Săptămâna trecută, românii au "aflat" că în Canada au fost "interzise" cuvintele "mama" și "tata". (Colaj foto)

Săptămâna trecută, românii au "aflat" că în Canada au fost "interzise" cuvintele "mama" și "tata". (Colaj foto)
26/03/2018
A interzis Canada cuvintele "mamă" și "tată"? O poveste despre titluri și radicalizare
„Canada INTERZICE cuvintele Mamă și Tată, Doamnă și Domnule” − au titrat, săptămâna trecută, mai multe publicații online, iar informația s-a rostogolit, bineînțeles, pe rețele de socializare, bloguri și forumuri.
În primul rând, titlul ne induce o certitudine: aceea că, în Canada, oamenii nu mai au voie să folosească aceste cuvinte − mamă, tată, doamnă și domnule.
Mai departe, din primele rânduri, presupusa știre spune că „plângerea unui cuplu de homosexuali, întrebat de funcționarii publici cine este mama și cine tatăl, întoarce Canada cu fundul în sus„.
Am decis să verificăm valoarea de adevăr a acestei informații, copiată în majoritatea cazurilor de pe site-ul cotidianului Evenimentul Zilei, fără o verificare sau fără a cita vreo sursă externă a textului.
Ce vom verifica? Dacă, într-adevăr, pe teritoriul Canadei a devenit interzis ca oamenii să folosească cuvintele „mamă” și „tată”.
Analiza de mai jos nu urmărește să stabilească altceva decât validitatea informațiilor prezentate în presa din România.
Challenge accepted.
Am căutat în presa canadiană de săptămâna trecută sursele primare din care informația a fost preluată în mediul online de la noi.
Am descoperit că, la fel ca în alte situații analizate anterior, și această poveste seamănă cu bancul de la radio Erevan: nu era Volgă, era bicicletă, și nu era găsită…
Sunt suficiente informațiile oficiale pentru a ști ce s-a întâmplat, de fapt, în Canada.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Fără ajutorul tău, nu putem continua să scriem astfel de articole. Cu doar 5 euro pe lună ne poți ajuta mai mult decât crezi și poți face diferența chiar acum!
Începem de la Service-Canada, un serviciu public care reprezintă interfața dintre administrație și populație.
La fel ca în România, canadienii apelează la birouri publice care le oferă tipizate ce trebuie completate pentru a beneficia de servicii sociale sau pentru a li se elibera tot felul de alte acte.
În cazul nostru, o directivă transmisă angajaților de conducerea Service-Canada le cere ca, în comunicarea cu cetățenii, să folosească apelative care să fie adecvate atât femeilor, cât și bărbaților, fără discriminare.
Practic, directiva le cere funcționarilor de la ghișee să îi apeleze pe canadieni cu numele proprii, mai degrabă decât cu obișnuitele „doamnă” sau „domnule” și, în plus, să folosească termenul general „părinte”, mai degrabă decât „mama” sau „tata”.
Cu alte cuvinte, Canada nu a „interzis” cuvintele menționate, care pot fi, și sunt folosite în continuare de către cetățenii canadieni.
Rețeaua de AUR. Partidul plătește Facebook pentru a-și amplifica mesajele sub identități false
O rețea de cel puțin șapte site-uri și pagini de Facebook care se prezintă publicului drept “publicații independente” sau neafiliate politic sunt, în realitate, coordonate cu partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR). PressOne a verificat entitățile care plătesc publicitate către Facebook pentru a crește audiența acestor pagini. O parte sunt înregistrate chiar la sediul social al AUR, pe strada Geneva din localitatea Tunari, în județul Ilfov.
Diaspora vrăjită. Cum acționează liderii românilor din Italia pentru a-i împinge înspre curentul „suveranist”
Statul român întreține relații instituționale oficiale cu organizații din diaspora românească, fără să aibă capacitatea de a evalua clar eventualele lor derapaje ideologice sau felul în care își folosesc influența în rândul românilor stabiliți în străinătate ca să promoveze mesaje radicale și teorii conspiraționiste. Unele dintre acestea se îndreaptă inclusiv împotriva instituțiilor europene sau a democrației din România. Astfel, diaspora românească devine un canal vulnerabil la influențe ideologice obscure.
Însă, e adevărat, potrivit unui document dezvăluit de Radio Canada, conducerea Service-Canada a făcut recomandările menționate într-un ghid destinat funcționarilor care lucrează la ghișee.
Documentul arată, însă, că termenii „mama”, „tata”, „doamna” și „domnul” pot fi folosiți la fel de bine dacă cetățenii sunt de acord.
Inițiativa a stârnit ironii acide din partea opoziției, care a sugerat imediat că Ziua Mamei și Ziua Tatălui ar trebui redenumite, conform normelor pe care le folosește acum Service-Canada.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Radioul care a publicat inițial informația a mai citat o sursă din rândul administrației, un funcționar care menționa că aplicarea directivei naște nedumeriri mai ales în rândul cetățenilor.
Ministrul Familiei, Copiilor și Dezvoltării Sociale din Canada, Jean-Yves Duclos, a reacționat apărând directiva. El a anunțat că scopul era de a afla de la cetățeni cum vor să fie apelați. Și a anunțat, totuși, că directiva va fi revăzută, din moment ce naște controverse.

Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this