Garanție pe vecie

Un gospodar dintr-un sat transilvan oarecare, ascuns între dealuri, a dezvoltat o pasiune ciudată: să confecționeze diverse figurine din lemn, pe care să le monteze cu dibăcie, direct în sticle. La început, satul a râs cu mare poftă de ideea lui Nelu Mangău din Fildu de Sus, Județul Sălaj.

Acum, după ce omul are atelier în toată regula (pe fonduri europene) și sticlele lui se vând peste tot în țară și în lume, nu mai râde nimeni. Mai ales că instalațiilor lui, care sunt umplute ulterior cu pălincă, meșteșugarul le oferă o garanție de peste 100 de ani. Iar, pentru majoritatea dintre noi, acest lucru e sinonim cu veșnicia, nu?

Cu Nelu, supranumit „Pălincarășul din Fild” m-am întâlnit acum fix 5 ani, când făceam un reportaj despre Huedin. Mi-a plăcut atât de mult de acest om comunicativ și deschis la minte, că m-am însoțit cu el până acasă, să văd ce face. După cum e obiceiul în Fild, n-am scăpat „neominit” (neospătat).

După 5 ani, lucrurile stau exact la fel în acest univers paralel, care parcă refuză să se cupleze la realitățile din lumea largă. Am regăsit întinsă aceeași masă de către soția Luci: pită de casă, cârnați de mangalița, slană, jumări, ratotă (omletă), caș de bivoliță, plăcinte calde, plus o varză murată, tăiată cuburi. După ce ne-am „ominit” bine, Nelu mi-a arătat „cum se face lucrarea” și ce mai e nou prin ograda lui. Mi-a reamintit, cu un drum, cele trei cuvinte cheie care îl călăuzesc în luptă: știința, conștiința și răbdarea.

Micile tale donații ne ajută să existăm. Dacă cititorii PressOne ar dona doar 5€ pe an, noi am putea scrie de două ori mai mult decât acum. Vrei să ne ajuți?

Donează