De la stânga la dreapta: Clotilde Armand, Ciprian Ciucu, Radu Mihaiu și Nicușor Dan au participat la prima dezbatere pentru alegerile locale din București la Micutzu (cu spatele). Foto: screenshot Micutzu Stand-up Official / YouTube
De la stânga la dreapta: Clotilde Armand, Ciprian Ciucu, Radu Mihaiu și Nicușor Dan au participat la prima dezbatere pentru alegerile locale din București la Micutzu (cu spatele). Foto: screenshot Micutzu Stand-up Official / YouTube
12/04/2024
4 primari din București răspund la întrebarea PressOne despre relațiile lor cu dezvoltatorii imobiliari
Prima dezbatere între primari din București - și candidați la alegerile locale - a fost pe YouTube, nu la TV. Au fost prezenți doar 4 din 7. PressOne a fost în sală și a avut o întrebare pentru ei.
Au răspuns: Clotilde Armand (sectorul 1, USR), Radu Mihaiu (sectorul 2, USR), Ciprian Ciucu (sectorul 6, PNL) și Nicușor Dan (Primăria București, independent). Toți aceștia sunt la primul mandat. Au lipsit de la dezbatere: Robert Negoiță (sectorul 3, PSD), Daniel Băluță (sectorul 4, PSD) și Cristian Popescu Piedone (sectorul 5, PUSL).
Vrem să putem relata în profunzime despre viața de zi cu zi a românilor, așa cum e ea. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.
Dezbaterea din 10 aprilie a fost găzduită pe canalul de YouTube al comediantului Micutzu. A durat mai bine de două ore și jumătate.
De ce pe Youtube și nu la TV? Actualul primar al Bucureștiului, Nicușor Dan, a explicat la începutul dezbaterii: pentru că cifrele canalului de YouTube al lui Micutzu sunt suficient de bune cât să merite deplasarea. Apoi a făcut o trimitere la „presa veche” și sugestia că pe vremuri ar fi fost mai bună. Și el, și Clotilde, dar probabil și alți primari sunt nemulțumiți de faptul că televiziunile nu se implică în organizarea de astfel de dezbateri.
În a doua parte a întâlnirii, reprezentanți ai presei și ONG-urilor au avut ocazia să pună câte o întrebare primarilor.
„Care e relația fiecăruia dintre voi cu dezvoltatorii imobiliari și, dacă e cazul, cu ce v-au amenințat?”, a întrebat PressOne.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Nicușor Dan, PMB
- Cu nume și prenume, Nicușor Dan i-a menționat, printre cei care ar fi comis ilegalități, pe Ștefan Dumitrașcu, fost arhitect șef, Paul Racoviță, șeful Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC), Toni Greblă, în funcția de prefect, dar și Rareș Hopincă, încă prefect la momentul dezbaterii. Între timp, a demisionat. El este candidatul PSD la primăria sectorului 2.
- „Într-o țară normală, oamenii ăștia ar fi în pușcărie, dar noi nu suntem într-o țară normală”, a spus Nicușor Dan. „N-am fost amenințat fizic niciodată, însă sunt multe procese pentru dezvoltări pentru care nu am dat fie aviz de oportunitate, fie autorizație, în care mi se cer mulți bani. Cel mai mult 75 de milioane de lei (pe persoană fizică – n.r.) într-un proces.”
Radu Mihaiu, sectorul 2
Aproape 4 ani cu Nicușor Dan: ce-a promis în campania electorală și cu ce ne-am ales
La alegerile locale din 2024, Nicușor Dan e susținut ca independent de Alianța Dreapta Unită. Iată un bilanț cu ce a livrat bucureștenilor până în martie.
Exclusiv. Securiștii din spatele mișcării suveraniste încearcă să facă bani cu titluri de stat vechi de 100 de ani și aplicații de dating. Reacția Dianei Șoșoacă: „Sunt în rugăciune la Sfântul Andrei”
PressOne vă arată legăturile dintre mișcarea suveranistă din România și niște securiști escroci care astăzi îl susțin pe Călin Georgescu.
- Primarul sectorului 2 a spus că despre amenințări fizice nu se pune problema, dar cel mai des e vorba de procese. El a amintit cazul bazei RADET, unde proprietarul terenurilor este Saadathi Sodi Manochehr a amenințat Primăria cu procese pentru despăgubiri de 200 de milioane de euro dacă nu i se aprobă certificatul de urbanism. Voia 5 blocuri turn, în zona Hotel Caro.
- Radu Mihaiu a menționat și că în acest caz a fost amenințat cu avocați celebri, fără să-i numească, și că trebuie să fie pregătit să suporte consecințele în cazul în care pierde. „Mi le asum. Ca primar trebuie să îți asumi și tipul acesta de consecințe”, a adăugat el.
- Despre nume, s-a arătat rezervat: „Unele e mai bine să fie spuse organelor de cercetare, decât public. Și sigur că oamenii vor să afle nume, ca să reiasă, dar cum demonstrezi? Astea nu se pot spune, totuși, public, cum se demonstrează aceste lucruri.”
- În ceea ce privește dezvoltarea imobiliară, primarul sectorului 2 a acuzat că mafia imobiliară se manifestă inclusiv la nivel legislativ în Parlament. „Toată lumea înțelege de ce avem nevoie de coeficienți urbanistici. Să nu poți să construiești oricât de înalt sau pe orice suprafață. Trebuie să ai un spațiu verde și să nu poți să construiești oricât de înalt.” El a amintit, fără detalii suplimentare, construcții pe care dezvoltatorii voiau să mai pună două niveluri. Ceea ce iese din regulile stabilite de PUG pentru capacități de canalizare, rețele, școli și altele.
- Mihaiu a acuzat PSD că a propus un amendament în Parlament prin care să fie aprobate supraetajările și să se considere spațiul verde numai dacă este public. „Dacă cineva a primit un teren care a fost spațiu verde și știa că nu poate să-l construiască și l-a vândut pe bani puțini. Către cine îl vinzi? Către cineva care știe că poate să modifice legea în Parlament. Și acel cineva care modifică legea în Parlament spune: «A, e verde numai dacă e public. Dacă e privat, putem noi să-l schimbăm.» Și sunt oameni care propun în Parlament astfel de modificări ca să câștige bani pur și simplu.”
Ciprian Ciucu, sectorul 6
- Primarul sectorului 6 a spus că nu diferă situația lui de-a celorlalți. A ținut să aibă însă o completare: „Nu putem spune că toți dezvoltatorii sunt mafie imobiliară. Sunt și trusturi care sunt de foarte bună credință, care vor să respecte regulile, care vor să construiască inclusiv facilități sociale, crește, grădinițe, spații verzi.”
- El a amintit că e necesară o dezvoltare sustenabilă. „Nu putem să rămânem, nu știu, în premodernitate sau în modernitate. [...] Dacă dezvoltatorul este de foarte bună credință, respectă legislația, nu are o problemă la sectorul 6. Dacă nu o respectă, evident că are o problemă.”
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Clotilde Armand, sectorul 1
- Clotilde Armand a susținut că a avut mașini în fața casei care o filau și a amintit că nu e străină de procese similare celorlalți primari. A amintit și de dezvoltarea imobiliară din Modrogan, menționată și de Nicușor Dan, ba chiar a făcut referire la faptul că ar fi construcții controlate de clanuri. Nu a dat vreun nume de persoană sau grupare.
- A subliniat însă problema din Dămăroaia, Bucureștii Noi. „Se fac niște blocuri între case pe toată parcela, dar fără parcare. Și când ai un bloc din ăsta între două case mici tradiționale, ai distrus viața oamenilor care stau în aceste case mici. Și ai distrus toată strada [...]. [Cei care locuiesc în zonă] sunt la rândul lor păcăliți, pentru că se face un bloc exact în fereastra lor. Și ei la rândul lor devin victime.”
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this