Mara Mareș, noul lider al TNL. Foto: Lucian Muntean
22/10/2017
VIDEO. Tinerii liberali şi-au ales-o preşedintă pe deputata Mara Mareş, preferata lui Ludovic Orban
Alegerile pentru funcţia de preşedinte al Tineretului Naţional Liberal (TNL), desfăşurate duminică, 22 octombrie, la Congresul organizaţiei, au scos la iveală conflictele dintre seniorii partidului, mai ales după ce președintele Ludovic Orban a fost acuzat că ar fi tras sforile pentru victoria Marei Mareș, deputat de Braşov şi cel mai tânăr parlamentar liberal.
Ea i-a avut drept contracandidaţi pe deputatul Glad Varga, fost consilier local în municipiul Arad, şi pe Radu Surugiu, fost deputat PNL de Suceava. Şi, în cele din urmă, a și câștigat scrutinul.
Ludovic Orban: „Sunteți de acord că am și eu dreptul de a avea o preferință?”
După o campanie tensionată, dar aproape invizibilă în spațiul public, reprezentanţi ai TNL din toată țara s-au reunit duminică, la Palatul Parlamentului. A fost primul lor congres după mai bine de trei ani de la fuziunea PNL-PDL, perioadă în care au avut o conducere bicefală.
Printre ingrediente: acuzații fără perdea, apropouri deloc subtile, zâmbete cosmetizate în fața blițurilor și comploturi brodate în spatele camerelor.
La fel ca la întâlnirile „bătrânilor”, nu au lipsit: cozile la bufet, broșurile de promovare a candidaților, patetismul și, evident, taberele.
În primul rând al sălii au stat președintele PNL, Ludovic Orban, șeful filialei București, Cristian Bușoi, şi, alături de ei, lideri locali importanți precum Răducu Filipescu de la Călărași sau Gheorghe Falcă de la Arad, dar și cei care au condus TNL: Florin Alexe, Costel Alexe și Sorin Moldovan.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Undeva mai în spate, discret, luptătorul de K1 Cătălin Moroșanu venise să-i reprezinte pe tinerii liberali din Iași.
După intonarea imnurilor României, al UE şi al partidului, a urmat un moment de reculegere în memoria fostului preşedinte Mircea Ionescu-Quintus, decedat în septembrie, la vârsta de 100 de ani.
− A murit de o lună! Iar ținem moment de reculegere?, s-a revoltat o tânără.
Pasărea din stema României vânează și cu 320 de kilometri pe oră
Când atacă în picaj, acvila de munte este una dintre cele mai iuți vietăți din lume.
Tatiana Niculescu: "Dacă n-ar fi fost asasinat, Codreanu ar fi rămas în istorie cel mult ca un personaj excentric"
INTERVIU. Autoarea recentei biografii a lui Codreanu vorbește despre legionarul care a ajuns idolul unui protestatar din orașul american Charlottesville.
Europarlamentarul Cristian Bușoi, fost candidat la preşedinţia PNL, le-a dat tinerilor membri de partid lecții de onestitate în politică:
TNL trebuie să fie locul care să atragă tineri care vor să se implice, nu pentru funcții în partid, nu pentru o oportunitate de business.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Apoi, le-a pus în vedere:
Cine vrea să facă politică în PNL trebuie să înțeleagă o lecție care, pentru alte țări din Uniunea Europeană, este deja o normalitate de zeci de ani: ca să fii pe afișe electorale, trebuie să fi lipit mai întâi afișe.
Merită menționat că, în 1996, când a intrat în TNL, Bușoi a fost instalat direct vicepreședinte fondator al organizaţiei Mehedinți.
Deputatul Ben-Oni Ardelean, unul dintre cei mai bogați parlamentari liberali, le-a transmis o mostră de înțelepciune populară, pe care a ținut să o adapteze:
Pe vremuri, era o zicală: «Tineret, mândria țării, spaima bunului obștesc!». Acum spunem așa: «Tineret liberal, mândria țării, spaima pesediștilor, spaima ciumei roșii!».
Liderul PNL Arad, Gheorghe Falcă, a venit cu un îndemn: Vreau să ne aplaudăm reciproc!
De voie, de nevoie, Falcă a fost aplaudat. El, în schimb, a uitat să îi aplaude.
Faza pe discursuri a atins punctul culminant odată cu urcarea la tribună a liderului PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, a cărui alocuțiune a fost, în termenii unui participant la congres, o declarație de război pentru Ludovic Orban.
„Trebuie să recunosc că nu am fost prea preocupat de alegerile de la Tineret până când pe aici, pe holuri, au apărut niște bârfe cum că metoda pe care eu și Orban o detestasem în campania pentru alegeri la seniori a apărut din nou cu alți actori.
Voi știți cel mai bine: că Ludovic Orban vrea pe nu știu cine, că nu concepe să conducă TNL decât nu știu cine… Tupeu maxim,în condițiile în care Orban s-a întâlnit cu toți cei trei candidați”.
Dumitrescu a fost de-a dreptul ovaționat după ce a spart astfel gheața. În primul rând, liderii PNL făceau fețe-fețe, iar Ludovic Orban părea că priveşte absent în depărtare.
La final, el a încercat să dreagă lucrurile, precizând, ironic, că nu are nevoie de un purtător de cuvânt:
„Vă garantez cadrul în care puteți vota liber, dați-mi și mie voie să am o preferință. Sunteți de acord că am și eu acest drept? De a avea o preferință? Așa este normal, suntem oameni subiectivi”.
„Domnule Orban, vă acuz secretarul general adjunct. Vă rog să-l suspendați!”
În timp ce liderii PNL s-au duelat în discursuri, pe scenă au aşteptat, cuminți, cei trei candidați, fiecare cu doi susţinători:
− Mara Mareș, flancată de deputata Mara Calista și de liderul TNL Vrancea, Ciprian Epure;
− Radu Surugiu, în a cărui echipă s-a aflat şi Maria Gabriela Horga, despre care, în campania pentru alegerile parlamentare 2016, presa a scris că ar fi milionară pe bani publici (și care, în cele din urmă, s-a retras din acea cursă electorală);
− Glad Varga, susţinut de fiul fostului deputat Mircea Man, Bogdan Man (despre care PressOne a scris aici).
Cea dintâi a vorbit Mara Mareș (25 de ani), care le-a promis participanţilor că TNL va fi principalul motor de creștere al PNL.
Ea şi-a ales un slogan de campanie inspirat de propriul prenume: MaraTonul Schimbării!
„Nu voi tolera nicio nostalgie din vremea USL-istă. Orice blat cu PSD va fi sancţionat dur. Îmi doresc să câştig şefia TNL nu ca eu să fac carieră politică, ci ca voi să puteţi să faceţi carieră politică. Ştiu că pot, ştiu ce vreau, ştiu de ce vreau. Ştiu că cine mă judecă superficial greşeşte”, a spus ea.
Puțini au aplaudat-o.
Apoi, pe o melodie patetică servindu-i drept coloană sonoră, a trecut la microfon Glad Varga, care a avut un discurs ușor stângaci. El s-a prezentat drept omul proiectelor − fără să fie clar la ce fel de proiecte se referă.
Și sloganul lui a pornit tot de la propriul prenume: Glad to meet you!
Punctul culminant al discursului său a fost însă momentul în care i s-a adresat lui Ludovic Orban:
Domnule Orban, nu vă acuză nimeni de nimic!. Dar vă acuz secretarul general adjunct (n.r. − Cristi Barbu, fost copreședinte PNL Teleorman ) şi vă rog să-l suspendaţi!
Reacția sălii a fost de aprobare: sute de tineri l-au aplaudat pe Varga pentru curaj.
În fine, Radu Surugiu n-avea de ce să aleagă un slogan personalizat, așa că a preferat ceva generic, cu trimitere la vârsta TNL: Generația Libertății!
În discursul său, Surugiu a menționat că nu dorește să vorbească despre sine, ci despre echipa sa.
S-a ținut de cuvânt: pe scenă au urcat mai mulți susținători ai săi, care au spus, fiecare, câteva cuvinte.
Niciodată în viață nu se face nimic de unul singur, a explicat Surugiu.
Spre finalul speech-ului său, le-a transmis colegilor din sală:
Vom spune lucrurilor pe nume, pentru că nu prea mai avem timp.
Azi ne asumăm să fim cea mai puternică organizaţie de tineret. Locul celor care vor munci şi vor obţine rezultate va fi în funcţii publice. În mandatul meu vom fi uniţi!
Aplauze furtunoase, fluierături și valuri de entuziasm au cuprins sala. Părea că el va fi câștigătorul.
La vot însă, lucrurile s-au complicat: pentru a fi declarat învingător din primul tur, un candidat trebuie să obțină jumătate plus unu din numărul total.
Mara Mareș a obținut 513 voturi, în vreme ce Radu Surugiu a primit 349, iar Glad Varga, 212. Drept urmare, Surugiu și Mareș au intrat în turul al doilea.
Deși Glad Varga i-a acordat susținerea sa lui Surugiu, preşedinte al TNL a fost aleasă Mara Mareș, cu 518 voturi favorabile și 462 „împotrivă”. (Puteţi citi aici un interviu cu ea, realizat la câteva zile după ce îşi preluase mandatul de parlamentar).
Asta dovedeşte încă o dată centralizarea partidelor româneşti, unde şi liderul de la tineret, la fel ca miniştrii sau ca parlamentarii, depinde tot de preferinţele preşedintelui.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this