handbal feminin, cât și echipa de fotbal.
Bogdan Diaconu a venit să ajute, în limita posibilităților dânsului, la fel cum unchiul său a ajutat în trecut ceea ce înseamnă Rapid”.
Comunicatul spune, practic, că Bogdan Diaconu a fost numit președinte de onoare al AFC Rapid mai ales grație sponsorizărilor făcute de unchiul său, patron al unei mari fabrici de mase plastice.
Există vreo legătură între acest unchi și intrarea lui Diaconu în politică?
L-am contactat pe fostul președinte al PRU pentru a-i adresa această întrebare, precum și altele, referitoare la relațiile sale de afaceri, dar, până la ora publicării acestui material, nu a binevoit să stea de vorbă cu noi.
Contractele cu statul ale tatălui, omise din declarațiile fiului
Bogdan Diaconu s-a născut la București, pe 21 octombrie 1979. Tatăl său, Ion-Dumitru Diaconu, a fost director al Diviziei Poduri din cadrul Iptana SA, firmă cunoscută mai ales pentru că a întocmit studii de fezabilitate ale unor mari proiecte de infrastructură: autostrăzi, drumuri naționale, poduri, aeroporturi etc.
În timpul mandatului de deputat al fiului său (2012-2016), Ion-Dumitru Diaconu a început să obțină contracte în nume propriu, ca expert autorizat al Ministerului Transporturilor.
Diaconu senior a încheiat aceste contracte fie printr-un PFA, fie prin firma de familie Donprest Com SRL, fie prin firma Consit SA. Aceasta din urmă avea drept acționar minoritar chiar fosta CNADNR, actuala Companie Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), potrivit unei autorizații de construire de pe site-ul Ministerului Transporturilor.
Nu știm care este valoarea contractelor cu statul derulate de Ion-Dumitru Diaconu, fiindcă ele nu sunt menționate, așa cum cere legea, în declarațiile de interese depuse de fiul său.
În aceste declarații de interese apar, în schimb, două elemente contradictorii: pe de o parte, un împrumut de la fiu către tată, în valoare de 45.000 de lei, iar, pe de altă parte, un apartament de 90 de metri pătrați în București pe care tatăl i-l donează fiului.
Legea le cere parlamentarilor să menționeze orice contract pe bani publici (naţionali sau europeni) al rudelor de gradul I, atât pe linie descendentă (copii), cât și pe linie ascendentă (părinți).
În 2015, Diaconu senior a întocmit, printre altele, o expertiză tehnică pentru municipalitatea din Timișoara.
Director de vânzări la 20 de ani
Potrivit CV-ului publicat pe site-ul Camerei Deputaților, Bogdan Diaconu a avut primul loc de muncă, timp de un an, la MobiFon România (Connex). În 1999, s-a angajat la Total Net SA, firma lui Remus Truică, unde a lucrat până în 2001.
Diaconu avea să povestească mai târziu, pentru RISE Project, despre activitatea sa la Total Net:
„Pe domnul Remus Truică sigur că l-am cunoscut, pentru că el era directorul general al Total Net.
Irina Truică, fostă Orțan, era director executiv, și eu eram director de marketing-vânzări.
Am fost angajat și am rămas în relații cu doamna Irina. Mă știu cu ea din copilărie”.
Bogdan Diaconu pare să fi avut o copilărie interesantă, de vreme ce o declarație similară a dat și referitor la Irina Socol, fosta directoare a firmei Siveco, condamnată definitiv în 2016 la 2 ani și 6 luni de închisoare (și eliberată condiționat după 2 luni):
„Eu am fost simplu angajat al Siveco România, nu sunt acționar, nu am nicio treabă. Am fost angajat de doamna Irina (Socol – n.r.). Am rămas în relații cu doamna Irina. Mă știu cu ea din copilărie”.
Revenind: la numai 20 de ani, Bogdan Diaconu a devenit director de vânzări la firma lui Remus Truică, cu puțin timp înainte ca acesta să ajungă şef de cabinet al premierului Adrian Năstase.
Între 2001 și 2004, îl găsim în firma tatălui său, Donprest Com SA. O firmă cu același nume, dar cu sediul în Curtea de Argeș, a avut și unchiul lui Bogdan Diaconu, Nicolae Diaconu, care a fost primarul PSD al acestui oraş pentru două mandate (2008-2016).
Este neclar în ce perioadă a lucrat Diaconu la Siveco SA; în CV-ul său de pe site-ul Camerei nu apare această mențiune. În schimb, prima sa soție, Carmen Diaconu, era angajată la Siveco în 2012, când el a intrat în Parlament pe listele USL.
Informația apare în declarațiile sale de avere din acea perioadă.
În perioada în care a lucrat la Siveco SA, Bogdan Diaconu l-ar fi cunoscut, potrivit RISE Project, pe Sebastian Ghiță.
Când politica și afacerile se îmbină armonios
Din CV-ul său mai reiese că, în 2004, deci la vârsta de 25 de ani, Diaconu a făcut primul pas important în politică, fiind ales consilier local, din partea PSD, la Sectorul 6 al Capitalei.
În 2004, prefect al Capitalei a devenit Dan Darabonț (PSD), care fusese primar al Sectorului 6 în mandatul 2000-2004, şi despre care Diaconu a povestit într-un interviu că este un apropiat de-al său. Darabonţ avea să fie prefectul Capitalei până în 2005.
Presa locală din Argeș a scris la un moment dat că Darabonț și Nicolae Diaconu, unchiul lui Bogdan Diaconu din Curtea de Argeş, ar fi vecini.
Cea mai recentă declarație de avere publicată de Darabonț, din noua sa postură de director în cadrul Băncii Naţionale, arată că acesta are terenuri în Curtea de Argeș, însă adresele nu apar niciodată în documente, fiind considerate date personale.
Tot în 2005, Bogdan Diaconu a devenit asociat al unei firme denumite Big Sports SRL, alături de un anume Alexandru-Ștefan Atanasiu-Rădulescu.
Într-o investigaţie RISE Project din 2010 se spune că Diaconu și finul său Cristian Aciubotăriței ar fi cedat acțiunile firmei acestui Ștefan Atanasiu-Rădulescu și unui anume Lucian Etveș.
Diaconu a negat pentru RISE Project că l-ar fi cunoscut pe Atanasiu-Rădulescu, deși cei doi au fost colegi de partid în PC:
„Am ieșit din firmă din cauza unei viziuni diferite față de Cristi (Aciubotăriței – n.r.). După o perioadă lungă de timp, am înțeles că firma a intrat într-o zonă de business apropiată de Teamnet şi Asesoft (firme fondate de Sebastian Ghiță – n.r.). Participațiile au fost predate lui Etveș și Rădulescu. Pe primul îl știu, pe celălalt, nu”.
Jurnaliştii dela RISE Project au descoperit că, în 2012, cei doi au mai fost asociați în firma DIA Grup Com, care le-a aparținut, de-a lungul timpului, mai multor membri ai familiei Diaconu.
Revenind: deși Diaconu spunea anul trecut că nu îl cunoaște pe Rădulescu, realitatea este alta.
În 2011, Diaconu și Rădulescu apăreau în presă după ce acesta din urmă fusese prezentat publicului drept un tânăr și zelos membru al Partidului Conservator.
Atât de zelos, încât Ștefan Atanasiu-Rădulescu înregistra la OSIM celebra marcă USL – Uniunea Social-Liberală și, aparent, provoca o încurcătură politică. Potrivit presei centrale, „prietenul vicepreședintelui PC Bogdan Diaconu” a donat în cele din urmă această marcă liderilor USL Victor Ponta și Crin Antonescu.
Atanasiu-Rădulescu avea să demisioneze la scurt timp din PC, iar alianța PSD-PC-PNL, adică USL, câştiga zdrobitor alegerile din 2012, trimiţându-l în Parlament şi pe Bogdan Diaconu, ca deputat de Bucureşti.
Editorialist la Vocea Rusiei, caut partid
La 21 august 2014, deci după mai puţin de doi ani ai mandatului său de deputat, Bogdan Diaconu a demisionat din PSD și a înființat Partidul România Unită.
Ca președinte al PRU, Diaconu s-a făcut remarcat mai ales pentru atitudini extremiste. În presa centrală au circulat și editorialele sale publicate în Vocea Rusiei.
Astăzi, el și soția sa dețin o sală de sport în incinta firmei Munplast SA, controlată de unchiul său Maricel Mihail Diaconu.
Între timp, foști asociați ai lui Bogdan Diaconu au stricat prietenia unii cu ceilalți.
Un al cincilea dosar deschis pe numele lui Sebastian Ghiță are la bază un denunț formulat de Irina Socol, fosta directoare a Siveco, între timp eliberată.
Firma Insoft, înființată de Diaconu sub numele ABCD Strategic Projects SRL, se află în insolvență.
Sebastian Ghiţă, fost coleg de partid al lui Bogdan Diaconu în PRU, este dat în urmărire internațională.
PRU a ratat intrarea în Parlament, iar „noul Vadim” a fost filmat, chiar în noaptea alegerilor, în vreme ce intona cântece patriotice alături de Ghiță. Filmul a fost publicat pe contul de Facebook al ziaristului Mihai Munteanu de la RISE Project.
La nici două săptămâni de la acel moment, Sebastian Ghiță a dispărut de sub nasul autorităților române.
Totuși, Bogdan Diaconu pare că se gândește la un nou început în politică. Pe 7 martie, el a publicat pe contul său de Facebook o „chemare la unitate pentru toate partidele naționaliste din România”:
„Haideți să ne alăturăm, toate partidele naționaliste și toți ai noștri ce cred în România, într-o construcție politică românească bazată pe respect reciproc, verticalitate și sacrificiu pentru Țară ! Împreună vom izbândi!
Vine un moment în rânduiala firească a conștiinței generațiilor de astăzi când ACELE întrebări fundamentale, profund inconfortabile, apar cu o putere surprinzătoare: Cine suntem? Încotro mergem?”.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this