Rosa Luzia Lunardi nu și-ar fi imaginat niciodată că va ajunge să împlinească 85 de ani într-un azil de bătrâni, izolată de restul lumii din cauza unui virus care îi poate fi fatal.

Lipsa îmbrățișărilor și a contactului fizic cu alți oameni se acutiza, după luni întregi în care nu a putut primi niciun fel de vizită din afară, iar asistenții, lipsiți de materialele de protecție necesare, evitau cu obstinație orice apropiere inutilă.

În cele din urmă, asistenții au venit cu o idee simplă, dar eficientă: să creeze o perdea de plastic care să separe o încăpere în două. În perdea au creat două mâneci etanșe prin care vizitatorii sau asistenții puteau să-și întindă mâinile ca să-i îmbrățișeze pe bătrânii din azil.

Iar momentul în care asistenta Adriana Silva da Costa o îmbrățișează în sfârșit a fost captat de către fotograful Mads Nielsen și a primit, ulterior, premiul pentru World Press Photo 2021.

159 de povești premiate în competiția de anul acesta – dintr-un total de 74.470 de fotografii înscrise de 4.315 fotografi, pot fi văzute la expoziția World Press Photo din Cluj, între 2 și 20 iunie

O femeie este dusă spre spital în Gemmayzeh, Beirut, un cartier predominant creștin, cu o mare concentrație de clădiri vechi. După explozia catastrofală din 4 august, străzile erau blocate de moloz iar mașinile nu-și puteau face loc, așa că mulți dintre răniți au fost cărați pe brațe spre spital sau alte zone mai sigure ale orașului. Foto: Lorenzo Tugnoli / The Washington Post

Este doar una dintre cele sutele de povești surprinse prin obiectivul camerei de fotografiat în ultimul an, multe dintre ele tulburătoare: de la efectele exploziei catastrofale din Beirut, la mișcarea BLM, de la invaziile de lăcuste din Africa de Est, la războiul din Nagorno-Karabakh.

Un leu de mare se joacă cu o mască – Foto: Ralph Pace. Premiul I la categoria Mediu.

Dar expoziția nu este doar despre lucrurile năucitoare petrecute anul trecut. Sunt zeci de povești din sport, folosirea animalelor în terapia paliativă, natură și viața de zi cu zi. Practic, doar ca să le parcurgi pe toate ai nevoie de circa 2 ore.

Henry Lenayasa, comandantul așezării Archers Post, din Samburu, Kenya, încearcă să sperie un roi masiv de lăcuste care distrug o pășune. Foto: Luis Tato / Washington Post
Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Un reportaj reușit de la fața locului nu se face, însă, fără riscuri. 50 de jurnaliști au fost uciși în 2020 în legătură cu materialele publicate sau în timp ce-și făceau meseria. Alții au fost bătuți, gazați, amenințați cu moartea, arestați sau întemnițați.

O parte dintre ei au fost fotoreporteri care încercau să surprindă realitatea demonstrațiilor sau conflictelor armate din zonele fierbinți ale globului.

Un bărbat și o femeie sunt în dezacord cu privire la înlăturarea monumentului Emancipation Memorial din parcul Lincoln, Washington DC. Foto: Evelyn Hockstein / Washington Post

Rolul fotojurnalismului de la fața locului rămâne esențial și astăzi, în contextul în care fenomenul fake news ia amploare, iar selecția făcută de World Press Photo arată cât de puternice pot fi fotografiile chiar și într-o epocă dominată de video și social media.

Protestatarii își ridică pumnii drept sfidare în fața unui restaurant fast-food incendiat, lângă secția de poliție a ofițerilor care l-au arestat pe George Floyd, în Minneapolis, SUA.

Deși anul 2020 a stat sub semnul pandemiei, fotografia de reportaj a avut în continuare puterea de a spune povești cu care poți empatiza, chiar dacă te afli pe cealaltă parte a globului.

Un grup de tineri indieni din satul Gya, Himalaya, construiește iarna formațiuni de gheață sub formă de stupă (clădire religioasă budistă), care să se topească treptat în timpul verii, asigurând irigația terenurilor cultivabile în contextul încălzirii climei. La baza stupei au creat și o cafenea, apoi au folosit veniturile astfel obținute pentru a-i trimite pe bătrânii satului la un pelerinaj. Foto: Ciril Jazbec / National Geographic

Fiecare dintre cele 159 de fotografii ale expoziției te trimite instantaneu în realitatea pe care o expune – mai rapid și mai puternic decât ar putea s-o facă oricare alt mediu.

Pompierii combat un incendiu izbucnit la ferma São Francisco de Perigara, Brazilia, care este o zonă protejată dedicată conservării unei populații de papagali (Anodorhynchus hyacinthinus). Circa 92% din zona fermei a fost distrusă de incendiu, în cele din urmă. Foto: Lalo de Almeida / Panos Pictures, pentru Folha de São Paulo

Începând cu data de 2 iunie și până pe 20 iunie, expoziția internațională de fotojurnalism World Press Photo 2021 va putea fi vizitată în Cluj-Napoca, la Muzeul de Artă Cluj-Napoca.

Biletele se achiziționează de la muzeu iar accesul e gratuit pentru posesorii oricărui card credit sau debit UniCredit Bank, partener al proiectului.

Proiectul World Press Photo 2021 e sprijinit și de parteneri instituționali importanți: Ambasada SUA în România, UNICEF în România, British Council România, rețeaua de Institute Naționale pentru Cultură ale Uniunii Europene, Institutul Francez din România la București și Centrul Cultural Clujean.

Expoziția World Press Photo 2021 se derulează sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, organizatori fiind fundația EIDOS și platforma UPGRADE 100.

Proiectul e însoțit și de o serie de dezbateri publice despre locul și rolul jurnalismului cu impact social în democrație, care urmează a fi publicate în cadrul unui parteneriat cu DIGI24.ro.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.