Zăganul Adonis, în dreapta, alături de vulturi din alte specii, pe 26 decembrie 2016, în Franța. Foto: Vulture Conservation Foundation

Adonis e viu!

Adonis, primul vultur-bărbos (Gypaetus barbatus) observat în România în acest mileniu, zboară teafăr prin Franța, destul de aproape de locul în care a fost eliberat în Masivul Central Francez.

Dispozitivul GPS/GSM care îi fusese atașat la eliberare a repornit pe 5 decembrie, după o pauză de peste un an, a dat de veste sâmbătă, 9 decembrie, Vulture Conservation Foundation (VCF).

“Dispozitivul GSM a reînceput să funcționeze, și așa am putut vedea că Adonis s-a întors în Grands Causses“, a anunțat VCF.

Ultimele date de la gadgetul cu baterie solară atașat zăganului fuseseră recepţionate pe 16 octombrie 2016, când pasărea se afla în apropierea orașului Drobeta-Turnu Severin.

Vestea este o surpriză și pentru biologi, care estimau ca “foarte mici” șansele ca emițătorul GPS/GSM să repornească.

Cel mai recent, prezența lui Adonis fusese semnalată tot în Franța, în perioada decembrie 2016 – ianuarie 2017, în apropierea unei hrănitori pentru vulturi.

Biologii de la VCF apreciază acum că tot Adonis este pasărea fotografiată în septembrie 2017, în Grands Causses, împreună cu un alt zăgan, pe nume Layrou.

Adonis a eclozat pe 16 februarie 2014 la grădina zoologică din Ostrava (Cehia) și a fost eliberat pe 20 mai, în același an, în Franța.

Doi ani mai târziu a ajuns pe teritoriul României, iar pe 19 iulie 2016 a fost fotografiat în Maramureș de biologul Sebastian Bugariu, de la Societatea Ornitologică Română.

Potrivit ornitologilor, înainte de fotografiile din 2016 cu Adonis, ultimele dovezi serioase despre prezența unui zăgan în România datau din 1933.

Micuțul Adonis, pe 19 februarie 2014, la grădina zoologică din Ostrava. Foto: Renata Halfarová
Imaturul Adonis, pe 19 iulie 2016, în Maramureș. Foto: Sebastian Bugariu
REVISTA PRESSEI

Un newsletter perntru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Ți-a plăcut articolul nostru?

Atunci vrem să te rugăm ceva.

Dacă subiectele pe care le alegem ți se par relevante, iar stilul nostru nu te agresează, dacă PressOne este o oază de normalitate pentru tine, înseamnă că faci parte dintre acei oameni la care ne gândim în fiecare zi.

Orice donație va fi un semn că munca noastră își atinge scopul. Îți mulțumim!

Donează