Sesiune plenara extraordinară pentru Pactul Verde European, foto: PE
22/04/2024
Trei decizii luate de Parlamentul European și cum ți-au afectat viața
Dacă ți-ar veni greu să numești trei decizii UE din ultimii patru ani, să știi că e complet normal și e o chestie întâlnită în toate statele europene. Dar fix de asta suntem aici. În episodul 5 din seria noastră despre alegerile europene, vorbim pe scurt despre trei proiecte importante adoptate de Parlamentul European în ultimii patru ani.
#1 Pactul Verde European
În noiembrie 2019, Parlamentul European declara o situație de urgență climatică. Comisia Europeană a răspuns cu ceea ce cunoaștem azi ca Pactul Verde European. Scopul principal? Europa să devină primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050.
Ambițios, nu? Și dificil. Mai ales când obiectivul ăsta începe să atingă sectoare precum agricultura și industria, sau când eforturile de tranziție la energie verde se împotmolesc la nivel național.
#2 AI Act
Luna trecută, Parlamentul European a adoptat prima lege din lume care reglementează inteligența artificială. Pe scurt: AI Act.
Legea clasifică riscurile folosirii AI în patru niveluri și interzice, de exemplu, folosirea sistemelor de identificare biometrică de către organele de aplicare a legii, cu niște excepții strict definite.
Actul mai trebuie să primească aprobarea de la Consiliu, și va fi pe deplin aplicabil după 2 ani de la intrarea în vigoare.
Vrem să putem relata în profunzime despre viața de zi cu zi a românilor, așa cum e ea. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.
E un regulament, nu o directivă, deci nu necesită transpunere în legea națională ca să fie aplicat. Și dacă ții minte diferența asta, vei ști mai multe decât unii politicieni de la noi.
#3 Transparentizarea salariilor
Ca să fie clar, hai să vedem și un exemplu și de directivă: anul trecut a fost adoptată una care cere companiilor europene transparență în legătură cu salariile. Adică să știi, când aplici la un job, care va fi salariul sau măcar intervalul în care el se încadrează.
„Patriarhia nu a dat binecuvântare”. Dan Puric, Piperea și alți extremiști români n-au reușit să strângă semnături pentru redefinirea constituțională a familiei și plata cash
PressOne a cerut explicații de la fiecare asociație din Coaliția pentru Constituție, Familie și Libertate cu privire la eșecul strângerii celor 500.000 de semnături necesare pentru redefinirea familiei și introducerea plății cash în Constituție.
Trump după o lună la Câmpulung. De ce nu aș mai vota USR: cu Lasconi și Năsui, partidul pune cruce proiectului „vrem o țară ca afară”
În ultimii 5 ani, vocile progresiste au dispărut aproape complet din Uniunea Salvați România. Cu Elena Lasconi și Claudiu Năsui la cârmă, USR devine tot mai populist și pare că vrea să fure procente de la George Simion sau Diana Șoșoacă.
Scopul directivei e să elimine, treptat, diferența salarială între femei și bărbați. În medie, o femeie primește cu aproape 13% mai puțin față de un bărbat în UE. În România, pare că stăm mai bine: diferența e estimată la 4.5%.
Dar dacă n-avem probleme mari aici, avem în altă parte: la noi în țară, secretul salarial e trecut în Codul Muncii. În același timp, avem trei ani la dispoziție să transpunem directiva europeană și în legislația de la noi.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Acest material face parte dintr-un proiect de educare a publicului din România cu privire la importanța alegerilor europene și este co-finanțat printr-un grant din partea Parlamentului European.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Jurnalismul independent nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, iar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this