REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

Calea Rahovei din sectorul 5 amenajată sub administrația lui Piedone. Foto:PressOne

„O bomboană de primar”. De ce îl susțin oamenii pe Piedone. Reportaj din sectorul 5

În sectorul pe care îl conduce, Cristian Popescu Piedone este aproape idolatrizat de majoritatea celor care au stat de vorbă cu reporterii PressOne. Puțini reușesc însă să explice, concret, și de ce îl prețuiesc atât de mult pe politicianul care acum țintește și mai sus: la Primăria Generală. 

„Pe stradă, pe lângă parc, se toarnă asfalt zi și noapte. Se refac din nou bordurile. Eu când m-am mutat aici nu era așa. Era dezastru. Dar uitați-vă acum, e o minune.” M. are 70 de ani, se prezintă drept un veteran al sectorului 5 din București, dar și un „apolitic” convins. După ce a trăit și văzut atâtea fețe ale orașului și sectorului unde locuiește, omul simte că și-a găsit, în sfârșit, edilul care să-l mulțumească: Cristian Popescu Piedone. 

„Am o părere foarte bună despre domnul primar Piedone. Îmi place cum se autogospodărește”, își motivează M. opțiunea. E clar cum va vota și pentru Primăria Generală: arată cu evlavie spre niște bănci de vizavi, montate în ultimul an. „E excelent”, exclamă bărbatul. 

Vrem să putem investiga în profunzime evenimentele care afectează viața de zi cu zi a românilor. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.

Potrivit unui sondaj recent, dacă duminică ar fi alegeri locale, Cristian Popescu Piedone ar obține 44% din voturile pentru Primăria Capitalei. Un alt sondaj, comandat de primarul în funcție Nicușor Dan, îl cotează pe actualul edil al sectorului 5 la peste 40% din intențiile de vot. PressOne a mers în sectorul 5 și i-a întrebat pe oameni ce îi face să-l susțină pe Cristian Popescu Piedone. 

Condamnarea din dosarul Colectiv îl ajută pe Piedone, în ochii electoratului său 

Cristian Popescu Piedone a petrecut un an și o lună după gratii, din cei 4 la care fusese condamnat definitiv în mai 2022, în dosarul Colectiv. Primar la un alt sector (patru) atunci când a avut loc tragedia ce a provocat moartea a 64 de persoane, Piedone fusese condamnat pentru abuz în serviciu, în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru club. În iunie 2023 a fost achitat și pus în libertate, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție i-a admis un recurs. Instanța supremă a decis că fapta nu există. 

Abuzul în serviciu a stârnit deja numeroase controverse în societate, după ce oamenii politici au încercat impunerea unui prag de 250 de mii de lei, de la care abuzul în serviciu să devină infracțiune. Subiectul a ajuns ulterior la Curtea Constituțională

Siglă sector 5, în apropierea Parcului Sebastian. Foto: PressOne

Pentru M., „pensionar apolitic” din sectorul 5, cele trăite de Piedone nu ar face altceva decât să arate cum sistemul e controlat, dar karma există. În urmă cu zeci de ani și el avea o poziție de conducere la o întreprindere, așa că „știe cum e traseul semnăturilor”. Consideră așadar că lui Piedone i s-a făcut o nedreptate atunci când a fost găsit vinovat în dosarul Colectiv, dar și că se întoarce roata. „Asta e viața și politica. Când vrei să îți bați joc de un om, la un moment dat se vede.”

„Dinastia” Piedone

Pornim de pe Bulevardul Unirii și mergem până în inima sectorului, luând la pas fiecare stradă cu monumente din dotare, unele mai relevante decât altele. Trecem de Parlament, de Parchetul General, Catedrala Mântuirii Neamului, traversăm spre strada Mihail Sebastian și apoi o luăm pe Calea Rahovei. La intersecția de dinainte de complexul comercial Prosper, un bărbat de 40 de ani, instalator de meserie, tocmai își cumpără o cafea. 

Îi scoate capacul și suflă în ea. Se grăbește spre muncă, dar parcă ar discuta și un pic de politică. „Eu l-aș vota pe băiatul lui Piedone. Nu știu dacă el candidează, dar l-aș vota.” Apucăm să-l întrebăm de ce. 

„Având și experiența tatălui său, clar, înveți anumite lucruri. Stai în aceeași casă, presupun că o să aibă și sprijinul lui, nu? E și mai tânăr, probabil că are și altă mentalitate. A văzut de la taică-su cum se face”, spune și își aranjează gulerul hanoracului înainte să plece. 

Agenția Națională de Integritate a anunțat recent că actualul edil al Sectorului 5 și candidat la Primăria Capitalei, Cristian Popescu Piedone este în conflict de interese administrativ. Piedone și-a angajat ginerele în Comisia pentru vânzarea spațiilor comerciale sau de prestări servicii, aflată în subordinea instituției pe care o conduce. 

Fiul lui Popescu Piedone, Vlad, are 34 de ani, este deputat pe listele PSD și ocupă unul din locurile alocate județului Suceava. Se recomandă în CV-uri inclusiv „antreprenor”, dar a beneficiat de contracte furnizate de primăriile pe care le-a condus tatăl său. 

Pe 17 martie 2024, Cristian Popescu Piedone a anunțat oficial că va candida pentru Primăria Bucureşti, din partea Partidului Umanist Social Liberal (PUSL), al cărui președinte executiv este. Vlad Popescu Piedone a fost desemnat candidat la Sectorul 5, în locul tatălui său. 

„Și tata e cu Piedone!”

Pe Calea Rahovei în jos, spre Piața cu același nume, Mario vine în grabă spre prăvălia lui cu flori, pe care a lăsat-o nesupravegheată. E un spațiu mic, vreo patru metri pătrați, dar e „o afacere de familie de zeci de ani”, după cum se mândrește bărbatul. 

Spune că îl susține 100% pe Piedone, pentru că „se comportă exemplar” și „ajută pe toată lumea.”

„Adică dacă ai o problemă, te duci și îi explici ce și cum. Face să fie bine pentru toți.”

E de părere că se văd și rezultate în urma lui. „Sectorul e foarte curat, arată foarte bine. Din ce am văzut pe internet, în Rahova, a rezolvat cu gunoaiele, cu șobolanii, a amenajat parcuri, străzi și multe alte lucruri.” 

Îl întrebăm dacă poate nominaliza câteva realizări ale actualului primar de sector, pe care Mario le consideră notabile. „Nu-mi vin acum în cap”, se scuză, însă e convins că așa stau lucrurile, pentru că așa vorbește tot sectorul.  

„Cu toții îl apreciază pe Piedone, pentru că e un om bun, sufletist și mai ales un om de rând.” Ieșim din mica florărie, iar Mario strigă: „Să știți că și tata-i cu Piedone!”

Primarul și-a făcut un obicei din a se filma prin sector cu stația în mână. O folosește pentru a da direcții instituțiilor din subordinea lui pentru rezolvarea neregulilor de pe teren. Fiecare reclamație primită din partea cetățenilor e transmisă instant prin stație, cu un termen limită de execuție. 

Multe dintre clipurile în care Piedone face justiție socială au ajuns virale, iar cel mai recent este cel în care cumpără o tarabă galbenă unei femei în vârstă, pentru a nu mai vinde pe trotuar fructe și legume, într-o intersecție din sectorul cinci. 

Multe dintre clipurile în care Piedone face justiție socială au ajuns virale, iar cel mai recent este cel în care cumpără o tarabă galbenă unei femei în vârstă, pentru a nu mai vinde pe trotuar fructe și legume. Foto: PressOne

În alt filmuleț, Piedone vizitează un centru de primire a copiilor în regim de urgență. Atât presa cât și centrul FILIA, organizație feministă, au semnalat comportamentul și limbajul primarului față de o fată minoră și angajatele centrului ca fiind un derapaj

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Piedone se laudă cu spații verzi pe Tik Tok, dar e adeptul „paveliadelor”

În jur de 270 de mii de locuitori are sectorul 5 din București, pe care îl conduce la acest moment Piedone. Primăriile de sector din Capitală au, cumulat, un buget de 14,5 miliarde de lei. O parte din aceste sume sunt bani europeni nerambursabili. Primăria sectorului 5 are în 2024 un buget de peste 1.6 miliarde de lei. 

Sectoarele 3 și 5 ale capitalei sunt însă cunoscute pentru spațiile verzi reduse, care au fost înlocuite cu dale de beton și ciment, de-a lungul timpului. 

Anul trecut, de exemplu, Garda de Mediu a amendat firmele din subordinea lui Cristian Popescu Piedone cu 80 de mii de lei, tocmai pentru că au sacrificat și betonat spațiul verde. Despre „paveliadă” și consecințele ei asupra comunităților a relatat și PressOne

Zonă în construcții din apropierea Parcului Sebastian, sector 5. Foto: PressOne

Blocurile din zona Parcului Sebastian, pe lângă care trecem, sunt înconjurate de garduri înalte de vreun metru, pavele și trotuare de ciment. Rar se mai vede câte un petic de iarbă verde. Cu toate acestea, de cele mai multe ori când sunt întrebați despre realizările primarului de sector, oamenii enumeră, sub formularea generică „a făcut frumos” parcuri, spații verzi și îmbunătățirea infrastructurii. 

Ana e studentă, are 25 de ani și se declară la rându-i susținătoarea lui Piedone. O nemulțumește un singur lucru: betonarea spațiilor verzi. Însă chiar și așa, spune pentru reporterii PressOne, va vota, cel mai probabil, tot cu el. 

„În partea aceasta de cartier nu am fost de acord cu proiectul prin care spațiile acelea verzi dintre blocuri au fost cimentate pentru a se face parcări. Mi se pare o idee foarte proastă. Nu știu când a fost susținută acea modificare și care a fost tot planul. Știu că se pot iniția anumite demersuri pentru a nu se întâmpla aceste lucruri, dar în momentul în care am aflat, se lucra efectiv, adică se cimenta.”

Ana recunoaște că din când în când se întâmplă ca Piedone să propună câte un proiect pe care nu-l înțelege, dar „în mare parte chiar Piedone e cel pe care mă gândesc să-l votez.”

Spune și că s-a consultat cu mai mulți vecini înainte să ajungă la concluzia asta, iar cu toții laudă administrația lui Piedone. Crede că primarul nu poate mulțumi chiar pe toată lumea și în toate aspectele, iar atât cât a făcut pentru sectorul 5, pentru ea, e suficient. 

„Discutând și cu alte persoane care locuiesc în sectorul 5 de mai mult timp, tot aceeași imagine o au și ei. Faptul că Piedone a făcut ce nu au făcut alți primari. E suficient? Nu știu. Au făcut și lucruri care nu trebuiau făcute sau cu care nu suntem de acord? Da. Dar cred că niciun primar sau niciun ales nu o să facă tot ce ne dorim și până la urmă nu ăsta e scopul, să facă ceea ce își dorește fiecare”, susține Ana. 

„Pe dinastii și boierime”

Corina stă în sectorul 5, are 54 de ani și tocmai iese dintr-un bloc cu un cărucior de cumpărături, să-și facă piața. E printre puținii locuitori din sectorul 5 cu care au discutat reporterii PressOne și care nu l-ar vota pe Cristian Popescu Piedone nici în ruptul capului, indiferent de primăria la care acesta candidează. 

„Piedone e un infractor. Nu sunt de acord cu el. E un penal, care a semnat exact ca primarul. Nu și-a asumat ce a făcut”, spune femeia, făcând referire la incendiul din clubul Colectiv. 

„De acolo pleacă totul, dar hai să facem abstracție de asta. Chiar nu se vede că a făcut ceva. Are o filmare pe net că merge din magazin în magazin și cântărește hârtia, asta e praf în ochi și apă de ploaie. Deci, să vină concret pe stradă și să vadă că toată lumea, toți marii retaileri și micii și toate magazinele le fac așa de ani de zile. Nu faci doar o filmare și atât.”

Iar ca infrastructură, sectorul cinci i se pare izolat de toate celelalte. „Nu mi se pare ok administrat și se vede. Tramvaiele, ia uitați, e haos total pe Info STB, iar nu se afișează programul. Deci dacă nu merge 32 -ul, nu mai putem circula. N-a făcut nimic. Eu nu văd nicio schimbare.”

Corina crede că „lumea e spălată pe creier”. O spune cu și mai multă fermitate, mai ales după ce a văzut scorul electoral al lui Piedone. Crede că ar trebui „să se vadă ceva” în urma unui mandat de primar și că momentan nu poate pune degetul pe nimic concret. „Nu știu ce proiecte a avut, dar eu n-am văzut nicio schimbare profundă. Stau de 20 de ani în cartier și n-am văzut nimic schimbat”. 

Intersecție aglomerată din sectorul 5. Foto: PressOne

O deranjează și că Vlad Piedone, fiul actualului primar, ar avea șanse să îi ia locul tatălui său la primăria sectorului. „Nepotisme, Doamne iartă-mă, deci asta e politica de acum. Au fost ei la conducere și acum își aduc copiii. La noi în România cam așa s-a mers de pe timpul domnitorilor și văd că rămâne pe dinastii, pe boierime, nu se schimbă nimic.”

Recent, numele lui Cristian Popescu Piedone a fost invocat într-o nouă investigație jurnalistică făcută de presa centrală. Hotnews a relatat despre contracte de milioane de euro cu primăria sectorului 5, pentru servicii de pază. Firma cu care Piedone a încheiat contracte de zeci de milioane de euro aparține unui coleg de partid și apropiat de-ai săi, Ionel Tucmuruz, care ar avea presupuse legături și cu lumea interlopă din sector. 

Imaginea de primar „care face”

„Are toată familia băgată în primărie. Tatăl mare o să fie la primăria generală, băiatul mic la primăria de sector. Asta nu corespunde codului de integritate”, crede Bogdan. Are 45 de ani și e funcționar public. 

Peste București se lasă ușor-ușor seara, iar omul se întoarce de la muncă. Arată cu mâna în jur, desenează un cerc cât poate el de mare și susține nemulțumit, în timp ce gesticulează, că Piedone „a adus tot ce era în sectorul patru.”

„Ghivecele cu floricele, de exemplu, care pe urmă s-au uscat și trebuiau întreținute și tot felul de chestii. A mai făcut niște lucruri, niște parcări, dar atât.”

Stradă amenajată în mandatului Piedone. Oamenii din sector sunt mulțumiți de băncuțe și ghivecele cu flori. Foto: PressOne

A văzut și el mai multe videoclipuri cu Piedone pe rețelele de socializare, în care acesta își ia rolul de justițiar social. Lui i se pare însă că „este propagandă”. Cu o completare. „Ajută și lumea, nu am ce să fac, trebuie să zic și asta. Trebuie să fiu integru, în unele dintre cazuri ajută și lumea.”

O pensionară prinde din zbor discuția și simte nevoia să intervină. Are 80 de ani și se consideră mulțumită de sector, dar doar de primii kilometri, până după Catedrală. Spune că primarul a investit în acea zonă, a făcut-o turistică, iar ea se bucură de aceste amenajări. În rest, poate aprecia doar băncile din alte zone, pe care deseori se așază când obosește. Orice zonă mai depărtată de Calea 13 Septembrie o consideră „haos”. 

Crede că Piedone ar fi putut face mai mult și pentru sectorul ei: 

„Păi cu un așa cartier, cu așa catedrală, care concurează cu a Kremlinului, aș zice, și cu acest hotel Marriot, care e arhiplin tot timpul, să nu fie ceva de doamne ajută, mai aranjat? Ar fi cazul să facă ceva, asta vă spun”, încheie femeia. 

 „Eu nu sunt din sectorul 5, stau în sectorul 4, dar Piedone e o bomboană de primar”, spune zâmbind o altă trecătoare. Și ea vede un primar implicat, „care face”. 

În apropierea zonei Ferentari, la doar câteva străzi distanță, o femeie stă pe o bancă. Are un sac de haine pe bancă, părul prins în coc și o Biblie deschisă. Lucrează ca femeie de serviciu într-un bloc din apropiere, câte patru ore pe zi, și recunoaște că nu prea știe de cine e administrat sectorul. Pe de altă parte, numele lui Piedone îi e cunoscut și crede că e „un om bun”, din ce a auzit. Locuiește împreună cu mama și sora ei și încă visează să aibă propria locuință și „să reușească în viață.” Are 54 de ani. 

„Situația mă apasă. Dar nu din cauza lui Piedone, din cauza familiei mele”, spune Maria, pentru care politica și alegerile nu sunt și, cel mai probabil nici nu vor fi vreodată, o prioritate. 

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin Patreon:

Accesând https://www.patreon.com/pressoneRO

Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Poți redirecționa 3.5% din impozitul tău pe venit folosind formularul de mai jos. Dacă nu se încarcă, poți accesa acest link: https://formular230.ro/fundatia-pressone

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios