Ludovic Orban a fost ales președintele PNL cu un scor zdrobitor. Fotografii: Lucian Muntean
Ludovic Orban a fost ales președintele PNL cu un scor zdrobitor. Fotografii: Lucian Muntean
17/06/2017
Ziua în care Ludovic Orban a ajuns președintele PNL
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 17 iunie, președinte al Partidului Naţional Liberal, fiind votat de 3.518 delegaţi prezenţi la Congresul partidului, desfășurat la Romexpo, în București. Contracandidatul său, europarlamentarul Cristian Bușoi, a obținut 952 de voturi, iar 34 de voturi au fost declarate nule.
În ultimii doi ani și jumătate, PNL a avut doi președinți – Alina Gorghiu și Raluca Turcan (interimar) –, dar acum a fost pentru prima dată, după alegerea din 2014 a lui Klaus Iohannis în fruntea PNL, când liberalii și-au exprimat votul, democratic, pentru funcţia de preşedinte al partidului.
„Orban câștigă! Ba nu, Ludovic!”
Sâmbătă, ora 11.00. În sala de la Romexpo, cei peste 4.500 de delegați liberali îşi ocupă locurile pe scaune. Debutul întrunirii este marcat de un du-te-vino continuu între discursurile din Congres şi standurile de cafea şi de mâncare. Ba unii delegaţi se deplasează chiar până la o terasă din apropiere, unde sfârâie grătarele cu mici.
Baza partidului este reprezentată mai ales de primari veniți din toată țara. Lipsesc personaje-cheie care au însuflețit congrese anterioare.
Printre marii absenți se numără Crin Antonescu și Mircea Ionescu-Quintus, cu precizarea că acesta din urmă trimite, totuși, un mesaj care le este citit delegaţilor.
Pe holuri, la țigară, majoritatea celor prezenţi anticipează victoria lui Ludovic Orban.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
„Orban câștigă!” „Ba nu, Ludovic!”, se amuză delegații.
În primele rânduri ale sălii de la Romexpo sunt așezați foștii copreședinți Alina Gorghiu și Vasile Blaga, dar și primarul Clujului, Emil Boc, care are să declare că abia în cabină decide cu cine votează.
Pasărea din stema României vânează și cu 320 de kilometri pe oră
Când atacă în picaj, acvila de munte este una dintre cele mai iuți vietăți din lume.
Tatiana Niculescu: "Dacă n-ar fi fost asasinat, Codreanu ar fi rămas în istorie cel mult ca un personaj excentric"
INTERVIU. Autoarea recentei biografii a lui Codreanu vorbește despre legionarul care a ajuns idolul unui protestatar din orașul american Charlottesville.
Prin sală circulă broșuri cu numele susținătorilor lui Bușoi, dar niciuna cu aceia ai lui Orban. „Care e tabăra lui Orban, până la urmă?”, întrebăm un consilier PNL.
„Toți ceilalți”, sosește prompt răspunsul.
Bătălia pentru Bușoi: de la citate din Papa Francisc la zâmbete de copii
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Nu se va şti niciodată dacă cei 3.500 de liberali care l-au votat pe Ludovic Orban erau deja convinşi să o facă înainte de Congres.
Ce ştim sigur e că, dacă apariția sa pe scenă i-a făcut pe jumătate dintre delegați să se ridice ca să-l aplaude, după discurs, cu mic cu mare, de la un capăt la celălalt al sălii, mai toţi colegii de partid l-au ovaţionat.
De altfel, faza pe discursuri a fost cel mai interesant moment al Congresului și i-a pus pe delegaţi în postura de a hotărî viitoarea politică a PNL.
Doi candidați net diferiți unul de altul – un Cristian Bușoi pacifist, mizând pe consens și pe emoții ieftine, și un Ludovic Orban războinic, cu atacuri țintite la adresa PSD – au reușit să aprindă imaginația delegaților.
Cea dintâi moţiune a fost prezentată de echipa lui Cristian Bușoi – formată din primarul Timișoarei, Nicolae Robu, fostul secretar general Dan Motreanu, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, omul de afaceri Viorel Cataramă şi europarlamentarul Theodor Stolojan.
Susţinătorii lui Bușoi nu au făcut altceva decât să își flateze favoritul în fața delegaților.
Stolojan, de pildă, l-a descris drept „inteligent, corect, serios, energic”. Apoi, a citat din Papa Francisc, sugerând că Bușoi este omul care ar putea orienta PNL către categoriile defavorizate.
Theodor Stolojan, fost premier al României și fost președinte al PNL, i-a luat partea candidatului Bușoi.
„A-ți păsa de cei săraci nu te face comunist!”, a spus Stolojan, atribuind citatul Papei. Apoi, colegii lui Bușoi i-au lăudat tinerețea, promițând că această calitate ar ajuta partidul să se apropie de electoratul fraged.
„Vreau un președinte cu care să pot să comunic pe WhatsApp, pe Messenger”, a spus preşedintele CJ Cluj, Alin Tișe, iar câțiva delegați s-au amuzat.
„Un daddy!”, a strigat un delegat de la Sălaj.
La rândul său, primarul Nicolae Robu a prezentat o listă cu zece calități ale lui Cristian Bușoi, printre care: „echilibrat, elegant, un bun comunicator, cu excelente abilități de relaționare, conexiuni importante în țară și în străinătate”.
„Succes, dragă Cristi!”, i-a transmis Robu.
Odată ajuns la tribună, Buşoi a mizat şi el pe faptul că este văzut drept un tip consensual: i-a promis lui Ludovic Orban un loc în echipa sa.
„Un loc de președinte!”, s-a râs din sală.
Bușoi s-a axat apoi pe criticile primite de la unii liberali: a respins ideea sondajelor măsluite despre care pomenise chiar Raluca Turcan și a făcut apel la reînnoirea PNL.
A făcut însă greșeala de a vorbi mai mult despre el însuși:
„Mi s-a spus de către un coleg că nu vorbesc tare, că nu mă exprim cu tupeu, că ar trebui să dau înainte cu mai mult tupeu. Pot să dau tonul mai tare şi să fiu mai ferm, dar oare Ludovic Orban poate da înapoi cu critica la adresa unor colegi de partid? Ludovic, te-ai înconjurat de oameni în care nu crezi şi nu care nu cred în tine, și nu vei reuși în ceea ce-ţi propui”, a spus Bușoi.
În timpul discursului său, pe ecranul din spate rulau fotografii cu el în diverse ipostaze − cu mânecile suflecate și aspect de gospodar, lângă Teodor Atanasiu sau la Parlamentul European, dar mai ales o mulțime de fotografii care înfățișau copilași zâmbitori și, între ele, un lider local bronzat, cu ochelari de soare fumurii.
Imaginile copiilor nu i-au convins însă pe liberali: apelul la emoția ieftină, pe care Bușoi o vânase și când făcuse gafa privind tragedia de la Colectiv, a fost, din nou, un rateu.
Promisiunea lui Orban
Echipa alături de care Ludovic Orban și-a susținut moțiunea pe scena de la Romexpo a fost formată din Vlad Nistor, Mircea Hava, Ilie Bolojan, Raluca Turcan și Iulian Dumitrescu.
Dacă discursul lui Nistor, fost şef al Institutului Diplomatic, a cam rărit rândurile delegaților, primarii Hava şi Bolojan, dar mai ales Orban însuși i-au readus în sală.
Destul de zgârcit în vorbe, Ilie Bolojan a susținut că a luat „decizia corectă” de a-l susține pe Orban. Fără prea multe figuri de stil, și-a îndemnat şi colegii să ia, la rândul lor, „decizia corectă”.
„Nu am luat această decizie pentru că fiica mea e angajată într-un cabinet sau altul”, a spus el.
La rândul lui, primarul din Alba Iulia, Mircea Hava, a susținut un discurs de-a dreptul motivațional: împănat cu laude și critici la adresa celor prezenți, Hava le-a promis că îi așteaptă muncă de partid, disciplină și o abordare meritocratică venită de la vârf spre teritoriu, iar delegații s-au arătat mai mult decât entuziaști.
La final, Ludovic Orban a venit în fața partidului. Nu a apucat să înceapă, că sala a izbucnit în urale și aplauze.
Emoționat, Orban le-a spus, mai în glumă, mai în serios, că speră să nu plângă. A trecut, totuși, peste emoție și le-a promis ceea ce erau însetați să audă: că baza partidului va avea o șansă, că „niciun Agamiță Dandanache de la centru” nu va mai fi uns șef de filială în teritoriu, că niciun membru PNL nu va mai face „afaceri cu PSD”, că va ridica glasul Opoziției și va curăța partidul.
A repetat o idee pe care o susținuse și în campanie – aceea că sunt „mii de Dacian Cioloș” care așteaptă la rând să urce treptele ierarhice în partid.
„Vă spun atât: să-mi dea Dumnezeu forţa, energia, inspiraţia, inteligenţa, tăria, caracterul, ca să pot face faţă aşteptărilor dumneavoastră, aşteptările celor civilizaţi, cei care îşi doresc o Românie puternică, respectată în lume!
Nu e altcineva în România care să poată să ducă la capăt misiunea. Sunteţi singurii. Am început campania cu 4-5 prieteni. Încetul cu încetul, am chemat cu mine membrii simpli de la baza partidului, am chemat oamenii cu performanţă.
Am chemat oameni care cu adevărat să readucă PNL în fruntea României. Dacă mă alegeţi, veţi avea un om care e exigent cu sine însuşi şi va fi exigent cu voi.”
La final, Orban le-a mai făcut o promisiune:
„Nimic pentru mine! Totul pentru PNL, totul pentru România!”.
Când discursurile s-au încheiat, Orban a dat să urce spre cabina de vot, dar drumul i-a luat o veșnicie: rând pe rând, delegații au venit spre el să îl felicite, să facă selfie-uri și să îl salute. Unii începuseră deja să facă pronosticuri referitoare la decapitarea lui Bușoi din funcția de secretar general, ba chiar şi din cea de șef la PNL București.
La mai puțin de o jumătate de oră după începerea votului, Cristian Bușoi a plecat cu soția lui. Avea să revină după vot, doar cât să îl felicite, scurt, pe câştigător.
În discursul de după anunțarea rezultatelor, Orban le-a mai făcut o promisiune liberalilor:
„E o încredere care mă onorează şi mă obligă. De azi, viaţa o să fie mai grea”.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this