Academia Română a împlinit 150 de ani în 2016. Foto: Lucian Muntean
15/01/2018
Academia Română: "Nu poți promova iliberalismul la Moscova sau Budapesta și «liberalismul» la București"
Într-un document proaspăt publicat pe propriul site, Academia Română avertizează că România nu va accepta, în anul Centenarului Marii Uniri, să pună sub semnul întrebării parcursul european și parteneriatele strategice ale țării.
Documentul denunță propaganda unei „televiziuni de la estul României” care folosește sloganul „Ask more!” (referință la Russia Today), dar și a unora „din vestul României” (trimitere la Ungaria), „care ne sugerează tot mai insistent, în anul Centenarului, să punem în discuție fundamentele acestuia – mai exact, 1 Decembrie 1918 și Tratatul de la Trianon”.
Potrivit Academiei, aceste intervenții urmăresc declanșarea de referendumuri care ar fi menite să pună România „pe harta separatismelor potențiale ale Europei”.
„Strategia e clasică: ni se cere să acceptăm o dezbatere oficială, pentru a arăta lumii că ar exista o problemă de dezbătut. Și dacă există o problemă, ea trebuie «rezolvată», evident în alți termeni decât cei de atunci.
România nu are însă nicio problemă: nici cu 1 Decembrie 1918, nici cu Tratatul de la Trianon, nici cu vecinii săi, nici cu minoritățile care trăiesc pe teritoriul României. În aceste condiții, o asemenea «discuție» nu poate exista și nu va fi admisă.
Pentru că nu despre o discuție onestă și inocentă este vorba, ci despre pretextul unei insidioase campanii de relativizare a întreg contextului Primului Război Mondial, care, pentru români, a fost Războiul de Întregire.
Tratatul de la Trianon, democraţia liberală, principiile wilsoniene care au stat la baza reconstrucției europene, pax americana sunt pentru România reperele esențiale ale devenirii ei ulterioare.
Academia Română constată că aceste invitații la «dialog», care se întețesc pe toate canalele, și dinspre Est și dinspre Vest, vin din partea unora care astăzi propovăduiesc pe față iliberalismul și sunt în prima linie a contestării normelor de funcționare a Uniunii Europene”, se arată în documentul intitulat „Academia Română și Centenarul Marii Uniri”.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Luarea de poziție a Academiei survine în contextul în care Ungaria se pregătește pentru alegeri parlamentare, iar cele trei partide maghiare din România au semnat recent o rezoluție în care solicită autonomia Ținutului Secuiesc. Ulterior, declarațiile premierului Tudose și ale liderului UDMR, Kelemen Hunor, au escaladat tensiunea din spațiul public.
Suplimentar, Rusia promovează în Europa de Est subiecte cu un pronunțat caracter revizionist. (Detalii despre acestea puteți citi aici).
Academia Română subliniază că ambele țări care lansează mesaje de propagandă în țara noastră sunt guvernate de regimuri iliberale.
Interviu. La 27 de ani, românul Richard Abou Zaki este jurat la „Chefi la cuțite” și cel mai bun chef din Italia: „Am preparat un meniu de șase feluri pentru Regina Elisabeta”
La doar 27 de ani, în 2024, în cadrul galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, Richard Abou Zaki a fost declarat cel mai bun chef din Italia. Asta după ce, la vârsta de 23 de ani a primit o stea Michelin pentru talentul său în bucătărie.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
„Nu poți fi iliberal intransigent la tine acasă și să te transformi, credibil, în «liberal» atunci când ești în afara frontierelor tale.
Nu poți promova iliberalismul la Moscova sau Budapesta și «liberalismul» la București.
Regimurile iliberale care se întețesc în preajma României, și la Est și la Vest, devin tot mai vizibile în lumina Centenarului, căci unele dintre cele mai nocive consecințe ale războiului mondial au fost regimurile (inițial) iliberale care, ulterior, s-au transformat, nefast și explicit, în regimuri fasciste și naziste.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Acestea, alături de omologul lor sovietic/comunist, au fost năpastele secolului XX și nu vrem să le mai vedem niciodată. Iliberalismul încurajează astăzi iredentismul”, mai arată documentul citat.
Academia le solicită politicienilor români să se ridice la anvergura misiunii lor, în anul Centenarului:
„Clasa politică nu are voie să se joace cu principii sacrosante sau să deschidă o cutie a Pandorei pe care, mai târziu, nu o va putea închide nimeni.
Nu totul este de vânzare, nu orice se poate negocia, nu orice se poate justifica prin jocuri politice sau politicianiste. În anul Centenarului, aceste chestiuni sunt și vor fi și mai sensibile. Iar responsabilitea clasei politice, a intelectualilor publici, a jurnaliștilor – trebuie să fie la cote maxime.
Iliberalismul și iredentismul nu trebuie să aibă nicio șansă în România sau în Uniunea Europeană. Răspunsul României și al Europei la iliberalism trebuie să se manifeste prin mai multă Uniune Europeană. Nu trebuie admisă în niciun caz o pactizare cu iliberalismul, indiferent de direcția din care vine”.
Puteți consulta documentul publicat de Academia Română aici.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this