04/10/2017
Dezvelirea statuii Prințului Rainier al III-lea de Monaco în Parcul Circului din București. Operațiune executată de primarul general Gabriela Firea (în ie), ministrul Culturii, Lucian Romașcanu (în stânga), și principesa Stéphanie de Monaco (în negru). Fotografii: Lucian Muntean

VIDEO. La dezvelirea statuii unui prinț, circul a fost rege

Orice bucureștean ieșit să își plimbe cățelul miercuri, 4 octombrie, în jurul orei 16.00, în Parcul Circului de Stat din Capitală a putut urmări în direct un savuros spectacol de circ.

Regizorul a fost chiar Primăria Municipiului București, în parteneriat cu Administrația Monumentelor din subordinea Consiliului General al municipalității, iar în primele rânduri au prins loc la show principesa Stéphanie de Monaco, principele Radu Duda și mulți alții.

Spectacolul a fost prilejuit de un alt eveniment – dezvelirea statuii prințului Rainier al III-lea de Monaco, pentru care Primăria a plătit peste 8,5 milioane de lei.

*

Sosirea principesei Stéphanie de Monaco, fiica defunctului prinț Rainier al III-lea de Monaco, i-a luat prin surprindere mai ales pe bucureștenii care locuiesc în zona Parcului.

Pentru că, în jurul orei 15.00, zona a fost împânzită de polițiști locali care au interzis accesul oricărei mașini – inclusiv ale locatarilor – pe străzile de la intrarea în parc.

Cu excepția CD-urilor”, a precizat un polițist, referindu-se la autovehiculele aparținând corpului diplomatic.

În jurul orei 15.30, în fața complexului de statui dominat de opera care îl reprezintă pe prințul Rainier al III-lea, organizatorii au scos țipla de pe covorul roșu de Oscar și au început să le servească invitaților limonadă cu fructe.

Printre cei sosiți devreme la eveniment s-au numărat „ultimul boier” al vremurilor noastre, Constantin Bălăceanu-Stolnici, tenismanul Ilie Năstase, istoricul și politicianul Răzvan Theodorescu, dar și Sanda Ladoși, director adjunct al Circului Globus.

Academicianul Răzvan Theodorescu.

Îmbrăcată într-un taior negru strâns pe trup, asortat la fustă și cizme negre, Ladoși s-a amuzat o vreme graseind în franceză, în perspectiva întâlnirii cu principesa Stéphanie:

Bonjour, mes amis! Bonjour, camarades!”. 

La doi pași de Sanda Ladoși, câteva pensionare care treceau prin zonă, auzind a cui statuie va fi inaugurată, au pornit o revoltă:

„Mergeți și la toaletele alea ecologice să le inaugurați! Să vedeți ce miros e acolo!”.

Micile incidente de acest fel nu au tulburat însă seninătatea celor prezenți, mai ales că, la nici 50 de metri distanță, acrobații Circului Globus începuseră deja primele exerciții de încălzire, iar la capătul covorului roșu apăruse și o fanfară.

Ilie Năstase.

În preajma orei 16.00, sosesc invitații de seamă: Gabriela Firea iese dintr-o mașină, îmbrăcată în ie și pantaloni negri. Alături de ea este principesa Stéphanie de Monaco, bronzată și zâmbitoare.

Gabriela Firea, în ie, flancată de Sanda Ladoși și de principesa Stéphanie.

Din altă direcție sosește și principele Radu Duda, urmărit cu zel de fotograful Casei Regale.

Nu apucă să facă doi pași pe covorul roșu și să zâmbească în lumina blițului, că numărul de circ începe: o acrobată cu pantalonași strâmți începe să danseze jucăuș-lasciv cu un bărbat în cămașă roșie.

Mulțimea râde și aplaudă, doar suntem la circ.

Numărul celor doi durează o vreme, timp în care fata se cațără pe bară, bărbatul se cațără și el, iar la răstimpuri se cațără și unul pe celălalt, spre deliciul spectatorilor și al capetelor încoronate.

Lor le urmează un alt cuplu care dansează și, apoi, execută mișcări acrobatice, dar și cai dresați de călărețe îndrăznețe, cu cocuri împletite pe creștet și ii, în ton cu primărița Capitalei.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Călărețele zâmbesc galeș spre public, în vreme ce băieții din fanfară suflă în trompete, iar curioșii se bulucesc să filmeze momentele cu telefonul mobil.

Undeva în spatele adunării, ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, privește cu interes scenele de circ, în vreme ce, la zeci de metri distanță, Ilie Năstase, Bălăceanu-Stolnici și ceilalți invitați nu reușesc să vadă nimic.

Pentru că între spectacol și locurile invitaților nu e doar o distanță consistentă, ci și întregul complex de statui.

„Bucureștiul își merită renumele de Micul Paris!”

După numerele de acrobație, oaspeții înaintează pe covorul roșu până ce ajung în fața statuii încă învelite într-un cearșaf alb.

Aici, principesa Stéphanie de Monaco este invitată să ia cuvântul. Alege să vorbească puțin – de fapt, ține cel mai scurt discurs al evenimentului.

„Nu aș vrea decât să spun câteva cuvinte scurte, să vă mulțumesc pentru acest omagiu pe care i-l aduceți tatălui meu pentru dragostea și pasiunea pe care acesta le-a arătat circului”, declară principesa.

Ei îi urmează Gabriela Firea, ceva mai generoasă cu vorbele:

„Alteța voastră regală, principesa Stéphanie de Monaco, domnule ministru al Culturii, principe Radu, distinși oaspeți, este un moment deosebit pentru Capitala României, pentru București – dezvelirea unui ansamblu monumental la care s-a lucrat câțiva ani de zile aici, în grădina Circului de Stat.

Este vorba despre un omagiu adus prințului Rainier de Monaco, întemeietorul Circului Internațional de la Monte Carlo.

Cu toate că, așa cum este cazul oricărui mare oraș european, ne confruntăm cu foarte multe probleme în ceea ce privește infrastructura sau construcțiile sau creșterea calității vieții cetățenilor, nu cred că avem dreptul să uităm nicio secundă obligațiile noastre morale în ceea ce privește domeniul cultural.

Cred că acesta este un moment deosebit prin care să ne exprimăm încă o dată atașamentul față de valorile culturale de la care nu abdicăm niciodată”.

Firea mai spune că „este o investiție care poate să fie considerată mare”, dar adaugă că „nu este atât de mare dacă este să comparăm simbolul pe care îl reprezintă principele Rainier de Monaco”. 

„Transmit încă o dată onoarea și bucuria noastră de a se afla la București principesa Stéphanie de Monaco și consider încă o dată că Bucureștiul își merită renumele de Micul Paris. O zi frumoasă tuturor! Doamne ajută!”

Spre final, principele Radu Duda felicită administrația bucureșteană – mai exact, pe „serenisima doamnă primar” – pentru inaugurarea unei statui care ilustrează un cap încoronat.

„Pentru familia dumneavoastră este o zi încă mai însorită decât cea pe care ne-a dat-o Cel de Sus fiindcă, probabil, este pentru prima oară în istoria noastră contemporană când Capitala noastră dezvelește statuia unui suveran dintr-o dinastie europeană.” 

Începutul discursului său este marcat de faptul că microfonul fusese aranjat la înălțimea celor două doamne, iar vocea principelui nu se aude.

Solidară, Gabriela Firea îi aranjează microfonul, astfel că principele continuă.

„Este un prilej de a aduce un respectuos omagiu unui om care nu numai că a stat aproape jumătate de secol la conducerea țării sale, a dat un exemplu foarte devreme de felul în care poți să îți ajuți societatea, ajutând domeniile vitale ale dezvoltării societății.

Faptul că Bucureștiul astăzi îl omagiază este o cinste pe care nu o facem noi Principatului Monaco, ci ne-o facem și nouă.” 

Acestea fiind spuse, Gabriela Firea dezvelește statuia prințului Rainier al III-lea de Monaco.

Din mulțime răzbate un fior:

„Oooh!”. 

Apoi, alaiul format din principesa Stéphanie, principele Radu Duda și primarul Gabriela Firea intră în clădirea Circului de Stat, lăsându-i în urma lor pe curioșii veniți să se fotografieze cu noile atracții între care se numără statui de clovni și acrobați surprinși în poziții jucăușe.

Izolată de celelalte figurine, statuia prințului Rainier al III-lea de Monaco pare să privească nu spre ele, cât spre un București în care, astăzi, circul a fost rege.

Eveniment în Parcul Circului din București

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...