Masculul de bufniță polară, la Zoo Sibiu, pe 25 iulie 2017. Foto: Liviu Todescu

A doua călătorie a unei bufnițe polare

Cu doi sau poate cu șapte ani înaintea președintelui Klaus Iohannis, un individ impunător s-a mutat de la București la Sibiu. Masculul de bufniță polară care de aproape trei ani rămăsese singur în volieră la Grădina Zoologică București a fost transferat în iunie la Grădina Zoologică Sibiu, spune Ciprian Petrescu, medic veterinar la Zoo București.

Liviu Todescu, medic veterinar la Zoo Sibiu, a preluat masculul de Bubo scandiacus pe 8 iunie. L-a îmbarcat într-un autovehicul adaptat transportului de animale și a plecat spre Sibiu devreme, când programul de vizitare la Zoo București nu începuse încă.

Drumul de la Pădurea Băneasa la Dumbrava Sibiului a fost a doua călătorie a răpitorului, după cea din decembrie 2010, când fusese adus de la Essen (Germania) la București.

„Unde verile sunt mai răcoroase”

Masculul de bufniță polară, singur în volieră la Zoo București, în martie 2017. Foto: Lucian Muntean

Medicul Ciprian Petrescu afirma în luna martie a acestui an că nu lua în calcul aducerea unei femele de bufniță polară la Zoo București. Și dezvăluia planul de a trimite masculul într-un alt oraș din țară.

„Ne gândim să-l dăm unei alte grădini zoologice, unde verile sunt mai răcoroase. O să vedem la o consfătuire cu reprezentanții celorlalte grădini zoologice dacă au suficient spațiu și dacă-l vor”, preciza atunci doctorul Petrescu.

Împreună cu o femelă

La grădina zoologică din Dumbrava Sibiului, masculul a ajuns într-o volieră în care se mai află o femelă. El a eclozat la Essen în anul aducerii sale la București, 2010. Ea a eclozat tot în Germania, dar doi ani mai târziu, și a venit la Zoo Sibiu, printr-o donație, în mai 2017.

El a avut o viață foarte agitată. Mai întâi, a locuit împreună cu un alt mascul, pe care l-a ucis. Apoi, i-a fost adusă o colegă mai tânără, care s-a îmbolnăvit de aspergiloză și a murit înainte de a forma împreună o pereche.

Micile tale donații ne ajută să existăm. Dacă cititorii PressOne ar dona doar 5€ pe an, noi am putea aduce în fața ta de cinci ori mai multe soluții la problemele României. Vrei să ne ajuți?

Susține PressOne

Până acum, femela de la Zoo Sibiu a stat singură. Când el a apărut în „apartamentul” ei, a fost destul de distantă. „În primele zile, femela a fost mai sperioasă, dar acum stau împreună, se împacă bine”, povestește doctorul veterinar Liviu Todescu.

Voliera bufnițelor polare de la Zoo Sibiu, pe 21 iulie 2017, cu femela (în plan apropiat) și masculul (sus).
Instantaneu din 25 iulie 2017, cu femela în prim-plan. Foto: Liviu Todescu

Într-un scenariu cu final fericit, cele două bufnițe polare cu reputație de specie monogamă (cel puțin în libertate, potrivit medicului Ciprian Petrescu) se vor împrieteni și mai mult și vor rămâne împreună până la adânci bătrâneți.

Site-ul Owlpages.com arată că, în captivitate, Bubo scandiacus poate să trăiască până la 35 de ani.

Pentru individul cu „cazier” scăpat de arșița Bucureștiului, asta ar însemna peste două decenii de stat la răcoare, în Dumbrava Sibiului.

Masculul, filmat în martie 2017 la Zoo București

*

Despre bufnițe au mai apărut:

O poveste cu bufnițe albe ca zăpada

Înalta societate a bufnițelor din centrul Olteniței

Micile tale donații ne ajută să existăm. Dacă cititorii PressOne ar dona doar 5€ pe an, noi am putea aduce în fața ta de cinci ori mai multe soluții la problemele României.
Vrei să ne ajuți?
Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
5€
10€
25€
50€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

2% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și newsletterul Revista Pressei, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Depune-l la ANAF până pe 15 martie sau trimite-l până pe 1 martie la adresa: Bld. Eroilor, nr.1, ap.11, Cluj-Napoca, jud. Cluj. Și îl depunem noi.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...