FOTO: Lucian Muntean
26/02/2020
13.000 de doze de vaccin au expirat în 2018, în grija Ministerului Sănătății
Ministerul Sănătății nu are un sistem de monitorizare la zi a stocurilor de vaccinuri pe care le deține. Așa se face că în 2018, peste 13.000 de doze de vaccin au expirat în depozite, fără să fie înlocuite de altele aflate în termen de valabilitate. Informația este menționată parțial în raportul Curții de Conturi al României pentru anul 2018.
Raportul Curții notează sec în dreptul Ministerului Sănătății că printre deficiențele constatate pentru anul 2018 se numără „neurmărirea strictă a evidenței stocurilor de vaccinuri”, la care se adaugă nerespectarea dispozițiilor legale atunci când Ministerul cumpără de pe piață vaccinul gripal trivalent necesar pentru persoanele cu risc.
Fără să pună în evidență prejudiciile financiare constatate, Curtea de Conturi notează:
„Atribuțiile de monitorizare ale Ministerului nu au fost pe deplin realizate, întrucât:
- nu a monitorizat, prin direcțiile de specialitate, derularea contractului privind achiziția de vaccin tetravalent DTPa-IPV
- nu s-a preocupat de urmărirea strictă a evidenței stocurilor de vaccinuri care expirau și pentru care era îndreptățit să solicite furnizorului înlocuirea”
Cu alte cuvinte, vaccinurile expiră în depozitele din subordinea Ministerului, și nimeni nu solicită înlocuirea lor.
PressOne a solicitat Ministerului Sănătății să clarifice situația. Am cerut Ministerului să ne transmită numărul dozelor de vaccin expirate la nivelul anului 2018, apoi, văzând cât de multe sunt, am solicitat Ministerului aceleași date pentru intervalul 2015-2019.
Ministerul a răspuns doar cu datele pentru 2018 la toate aceste solicitări.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Așa am aflat că în 2018, în România, au expirat în depozitele din subordinea Ministerului următoarele vaccinuri:
- vaccin tetravalent – 12.680 doze în valoare de 700.055,83 lei
- hexavalent – 35 doze în valoare de 5.337,15 lei
Protestul AUR. Repetiție pentru o Românie mai bună, după un scenariu plagiat de la PSD. Zeci de mii de oameni chemați în stradă ca să arate că „suveranismul” a făcut flotări
AUR a făcut eforturi organizatorice intense pentru a se asigura că manifestația „pentru libertate și democrație” nu e un fiasco: toată ziua, pe conturile de Facebook sau Whatsapp ale AUR, au circulat inclusiv mesaje de mobilizare semnate de George Simion, distribuite din oră în oră.
VIDEO. Cum a transformat Radioul Public mesajul de adio al unui tânăr într-o știre falsă despre droguri
PressOne arată cum mesajul de adio al unui tânăr a fost trunchiat, astfel încât să fie transmis un mesaj diferit decât mesajul original.
- vaccin ROR – 2 doze în valoare de 47,92 lei
- vaccin gripă trivalent – 569 doze în valoare de 6.378,49 lei.
Vorbim de 13.286 de doze de vaccinuri, în valoare totală de 711.817 lei.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Curtea de Conturi nu indică, în raportarea ei, aceste valori, și nici de la cine va fi recuperat prejudiciul. În schimb, recomandă Ministerului o mai bună fundamentare pentru achiziția publică a vaccinurilor.
Vaccinul cu cel mai mare număr de doze expirate - tetravalent DTPa-IPV se administrează, de regulă, în jurul vârstei de 6 ani. Potrivit informațiilor publice publicate pe site-ul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Cluj, acesta oferă protecție împotriva următoarelor boli: difterie, tetanos, tuse convulsivă și poliomielită.
Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) recomandă populației vaccinarea împotriva difteriei, începând de anul trecut, din cauza semnalării unor îmbolnăviri în Ucraina.
Vaccinul ROR, din care au expirat două doze, este vaccinul combinat rujeolă- rubeolă- oreion . Potrivit unei raportări a CNSCBT, în anul 2018, în cadrul sistemului de supraveghere a rujeolei, la nivel național au fost detectate 6407 cazuri confirmate. Au fost raportate 22 de decese prin rujeolă”.
În plus, CNSCBT mai notează, în același raport, că începând din anul 2010, acoperirea vaccinală a ROR a scăzut. „Acest lucru se datorează într-o oarecare măsură și scăderii încrederii în beneficiile vaccinării, concretizată prin refuzul părinților de a-și vaccina copiii”, notează raportul.
Vaccinul gripal trivalent oferă protecție împotriva a trei tulpini de gripă, iar cel hexavalent se administrează bebelușilor, în primul an de viață, și oferă protecție împotriva mai multor boli, între care și difterie, tetanos, tuse convulsivă sau hepatită B.
Cine monitorizează vaccinurile
Am solicitat Ministerului să ne transmită și care este procedura de monitorizare, dar și cine sunt persoanele responsabile pentru prejudiciul constatat de către Curte.
În răspunsul către PressOne, Ministerul a precizat doar că:
-achiziționează și transferă vaccinurile către direcțiile de sănătate publică județene (conform necesarului solicitat de acestea). Direcțiile de sănătate publică au sarcina de a raporta lunar Ministerului Sănătății stocurile și consumurile de vaccin.
- Programele naționale de sănătate se derulează în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului sănătății nr. 377/2017 privind aprobarea Normelor tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate publică, cu modificările și completările ulterioare, în care sunt prevăzute activitățile și atribuțiile ce le au instituțiile și structurile care implementează aceste programe.
Raportul Curții de Conturi subliniază, totuși, foarte clar, că Ministerul și-a încălcat atribuțiile privind monitorizarea și a fundamentat eronat achiziția de vaccin.
PressOne semnala, în 2017, aceeași problemă, pe fondul exploziei cazurilor de rujeolă: că statul român nu are la dispoziție un instrument de control care să arate, zilnic, câte vaccinuri s-au făcut, ce rezerve și ce nevoi există, pentru a putea preveni situațiile de criză, dar și pentru a putea preveni situația în care acestea expiră pur și simplu și nu mai sunt înlocuite cu altele.
Evaluarea necesarului de vaccinuri se face anual: direcțiile de sănătate publică estimează ce număr de doze vor fi necesare, iar Ministerul trebuie să facă achizițiile și să monitorizeze folosirea dozelor. În realitate, monitorizarea acestui proces se face și acum prin metoda „circulara” - adică prin hârtii care se centralizează.
În consecință, Ministerul nu e capabil să asigure dozele necesare de vaccin, așa cum s-a întâmplat cu cel ROR în 2017, când comunități întregi au așteptat cu lunile vaccinul, fie ele ajung să expire, după cum s-a întâmplat în 2018.
Am solicitat Ministerului Sănătății să ne transmită și cine sunt furnizorii vaccinurilor. Nici această informație nu a fost oferită de către Minister.
Ca un epilog, raportul Curții de Conturi mai consemnează că Ministerul nu a calculat bine, în 2018, nici necesarul de imunoglobulină. Formularea este greoaie, dar descrie aceeași nepăsare instituțională ca în cazul vaccinurilor.
„Ministerul nu a efectuat o fundamentare corespunzătoare a necesarului de imunoglobulină în contextul punerii în aplicare a OUG nr. 19/2018 pentru încredințarea către Compania Națională "Unifarm" - S.A. a serviciului de interes economic general în vederea realizării activității de aprovizionare cu medicamente necesare asigurării activității de prevenire a deceselor și agravării bolilor generate de lipsa imunoglobulinei umane și suplimentarea bugetului Ministerului Sănătății din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2018 și nu a stabilit valoarea acestor produse pentru o dimensionare corectă a necesarului de credite.
(...)Nu s-au urmărit de către direcția de specialitate, respectiv Direcția politica medicamentului și a dispozitivelor medicale, sumele plătite către companie și suma rămasă neconsumată la sfârșitul anului 2018, respectiv cele din care a fost avansată suma pentru achiziția de imunoglobulină, în vederea disponibilizării în termenul legal a sumei neconsumate pentru reconstituirea resurselor Fondului de rezervă la dispoziția Guvernului”, se arată în raport.
Puteți consulta întregul raport al Curții de Conturi pentru anul 2018 aici.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this