Colaj cu articole publicate pe blogul "România Vorbeşte 100".

Vicepreședintele TSD Olt a creat un ONG fals cu care militează pentru o "ideologie de stat"

Narcis Manicea, vicepreședinte al Tineretului Social Democrat (TSD) din județul Olt, și-a creat un fals ONG prin intermediul căruia, sub pretextul combaterii ştirilor false, răspândește teorii ale conspirației și informații neverificate.

El este conectat la rețeaua de propagandă a PSD pe care PressOne v-a prezentat-o recent, dovada fiind că a refăcut logourile a două site-uri distribuite masiv de filialele partidului: destanga.ro și momentulzero.ro.

Manicea este fiul primarului PSD din comuna Osica de Sus − locul unde Darius Vâlcov a ascuns tablouri și lingouri de aur primite ca mită când era primarul Slatinei, potrivit dosarului său de la Înalta Curte.

Folosindu-se de falsul ONG, denumit „România Vorbește 100”, Manicea a dat publicității în luna ianuarie un raport de două pagini în care militează pentru revenirea la „o ideologie şi o gândire de stat”.

Printscreen cu pagina de Facebook a falsului ONG.

„România Vorbește 100” este denumirea presupusului ONG gestionat de Narcis Manicea, ales vicepreședinte al TSD Olt în vara anului trecut.

Cel puțin aşa apare la clasificarea paginii de Facebook: Nonprofit Organisation.

Am interogat de mai multe ori Registrul ONG din România și nu am găsit nici o organizație sau asociație cu denumire identică sau asemănătoare celei prezentate, care să fi fost înregistrată până la data de 28 februarie 2019.

„România Vorbește este o platformă liberă dedicată românilor patrioți care vor să-și facă auzite ideile și principiile!” − așa este descrisă organizația.

Pagina de Facebook a fost creată în decembrie 2018. De atunci încoace, aici sunt publicate, printre altele, teorii ale conspirației, precum și informații false sau neverificate.

Manicea a fondat pe Facebook și un grup de discuții cu același nume: România Vorbește.

Printre ideile propagate de Manicea se numără câteva incluse în categoria propagandă pro-Kremlin de către think tank-ul UE care combate dezinformarea.

Una dintre cele mai răspândite se referă la miliardarul George Soros.

De pildă, în 3 martie 2019, Manicea a publicat un reportaj despre legăturile dintre Soros și serviciile secrete − de fapt, înregistrarea unei emisiuni InfoWars realizate de americanul Alex Jones, cunoscut autor de teorii ale conspirației.

Postarea în care ni se promite că aflăm adevărul despre George Soros a fost preluată și pe contul personal al vicepreședintelui TSD Olt.

O altă idee susținută de Narcis Manicea − dar şi de propaganda pro-Kremlin − este clișeul „România, colonia Europei”.

Într-o postare din 28 februarie, el dezvăluie așa-zisele dedesubturi ale „numirii Laurei Codruța Kövesi în funcția de Procuror-Șef european”, cu toate că respectiva procedură este încă în desfășurare.

„România nu a fost decât un test al Bruxelles-ului pentru a face din Europa un sistem și mai dictatorial decât este în prezent”.

Narcis Manicea, explicând „numirea” Laurei Kövesi la șefia Parchetului UE

*

În 5 februarie apăruse altă dezvăluire, despre cum „Statul Paralel” l-ar fi făcut pe Klaus Iohannis președinte „cu ajutorul jocurilor de culise și apelul la emoție” (sic!).

Tot pe pagina de Facebook întreținută de Narcis Manicea găsim, în premieră, o schemă care descrie „Caracatiţa Statului Paralel”, unde companii de presă și ONG-uri sunt reprezentate alături de de instituții ale statului român, printre care „Binomul” SRI-DNA, Consiliul Superior al Magistraturii și Înalta Curte de Casație și Justiție.

Iat-o:

Manicea este legat și de rețeaua de propagandă PSD pe care PressOne v-a prezentat-o în urmă cu câteva luni.

Este vorba despre acele site-uri pe care paginile de Facebook ale filialelor PSD le distribuie concertat, la aceeași oră: destanga.ro și momentulzero.ro.

Manicea a refăcut logourile acestor site-uri.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Falsul ONG denumit „România Vorbește 100” are un blog omonim.

Aici, Narcis Manicea a publicat mai multe articole, dintre care unul se intitulează „Raport asupra societății și realității politice în 2019” și are… trei pagini.

Materialul imită studiile pe care le realizează think tank-urile de prestigiu − doar că, spre deosebire de acestea, nu este asumat de nimeni.

În acest „raport”, Manicea militează pentru revenirea la o ideologie impusă de stat:

„Acesta este elementul ce a lipsit după ’89. O ideologie și o gândire de stat pentru ca cetățenii să știe în ce direcție mergem și încotro ne îndreptăm ca țară”.

Textul ar fi ridicol dacă n-ar descrie o mentalitate care se răspândește prin televiziunile aservite. Începe așa: „Societatea românească trăiește vremuri nu tocmai bune”.

Vinovat, bineînțeles, nu este PSD, care guvernează de peste doi ani.

De când Klaus Iohannis «a câștigat» Alegerile Prezidențiale, dar mai ales după evenimentul tragic de la Colectiv, sistemul care l-a impus și-a creat un imens aparat de propagandă (media, fake news, denigrarea partidului de la Guvernare și împiedicarea punerii în aplicare a Programului de Guvernare, rețea de ONG-uri și mișcări de stradă), toate acestea tocmai pentru a-și ascunde abuzurile și la greu, să acopere greșelile din dezastruosul mandat al lui Iohannis”.

Puteți citi întreg raportul − pentru că nu e foarte lung − aici.

Narcis Manicea, alături de preşedintele PSD, Liviu Dragnea. Sursa foto: Facebook

Cine este Narcis Manicea

Narcis Manicea este fiul primarului din comuna Osica de Sus, Gheorghe Manicea, ales pe listele PSD în vara lui 2017, în cadrul unui scrutin parțial.

Gheorghe Manicea a fost muncitor, apoi agent de pază și șofer, potrivit informațiilor postate pe site-ul Primăriei Osica de Sus.

Soția primarului, Violeta Manicea, a fost angajată în 2018, deci după alegerea soţului ei, într-un post de referent la Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare, potrivit declarației sale de avere. Anterior, ea fusese casnică.

Şi tânărul Narcis Manicea este angajat, potrivit contului său de LinkedIn, tot la Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare.

El a absolvit Contabilitate și Informatică de gestiune, iar acum studiază Dreptul, ambele la Universitatea din Pitești.

*

L-am contactat pe Narcis Manicea pentru a-i afla poziţia referitoare la „România Vorbește”.

„Nu este un ONG înregistrat și nici nu am de gând să-l înregistrez. Probabil că a fost o greșeală în momentul în care am realizat pagina”, ne-a declarat el.

Referitor la motivele demersului său, tânărul activist a explicat așa:

„Pur și simplu nu mi s-au părut ok anumite exagerări venite din zona «haștag rezist», și mi s-a părut ok să iau atitudine. Nu mă refer la o publicație anume, dar au fost mai multe exagerări care au venit din acea zonă”.

I-am solicitat să ne precizeze o publicație sau un om la care se referă. „Pot să vă dau exemple, dar nu cred că e cazul acum”, a menționat Manicea.

El a spus că nu e singurul autor al raportului publicat pe blogul „România Vorbește”, dar nu a vrut să-i dezvăluie pe ceilalți. În plus, a negat că ar răspândi texte conspiraționiste sau propagandistice.

„Până la urmă, sunt opiniile noastre, noi asta considerăm că este adevărat”.

L-am mai întrebat de unde știe structura „Statului Paralel”.

„A fost o fotografie preluată. Nu fac eu toate postările pe pagină, sunt mai multe persoane. Nu vă pot spune cine sunt, pentru că nu am acordul lor”.

În final, rugat să comenteze de ce a suprapus sigla UTC peste un portret de-al său publicat pe Instagram, alături de care a scris #SuntUnTanarComunist, Narcis Manicea a spus că este o glumă pe care a făcut-o pentru că „trăim în democrație”.

*

„Acesta este elementul ce a lipsit după ’89”

„Am mai spus asta într-o comentariu anterior, un discurs naționalist-ponderat nu poate aduce nimic rău așa cum afirmă speriați în ultima vreme agenții acestor instituții interne și externe.

Numai promovarea unei viziuni patriotice pe termen lung care să ne conserve tradițiile și valorile păstrându-ne astfel identitatea națională intactă ne putem revitalizarea ca stat și ca națiune.

Aplicată pe termen lung ne poate feri de situația țărilor din Vest dar poate și să inducă generațiilor ce urmează un nou tip de gândire. Acesta este elementul ce a lipsit se după ’89. O ideologie și o gândire de stat pentru ca cetățenii să știe în ce direcție mergem și încotro ne îndreptăm ca țară.”

Fragment din „raportul” lui Narcis Manicea
(ortografia și greșelile de redactare îi aparțin)

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...