Fotografii: Voicu Bojan
05/02/2019
5AM Club: mișcarea anti-lene
Mii de români se trezesc zilnic cu noaptea în cap, dar nu ca să intre în schimbul unu la fabrică, și nici ca să prindă trenul cu care fac naveta, ci ca să aibă mai mult timp pentru familie, să-și păstreze mintea limpede sau ca să învețe ceva nou, care îi face să se simtă vii pe de-a-ntregul.
Majoritatea au afaceri proprii, lucrează într-un domeniu creativ sau sunt tineri părinți.
Ei fac parte dintr-o mișcare care se numește 5AM Club.
*
E ora 5.15 și sibianul Dan Luca deschide sesiunea de webinar pe care o organizează lunar.
Așezați în fața laptopurilor, cu lumini de veghe filtrând prin ferestre, circa 500 de oameni participă la acest seminar online în care pot pune întrebări despre eșec. Sau despre cum să nu mai amâne lucrurile.
Dar, înainte de conversații, Dan le arată în fața camerei un exercițiu de energizare. Își lovește tare palmele între el, apoi și le freacă până se încălzesc. Își masează ochii, fruntea, ceafa.
În chat-ul din stânga ecranului curg urările de „bună dimineața” și de îmbărbătare. Toată lumea e pusă pe fapte mari.
Vrem să putem relata în profunzime despre viața de zi cu zi a românilor, așa cum e ea. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.
5AM Club e o alternativă de a-ți face programul mai eficient. Conceptul a apărut în SUA, unde manageri de top au început să folosească orele de la 5-7 ca pe o gemă pe care neștiutorii o lasă în pat, la adăpostul pilotei călduroase.
Dan Luca a început să se trezească la ora 5 în 2010.
Psihologii români nu sunt evaluați psihologic la intrarea în profesie. Verificarea periodică a sănătății lor mintale, doar o „obligație morală”
„Ce pârghii de monitorizare a bunelor practicii există după câștigarea dreptului de practică autonomă?”, s-a întrebat PressOne.
Apă și talpă. Să alergi toată Via Transilvanica. Și să rămâi în viață.
Aceasta este povestea unui documentar de lung metraj care tocmai a intrat în cinematografe. Filmul e un must see, nu doar de către pasionații de alergare sau fanii Via Transilvanica. Este pur și simplu un film onest, dinamic, care conține fascinante felii de viață. E genul de film care pare prea scurt. Când se termină simți că ai fi vrut să mai vezi.
„Începusem o colaborare cu o firmă din București și mă întorceam acasă, la Sibiu. Aveam autobuz la ora 6 și, ca să nu-l pierd, trebuia să mă trezesc cel mai târziu la 5.
M-am trezit la 5 și, după ce am ajuns la Sibiu, în ziua aia am făcut foarte multe lucruri și nu mă simțeam obosit. Seara m-am gândit − «oare cum ar fi să mă trezesc și mâine de dimineață?».
Așa că m-am trezit din nou la 5 și, pentru că n-aveam nimic de făcut, m-am culcat la loc”.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Acesta a fost declicul pentru o schimbare aparent minoră în viața lui Dan, care lucra de acasă, se apropia de 30 de ani și tocmai devenise tată pentru prima dată.
O schimbare care avea să se dovedească substanțială, însă.
„Am început să mă trezesc la 5 și să lucrez efectiv. În prima fază a acestui proces, a fost vorba de a face cât mai multe înainte să se trezească soția și băiatul meu, care avea vreo 7 luni.
Am observat că reușeam să termin 50-60-80% din ce aveam de făcut în ziua respectivă, pentru că eram odihnit, nu mă deranja nimeni și aveam mintea foarte clară”.
Una e să te trezești la 5 și alta e să faci ceva cu acel timp.
„Bunicul meu se trezea la 3 dimineața, să colecteze lapte din sate de pe lângă Sibiu. Tata era inginer și se trezea pe la 5 – 5.30, ca să intre în schimbul unu la întreprindere.
Dar ei se trezeau de nevoie! Nu era o decizie care să le îmbunătățească viețile în vreun fel.
După ce mi-am mutat biroul în afara casei, am păstrat principiul, dar am început să folosesc timpul acela pentru mine: să fac sport, să mă hidratez, să citesc și să-mi planific ziua, pentru că nu mai aveam nici presiunea de a livra rezultatele înainte să se trezească familia”.
În 2012, Dan și-a zis că s-ar putea să mai fie români cu dileme similare: cum să petreacă timp și cu familia în timp ce își cresc afacerile, dar și cum să se protejeze de stresul pe care ți-l provoacă o viață activă.
Așa că s-a gândit să meargă mai departe urmând ideile mentorului său Robin Sharma, un economist canadian care este și trainer în leadership și productivitate personală.
Dan avea același background ca Sharma. Școlit în economie la Cluj, pasionat de eficientizarea structurilor și de viață sănătoasă, el încercase pe pielea lui ce funcționează și ce nu.
Așa că a înființat un seminar online, care începe la ora 5 dimineața. Și-a zis că, dacă participă chiar și un singur om, va continua să le țină în mod regulat.
La primul webinar, cum se numește în lumea online, au intrat 100 de oameni. Dăduse de aur.
Testimonial: „Rezolvarea a constat într-un cui”
În primul rând, sunt o persoană care întotdeauna a avut dificultăți cu trezitul de dimineață.
Rezolvarea a constat într-un cui. ? Sarcina creierului este să se trezească înainte de ora 06:23 (am decis să scad ora treptat). Și primul lucru pe care trebuie să-l facă este să bată un cui într-un perete, atât.
Am scris pe perete data când am început testul, am desenat 12 pătrate (unul pentru fiecare lună din an), ca să pot urmări evoluția testului prin numărarea cuielor bătute în fiecare lună (adică zile când m-am trezit înainte de ora 06:23).
Un lucru important a fost că, înainte să adorm, m-am gândit intens că a doua zi dimineață am de realizat neapărat acea sarcină.
Efectul a fost surprinzător. M-am trezit cu aproximativ un minut înainte să sune ceasul și m-am dat jos din pat cu gândul să bat acel cui, după care să mă întorc în pat.
Odată ce am ieșit din cameră, am bătut cuiul, m-am spălat pe față… iar creierul meu a început să-și pornească toate motoarele.
Și nu m-am mai întors în pat.
Constantin Stanciu,
membru în 5AM Club
În acești ani, Dan Luca a învățat că, de regulă, oamenii nu-și modifică obiceiurile decât atunci când durerea de a rămâne la fel e mai mare decât durerea de a schimba ceva.
„Cel puțin trei dintre antreprenorii cu care am lucrat obișnuiau să se trezească pe la opt jumate, nouă. Lucrau până târziu, căutând orele acelea de liniște când nu erau deranjați, după ce se culca și familia.
Problema era că se trezeau singuri la 8.30, când copiii erau deja la școală și partenerul de viață era plecat de-acasă. Și erau frustrați fiindcă nu se mai conectau cu familia.
Dar, ca lider, nu-ți poți permite ca oamenii tăi să fie înaintea ta pe drum. În loc să dai tu startul, îți dau sau îți cer ei ție lucruri de făcut. Iar asta înseamnă că joci în apărare, în loc să joci în atac.
Ce-au reușit antreprenorii ăștia a fost să-și mute ora de trezire către 5 și, deși pare incredibil, în 4-5 luni au ajuns să iubească timpul ăsta de dimineață.
Unul dintre lucrurile cele mai prețioase pe care le-au câștigat este timpul ăla cu familia, înainte să plece toată lumea la școală ori la muncă. Își urează o zi bună, își dau o îmbrățișare, iar ziua li se desfășoară altfel”.
Un program care începe la 5 dimineața nu e atât de spartan cum pare. Din când în când, așa cum recunoaște și Dan Luca, „se întâmplă viața”.
Adică intervine o nuntă, un chef cu prietenii, o seară prelungită, o deplasare sau o delegație, sau chiar o schimbare de fus orar. Intervin weekendurile − și acestea ar fi bine să fie prețuite pentru ceea ce sunt.
Ce e important, spune Dan, este ca omul să fie capabil să revină la ora de trezire de îndată ce contextul se reașază în matca inițială.
Nu e o întrecere cu propriul corp. Ci o disciplină.
„Un principiu și mai important decât trezitul de dimineață este să-ți începi ziua cu tine, să-ți dai cele mai bune resurse, să te faci pe tine puternic în interior, ca să fii puternic în exterior când ieși pe ușă.
Cred că asta e marea maladie a zilelor noastre − că oamenii nu au timp de calitate cu ei înșiși.
Și, da, o formă de a sta cu tine este să rămâi târziu noaptea, după ce se culcă toată lumea, după ce nu-ți mai sună telefonul. Și să te uiți la un film sau să citești. Problema este că energia asta de noapte este una de aterizare, când vrei să finalizezi lucruri, să închei, să te liniștești.
Dar când vrei să faci o schimbare, e incredibil de greu să o faci cu energia de seară. Ai nevoie de energia de dimineață, care e energia de decolare. Mintea îți este clară, nu ai stimuli care să te deturneze de la ce ai de făcut.
Iar productivitatea nu are sens de dragul productivității. Trebuie să fii productiv ca să-ți crești calitatea vieții, să ai timp să faci mai multe lucruri”.
Testimonial: „Mă încarcă cu energie chiar dacă somnul nu a fost suficient de lung”
Este minunat, în primul rând, să simt că lumea „doarme”, să degust liniștea și primele semne de dezmorțire ale ei. Îmi creează un sentiment de deschidere și cuprindere, de savurare specială a vieții în completitudinea ei, dar și în forma așezată în tihna somnului.
Aceste sentimente sunt atât de bune, încât mă încarcă cu energie chiar dacă somnul nu a fost suficient de lung ca să mă recuperez.
Am 41 de ani și mă trezesc la această oră de la 22 de ani, de când am avut ca țintă împlinirea prin ceea ce pot face eu!
Ceea ce sunt acum reprezintă un rezultat al unei investiții de timp pentru mai mulți ani, timp bine drămuit și alocat în mod echilibrat domeniului profesional și personal.
Felicia Laura Dinu,
membră 5AM Club
Felul în care ne raportăm la eșec este legat de așteptările pe care le avem, spune Dan Luca.
„Dacă faci pași către un obiectiv, niciodată eșecul nu este total. De fiecare dată obții X% din cât ți-ai propus.
Cum interpretezi ce ți se întâmplă? Poți să pui o etichetă foarte simplă − eșec − dacă nu ai realizat 100%. Sau poți să zici − măi, eu am plecat de la zero. Modul în care interpretezi face diferența între eșec și progres”.
Cei mai mulți dintre noi nu sunt învățați să gândească așa nici la școală, nici în familie.
„Noi suntem, într-o oarecare măsură, miniaturile părinților și bunicilor noștri. Tiparele de gândire se transmit de la o generație la alta.
Până la 20 de ani poți da vina pe părinți pentru orice, că ți s-a întâmplat, că ți s-a făcut, că nu știu ce. După aceea nu mai poți avea această scuză: ar trebui să-ți asumi viața cu bune și cu rele, și să începi să faci ajustări dacă simți că nu ești unde ai vrea să fii.
Aceste lucruri există în noi ca un fel de bagaj. Poți să-l dai jos din spate sau să-l cari în continuare și să zici: ce greu mi-e în viață…”
În calculele celor de la 5AM Club nu există lene. Adică nu e recunoscută ca atare, ci ca o combinație de lipsuri.
„Eu cred că oamenii care amână un lucru suferă de o combinație a următoarelor patru cauze: lipsa de energie, lipsa de claritate (nu știu cum să fac), lipsa de încredere (mi-e frică de eșec), lipsa de semnificații. De ce fac lucrul ăla? Dacă nu e suficient de important, de ce să-l fac?”, spune Dan Luca.
Testimonial: „Am reușit să mă trezesc fără să mă mai răscolesc prin pat”
Cel mai mare obstacol pe care l-am avut de depășit, în calea trezitului de dimineață, a fost perioada în care am locuit cu alte persoane în apartament. Îmi era incomod să mă desfășor cu pași înceți pentru toate activitățile.
Acum, că m-am mutat într-o locuință nouă și sunt singură, pot să bâzâi blender-ul și storcătorul. Pot să îmi pun muzică în timp ce mă antrenez.
În toate aceste dimineți am reușit să mă trezesc în mod eficient fără să mă mai răscolesc prin pat, să îmi fac igiena și să practic exerciții de revigorare, stretching și yoga.
Mi-am pregătit mâncarea pentru birou, am luat un mic dejun sănătos (smoothie cu super-alimente), am citit, mi-am revizuit planurile și obiectivele pentru ziua respectivă, am făcut ordine în casă, mi-am răsfățat florile și le-am îngrijit.
Am avut timp să stau cu mine și să încep să mă iubesc mai mult.
Mădălina Martinaș,
membră 5AM Club
Înscrierea în 5AM Club este gratuită și se face pe site-ul omonim, însă doritorii trebuie să răspundă la un set de întrebări pentru a primi user și parolă.
Clubul e deschis doar între orele 5 și 7, de luni până vineri. Sunt șapte moderatori și fiecare conduce dezbaterea într-o zi a săptămânii.
Se pornește de la videouri TED subtitrate în românește, pe subiecte foarte diverse, de la sport și leadership la emoții sau parenting.
„Acesta e locul de plecare al conversației, iar prin întrebări se conduce discuția între membrii care intră online dimineața.
În plus, cu ajutorul softului poți să-ți monitorizezi șapte obiceiuri, după care să ai serii de săptămâni și luni ca să vezi cum ai progresat.
Mai sunt resurse pe care le ofer doar membrilor, cum ar fi articole, e-book-uri sau înregistrarea webinariilor. Hrănesc această comunitate pentru cei care sunt foarte hotărâți și vor să câștige timp din viața lor”, mai spune Dan Luca.
În noiembrie 2018, 5AM Club a împlinit 5 ani. Zilnic, de la 5 la 7, circa 4.000 de membri ai clubului se întâlnesc online, schimbă idei și își adună energie pentru ziua care urmează.
4.000 de oameni așteaptă răsăritul înaintea altora, pentru că viața e mult mai frumoasă când te bați cu lenea.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Jurnalismul independent nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, iar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this