Zăganul Adonis, în dreapta, alături de vulturi din alte specii, pe 26 decembrie 2016, în Franța. Foto: Vulture Conservation Foundation
Zăganul Adonis, în dreapta, alături de vulturi din alte specii, pe 26 decembrie 2016, în Franța. Foto: Vulture Conservation Foundation
10/12/2017
Adonis e viu!
Adonis, primul vultur-bărbos (Gypaetus barbatus) observat în România în acest mileniu, zboară teafăr prin Franța, destul de aproape de locul în care a fost eliberat în Masivul Central Francez.
Dispozitivul GPS/GSM care îi fusese atașat la eliberare a repornit pe 5 decembrie, după o pauză de peste un an, a dat de veste sâmbătă, 9 decembrie, Vulture Conservation Foundation (VCF).
„Dispozitivul GSM a reînceput să funcționeze, și așa am putut vedea că Adonis s-a întors în Grands Causses„, a anunțat VCF.
Ultimele date de la gadgetul cu baterie solară atașat zăganului fuseseră recepţionate pe 16 octombrie 2016, când pasărea se afla în apropierea orașului Drobeta-Turnu Severin.
Vestea este o surpriză și pentru biologi, care estimau ca „foarte mici” șansele ca emițătorul GPS/GSM să repornească.
Cel mai recent, prezența lui Adonis fusese semnalată tot în Franța, în perioada decembrie 2016 – ianuarie 2017, în apropierea unei hrănitori pentru vulturi.
Biologii de la VCF apreciază acum că tot Adonis este pasărea fotografiată în septembrie 2017, în Grands Causses, împreună cu un alt zăgan, pe nume Layrou.
Adonis a eclozat pe 16 februarie 2014 la grădina zoologică din Ostrava (Cehia) și a fost eliberat pe 20 mai, în același an, în Franța.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Doi ani mai târziu a ajuns pe teritoriul României, iar pe 19 iulie 2016 a fost fotografiat în Maramureș de biologul Sebastian Bugariu, de la Societatea Ornitologică Română.
Potrivit ornitologilor, înainte de fotografiile din 2016 cu Adonis, ultimele dovezi serioase despre prezența unui zăgan în România datau din 1933.
„Nouă cine ne plătește pensia?” Două potențiale soluții
În România și Europa de Est, scepticismul legat de viabilitatea sistemului public de pensii este în creștere, în special în rândul tinerilor, din cauza problemelor demografice și a creșterii speranței de viață.
Reportaj: Minerii care sting lumina. De ce s-au bătut oamenii din Valea Jiului pe slujbele din subteran
325 de posturi au fost aruncate pe piață la începutul lunii septembrie 2024 și candidații s-au înghesuit să-și depună dosarele. Paradoxul închiderii minelor din Valea Jiului e că e nevoie de oameni în subteran.
*
Despre zăganul Adonis au mai apărut:
Aventurile imaturului Adonis, probabil cel mai vagabond zăgan din Europa
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this