Moș Crăciun din Cișmigiu

Când l-am cunoscut, Domnul Sile era tot Moș Crăciun, deși nu purta costumul; afară era vară și nu se auzea nici un Ho-Ho-Ho vesel. Avea un cățel simpatic, pe Cookie, pe care în perioada sărbătorilor îl țin niște oameni de bine, cât timp este el ocupat să fie Moș Crăciun pentru grădinițe, cămine de vârstnici sau corporații.

Domnul Sile stă pe stradă. Bine, o să spuneți, nu e chiar stradă. E o spălătorie undeva la ultimul etaj al unui bloc, unde nu are apă sau toaletă, unde toate lucrurile lui stau îngrămădite în câțiva metri pătrați. A stat și pe stradă, sub poduri, în parcuri, în subsoluri. De 10 ani a rămas fără casă, în urma unei înșelătorii. E povestea multor oameni fără adăpost.

A avut mereu o situație precară, dar a trăit ultimii ani ai comunismului și cei mulți ai tranziției muncind. Nu aveți o pensie? Nu are, pentru că actele i-au ars, abia a reușit să își facă buletinul și nu știe să se descurce să obțină cele necesare pentru dosarul de pensie.

Viața i-a fost grea. „Amărăciune” îi spune domnul Sile. A pierdut oameni pe care i-a iubit și un copil i-a murit la naștere, cândva imediat după Revoluție. Domnul Sile nu crede nici acum că fetița chiar a murit, o așteaptă uneori să treacă prin Cișmigiu, acolo unde dânsul dă bună ziua oamenilor care se plimbă.

Visează să strângă bani pentru o căsuță sau măcar să-și facă dinții, că abia mai poate să mănânce. Mâncare îi mai aduc oamenii care-l cunosc și s-au atașat de bătrânelul simpatic care își face veacul prin parc.

Tot ei îl mai ajută cu una-alta, haine, lucruri pentru cățel. Nu îi place să ceară dar, când îl întrebi, spune de ce ar avea nevoie. Duș merge să facă la un centru comunitar din apropiere. „O oră am stat în baie, domnișoară, așa de bine a fost”, îmi spune o dată când mă întâlnesc întâmplător cu el pe stradă.

Îi place să facă pe Moș Crăciun, simte că aduce bucurie, dar și că mai face un ban. Cei „de la firmă” au încredere în el, îl trimit peste tot în decembrie. S-a și vaccinat, nu doar ca să se protejeze pe el, dar ca să-i protejeze și pe cei cu care interacționează ca Moș Crăciun.

Și, când nu face pe Moșul are un radio mic, pe baterii, unde mai ascultă știrile și povești pentru copii, la care plânge mereu.

Dacă vreți să îl ajutați pe domnul Sile, îl găsiți în Cișmigiu sau ne puteți scrie pe contact@pressone.ro.

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează